Топ новин будівельного ринку за липень Дайджест від СЕО НЕРУХОМІ

Денис Петров 01.08.2022 07:20

7 хв

Липень запам'ятався низкою законодавчих ініціатив, спрямованих на порятунок економіки та будівельної галузі як невіддільної її частини. Було розроблено та розглянуто законопроєкти щодо облаштування притулків, компенсацій за пошкоджене житло, анонсовано запуск нової пільгової іпотечної програми.

Про це та інше читайте на порталі НЕРУХОМІ в огляді липневих подій.

Розв'язання будівельних питань на законодавчому рівні

Минулого місяця українські парламентарі щільно зайнялися питаннями будівельного ринку, який через війну опинився на межі колапсу. Чи зможуть запропоновані ініціативи врятувати галузь, або вичавлять з неї соки, що залишилися, на догоду забудовникам – вже скоро покаже час.

Облаштування укриттів – частина містобудівної документації

Минулої п'ятниці, 29 липня, Верховна Рада підтримала законопроєкт №7398, згідно з яким містобудівна документація на регіональному та місцевому рівнях має містити розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту. Крім того затвердження цієї документації без такого розділу забороняється.

Як відомо, в Україні склався гострий дефіцит надійних укриттів. При цьому з того, що є, більшість не обладнана евакуаційними виходами, системами водопостачання, абсолютно без пристроїв для зберігання харчових продуктів. Як правило, українцям від ворожих обстрілів доводиться ховатися по підвалах або ж у підземних паркінгах. Всі ці споруди не завжди здатні захистити від прямих влучень ракет або снарядів, не кажучи вже, якщо ворог застосує зброю масового ураження.

Розробники стверджують, що документ допоможе розгорнути в Україні мережу захисних споруд, які гарантують безпеку українців від воєнних злочинів збройних сил російських терористичних військ.

Об'єкти із середнім та значним класом наслідків із містобудівної документації повинні відповідати технічним заходам захисту цивільного населення.

Впровадження BIM-технологій у будівництві

8 липня парламентарі у першому читанні підтримали законопроєкт №6383 про впровадження в українському будівництві BIM-технологій. Перш за все, документ орієнтований на створення правових умов для використання сучасних технологій будівельного інформаційного моделювання як одного з ключових інструментів для подальшого реформування, модернізації та цифрової трансформації будівельної галузі України. Саме впровадження цих технологій допоможе цифровізувати галузь, на що влада вже давно взяла курс. Експерти зазначали, що реальна автоматизація дозвільних процедур неможлива без переходу на технології інформаційного моделювання у будівництві. Як відомо, BIM-технології вже давно використовують у всьому цивілізованому світі, зокрема Сінгапур їх застосовує з 2004 року. В Україні ж їх використовують лічені організації. Ухвалення законопроєкту №6383 дозволить виправити цю ситуацію.

Компенсації за зруйноване житло: хто може розраховувати

Законопроєкт №7198 щодо відновлення зруйнованого майна російськими окупантами, як розповіла голова пропрезидентської фракції "Слуга народу" Олена Шуляк, депутати Верховної Ради планують розглянути вже до кінця літа. Документ запустить процес відновлення України та механізми компенсації за пошкоджене внаслідок військових дій житло.

Як передбачається у документі, на компенсацію мають право громадяни України – власники пошкоджених чи знищених об'єктів нерухомого майна, інвестори об'єктів житлового будівництва, члени житлово-будівельних кооперативів, спадкоємці цих осіб.

Втім, на думку адвоката Андрія Ярмольського, саме ця норма загрожує Україні великою кількістю судових позовів, оскільки суперечить Конституції, адже згідно з основним законом іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території країни законно, користуються такими самими свободами та правами, що й громадяни України.

Згідно з рамковим законопроєктом, держава має компенсувати українцям втрати як за готове, так і недобудоване житло (тільки у випадках, коли на будівництво споруди отримано всі дозволи, і опори та стіни вже зведені). Йдеться про квартири, дачі, садові споруди, загальне житло багатоквартирних будинків.

Списання кредитів за зруйноване майно

Законопроєкт про підтримку позичальників, майно яких було знищено, також розглянули та прийняли за основу народні депутати минулого місяця.

Як розбиралися юристи порталу НЕРУХОМІ, документ стосується можливості заморожування чи прощення заборгованості для фізичних осіб, хто взяв кредит на квартири чи авто, але втратив їх через бойові дії чи окупацію. Зазначений проєкт також впливатиме на бюджетні надходження, адже відносить анулювання кредиту до безнадійної заборгованості, що позначатиметься на базі оподаткування підприємства.

На думку експертів нашого ресурсу, цієї ініціативи гостро потребують люди, які опинилися у скрутному становищі через необхідність сплачувати кредити за знищене майно. Анулювання кредиту за пошкоджену квартиру внаслідок бойових дій, яка ще й була єдиним житлом особи, є справедливою та необхідною нормою, вважають експерти. Проте додають, що необхідно доопрацювати деякі процедурні моменти щодо зменшення фінансового тягаря держави, що опинилися в умовах воєнного стану.

Запуск пільгової іпотеки під 0%

Влада запускає програму іпотечного кредитування "Українська мрія" від Укрфінжитла. Як стало відомо порталу НЕРУХОМІ, програма передбачає надання коштів від Укрфінжитла банкам для кредитування українців.

За умовами передбачається мінімальний початковий внесок вартості житла – 10%, термін кредиту – до 20 років з обов'язковим страхуванням від знищення чи ушкодження.

Позичальником з іпотечного кредитування можуть бути поліцейські, представники служби цивільного захисту та члени їх сімей, військовослужбовці, ветерани війни та їхні сім'ї, медики, педагоги та науковці, ВПО та інші громадяни, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менш як 52,5 кв.м. Для кожної групи передбачено різну процентну ставку від 0 до 7%. Наприклад, для військових 0%, медичних працівників – 3%, переселенців – 7%. Для зручності кредит можна буде оформити через застосунок "Дія".

Заяву отримуватимуть одразу всі банки учасники програми та даватимуть своє рішення, а позичальник обиратиме вже банк, з яким далі співпрацюватиме.

Як відомо, іпотечний ринок через військові дії переживає не найкращі часи. Погіршення платоспроможності українців, небажання банків надавати нові кредити ставить під загрозу значну частину іпотечного портфеля. Щоб якось вийти зі складної ситуації та не допустити колапсу економіки, потрібно вживати радикальні заходи.

Небувалі зниження податків для забудовників

Податкову ставку на нежитлову нерухомість та плату за земельні ділянки для забудовників зменшать у кілька разів. Поки що такі заходи наважилися вводити лише у Дніпрі, але, якщо експеримент буде вдалим, є шанси, що його запустять і в інших містах.

За словами мера Бориса Філатова, полегшення податкового тиску дозволить підприємцям своєчасно виплачувати працівникам зарплати та уникнути скорочень. А ще з'являться можливості для релокації підприємств, які раніше працювали на тимчасово окупованих територіях.

Міський голова розповів, що ставку з податку на нежитлову нерухомість буде зменшено на 25% як для фізичних, так і юридичних осіб. Для забудовників ставки на земельну ділянку, призначених під житлову та громадську забудову, також зменшать більш ніж у 4 рази. Філатов вважає, що це убереже будівельний бізнес від банкрутств, а місто від появи довгобудів та проблемних об'єктів.

Статистика та прогнози

За даними Української торгової гільдії, ціни на житло в Україні будуть падати і до кінця року – зниження становитиме близько 10%. Кількість угод у першому півріччі 2022 року скоротилася на 35%. Аналітики вважають, що ситуація може змінитися на краще, якщо держава прийме спеціальні соціальні програми, спрямовані на підтримку громадян, які втратили житло, та тих, хто змушений виїхати з тимчасово окупованих територій.

Тим часом, забудовники оголосили про зростання цін на квадратний метр у новобудовах. Зокрема, один із найбільших столичних забудовників Київміськбуд анонсував, що з 1 вересня вартість квартир у всіх їхніх об'єктах зросте. Насамперед це пов'язано зі стрибком цін на будматеріали, порушенням логістики та іншими факторами, пов'язаними з військовим становищем.

Тим часом у єврозоні також спостерігається зростання вартості житлових квадратних метрів. У першому кварталі 2022 року спостерігалося зростання цін на житлову нерухомість у межах 2,1% та 10,6% у річному обчисленні – це найбільше річне зростання для Європи з четвертого кварталу 2006 року. При чому у багатьох стрибках цін продемонстрував двозначне значення.

Новини компаній

Будівельна група "Синергія" переходить на продукцію українських виробників. Так, на утеплення фасадів замість білоруської мінвати використовуватиметься українська теплоізоляція, яка виробляється у Житомирі. Також забудовник закуповує українські лічильники NIK на противагу імпортним аналогам та обрали українського постачальника рослин для озеленення дворів. "Це усвідомлений вибір... ми робимо свідомий внесок саме в українську економіку та підвищуємо наш власний добробут", - повідомили у компанії.

Мешканці ЖК Медовий від столичного будівельного гіганта Київміськбуд поскаржилися на забудовника, який здав їхній комплекс без підключення за постійною схемою до електромереж. У результаті мешканцям доводиться платити за світло за підвищеними тарифами. До того ж із приходом холодів людям не вистачало потужності мережі, через що вони довго сиділи взимку без світла. Будинок був зданий в експлуатацію минулої осені і КМБ обіцяв усунути всі проблеми до Нового року, але, як бачимо, так цього і не зробив. Кияни змушені були звернутися до столичної влади за допомогою.

У будівельній компанії Perfect Group темпи будівництва ЖК RIVERDALE вже вийшли на 70% довоєнних показників та продовжують зростати. Продовжуються підготовчі роботи з будівництва ділянки закритої частини річища Совка. Завершується розробка робочої документації ділянки майбутнього каскаду водойм. Налагоджено функціонування тимчасового обвідного каналу. Також забудовник прозвітував, що у липні вдалося відновити роботу центрального офісу.

Всі відділи продажів SAGA Development тимчасово переїхали до центрального офісу, розташованого в CHICAGO Central House на -2 поверсі. Компанія зазначає, що з усіх питань щодо наявних планувань квартир, комерційної нерухомості та умов придбання клієнти можуть звертатися до менеджерів за адресою вул. Антоновича, 44 у Києві.

Автор:

Денис Петров

CEO & founder nerukhomi.ua

Колишній високопосадовець, магістр права та державного управління, експерт в сфері містобудування.

Освіта:

- Одеська національна юридична академія факультет «Державного управління та міжнародно-правових відносин», спеціальність «Правознавство», кваліфікація магістр права

- Одеській регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, спеціальність «Державне управління», кваліфікація: Магістр державного управління. Магістерська робота: «Правове регулювання у сфері містобудування».

Випускник Unit School of Business — Школа бізнесу для підприємців в центрі інновацій UNIT.City

екс-перший заступник Голови Державної інспекції енергетичного нагляду України

9 років практичного та керівного досвіду в сфері будівництва, інфраструктури та розвитку територій

2 роки керівництва територіальним органом Держархбудінспекції України

Знає все про зворотню сторону маркетинга в будівництві та секрети девелоперів

Усі статті автора

Коментарі

114

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом