ДАБІ та ЖК: кому надали дозволи на будівництво минулого тижня

12 хв

Яким забудовникам Держархбудінспекція надала дозволи на будівництво житлових комплексів (СС3) і сертифікати про прийняття в експлуатацію, а також яким компаніям відмовила в їх видачі з 9 по 15 серпня – читайте в огляді НЕРУХОМІ.

Надано дозвіл

1. Нове будівництво. ЖК вул. Велика Васильківська, 143/2 від К.А.Н. Девелопмент.

Дозвіл надано на будівництво житлово-громадського комплексу з об'єктами соціального призначення.

Відкриті дані Реєстру будівельної діяльності не містять показників кількості квартир та паркомісць в комплексі. Проте наявні відомості про поверховість об'єкта в 26 поверхів.

Замовником будівництва ПрАТ "Київський електротранспортний завод" в судовому порядку було скасовано положення містобудівних умов та обмежень щодо розташування в історичному ареалі, яке стосувалося необхідності погодження проєктної документації з органом охорони культурної спадщини та отримання необхідних дозволів від цього органу.

2. Продовження будівництва. ЖК Київський від Інтергал-Буд на вул. Мізюна, 20 у Чернівцях (3 черга).

Дозвіл надано на будівництво 8-поверхових будинків, в яких передбачено 562 квартири.

3. Нове будівництво. ЖК на вул. Євгена Коновальця, 30 у Печерському районі Києва.

Дозвіл надано на будівництво житлово-адміністративного комплексу з вбудованими та прибудованими приміщеннями громадського і торговельного призначення, з об'єктами соціальної сфери та наземним і підземними паркінгами.

Передбачено будівництво 26-поверхового будинку на 491 квартиру.

Замовником будівництва ТОВ "Житловисотбуд" в судовому порядку було скасовано положення містобудівних умов та обмежень щодо розташування в історичному ареалі, яке стосувалось необхідності погодження проєктної документації з органом охорони культурної спадщини та отримання необхідних дозволів від цього органу.

4. Нове будівництво. ЖК на вул. Московська, 43/11 (літера "А") у Печерському районі Києва.

Дозвіл надано на будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями. Висотність об'єкта – 23 поверхи, квартир – 230.

В судовому порядку замовник будівництва ТОВ "Будінвестиції" скасував положення містобудівних умов та обмежень щодо місце розташування в межах історичного ареалу, та необхідності погодження та отримання висновків від центрального органу охорони культурної спадщини.

Справа призначена до розгляду на 16 серпня 2021 року у Верховному суді за скаргою Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

5. ЖК на бульварі Буковинського віча, 1 у Чернівцях.

Дозвіл надано на будівництво багатоквартирних житлових будинків з підземними паркінгами та об'єктами соцкультпобуту (клубними приміщеннями, магазинами, закладами громадського харчування, дитячим дошкільним закладом короткострокового перебування дітей на 28 місць).

6. Продовження будівництва. Житлове містечко ARTVILLE від Zezman масив 10, земельні ділянки 198/1, 198/2, 199/1, 199/2 на території Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області.

Дозвіл надано на будівництво багатоквартирних житлових будинків № 4, 5 та 6.

Відмовлено у видачі дозволу

1. ЖК Resident Concept House від Saga Development на вул. Володимирська, 86 (літера "А") у Шевченківському районі Києва.

Підстави для відмови: перевищено відсоток забудови земельної ділянки; об’єкт будівництва не забезпечений прибудинковими майданчиками (для ігор дітей, занять фізкультурою, відпочинку дорослого населення, тимчасової стоянки велосипедів); не забезпечено круговий проїзд для пожежних автомобілів та розворотні майданчики; на планах поверхів відсутня експлікація приміщень квартир; об’єкт будівництва не забезпечений необхідною кількістю місць для постійного і тимчасового зберігання автомобілів.

2. ЖК на вул. Електротехнічній, 43 у Деснянському районі Києва від ДБК-ЖИТЛОБУД.

Підстави для відмови: відсутнє погодження об’єкта з Міноборони; найменування об’єкта будівництва в заяві про видачу дозволу не містить місце розташування об’єкта; договір підряду на здійснення технічного нагляду заключено між підрядником та ТОВ "Будтехнології", який не є замовником будівництва; об’єкт не забезпечений нормативною площею земельної ділянки; перевищено щільність населення для житлової групи; відсутні нормативні площі прибудинкових майданчиків для ігор дітей, відпочинку дорослого населення, занять фізкультурою.

3. ЖК Oasis від bUd development на вул. Електриків, 28 у Подільському районі Києва.

Підстави для відмови: не надано обов’язковий додаток до експертного звіту; не надано завірену замовником належним чином фотокопію розпорядчого документа (рішення, розпорядження, наказ) замовника про затвердження стадії "Ескізний проєкт" проєктної документації.

4. ЖК Orange Park від Orange Bud на вул. Одеська в с. Крюківщина Києво-Святошинський району Київська області (ІІ Черга).

Підстави для відмови: замовником будівництва не надано обов’язковий додаток до експертного звіту щодо розгляду проєктної документації на будівництво за проєктом від 23.08.2018 №317/18-ЕЗ.

5. ЖК Нові Жуляни від Novbud на вул. Відродження в селі Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області.

Підстави для відмови: не виконано вимоги щодо максимально допустимої висоти (поверховості) житлової забудови в сільській місцевості; об’єкт не забезпечено достатньою кількістю машино-місць для постійного та тимчасового зберігання автомобілів; не надано погодження висотності з уповноваженим органом з питань цивільної авіації (з міжнародним аеропортом Бориспіль); проєктом не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків; при проєктуванні не виконано вимоги ДБН щодо інклюзивності будівель і споруд (не влаштовано на відкритій автостоянці достатню кількість місць для транспорту осіб з інвалідністю); не дотримано санітарно-захисні зони; об’єкт будівництва не забезпечений зарядними пристроями для автомобілів з електричними двигунами; проєктна документація розроблена на першу чергу будівництва, проте наданий експертний звіт (стадія П) виданий на всі чотири черги тощо.

6. ЖК На Прорізній 2 від Comfort Life на вул. Центральна (вулиця Чапаєва), 1 в селищі Гостомель Київської області

Підстави для відмови: в листі розробника проєктної документації відсутній висновок щодо відсутності потреби в отриманні технічних умов на теплопостачання; відповідно до наданого розрахунку класу наслідків (відповідальності) за кількістю осіб, які постійно перебувають у будинку №1, він відноситься до класу наслідків СС3, проте у висновку розрахунку будинок №1 віднесено до класу СС2, та відповідно, у експертному звіті клас наслідків окремих будинків – СС2; згідно із додатком до ліцензії, виданої ТОВ "Комфорт Лайф Буд" в переліку видів робіт відсутній необхідні роботи, що передбачені проєктною документацією; об’єкт будівництва не забезпечений необхідною кількістю машино-місць для постійного зберігання автомобілів; (замовником надано копію договору № 13/01/2020 від 13.01.2020, укладеного між фізичною особою та ТОВ "Окланд-Сервіс" про надання 66 місць під паркування автомобілів, проте відповідно до інформації Державного земельного кадастру, на підставі договорів суперфіцію користувачами цих ділянок є ТОВ "Комфорт Білдінг лтд"; відповідно до реєстру містобудівної діяльності, щодо зазначених земельних ділянок видані містобудівні умови та обмеження на інший об'єкт); не надана проєктна документація в частині креслень генерального плану; об'єкт знаходиться на приаеродромній території міжнародного аеропорту "Антонов", проте замовником не надано погоджень проєктної документації з ДП "Антонов", Украероруху та Державною авіаційною службою, тощо.

7. ЖК на вул. Ковпака, 59/4 у Сумах.

Підстави для відмови: не надано витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою (земельними ділянками) та щодо будівель, які добудовуються (назва проєкту "Добудова незавершеного будівництва"); станом на дату звернення за отриманням дозволу на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва відсутній діючий запис щодо змін №2 до містобудівних умов та обмежень; проєктна документація розроблена до отримання вихідних даних; не дотримано санітарно-захисні зони; наданий розрахунок класу наслідків (відповідальності) об’єкта будівництва не погоджений замовником; згідно із додатком до ліцензії, виданої ТОВ "Трест Сумжитлобуд", в переліку видів робіт відсутні передбачені проєктною документацією роботи; не забезпечено нормативну кількість машиномісць (замовником надано пояснення з посиланням на договір з ФОП Демидов В. О., проте сам договір не надано та в проєктних рішеннях не передбачений).

8. ЖК CITÉ, який розташований у кварталі, що обмежений вул. Виконкомівською, Паторжинського, Гоголя, Чернишевського в Дніпрі.

Підстави для відмови: не надано документів щодо погодження проєктної документації органом охорони культурної спадщини; не надано погодження висотності з Державіаслужбою, Міноборони та міжнародним аеропортом Дніпро (об’єкти заввишки 45 і більше метрів відносно контрольної точки аеродрому в радіусі до 50 кілометрів); не в повному обсязі надано проєктну документацію в частині креслень плану поверхів, фасадів масштабом 1:50 або 1:100, або 1:200 (наявна лише І черга); проєктування ведеться за межами відведеної земельної ділянки (частина території та автостоянки знаходиться поза межею землеволодіння); в наданій проєктній документації в частині креслень генерального плану на топографічній основі масштабу 1:500 відсутні позначки щодо погодження рішень з відповідною службою автодоріг, УОМА та Національною Поліцією України.

9. ЖК Compass від БК Водограй на вул. Буковинська, 62 у Чернівцях.

Підстави для відмови: не надана проєктна документація в частині технічних умов щодо газопостачання або листа розробника проєкту про відсутність потреби; замовником надано лист ОК "ЖБК "Буд Сіті" (організація відсутня в реєстрі ліцензіатів НКРЕКП) від 03.05.2019 № 13/5 про погодження підключення до інженерних мереж та погодження використання технічних умов на газопостачання №51 від 27.08.2007 (видавник – Чернівецька філія ДП "Укргазмережі" ДК "Газ України" – діяльність припинена) та листа ПАТ "Чернівцігаз" від 18.11.2011 №46 на продовження дії технічних умов, до якого додані незавірені належним чином копії документів, що містять пошкодження; креслення генерального плану не відповідають вимогам ДСТУ (містять пошкодження – надані фрагментарно (в декількох частинах); замовником не надано погоджень проєктної документації з КП "Міжнародний аеропорт "Чернівці" імені Леоніда Каденюка, Украерорухом та Державною авіаційною службою; не надано документів щодо погодження проєктної документації центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; згідно із додатком до ліцензії, виданої ТОВ "Транс-Юніт", у останнього в переліку видів робіт із провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів відсутні необхідні види робіт, які передбачені проєктною документацією.

10. ЖК Кришталеве озеро від Чернівці Моноліт на вул. В.Чорновола у Чернівцях.

Підстави для відмови: не надана проєктна документація в частині технічних умов щодо електропостачання, газопостачання, теплопостачання, водопостачання та водовідведення або листа розробника проєкту про відсутність потреби; не надана проєктна документація в частині розрахунку класу наслідків (відповідальності) та в частині креслень генерального плану на топографічній; не надано експертний звіт; не надано фотокопію розпорядчого документа (рішення, розпорядження, наказ) замовника про затвердження проєктної документації та фотокопію договору підряду; не надано завірену належним чином фотокопію розпорядчого документу про призначення особи (осіб), відповідальної за виконання будівельних робіт; замовником не надано погоджень проєктної документації з КП "Міжнародний аеропорт "Чернівці" імені Леоніда Каденюка, Державним підприємством обслуговування повітряного руху України "Украерорух" та Державною авіаційною службою.

11. ЖК на вул. Припортова (Героїв Сталінграда), 22/1 від Надія у Черкасах.

Підстави для відмови: на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва відсутній запис щодо наявності зазначених замовником містобудівних умов і обмежень; не завірені належним чином копія змін до містобудівних умов та обмежень, копія листа розробника проєкту від 12.10.2020 № 07/237 про відсутність потреби в технічних умовах на газопостачання, технічних умов приєднання до електричних мереж від 29.05.2020 № 157/2020; не надано актуальний витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного у замовника будівництва права власності або землекористування земельною ділянкою (цільове призначення ділянки у наданому витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 02.05.2019 – землі рекреаційного призначення, що не відповідає намірам забудови та не узгоджується з цільовим призначенням у наданому витягу з Державного земельного кадастру від 07.10.2019); наданий розрахунок класу наслідків (відповідальності) об’єкта будівництва не погоджений чинним замовником; надані проєктні рішення не відображають вимоги технічних умов приєднання до електричних мереж, якими передбачено проєктування ТП 10/0.4 кВ, а згідно з додатком до експертного звіту щодо розгляду проєктної документації, електропостачання житлового комплексу передбачається від існуючої ТП; не надана проєктна документація в частині креслень генерального плану на топографічній основі масштабом 1:500 або 1:1000 (креслення розпланування); не надана проєктна документація в частині креслень планів поверхів підземного паркінгу масштабом; фотокопія експертного звіту щодо розгляду проєктної документації не відповідає вимогам законодавства; не в повному обсязі відскановані техніко-економічні показники об’єкта будівництва тощо.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Голосіївська Долина (колишній комплекс Укрбуду) від Строй Сіті Development, що належить до групи компаній Строй Сіті Development Group на вул. Кайсарова, 7/9 у Голосіївському районі Києва.

В експлуатацію введено будинок №1 секції 1,2,3.

Затримка у введенні – 2 роки та 1 квартал (зданий в експлуатацію новим девелопером).

2. ЖК Традиція від Інтергал-Буд на вул. Олени Пчілки, 3 у Дарницькому районі (ІІ черга, 2 п. к.).

В експлуатацію прийнято торговий центр.

3. ЖК Нивки Парк від Інтергал-Буд на проспекті Перемоги, 67 у Святошинському районі Києва (12 черга).

В експлуатацію введено будівлю кафе.

4. ЖК 4 сезони від УМК на вул. Михайла Максимовича, 3 у Голосіївському районі Києва (ІІ черга, 4 п.к.).

В експлуатацію прийнято торговельний центр.

5. ЖК Синергія Сіті від Синергія, що знаходиться на вул. Достоєвського та пров. Озерний в Ірпені Київської області (І черга, п.к. №1, будинок №1).

В експлуатацію прийнято будинок №11.

Затримка в введенні – 1 квартал.

6. ЖК Orange Park від Orange Bud (ІІІ Черга) на вул. Одеська в с. Крюківщина Києво-Святошинський району Київська області.

В експлуатацію введено секції 13 та 14 на вул. Одеська, 25в.

Затримка у введенні – 2 квартали.

7. ЖК Таксопарк від Інвест Родина на просп. Степана Бандери, 36 у Тернополі (блок В, ІІІ черга).

Затримка у введенні складає 3 роки та 1 квартал.

Відмовлено у прийнятті в експлуатацію

1. ЖК Time від bUd development на вул. Митрополита Василя Липківського, 38 у Солом'янському районі Києва.

Підстави для відмови: не належним чином ведеться представлена виконавча документація; не завершено роботи з оздоблення фасадів цокольного поверху відповідно до проєктної документації.

2. ЖК Нова Конча-Заспа від AVM Development Group на вул. Феодосія Печерського в с. Ходосівка Києво-Святошинського району Київської області.

Отримано дві відмови.

Підстави для відмови: не надано в повному обсязі проєктну, робочу, виконавчу та технічну документацію; не завершені загально-будівельні роботи (не змонтовано огороджувальні конструкції 1 поверху, не встановлено ліфти, не виконано зворотню засипку грунту, не влаштовано конструкції цокольного поверху, частково не заповнені дверні отвори, не змонтовані системи блискавкозахисту, пожежної сигналізації; не змонтовано пандуси для маломобільних груп населення, не влаштовано місця для паркування, дитячі майданчики, місцеві проїзди тощо).

3. ЖК На Прорізній від Comfort Life на вул. Прорізній, 1 в Гостомелі Київської області.

Підстави для відмови: під час огляду встановлено, що не завершені роботи в будівлі ДДЗ (не виконано розведення інженерних мереж (електропостачання, теплопостачання, водопостачання); не виконано внутрішні оздоблювальні роботи, не заповнені дверні прорізи, відсутні поручні на сходових маршах, частково не завершено облицювання фасадів будівлі ДДЗ, не виконано благоустрій території будівлі ДДЗ.

4. МФК Metropole від Altis-Holding на вул. Велика Васильківська, 91-93 в Печерському районі Києва.

Підстави для відмови: не надано документів, необхідних для прийняття рішення про видачу сертифіката (проєкти, журнали, сертифікати, акти, креслення та інша виконавча документація); невідповідність об’єкта проєктній документації на будівництво такого об’єкта та/або вимогам будівельних норм, стандартів і правил, а саме: на об'єкт будівництва обмежений доступ, що унеможливлює проведення огляду, на телефонні дзвінки замовник не відповідає.

5. ЖК Русанівська Гавань від Ковальська Нерухомість на вул. Степана Сагайдака, 101 у Дніпровському районі Києва (II і III черги: житловий будинок №18-21 з вбудовано-прибудованим паркінгом №35, житловий будинок №29).

Підстави для відмови: не наданадокументація, передбачена нормативними документами на виконання будівельних робіт; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, зокрема в частині забезпечення доступності об'єкта для маломобільних груп населення.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, слідкуйте у нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

242

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом