Компенсації щодо житла та іпотека: коли Рада розгляне законопроєкти

Законопроєкти про доступну іпотеку та про відновлення зруйнованого майна російськими окупантами можуть розглянути Верховною Радою вже до кінця літа.

Про це розповіла заступник голови містобудівного комітету у парламенті Олена Шуляк у своєму Телеграм-каналі.

"Влітку планують розглянути важливий документ – №5091. Він допоможе запустити іпотеку у воєнний час. Зараз у нас є запит від військових, від українців, які переїжджають з одного міста до іншого через військові дії. Ми розуміємо, що за пільговими ставками іпотека може працювати", - написала депутат.

Також відомо, що парламентарі планують розглянути законопроєкт №7198, який запустить процес відновлення України та механізми компенсації за пошкоджене внаслідок воєнних дій житло.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, війна вдарила по платоспроможності українців, що своєю чергою поставило під загрозу значну частину іпотечного портфеля. Зазначимо, що кредитний попит населення та бізнесу значно послабився, як і бажання банків надавати нові позички.

У Нацбанку також наголошують, що все навантаження втрат за іпотечним кредитуванням не повинно лягати на плечі виключно фінансових установ.

Водночас ринок, попри всі труднощі, оживає, забудовники просять владу розморозити інструменти фінансування будівництва. Багато девелоперів у Києві вже у квітні відновили свою роботу. Все будівництво відбувається завдяки накопиченим до війни резервам.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

80

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом