Ціни на житло до кінця року впадуть на 10%

Ціни на житло в Україні знижуватимуться і до кінця року є великі шанси, що вони впадуть на 10%.

Про це заявили в Українській торговій гільдії, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами аналітиків UTG, окрім скорочення попиту спостерігається і падіння кількості пропозицій на ринку, що, своєю чергою, вплинуло і на девелоперську активність, і на темпи будівництва нового житла. Керівник Департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник наголосив, що ситуація на вторинному ринку частково вирівнялася.

Експерти також відзначили підвищення попиту на купівлю нового житла внаслідок руйнування частини житлового фонду країни у низці регіонів.

Через вплив військових дій слід очікувати на зниження вартості квадратного метра, втім, подорожчання будівельних матеріалів та зростання собівартості будівельно-монтажних робіт нівелюють падіння вартості первинної нерухомості.

"Загалом по ринку сукупне зниження вартості житла буде не більше ніж 10% щодо грудня 2021 року", - розповів Олійник.

Щодо кількості угод, то в першому півріччі 2022 року їх кількість впала на 35%. Ситуація може змінитися на краще, якщо держава прийме спеціальні соціальні програми, спрямовані на підтримку громадян, які втратили житло, та тих, хто змушений виїхати з тимчасово окупованих територій.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, влада запускає програму іпотечного кредитування "Українська мрія" від Укрфінжитла під 0% для військових та ветеранів війни, спрямовану на відновлення ринку нерухомості. За планами програма має запрацювати з жовтня.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

92

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом