Списання кредитів за зруйноване майно: що пропонує законопроєкт

3 хв

Верховна Рада 9 липня прийняла за основу законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації проти України".

Головною метою документа є захист позичальників, чиє майно було знищено чи пошкоджено. Законопроєкт стосується можливості заморожування чи прощення заборгованості для фізичних осіб, хто взяв кредит на квартири чи авто, але втратив їх через бойові дії чи окупацію.

Вказаний проєкт також впливатиме на бюджетні надходження, адже відносить анулювання кредиту до безнадійної заборгованості, що позначатиметься на базі оподаткування підприємства. Водночас НБУ підтримує законопроєкт і братиме участь у його доопрацюванні.

Що пропонується законопроектом :

Замороження кредиту – можливість призупинення сплати грошового зобов'язання (основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів).

Замороження кредиту відбувається до моменту отримання позичальником компенсації від держави за знищене або пошкоджене внаслідок бойових дій, після чого поновлюється обов'язок зі сплати.

Прощення (анулювання) заборгованості. Можливе у певних випадках.

За якими договорами можливе замороження/прощення:

1. Договором купівлі-продажу нерухомого майна в кредит з відстроченням або з відтерміновуванням платежу на:

  • нове нерухоме майно (квартира, інше житлове приміщення у будівлі, об'єкт незавершеного будівництва);

  • майнових прав на нерухоме майно.

2. Договором про споживчий кредит, предметом забезпечення за якими є:

  • нерухоме майно (квартира, інше житлове приміщення у будівлі, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинки, об'єкт незавершеного будівництва) або автомобіль;

  • майнові права на нерухоме майно, автомобіль.

Майно, за яким можливе призупинення виплат або списання кредиту:

  • розташоване на тимчасово окупованій території;

  • пошкоджено внаслідок бойових дій (нерухоме майно, яке може бути відновлено шляхом поточного чи капітального ремонту, чи реконструкції);

  • знищено внаслідок бойових дій (відновлення якого неможливе).

Прощення (анулювання) заборгованості можливе за нерухоме майно, що відповідає одночасно таким умовам:

  • знищене внаслідок бойових дій (квартира або майнові права на квартиру) загальна площа якого не перевищує для квартири 140 квадратних метрів, для житлового будинку – 250 квадратних метрів та є єдиним місцем проживання сім'ї позичальника;

  • станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;

  • мета отримання кредиту: придбання, реконструкція або будівництво такого нерухомого майна або придбання такого автомобіля (для договорів про споживчі кредити).

Кредитор після прощення (анулювання) заборгованості за договором купівлі-продажу нерухомого майна в кредит набуває права на отримання компенсації від держави.

Так, держава бере на себе зобов'язання щодо погашення кредитних зобов'язань позичальників шляхом надання компенсації за знищене внаслідок бойових дій майно, тобто майбутніх репарацій, отримання яких є довгоочікуваною перспективою.

До кого звернутися

Звернення з відповідною заявою про зупинення виплат або списання кредитів передбачено до продавця такого новозбудованого нерухомого майна (за договорами купівлі-продажу) та кредитора (за договорами про споживчий кредит).

Позиціонується, що проєкт закону охоплює випадки купівлі житла не у кредит у фінансової установи, а з відтерміновуванням або відстроченням платежів безпосередньо у забудовника.

Проте забудовник не є продавцем відповідно до схем інвестування в житлове будівництво, а сам текст законопроєкту не регламентує відносин між позичальником і банком-кредитором у разі зупинення/списання кредиту за договором купівлі-продажу нерухомого майна, майнових прав на них, придбаних у кредит.

Необхідні документи

У кожному випадку позичальник повинен подати заяву та підтвердні документи відповідно до кредитора. Проте, які саме документи, що підтверджують, мають подаватися в кожному випадку, законопроєктом не визначено.

Зазначена ініціатива потрібна людям, які опинилися у скрутному становищі, та змушеним сплачувати кредитні кошти за втрачене майно. Анулювання кредиту за квартиру, яка була знищена внаслідок бойових дій та була єдиним житлом особи, є справедливою та необхідною нормою.

Проте норми законопроєкту потребують доопрацювання процедурних питань та можливого зменшення фінансового тягаря держави, що опинилася в умовах воєнного стану.

Автор:

Ельміра Масімова

Головний експерт

Освіта - «правознавство» КНУ імені Тараса Шевченка.

Досвід роботи в земельних правовідносинах та сфері містобудування з 2014 року. Працювала в Департаменті земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) та Державної архітектурно-будівельній інспекції України. Знаю як працює Київрада (колишній помічник депутата)

Курси:

Real Property Law 3.0 (юридичний супровід нерухомості та будівницва), Академія консалтингового бізнесу, 2021

Міні-курс "З юридичного супроводу нерухомості, будівництвата та землі в період военного стану", Академія консалтингового бізнесу, 2022

Сертифікаційний курс "Девелопмент нерухомості", Міжнародний інститут бізнесу та CP School, 2022-2023

На проекті НЕРУХОМІ з 2019 року

Усі статті автора

Коментарі

116

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом