Без ліфтів та опалення: які ЖК хотіли ввести в експлуатацію минулого тижня

13 хв

Минулого тижня забудовники масово намагалися ввести в експлуатацію недобудовані житлові комплекси, бажаючи встигнути до кінця року. Так, про поспіх будівельних компаній свідчать їх спроби отримати сертифікати готовності на об'єкти, в яких не працюють ліфти або відсутня система опалення. Однак у деяких випадках порушення явно не були пов'язані з передноворічною метушнею: замість дитячих майданчиків дехто облаштував автостоянку.

Отже, кому минулого тижня Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) видала дозволи та сертифікати на ЖК, а кому не вдалося їх отримати та чому – читайте в огляді НЕРУХОМІ за 13-19 грудня.

Дозвіл надано

1. Нове будівництво. ЖК на вул. Кургузова, 1-б у Вишгороді Київської області.

Джерела НЕРУХОМІ повідомляють, що девелопером проєкту буде Онікс Білд.

Дозвіл надано на будівництво 9-поверхового житлового будинку на 312 квартир.

2. Продовження будівництва. ЖК Затишний квартал на просп. Героїв Небесної Сотні в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Дозволом передбачено будівництво чотирьох житлових будинків.

3. Продовження будівництва. ЖК Millennium State від R-Building на вул. Івана Кожедуба, 3-А у Бучі Київської області.

4. Продовження будівництва. ЖК ATRIA CITY. TEREMKY від Альтіс-Девелопмент на вул. Одеське шосе, 6 в смт Чабани Київської області (СС3).

Будинок №№ 3-5, секції №№ 1-3, корпус 1-9.

5. Нове будівництво. ЖК Перлина Проскурова-3 від Платинумбуд на вул. Панаса Мирного, 9 у Хмельницькому.

Дозвіл надано на будівництво 10-поверхового будинку на 76 квартир.

6. ЖК Levanevsky від Парадіз на вул. Леваневців у Миколаєві (СС3).

Наразі містобудівні умови, на підставі яких видано дозвіл, зі змінами від 8 грудня 2021 року стосовно підвищення висотності комплексу. Водночас експертний звіт, на підставі яких видано дозвіл, датований раніше – від 25 жовтня 2021-го. Тобто проєкт формально розроблений без урахування змін до містобудів, а отже фактично заздалегідь передбачав перевищення поверховості.

7. Нове будівництво. ЖК на вул. Капушанська (Перемоги), 150 в Ужгороді.

Дозвіл надано на будівництво торгово-житлового комплексу.

8. Апартаменти в урочищі Ягниди за межами села Голубине Свалявського району Закарпатської області (І черга будівництва). Межує з ЖК Сонячний квартал.

Відмова у видачі дозволу

1. ЖК Healthy City від City One Development на вул. Джона Маккейна (Івана Кудрі), 5 у Печерському районі Києва.

Підстави для відмови: не в повному обсязі подано проєктну документацію на будівництво; не подано документи, що підтверджують погодження в органах охорони культурної спадщини проєкту архітектурних перетворень; не подано технічні умови щодо теплопостачання або лист розробника проєкту про відсутність потреби; порушено вимоги стосовно граничнодопустимої висотності будинків, будівель та споруд у метрах (фасад висотністю 113,775 м.); порушено вимоги стосовно максимально допустимого відсотку забудови земельної ділянки.

2. ЖК Ріхерт & Парк від A Development в межах вул. Кирилівської (Фрунзе), Нижньоюрківської та пров. Мильного у Подільському районі Києва.

Підстави для відмови: проєктну документацію на будівництво житлового комплексу не завантажено у повному обсязі до Реєстру будівельної діяльності.

3. ЖК вул.Табірна, 28 у Шевченківському районі Києва.

Підстави для відмови: не надано інформацію, передбачену статтею 69 Повітряного кодексу України; наявна інформація про державну реєстрацію обтяжень: ухвала суду 761/35283/21 від 06.10.2021 щодо накладання арешту; об'єкт не забезпечено майданчиками, що мають бути розташовані на прибудинкових територіях; технічні умови щодо теплопостачання видані неуповноваженою юридичною особою.

4. ЖК Сімейний від Відважних на вул. Шевченка в смт Димер у Вишгородському районі Київської області.

Підстави для відмови: не подано коригування проєктної документації у зв’язку з внесенням змін до містобудівних умов та обмежень, які не відповідають підставам для проєктування, визначеним у завданні на проєктування багатоквартирного житлового будинку від 5 лютого 2020 року.

5. ЖК PRAUD select від PRAUD investment на вул. Клепарівській, 15 у Шевченківському районі Львова.

Підстави для відмови: земельна ділянка розташована у кварталі історично сформованої житлової та громадської забудови у межах історичного ареалу міста; не подано документи, що підтверджують погодження програм та проєктів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт в історичних ареалах населених місць з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

6. ЖК на вул. Перемоги, 72 у Запоріжжі.

Підстави для відмови: замовником не надано інформацію, передбачену статтею 69 Повітряного кодексу України (обмеження використання приаеродромної території, затверджені уповноваженим органом відповідно до вимог Повітряного кодексу України).

7. ЖК на вул.Миру, 11с у Мукачеві Закарпатської області.

Підстава для відмови: земельна ділянка розташована в межах історичного ареалу в зоні регулювання забудови суворого режиму; не надано документи, що підтверджують погодження програм та проєктів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт в історичних ареалах населених місць з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

8. ЖК Синергія Light від Групи Смарт на вул. Соборній, 289 у Рівному.

Підстави для відмови: не надано "Ескізний проєкт" та експертний звіт щодо розгляду проєктної документації – "Ескізного проєкту"; відсутня скан-копія містобудівних умов та обмежень створених в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва; відсутні технічні умови щодо теплопостачання або лист розробника проєкту про відсутність потреби.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Причал 8 від Інтергал-Буд на вул. Канальна, 8 у Дарницькому районі Києва.

В експлуатацію введено житловий будинок № 1 секції 1-5, будівлю для зберігання велосипедів та насосну станцію.

Затримка у введенні – 2 квартали.

2. ЖК Теремки від Інтергал-Буд на вул. Академіка Заболотного,15 у Голосіївському районі Києва (І та ІІ черги).

В експлуатацію введено житловий будинок №2 (секції 2-6). Затримка у введенні – 2 роки.

3. ЖК Manhattan Сity від BudСapital на перетині вул. Борщагівської та просп. Повітрофлотського у Шевченківському районі Києва (І -ІV черги).

В експлуатацію введено весь комплекс (3 будинки). Затримка у введенні –більше 2 років.

4. ЖК Чайка від Омокс в с. Чайки Бучанського району Київської області (I черга, XI п. к, етап 1, 142-квартирний житловий будинок із вбудовано-прибудованими магазинами).

16 грудня в експлуатацію введено житловий будинок на вул. Лобановського, 30-б. Затримка у введенні – 2 роки.

Звертаємо увагу, що 6 грудня ДІАМ надавала відмову у прийнятті до експлуатації в зв'язку з відсутністю кран-комплектів; незавершені будівельні роботи з благоустрою території; відсутні системи аварійного та евакуаційного освітлення; порушені вимоги ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд"; не повідомлено про здійснення змін проєктно-кошторисної документації.

Варто зазначити, що інформація щодо внесення змін до дозволу після надання відмови в Реєстрі будівельної діяльності відсутня.

5. ЖК Меридіан від Житлобуд-2 на вул. Гвардійців-Широнінців/вул. Дружби Народів у Харкові.

В експлуатацію введено житловий будинок №5 (секція 2).

6. ЖК Avalon Holiday від Avalon Inc в с. Сокільники Львівської області.

В експлуатацію введено житловий будинок №2 секції 6-9. Затримка 1-2 квартали.

7. ЖК Галицька Брама від ЕксКомБуд на вул. Галицькій в с. Давидів Пустомитівського району Львівської області.

Весь комплекс введено в експлуатацію (трисекційний житловий будинок). Затримка введення – 1 квартал.

8. ЖК Сонцебуд від СБ Групп на вул. Б. Хмельницького, 35 в Жовкві Львівської області (ІІ черга).

В експлуатацію введено секцію №2. Затримка у введенні – майже 2 роки.

9. ЖК Парковый бульвар від Max Art DG на вул. Проскурівського підпілля, 157 у Хмельницькому.

В експлуатацію введено житловий будинок №2. Затримка у введенні – 2 роки.

10. ЖК на просп. 200-річчя Херсону, 36 від Будмеханізація у Херсоні (II п.к II черги житлового будинку №30 у Таврійському мікрорайоні IV-а). Затримка у введенні – близько 3 років.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК Оберіг-2 від Київміськбуд на вул. Бориспільська, 30А, 40 у Дарницькому районі Києва.

Підстави для відмови: не завершено облаштування благоустрою прибудинкової території; не здійснено монтаж котлів опалення; не завершено укомплектування поквартирними електролічильниками та лічильниками гарячої води; ввідний кабель не підключено до ТП; не дотримано ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд"; не допущено до огляду в ТП; проєкт будівництва стадії "робоча документація", проєкт організації будівництва та проєкт виконання робіт не відповідають ДБН.

2. ЖК Клубний від ZIM Group на вул. Колоса Сергія, 2е (мікрорайон "Жуляни") у Солом'янському районі Києва.

Підстави для відмови: не додано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

3. ЖК Лісова казка 2 від Comfort Life на вул. Радистів, 40 у Деснянському районі Києва. Відмова надана на житлові будинки №3 та №4.

Підстави для відмови: в трансформаторній підстанції відсутні трансформатори та інше електрообладнання; будинки не під’єднані до постійної електромережі.

4. ЖК Райдужний від Київміськбуд на вул. Миколи Кибальчича, 2 у Дніпровському районі Києва.

Підстави для відмови: не закінчені роботи з благоустрою території та забезпеченості повного доступу до об’єкту для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (паркувальна зона та розмітка відсутні); пожежні шафи не укомплектовані пожежними рукавами; незмонтована пожежна сигналізація; відсутній насос для пожежного водопроводу; відсутні пожежні гідранти; не змонтована насосна у всіх будинка та ІТП; відсутні лічильники води поквартирно та вхідні лічильники в насосній; відсутні електролічильники поквартирно; не змонтовані ліфти; монтаж обладнання та устаткування не завершено; будівельні роботи на об’єкті тривають.

5. ЖК Нова Англія від Royal House на вул. Михайла Максимовича (колишня Онуфрія Трутенка), 24 у Голосіївському районі Києва (ІV черга будівництва, 2 п.к, житловий будинок В4).

Підстави для відмови: відсутній акт прийняття мереж зовнішнього газопостачання; при огляді не надано розділ проєкту "Газопостачання"; відсутній акт підключення будинку до ТП і забезпечення постійного електропостачання; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні з порушенням будівельних норм; не закінчено комплекс будівельних робіт з влаштування даху та облаштування вхідних груп до нежитлових приміщень; встановлено повну відсутність підведення системи газопостачання до об’єкта будівництва; при зовнішньому огляді вводів і відведень інженерних комунікацій будинку було встановлено відсутність ознак виконання робіт з захисту (герметизації), та ін.

6. ЖК Madison Gardens від Альянс Новобуд на території 2 мікрорайону IV житлового району на вул. Київській у Броварах.

Підстави для відмови: не закінчені роботи з благоустрою території та забезпеченості повного доступу до об’єкту для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (паркувальна зона та розмітка відсутні); пожежні шафи не укомплектовані пожежними рукавами; відсутній насос для пожежного водопроводу; відсутні пожежні гідранти; відсутні лічильники води поквартирно та вхідні лічильники в насосній; відсутні електролічильники поквартирно; не змонтовані ліфти; трансформаторна підстанція змонтована не в повному обсязі; будівельні роботи на об’єкті тривають тощо.

7. ЖК Піонерський квартал 2 від Доброград на вул. Машинобудівників, 16 в смт Чабани Бучанського району Київської області.

Підстави для відмови: відсутні газові котли та лічильники; відсутні датчики (сигналізатори загазованості); не завершені роботи з благоустрою; не забезпечена інклюзивність для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення, а саме: відсутні пандуси, тактильні елементи та смуги напрями руху, паркувальні місця.

8. ЖК Покровський на вул. Свято-Покровська, 73-Б/8 в смт Гостомель Київської області.

Відмова надана на житловий будинок №8 (73-Б/8).

Підстави для відмови: відсутній гараж, який мав бути прибудований до будинку; не надано проєкт будівництва стадії робоча документація та проєкт організації будівництва; не надано відповідних журналів; не надано жодного з актів монтажу, встановлення, випробування, прийняття та готовності інженерних мереж по об’єкту будівництва; незавершені роботи з благоустрою території; посадових осіб ДІАМ не було допущено до огляду безпосередньо самого об’єкта будівництва; не виконано комплекс робіт доступності об’єкта для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

9. ЖК Стожари від EuroCity Development в с. Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Підстави для відмови: не в повному обсязі виконано будівельні роботи, передбачені ДБН В. 2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд"; на об’єкті не завершено електромонтажні роботи; не працюють ліфти та не надані документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання.

10. ЖК Софія Резіденс від Мартинов в с. Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Надано 5 відмов по житловим будинкам за адресами: пр. Мартинова 20, 22, 26, 28, 30.

Загальні підстави для відмов: благоустрій внутрішньобудинкового простору не відповідає генеральному плану та експертному звіту: в проєктній документації зазначено майданчик для ігор дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, майданчик для відпочинку дорослого населення, майданчик для заняття фізкультурою, майданчик для господарських цілей, а за результатами огляду встановлено влаштування місць для паркування автомобілів; відсутні датчики загазованості у квартирах; відсутнє насосне обладнання госпитного водопостачання на цокольному поверсі; не влаштовані пандуси згідно генеральному плану; тривають будівельні роботи тощо.

11. ЖК Мюллер Хаус від BD Holding на вул. Соборна, 119 в селі Петропавлівська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Розглянуто дві заяви.

Підстави для відмови: відсутні акти технічного прийняття зовнішнього водопроводу, зовнішньої каналізації, силового електрообладнання, підключення будинку до трансформаторної підстанції і забезпечення постійного електропостачання.

12. ЖК Одеські традиції від Данлін на вул. Михайла Грушевського, ріг вул. Академіка Воробйова, вул. Одеська (в районі антенного поля ЧМП) в Одесі.

Підстави для відмови: не в повному обсязі сплачено сертифікат.

13. ЖК Парус на перетині вул. Паркова/вул. 1-го Травня (за документами: вул. Лазурна, 2-Б) у Чорноморську Одеської області.

Надано дві відмови.

Підстави для відмови: не виконано у повному обсязі передбачені проєктною документацією роботи, а саме: відсутнє підключення будинку до постійного електропостачання, відсутній акт пусконалагоджувальних робіт; відсутні газові котли та датчики загазованості відповідно до кількості квартир; не вжито заходів щодо пожежної безпеки; не завершені роботи з благоустрою; відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (не облаштовано пандуси біля входу, відсутні тактильні, інформаційні та візуальні покажчики) тощо.

14. ЖК Platinum Residence від Алекс буд груп на пров. Ванний, 5-Г у Приморському районі Одеси.

Підстави для відмови: не надано проєкт організації будівництва; не виконані роботи щодо внутрішнього опорядження будинку та в підземному паркінгу; не вжито заходів щодо пожежної безпеки; не в повному обсязі виконані заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення; не в повному обсязі виконані роботи з благоустрою території (відсутній дитячий майданчик); акти технічної готовності ліфта не погоджені Держпрацею та відповідальними особами; в акті готовності до експлуатації виявлені помилки.

15. ЖК Комфорт Плюс від Дублянський будівельник на вул. Володимира Великого, 5 в м. Дубляни Львівської області (ІІ черга).

Підстави для відмови: недотримання ДБН В.2.2-40:2018 (ширина дверного прорізу ліфту – 0,80 м, що не відповідає нормам).

16. ЖК Затишок на вул. Івана Сірка, 6 у м. Стрий Львівської області.

Підстави для відмови: не вмонтовано газове обладнання (газові котли, сигналізатори загазованості та газові лічильники); невмонтована насосна установка для підвищення тиску води; невмонтований пожежний гідрант; не встановлено гаражні ворота відповідно до проєкту будівництва; не надано документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання в установленому порядку Держпрацею та відповідальними особами замовника.

17. ЖК Favorit від ОК Фаворит на вул. Набережній Перемоги, 40 Д у Дніпрі.

Підстави для відмови: будівництво об'єкта не завершено, на об'єкті ведуться будівельні роботи, на об'єкті виявлені будівельні механізми.

18. ЖК Грандбуд на вул. Мостобудівників, 18 у Центральному районі Миколаєва (ІІІ секція).

Підстави для відмови: проєктна документація надана не в повному обсязі; не надано акт прийняття мереж зовнішнього електропостачання, проєкт організації будівництва, журналів, що передбачені проєктом виконання робіт, сертифікат з енергоефективності тощо; відсутні електролічильники на всіх поверхах; шафи для лічильників змонтовані, але пусті, висять оголені проводи; лічильники води встановлені частково; труби водопостачання не під’єднані до квартир; відсутня система опалення (згідно проєкту централізована); не вжито заходів щодо пожежної безпеки; не надано документів, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання Держпрацею та відповідальними особами замовника; незавершені роботи з благоустрою; не відбувся огляд квартир, люків та ТП у зв’язку з недопущенням інспектора; на декількох поверхах були пошкоджені дроти електропостачання; відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (відсутні тактильні елементи, тактильні інформаційні покажчики) тощо.

19. ЖК на просп. Миру, 32 від Сучасний Дім у Полтаві.

Підстави для відмови: відсутні датчики загазованості, відсутні настінні двоконтурні котли; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм (місця для паркування маломобільних груп населення не позначені дорожніми знаками та горизонтальною розміткою, відсутність внутрішніх тактильних ліній).

20. Житловий будинок на вул. Чалдаєва, 8а у Тернополі.

Об'єкт будівництва: церква та багатоквартирний житловий будинок з вбудованими приміщеннями громадського призначення.

Підстави для відмови: відсутність сигналізатора довибухових концентрацій метану; відсутня пожежна сигналізація та вказівники шляхів руху при евакуації в приміщенні церкви; відсутність сигналізатора довибухової концентрації газу та чадного газу на кухнях; відсутність газових двоконтурних конденсаційних котлів, що передбачені проєктною документацією та експертним звітом; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм (на шляхах руку до приміщення церкви та будинку відсутня тактильна плитка; відсутні паркувальні місця для осіб з інвалідністю з дорожніми знаками та розміткою).

21. ЖК Andorra на вул. Смілянська у Черкасах від Аргіліт (секція 3) (СС3).

Підстави для відмови: відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (відсутні тактильні елементи біля вбудовано-прибудованих приміщень та паркувальні місця для осіб з інвалідністю); не завершені роботи з благоустрою (дитячий та спортивний майданчики, майданчик відпочинку для дорослих, майданчик для сміттєвих контейнерів, паркувальні місця); в акті готовності об’єкта до експлуатації не зазначені дані за результатами технічної інвентаризації щодо площі квартир та вбудовано-прибудованих приміщень.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ в період з 6 по 12 грудня.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

545

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом