Незаконний ресторан у столичному парку не можуть знести вже 12 років

3 хв

Мешканці Дарницького району столиці продовжують боротьбу та вимагають знесення незаконно побудованого “Garden cafe”.Але попри рішення Верховного суду від 1 листопада 2023 року щодо звільнення цієї ділянки, самовільно зведена споруда досі знаходиться у парку “Партизанська слава”, повідомило видання “Київвлада”.

У 2008 році компанія “Тур-Інвест” побудувала цей обʼєкт без оформлення землі. 11 квітня 2012 року Головне управлінням земельних ресурсів КМДА зафіксувало, що на території площею близько 0,27 га, яка значиться за комунальним підприємством з утримання зелених насаджень Дарницького району, розміщуються нежилі дерев’яні будівлі кафе площею 201,2 кв м, металеві конструкції з накриттям та бетонні майданчики під ними. Також спеціалісти встановили, що документи, які посвідчують право власності чи право користування не зареєстровані. 15 травня 2012 року перевірку на цій землі здійснили фахівці Державної екологічної інспекції у Києві. У результаті вони зафіксували факти порушення норм земельного законодавства України: самовільне огородження території парканом, асфальтування та покриття тротуарною плиткою, знищення газону.

З вказаними висновками не погодився орендар частини кафе Логман Алієв. Він подав позов до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправними дії Держекоінспекції. 10 грудня 2013 року Касаційний адмінсуд задовольнив його вимоги. У першій половині 2014 року Київська прокуратура подала до Господарського суду Києва позов щодо звільнення самовільної зайнятої ділянки в парку “Партизанська слава” і стягнення 53,8 тисячі гривень збитків. 23 квітня 2014 року судді зобов’язали “Тур-Інвест” повернути ділянку Київраді. Проте власник кафе спочатку оскаржив такий судовий вердикт у апеляційній інстанції, а потім, 27 листопада 2014 року, Касаційний господарський суд Києва остаточно відмовив правоохоронцям в задоволенні їхнього позову

Водночас комунальники висунули до “Тур-Інвесту” вимоги щодо демонтажу паркану та асфальтно-бетонного покриття. Але представники компанії зазначали, що вони мають “право постійного користування вказаною земельною ділянкою”. Водночас фірма не надала суду дані, які б підтверджували такий факт. В результаті 24 листопада 2014 року Господарський суд Києва залишив позов комунальників без розгляду, бо вони вчасно не подали документи, які необхідні для встановлення всіх обставин справи. До 2020 року кафе мало різні назви, спочатку “Колиба”, у 2020-2024-их – “Forest cafe”, а цього літа – “Garden cafe”. У червні 2020 року мешканці Дарницького району звернули увагу, що біля “Колиби” власник почав укладати плитку. Тоді громадськість намагалася зупинити ці роботи, але “тітушки” завадили жителям столиці. У грудні 2020 року у кафе сталась пожежа. У січні 2021 року, столичні комунальники розпочали демонтаж будівлі.

25 травня 2022 року столична прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактами самовільного захоплення вищевказаної ділянки та її псування. В рамках розслідування даної справи, 8 липня 2022 року, Державна екологічна інспекція Столичного округу спільно з інженером-землевпорядником зафіксували, що територія використовується під розміщення кафе та автомобільної стоянки. У серпні того ж року Київська міська прокуратура звернулася до Господарського суду Києва із позовом до “Тур-Інвест” про усунення перешкод у володінні та розпорядженні землею. 

9 жовтня 2022 року суд наклав арешт на будівлю. 29 листопада цього ж року він вирішив припинити право власності “Тур-Інвест” на споруду закладу та зобов’язати компанію повернути ділянку громаді Києва, попередньо демонтувавши усі приміщення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, втім фірма змогла оскаржити таке рішення в лютому 2023 року. Тоді "Тур-Інвест" подала заяву до Північного апеляційного господарського суду, щоб відсудити земельну ділянку площею 0,2 га у парку для створення там ресторану. 

Проте 1 листопада 2023 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду задовольнив позов столичної прокуратури щодо звільнення території. Далі результат направили до Дарницького відділу виконання судових рішень. Там стверджували, що Департамент територіального контролю КМДА не може приїхати і все демонтувати, адже це має зробити власник споруди. Ситуацію ускладнив ще й той факт, що 7 травня 2024 року, “Тур-Інвест” продав своє майно іншій особі – Сергію Майбороді. У Дарницькому відділу державної виконавчої служби зазначили, що зараз не можна нічого зробити, адже за документами це майно вже на іншій особі, яка не була стороною у відповідній судовій справі. 

"Тур-Інвест" була заснована понад 19 років тому. Її бенефіціарами є Ольга Тарасенко, Ганна Богомаз та Єлизавета Гарькава. Фірма входить до групи компаній сімей Гаркавих та Кирилюків. Ігор Гарькава – зять ексголови Дарницької районної у місті Києві державної адміністрації Миколи Кирилюка. Основні напрямки діяльності їх фірм – будівництво та нерухомість.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

262

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом