Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про впровадження BIM-технологій

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №6383 про впровадження в українському будівництві BIM-технологій.

Як повідомляється на сайті парламенту, голосування відбулося у п'ятницю, 8 липня, документ підтримали 287 народних депутатів.

У пояснювальній записці до документа вказується, що його мета – створення правових умов для використання сучасних технологій будівельного інформаційного моделювання як одного з ключових інструментів для подальшого реформування, модернізації та цифрової трансформації будівельної галузі України.

Заступник голови парламентського комітету з питань містобудування Олена Шуляк зазначила, що у більшості розвинених країн вже активно застосовуються BIM-технології під час проєктування об'єктів. Зокрема, для об'єктів держзамовлення їх використання обов'язкове.

"Українська будівельна галузь поки що має не дуже високий рівень цифровізації, а BIM-технології, як і раніше, застосовували у своїй діяльності лічені організації. Нарешті ми це змінимо і наше будівництво стане сучасним", – додала вона.

У Мінрегіоні вважають, що нововведення дозволять:

  • найефективніше використовувати матеріальні та трудові ресурси при зведенні об'єктів;

  • забезпечити довговічність та безпеку будівель;

  • мінімізувати негативний вплив на довкілля;

  • чітко прогнозувати та оптимізувати витрати на всіх етапах життєвого циклу об'єкта;

  • ефективно планувати роботи з реконструкції та капітального ремонту.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, раніше експерти зазначали, що реальна автоматизація дозвільних процедур неможлива без переходу на технології інформаційного моделювання у будівництві. Як відомо, BIM-технології вже давно використовується у всьому цивілізованому світі, зокрема Сінгапур їх застосовує з 2004 року.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

155

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом