Відновлення України та стримані очікування забудовників: Дайджест за травень

Запуск низки програм для відновлення України, нові скандали з Київміськбудом та неоднозначні рішення столичної влади щодо забудови Києва – стали основними подіями на будівельному ринку у травні. Портал НЕРУХОМІ вибрав найважливіше за минулий місяць. Про це та інше читайте у нашому дайджесті.

Держпрограми щодо вирішення житлових питань

Питання житла на тлі ескалації воєнних дій виглядає досить гострим і вимагає особливої уваги з боку влади. Український уряд взявся за реалізацію одразу кількох програм, головні серед яких "єОселя" та "єВідновлення". До того ж, в Україні запрацював закон, що звільняє від сплати податку за зруйноване житло.

Зміни до Податкового кодексу

В Україні законом передбачено щорічну сплату податку на нерухоме майно власниками квартир, будинків та дач. Проте для низки українців через війну змінилося оподаткування.

З 6 травня запрацював закон, який звільняє від сплати податків власників житла, яке було знищено чи пошкоджено російськими окупантами. 5 травня документ опублікувала парламентська газета Голос України.

Зокрема, закон №3050-IX передбачає, що нарахування та сплата податку на знищену чи пошкоджену нерухомість (крім земельних ділянок) припиняється з моменту, коли нерухомість потрапила до відповідного стану. Офіційним документом, що підтверджує такий стан нерухомості, є складені акти, які видає орган державної влади або місцевого самоврядування.

Також з 1 січня 2023 року податок не повинен нараховуватись на нерухоме майно, що знаходиться на території бойових дій чи окупації. Нараховувати податок не будуть до кінця бойових дій чи окупації на відповідній території.

На землю потенційно забруднену вибухонебезпечними предметами або на територіях, на яких ведуться (або велися) активні бойові дії, також поширюються податкові пільги.

Програма "єОселя"

Державна програма доступного іпотечного кредитування "єОселя" має високий попит з боку потенційних покупців житла, проте, на думку низки забудовників, її реалізація гальмується через недостатнє фінансування.

На думку банкірів, реалізація програми "єОселя" для придбання житла на первинному ринку вимагатиме щонайменше 20-25 млрд грн – саме такий обсяг коштів може задовольнити накопичений кредитний попит з початку дії програми пільгової іпотеки на квартири від забудовників.

Зокрема, у банку "Глобус" зазначили, що бюджет програми задовольняє потреби менше ніж 3% від більш ніж 35 тис. звернень клієнтів. Це при тому, що програма діє лише для чотирьох категорій: військових, медиків, педагогів та науковців. У разі поширення дії програми на всіх, хто потребує поліпшення житлових умов, попит на кредити зросте в десятки разів.

У зв'язку з цим уряд ухвалив низку рішень, які дають змогу прискорити реалізацію програми пільгового кредитування "єОселя". Для "Укфінжитла" погоджено можливість залучення коштів на відкритому фінансовому ринку. Влада також розраховує на залучення коштів міжнародних організацій, що сприятиме більшій кількості виданих кредитів.

Програма "єВідновлення"

У першій половині травня в Україні запрацювала програма "ЄВідновлення", яка передбачає виплату цільової грошової допомоги від держави на ремонт житла, пошкодженого російськими окупантами. Для того, щоб отримати допомогу, необхідно подати заявку через додаток "Дія", після цього спецкомісія визначить суму, призначену для ремонту житла. Отримати гроші можна буде на спеціальну картку, яку потрібно відкрити в одному із банків-партнерів програми: А-Банк, Монобанк, ПриватБанк, ПУМБ та Сенс Банк. Термін розгляду заяви та ухвалення рішення про компенсацію не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Ті громадяни, котрі вже відновили житло своїми зусиллями, на цю допомогу розраховувати не зможуть. Їм доведеться вже чекати на російські репарації.

Що відбувається на ринку нерухомості

Ситуація на ринку нерухомості залишається складною, не всі забудовники спроможні пережити кризу. Як справи у забудовників наочно демонструє видача дозволів у Реєстрі будівельної діяльності, який регулярно вивчають експерти порталу НЕРУХОМІ.

Проблеми з Київміськбудом

На тлі досить неоднозначної ситуації з будівництвом об'єктів Київміськбуду журналісти Bihus.info розкрили можливі схеми розкрадань з компанії. Було опубліковано розслідування, опублікувало розслідування, в якому стверджується, що землю Київміськбуду у Козині, на якій раніше була база відпочинку, забудували розкішними котеджами родичі та близьке коло президента холдингу Ігоря Кушніра.

Київміськбуд – найбільший забудовник столиці, його основний акціонер – територіальна громада Києва в особі Департаменту комунальної власності КМДА з часткою 80%. Тому Київрада призначила перевірку КМБ у зв'язку з виходом критичного журналістського розслідування. Проголосоване рішення передбачає створення тимчасової контрольної комісії з перевірки діяльності забудовника та інформації, оприлюдненої в розслідуванні.

Нові висотки на Оболоні

Земельна комісія Київради на останньому своєму засіданні 25 травня підтримала питання зміни цільового призначення ділянки на вулиці Автозаводській, 72а в Оболонському районі для будівництва там житлового комплексу. Землею володіє компанія "Дорадо", яка за даними ЗМІ, має відношення до одеського забудовника " Гефест груп ". Остання компанія нерідко нехтувала градусів і будувала будинки значно вище, ніж дозволялося. Тому існують реальні побоювання, що і на Оболоні зводитимуть із порушеннями, що не завадить зрештою ввести об'єкт в експлуатацію.

Забудова Оболонського району – вже давно наболіла тема місцевих жителів. Компанії Stolitsa Group, Інтергал-Буд та інші активно зводять у мікрорайонах житлові висотки без розвитку супутньої соціальної інфраструктури із грубими порушеннями будівельного законодавства. У результаті життя киян стає малокомфортним.

Забудова Воскресенки

Ще одне скандальне рішення Київради – затвердження Детального плану території реконструкції частини промрайону Воскресенський у Дніпровському районі. Таким чином, міська влада погодила "переформатування" забудови на 115,9 га землі, серед іншого – дозволивши будувати там житло. У цьому, зокрема, зацікавлене оточення одіозної забудовниці Владислави Молчанової, яке планує збудувати вісім багатоповерхівок на території металобази "Київметал". Під час обговорення цього питання у сесійній залі депутатський корпус продемонстрував незвичайну байдужість – за невеликим винятком більшість народних обранців не стали висловлювати свою думку щодо цієї історії, яка раніше викликала значний суспільний резонанс. Таким чином, у столичному муніципалітеті фактично погодилися з очевидним поглибленням транспортних проблем та дефіцитом соціальної інфраструктури у цьому мікрорайоні, на що раніше звертали увагу фахівці та громадські активісти.

Цифри та статистика

Бізнес частково адаптувався до умов повномасштабної війни, тож уже у квітні позитивно оцінив результати своєї діяльності порівняно з попереднім місяцем. Проте підприємства будівництва надали стримані оцінки своєї діяльності порівняно з компаніями з інших секторів економіки. Зокрема, забудовники посилаються на низьку фінансову спроможність споживачів, нестачу інвестицій та несприятливі погодні умови. При цьому секторальний індекс погіршився на 1 пункт упродовж місяця.

Тим часом виробники будівельних матеріалів більш оптимістичні. Вони можуть виготовляти до 90% продукції, необхідної для повоєнного відновлення України. У ході дослідження вдалося з'ясувати, що лише 15% українських заводів будівельних матеріалів було пошкоджено або зруйновано російськими окупантами.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

170

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом