В Україні запускають іпотечну програму під 0%: хто може стати її учасником

Українська влада запускає програму іпотечного кредитування "Українська мрія" від Укрфінжитла під 0% для військових та ветеранів війни.

Про це, як стало відомо порталу НЕРУХОМІ, повідомила перший заступник голови правління банку "Глобус" Олена Дмитрієва під час панельної дискусії "Аналітика українського ринку нерухомості в умовах війни", організованої Конфедерацією будівельників України.

Програма повністю нова, має запрацювати з жовтня. Вона передбачає надання коштів від Укрфінжитла банкам на кредитування. Відповідно до умов програми передбачається мінімальний первісний внесок від вартості житла – 10%, термін кредиту – до 20 років, обов'язкове страхування від знищення або пошкодження.

За нормами пільгова іпотека надається одній людині на купівлю житла не більше 52,5 квадратних метрів та додатково 21 "квадрат" на кожного члена сім'ї.

Гранична вартість квадратного метра для Києва – 46 760 грн, для Львова – 39 790 грн, для Одеси – 38 327 грн.

Позичальником з іпотечного кредитування можуть бути поліцейські, представники служби цивільного захисту та члени їх сімей, військовослужбовці, ветерани війни та їхні сім'ї, медики, педагоги та науковці, ВПО та інші громадяни, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше 52,5 кв.м. Для кожної групи передбачено різну процентну ставку від 0 до 7%. Наприклад, для військових 0%, медичних працівників – 3%, переселенців – 7%. Для зручності кредит можна буде оформити через застосунок "Дія".

Заяву будуть отримувати відразу всі банки учасники програми та давати своє рішення, а позичальник буде обирати вже банк з яким буде далі співпрацювати.

Крім того, планується запустити електронний нотаріат.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, за даними Нацбанку, кредитний попит населення та бізнесу під час війни значно послабився, як і бажання банків надавати нові позички. Погіршення платоспроможності українців ставить під загрозу значну частину іпотечного портфеля. Тому для стимулювання ринку з боку влади потрібні рішучі заходи.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

306

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом