Які ЖК (не) схвалила ДІАМ минулого тижня. Огляд (оновлено)

14 хв

Кому із забудовників вдалося отримати від Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) дозволи та сертифікати на житлові комплекси СС2 та СС3, а кому було відмовлено в наданні та з яких причин – читайте в огляді за 6-12 грудня.

Зазначимо, що до списку також включені відмови у видачі дозволів та сертифікатів за період з 29 листопада до 5 грудня, що не були опубліковані на Порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва станом на час підготовки минулого огляду у зв'язку з очікуванням реєстрації.

Дозвіл надано

1. Продовження будівництва. ЖК Атмосфера від Molodist на вул. Європейська у Вишневому Київської області (ІV черга).

Дозвіл надано на будівництво будинку №4.

2. Нове будівництво. ЖК Набережний квартал від Арена Буд на вул. Достоєвського,3 у Сваляві Закарпатської області (І, ІІ черги).

Дозвіл надано на будівництво секцій 1 та 2.

3. Активно забудовується с. Струмівка у Луцькому районі Волинської області. Управління СБУ у Волинській області отримало дозвіл на будівництво двох 4-поверхових будинків на 48 квартир кожний на вул. Подільська, 30.

Видачі дозволу передувала відмова у зв'язку з невідповідністю відомостей щодо поверховості у проєктній документації (генеральному плані та експертизі проєкта будівництва).

Відмовлено у видачі дозволу

1. ЖК на пров. Платонівський у Солом'янському районі Києва.

Підстави для відмови: не надано проєктну документацію на будівництво, розроблену та затверджену відповідно до вимог ЗУ "Про охорону культурної спадщини"; не надано дозвіл на проведення робіт від центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; не дотримано вимоги ДБН щодо граничних параметрів забудови земельної ділянки; порушено вимоги п.1 містобудівних умов та обмежень стосовно граничнодопустимої висотності будинків у метрах.

2. ЖК Bergen від Фундамент на вул. Полковника Потєхіна, 9 у Голосіївському районі Києва.

Підстави для відмови: відсутнє погодження розташування і висоти об’єктів будівництва заввишки 45 і більше метрів відносно контрольної точки аеродрому в радіусі до 50 кілометрів; до заяви про отримання дозволу не додано копії документів про призначення осіб, відповідальних за виконання будівельних робіт; проєктну документацію розроблено з порушенням вимог, в частині відповідності нормативам з питань створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

3. ЖК Ріхерт & Парк від A Development в межах вулиць Фрунзе, Нижньоюрківської та пров. Мильного у Подільському районі Києва.

Підстави для відмови: не надано схвалену у встановленому порядку попередню стадію проєктування "Ескізний проєкт" та експертний висновок стадії проєктування "Ескізний проєкт"; не подано документи, що підтверджують погодження з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

4. ЖК на вул. Кургузова, 1-б у Вишгороді Київської області. Джерела НЕРУХОМІ повідомляють, що девелопером проєкту буде Онікс Білд.

Підстави для відмови: площа забудови в генеральному плані не відповідає площі забудови в експертному звіті.

5. ЖК Затишний квартал на просп. Героїв Небесної Сотні в селі Софіївська Борщагівка Київської області.

Підстави для відмови: виявлено невідповідність поданих відомостей щодо поверховості житлових будинків, вказаних у експертному звіті та проєктній документації.

6. ЖК Олімпійський від ІБК Груп 2014 Київ на вул. Олімпійській, 6 у Харкові.

За останні два тижні було надано три відмови на І чергу будівництва (будинки №1-3).

Підстави для відмови: не надана проєктна документація на будівництво, розроблена та затверджена в установленому законодавством порядку; не надано інформацію, передбачену статтею 69 Повітряного кодексу України (обмеження використання приаеродромної території, затверджені уповноваженим органом відповідно до вимог Повітряного кодексу України).

7. ЖК на вул. Клепарівській, 15 у Шевченківському районі Львова.

Підстави для відмови: не подано документи, що підтверджують погодження з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; відсутній дозвіл на проведення робіт в історичних ареалах населених місць, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

8. ЖК Dream Park від CBP на вул. Проскурівського підпілля, 131/2 у Хмельницкому.

Підстави для відмови: не в повному обсязі надано проєктну документацію на будівництво, розроблену та затверджену в установленому законодавством порядку; проєктна документація (ескізний проєкт) на будівництво об’єктів розроблена без урахування вимог вихідних даних; зазначені в проєктній документації техніко-економічні показники об'єкта будівництва не відповідають показникам, зазначеним в експертному звіті (стадія проєктування – ескізний проект), та ін.

9. ЖК на вул. Павла Сірагова, 113 у Новограді-Волинському Житомирської області.

Підстави для відмови: проєктна документація не подана у повному обсязі; не надано експертний звіт щодо об'єкта в цілому або експертний звіт за результатами розгляду попередньої затверджуваної стадії проєктування (ескізний проєкт), що стосується об'єкту в цілому; проєктна документація розроблена з порушенням вимог містобудівних умов та обмежень в частині гранично допустимої висотності будинків, будівель та споруд (згідно МУО гранично допустима висотність – 27 м, згідно проєктної документації – 31,800 м).

10. ЖК на вул. Перемоги, 72 у Запоріжжі.

В комплексі передбачено чотири багатосекційні будинки.

Підстави для відмови: замовником не надано інформацію, передбачену статтею 69 Повітряного кодексу України (обмеження використання приаеродромної території, затверджені уповноваженим органом відповідно до вимог Повітряного кодексу України); площа забудови та кількість поверхів в генеральному плані не відповідає площі забудови в експертному звіті.

11. ЖК в с. Липини Луцького району Волинської області.

Підстави для відмови: проєктну документацію розроблено з порушенням пункту щодо майданчиків, які мають бути розташовані на прибудинкових територіях.

12. ЖК на вул. Миру, 11с у Мукачево Закарпатської області.

Підстави для відмови: не подано документи, що підтверджують погодження з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; відсутній дозвіл на проведення робіт в історичних ареалах населених місць, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

13. Апартаменти в урочищі Ягниди за межами села Голубине Свалявського району Закарпатської області (І черга будівництва). Межує з ЖК Сонячний квартал.

Підстави для відмови: проєктна документація відсутня в повному обсязі, зокрема не надано схвалену у встановленому порядку стадію проєктування "Ескізний проєкт"; відсутня інформація щодо можливості автономного функціонування черг та пускових комплексів; не надано експертний висновок стадії проєктування "Ескізний проєкт", технічні умови щодо водовідведення або лист розробника проєкту про відсутність потреби.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Вигурівщина-20 від ZZBK1 Group у Деснянському районі Києва (І черга 11-й п.к).

В експлуатацію прийнято житловий будинок № 1. Затримка у введенні складає 1 рік.

2. ЖК Файна Таун від К.А.Н. Девелопмент на вул. Академіка Туполєва, 12 і вул. Салютній, 2-Б у Шевченківському районі Києва.

Отримано три сертифікати готовності. Введено житлові будинки №031, житловий будинок №032, житловий будинок №033.

3. ЖК Ліпінка від Stolitsa Group між вул. Новомостицькою та вул. Замковецькою у Подільському районі Києва.

В експлуатацію прийнято паркінг.4.

4. ЖК Європейка від BD Holding на вул. Соборна 103 в с. Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області.

В експлуатацію введено двосекційний житловий будинок на вул. Соборна 103/16. Затримка у введенні складає більше 1 року.

5. ЖК Одеський бульвар від Атлант в смт Чабани Київської області.

В експлуатацію прийнято житловий будинок №3 з вбудованими приміщеннями вздовж Одеського шосе, 18. Затримка у введенні – 2 квартали.

6. ЖК вул. Проектована-Тролейбусна, 7, 7а від Данбуд на вул. Проектована-Тролейбусна, 7а в с. Сокільники Пустомитівського району Львівської області.

В експлуатацію прийнято секції 8-15.

7. ЖК Містечко Північне на вул. Північній, 117 у Хмельницькому.

Отримано два сертифікати. В експлуатацію прийнято житловий будинок № 1 та №2. Затримка у введенні – більше року.

8. ЖК Living Park "Нова Будова-2" від Нова Будова в с. Мукша Китайгородська Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

Житловий будинок на вул. Матросова, 4/4 прийнято раніше заявлено строку.

9. ЖК на вул. Глібова, 6в у Ковелі Волинської області від Луцьксантехмонтаж №536.

Комплекс введено в експлуатацію з затримкою в 1 квартал.

10. У Буковелі в експлуатацію введено рекреаційний житловий будинок на 27 житлових кімнат в уч. Вишні в с. Поляниця Івано-франківської області.

Відмовлено у введенні в експлуатацію

1. ЖК Варшавський Плюс від Stolitsa Group на просп. Правди у Подільському районі Києва.

Надано дві відмови на будинки №13.1 та №13.2 (І черга) та буд. №13.3 (ІІ черга).

Підстави для відмови: замовником було надано проєктну документацію, розроблену на підставі містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, якими встановлено поверховість об'єкта 12-23 поверхи. Однак, під час огляду об'єкта будівництва виявлено наявність 26 поверхів, що є порушенням діючого дозволу на виконання будівельних робіт та містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки. Натомість разом з проєктною документацію, розробленою на підставі містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, замовником надано інші містобудівні умови та обмеження за № 849 від 28 серпня 2018 року, проте не було здійснено коригування проєктної документації та внесення змін до дозволу від 15 грудня 2017 року за № ІУ113173490196. Також за результатами огляду об'єкта встановлено, що згідно ДБН відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення; не надано контрольно-геодезичне знімання та документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання Держпрацею та відповідальними особами замовника.

2. ЖК DOCK32 від Ковальська на просп. Степана Бандери,32-д в Оболонському районі Києва.

Підстави для відмови: під час повторного подання заяви про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта та видачу сертифіката не подано документ або інформація (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

3. ЖК Кришталеві джерела від KSM-GROUP на вул. Метрологічна, вул. Академіка Заболотного в Голосіївському районі Києва.

Відмова надана на будинки, що розташовані на вул. Метрологічна, 7.

Підстави для відмови: згідно містобудівних умов та обмежень гранично допустима висота будівель 9 поверхів (наявний 10 поверх, на 9 поверсі знаходяться дворівневі квартири); відповідно до експертного звіту загальна площа будівлі 60 682,25 кв.м., житлова площа приміщень 42 680,98 кв.м., а згідно з технічною інвентаризацією загальна площа будівлі 55 041,8 кв.м., житлова площа приміщень 21 908,3 кв.м.; будівництво господарської будівлі з вбудованим ТП, прибудована автономна котельня, ШРП незавершене; ліфти не змонтовані; відсутні вузли обліку відповідних комунальних послуг; відсутні пожежні гідранти (4шт), насосні установки для підтримки необхідного тиску води, відсутнє обладнання в ІТП (цокольні і підвальні поверхи) житлових будинків №1-5; відсутнє обладнання в ІТП житлових будинків №1-5; під час огляду об’єкта не надано необхідні акти; відсутність забезпеченості доступу до об’єкта для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення та ринкової інфраструктури.

4. ЖК Теремки від Інтергал-Буд на вул. Академіка Заболотного,15 у Голосіївському районі Києва (II та ІІІ черга).

Надано дві відмови на житлові будинки №2 та №2А.

Підстави для відмови: під час повторного подання заяви про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта та видачу сертифіката не подано документ або інформація (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

5. ЖК Рідне місто від Спецжитлофонд на вул. Качалова, 40 у Солом'янському районі Києва (І черга).

Підстави для відмови: у наданому проєкті у І черзі передбачено розподільчий пункт трансформаторної підстанції, котрий не вводиться в експлуатацію з даним об’єктом.

6. ЖК Місто Квітів. Парковий квартал від МЖК "Оболонь" на вул. Тираспольській, 43 у Подільському районі Києва (XVIII черга).

Відмовлено у прийнятті в експлуатацію мийки на 6 постів.

Підстави для відмови: відсутність акту прийняття мереж зовнішнього електропостачання, акту прийняття внутрішньої електропроводки, силового електрообладнання, підключення до ТП і забезпечення постійного електропостачання, акту прийняття зовнішнього водопроводу та акту прийняття зовнішньої каналізації; не встановлене технологічне обладнання, вузли та магістралі.

7. ЖК Чайка від Омокс в с. Чайки Бучанського району Київської області (I черга, XI п. к, етап 1, 142-квартирний житловий будинок із вбудовано-прибудованими магазинами).

Підстави для відмови: відсутні змонтовані та укомплектовані протипожежні кран-комплекти; на будівельному майданчику (прибудинковій території) проводяться будівельні роботи з благоустрою території; відсутні системи аварійного та евакуаційного освітлення, показників про напрям руху при евакуації, автоматичного оповіщення про пожежу, датчики загазованості приміщення; не виконано вимоги ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд"; під час здійснення змін проєктно-кошторисної документації замовник протягом трьох робочих днів зобов'язаний повідомити про такі зміни відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю з поданням засвідчених у встановленому порядку копій документів, що підтверджують зазначені зміни – замовником не здійснено дані дії.

8. ЖК Празький квартал 2 від BD Holding на вул. Садова, 51 Б, корп. 2 в селі Петропавлівська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Підстави для відмови: вартість плати за видачу сертифіката для об’єктів із середнім (СС2) наслідками становить 11 412 грн 20 копійок.

9. ЖК Гостомель Residence від Галсинтез Буд на вул. Богдана Хмельницького у селищі Гостомель Київської області.

Підстави для відмови: відсутнє підключення до магістралі газопостачання; не виконані роботи щодо газопостачання житлового будинку в частині встановлення газових котлів, лічильників та газосигналізаторів; не вжито заходів щодо пожежної безпеки; на будівельному майданчику не завершені роботи по благоустрою, відсутні паркувальні розмітки, не вказані місця для маломобільних груп населення; на внутрішніх сходах відсутні тактильні смужки.

10. ЖК Сади Вишневі від Будінвестконтакт на вул. Машинобудівників у Вишневому Бучанського району Київської області.

Підстави для відмови: на будівельному майданчику (прибудинковій території) проводяться будівельні роботи; не надано документів, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання Держпрацею та відповідальними особами замовника; не виконані роботи щодо газопостачання житлового будинку в частині встановлення газосигналізаторів; відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення; не відбувся огляд об’єкта ТП №3 у зв’язку з недопущенням інспектора; не вжито заходів щодо пожежної безпеки (в пожежних шафах не виявлено комплектність пожежного рукава).

11. ЖК На Прорізній від Comfort Life на вул. Прорізній, 1 в Гостомелі Київської області.

Підстави для відмови: не в повному обсязі було надано такі документи: проєкт будівництва, проєкт організації будівництва, проєкт виконання робіт/технологічна карта, журнал авторського нагляду; будівля ДДЗ знаходиться в стадії будівництва; надалі проводяться роботи з опорядження приміщень, монтаж інженерних систем, облаштування вхідних груп, встановлення огородження внутрішньо-будинкових сходів тощо; проводиться монтаж евакуаційних сходів з приміщень 2 поверху; відсутня індивідуальна газова котельня на даху будівлі ДДЗ; відсутня споруда насосної станції; у вбудованих нежитлових приміщеннях будинків відсутня система оповіщення про пожежу, пожежної сигналізації, та системи евакуації людей; в житлових будинках відсутні системи пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, протидимного захисту, внутрішнім та зовнішнім протипожежним водопроводом; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм; відсутні змонтовані датчики загазованості тощо.

12. ЖК Grand Villas від Марін Білдер Київ в с. Михайлівка-Рубежівка Бучанського району Київської області (житловий будинок № 11 на вул. Чубинського, 11).

Підстави для відмови: відсутній акт прийняття мереж внутрішнього газопостачання; загальний журнал робіт, журнал авторського нагляду; відсутній блискавкозахист; роботи з облаштування благоустрою прибудинкової території незакінчені; на прибудинковій території відсутнє асфальтування; відсутні системи аварійного та евакуаційного освітлення; відсутні системи автоматичного оповіщення про пожежу; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм.

13. ЖК Одеські традиції від Данлін на вул. Михайла Грушевського, ріг вул. Академіка Воробйова, вул. Одеська в Одесі.

Підстави для відмови: відсутні акти пусконалагоджувальних робіт ліфтів; порушення ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд" (невідповідність розмірам паркувальних місць, відсутність контрастних показників на шляхах руху до об’єкту, вхідних групах, складних ділянок (вестибюлі, перетини шляхів руху).

14. ЖК Комфорт Плюс від Дублянський будівельник на вул. Володимира Великого, 5 у м. Дубляни Львівської області (ІІ черга).

Підстави для відмови: не подано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

15. ЖК вул. Нижня Берегова, 2/2в від Домобудівна компанія у Хмельницькому.

Надано дві відмови на будівництво 2 та 6 будинку.

Підстави для відмови: під час огляду об’єкта було встановлено, що замовником будівництва є Апеляційний суд Хмельницької області, що зазначено в Декларації про початок виконання будівельних робіт від 09.06.2017 року №ХМ083171600357; в повідомленні про зміну даних у зареєстрованій декларації зазначено, що право на будівництво передано іншому замовнику, а саме ЖБК "Озерний-3" в м. Хмельницький, проте дана інформація (зміна) не відображається в Реєстрі будівельної діяльності, що унеможливлює встановлення замовника. Також під час огляду виявлено, що під’єднання до електромережі газосигналізаторів не забезпечено; не повністю реалізовані заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а саме: вхід до будинку дооблаштовано пандусом, проте відсутні поручні.

16. ЖК Щасливий від Dita на вул. Миру у м. Городок Городоцького району Хмельницької області.

Підстави для відмови: відсутні тактильні елементи, інформаційні показники, тактильні смужки, тактильні інформаційні покажчики, тактильна плитка; не закінчені роботи з облаштування благоустрою прибудинкової території, саме відсутня розмітка паркомісць, в тому числі відсутні паркомісця для осіб з інвалідністю; не вжито заходів щодо пожежної безпеки (відсутні засоби інформації і сигналізації про небезпеку (покажчики "вхід", "вихід", "пожежа"); відсутні датчики загазованості в частині встановлення в кожній квартирі.

17. ЖК вул. Сімейна, 2 в смт Слобожанське Дніпровського району Дніпропетровської області.

Підстави для відмови: відсутні проєкти організації будівництва та виконання робіт/технологічна карта; будівельні роботи на об'єкті не завершені; роботи з благоустрою прибудинкової території не завершені; відсутній дитячий майданчик; ширина сходового маршу не відповідає нормам; відсутнє підключення до мережі газопостачання, відсутні датчики загазованості; відсутні газові лічильники; відсутні електролічильники; сходи не облаштовані огородженням з поручнями; відсутні пожежні шафи та рукава на поверхах, відсутні пожежні гідранти на прилеглій території, утеплення не відповідає нормам пожежобезпеки, оскільки виконано з горючих матеріалів (пінопласт); роботи із забезпечення доступності об’єкта для маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм (відсутні паркувальні місця для маломобільних груп населення, шляхи руху, тактильні елементи, смуги, інформаційні покажчики); висота порогів під'їздних дверей не відповідає нормам ДБН; покриття пандусу розміщене на відмінному рівні від асфальту.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ в період з 29 листопада по 5 грудня.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

196

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом