Прозорість не вітається: реєстр ДАБІ стає все більш закритим

Реєстр будівельної діяльності, який має вестися Держархбудінспекцією максимально прозоро, щоб уникнути корупційних моментів, фактично стає все більше закритим.

Традиційний огляд виданих документів ДАБІ за минулий тиждень почнемо з саботажу публічного ведення Реєстру. Нагадуємо, що Єдину державну електронну систему в сфері будівництва, частиною якої є Реєстр будівельної діяльності, ввели "з метою поліпшення якості надання адміністративних та інших послуг у сфері будівництва, зниження корупційних ризиків, забезпечення публічності надання даних".

Щоразу експерти НЕРУХОМІ спостерігали як "публічність і відкритість" Реєстру відсувалися на задній план, а списки ставали все більш закритими. Останній же тиждень викликає великі питання щодо справжньої мети його функціонування.

Так, в Реєстрі зникли відомості, які мали бути внесені, в якості причини відмови у видачі дозволу або причини відмови у видачі сертифікату, що регламентовано законодавством. А в підсумку маємо "порожні поля", без будь-яких обґрунтувань.

Проте, експерти вивчили протоколи засідання дозвільної Комісії для встановлення повного найменування об'єктів будівництва, а також підстав, через які документи були повернуті.

До речі, саме питання законності існування та реалізації повноважень Комісії не передбачено жодним правовим актом і викликає не менше запитань ніж те, як посадові особи реалізують відкритість даних у Реєстрі.

Тому, кому ДАБІ з 01 по 5 лютого надала дозвіл на будівництво ЖК (СС3) або відмовила, і які комплекси ввела в експлуатацію, а які вирішила не вводити – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Дозвіл отримали

1. ЖК Нова Англія (VII черга будівництва 1 і 2 п.к) від Royal House на вул. Михайла Максимовича (колишня Онуфрія Трутенка), 24 у Голосіївському районі Києва.

Дозвіл надано на будівництво 21-поверхового житлового будинку.

2. ЖК 4 сезони від УМК на вул. Михайла Максимовича, 3 в Голосіївському районі Києва. За виданим дозволом будується будинок № 4. Кількість поверхів: 26; кількість квартир: 1005

3. ЖК Сирецькі сади від Інтергал-Буд на вул. Маршала Гречка, 10-б у Подільському районі Києва (III черга). Дозвіл надано на будівництво будинку № 9, будинку №10 (кількість квартир - 641) і дитячого навчального закладу на 150 місць.

4. ЖК на вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1-З у Хмельницькому від КОМУНБУД. Отримано відразу два дозволи на будівництво 10-поверхового комплексу.

У дозволі відмовлено

Як уже зазначалося, підстави для відмови як для дозволів, так і сертифікатів експерти встановили з додатків до протоколів засідання дозвільної Комісії ДАБІ від 22.01.2021 та від 26.01.2021.

1. ЖК Київська Швейцарія від Інтергал-Буд на вул. Макарівській у Шевченківському районі Києва (IV, V, VI, VII, VIII і IX черги будівництва).

Підстави для відмови: не надано наказу на призначення відповідального виконавця робіт; головний архітектор міста не погодив містобудівне та архітектурне проєктне рішення; проєктування здійснено за межами дільниці; перевищена максимально допустима щільність населення; не представлено висновок з ОВД.

2. ЖК Рідне місто від Спецжитлофонд на вул. Качалова, 40 у Солом'янському районі Києва (6 черга).

Підстави для відмови: у заяві на видачу дозволу не зазначено вид будівництва; не збережена норма щодо кількісті машиномісць; не надано наказ на призначення відповідального виконавця робіт; не завірені належним чином документи щодо затвердження проєкту; не представлений витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою (земельними ділянками) і витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно щодо будівель; невірно вказано найменування замовника у заяві на видачу дозволу.

3. ЖК на вул. вул. Антона Цедіка, 14а у Шевченківському районі Києва, замовник - ТОВ "Рембудмашкомплекс".

Підстави для відмови: перевищено відсоток забудови земельної ділянки; не забезпечено достатньою кількістю машиномісць для постійного і тимчасового зберігання автомобілів; не дотримано норм розмірів майданчиків у складі прибудинкових територій.

4. ЖК Compass на вул. Буковинська, 62 в Чернівцях (блоки: 8,9,10,11,12,13,14).

Підстави для відмови: при проєктуванні об'єкт будівництва не забезпечений достатньою кількістю паркувальних місць; проєктування здійснено за межами ділянки; не представлені технічні умови щодо газопостачання; лист з посиланням про підключення до власних інженерних мереж складено без урахування вимогу ЗУ "Про ринок природного газу" і без урахування правил поставки природного газу; відсутня інформація про ОК ЖБК БУД-СІТІ в реєстрі господарюючих суб'єктів, що здійснюють діяльність в сферах енергетики; не представлені виписки з Державного реєстру прав на нерухоме майно щодо будівель, що підлягають знесенню; термін дії ліцензії генерального підрядника закінчився 14.04.2020; розрахунок класу наслідків не узгоджений з замовником будівництва; креслення ДП виконані з порушенням ДСТУ, що унеможливлює перевірку достатності майданчиків на прибудинковій території.

5. ЖК по вул. Миру, 1 в Обухові Київської області (I черга), замовник - ТОВ "Обухівська промислово-інвестиційна група"

Підстави для відмови: не збережена норма щодо кількісті машиномісць; не дотримано вимог державних санітарних правил.

6. ЖК вул. Коноплянська, 22 від ДБК-Житлобуд в Оболонському районі Києва. ЖК будується для забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей в комплексі багатоповерхових житлових будинків, замовник – Управління Державної охорони України.

Підстави для відмови: не представлені технічні умови на електропостачання, на водопостачання та водовідведення, теплопостачання; не представлені містобудівні умови та обмеження; цільове призначення земельної ділянки не відповідає намірам забудови; не надано висновку з ОВД; об'єкт будівництва не забезпечений мінімальною допустимою площею земельної ділянки; при проєктуванні об'єкт будівництва не забезпечений достатньою кількістю паркувальних місць; не дотримано норми щодо розмірів майданчиків в складі прибудинкових територій; експертний звіт видано без урахування вихідних даних на проєктування та висновки з ОВД; проєктна документація розроблена без урахування вимог порядку.

7. ЖК Обсідіан від Житлобуд-2 на вул. Перемоги, 69-а в Харкові. Це вже четверта спроба.

Підстави для відмови: перевищена гранично допустима висота будівлі; об'єкт не забезпечено достатньою кількістю машиномісць для постійного і тимчасового зберігання автомобілів; в проєктній документації відсутня інформація щодо забезпечення нормативних розмірів прибудинкових майданчиків; об'єкт будівництва не забезпечений зарядними пристроями для автомобілів з електричними двигунами.

8. ЖК Resident Concept House від Saga Development на вул. Володимирська, 86 (літ.А) у Шевченківському районі Києва.

Підстави для відмови: відомості про найменування об'єкта будівництва в заяві не збігаються з даними експертного звіту; цільове призначення земельної ділянки не відповідає намірам замовника будівництва; перевищено відсоток забудови земельної ділянки; об'єкт будівництва не забезпечений прилеглими майданчиками; не забезпечений круговий проїзд для пожежних автомобілів і розворотними майданчиками; на планах поверхів відсутня експлікація приміщень квартир; об'єкт не забезпечений достатньою кількістю машиномісць.

9. ЖК на вул. Електротехнічна, 43 у Деснянському районі Києва, замовник - ТОВ "МУСТАНГ АВТОПЛЮС".

Підстави для відмови: проєктна документація розроблена до отримання вихідних даних; не дотримано санітарно-захисні зони; не представлені технічні умови на електропостачання, на водопостачання та водовідведення, теплопостачання; не представлені містобудівні умови та обмеження; не представлено висновок з ОВД; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; не дотримана норма щодо кількісті машиномісць; не дотримано вимог щодо розмірів майданчиків в складі прибудинкової території.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Італійський квартал від Київміськбуд на вул. Богатирській на північ від затоки Верблюд, урочище Оболонь в Оболонському районі Києва. В експлуатацію прийнято торговий центр.

2. ЖК Львівський квартал від РІЕЛ, на вул. Глибочицькій, 13 у Шевченківському районі Києва. В експлуатацію прийнята офісна будівля (II черга, 4 П.К.).

3. ЖК на. вул. Київській/вул. Тарнавського від Тернопільбуд на вул. Київській - Генерала М. Тарнавського у Тернополі (3-я черга, 9-й -11-й п.к). В експлуатацію прийняті блок-секції № 14, 15, 16, 17.

4. ЖК Леополь Таун на вул. Стрийська, 195 у Львові (3 черга, житловий будинок №3).

5. ЖК Омега від Будова на вул. Толбухіна, 135 в Одесі (II і III черга будівництва) на комплекс отримано відразу два сертифікати. В експлуатацію прийнято чотири житлових будинки №№ 3-6. Затримка введення в експлуатацію становить понад рік.

6. ЖК Левада від Трест Житлобуд-1 на вул. Лісаветінській, 2-Б у Харкові (1 черга 2 п.к). В експлуатацію прийнятий житловий будинок № 2. Затримка введення – один квартал.

7. ЖК Миру-3 від Трест Житлобуд-1 на просп. Московскому (між вул. Дванадцятого Квітня та просп. Індустріальним) у Харкові (2 чергу 1 п.к. будинок №10, ТП№14). Затримка введення – один квартал.

8. ЖК Рогатинський від Трест Житлобуд -1 по проїзду Рогатинському, 4 у Харкові (4-й п.к.). Сертифікат отриманий на будинок №3. Затримка введення – один квартал.

9. ЖК Корфу від Гефест у провулку Прикордонному 2/2 у Приморському районі Одеси. В експлуатацію прийнято 17-поверховий будинок на 260 квартир. Хоча квартири в цьому комплексі реалізуються до 19 поверху включно, візуалізація комплексу вказує на наявність 21 поверху. Крім того, сертифікат на готовність виданий на земельну ділянку за кадастровим номером 5110137500: 56: 010: 0018, на якій знаходиться закладу ресторанного харчування "МакДональдс" на вул. Разумовська, 60 у Приморському районі в Одесі. Затримка введення – три квартали.

Відмову у прийнятті отримали

1. ЖК Львівський квартал від РІЕЛ у Києві, вулиця Глибочицька, 13 у Шевченківському районі (2 черга, 10 п.к - б.7).

Підстави для відмови: невідповідність об'єкту проєктній документації або вимогами ДБН.

2. ЖК Файна Таун від К.А.Н. Девелопмент на вул. Академіка Туполєва, 12 і вул. Салютній, 2-б у Шевченківському районі Києва (3 черга, 2 п.к житловий будинок 11, 3 черга 3 п.к житловий будинок № 12).

Підстави для відмови: ненадання документів, необхідних для прийняття рішення.

3.ЖК Парус Smart від Парус Development на вул. Трускавецькій - вул. Академіка Я. Підстригача у Львові (в 6-ти чергах будівництва). Третя черга будівництва. Будинок № 3 на генплані

Підстави для відмови: ненадання документів, необхідних для прийняття рішення, невідповідність об'єкта проєктній документації або ДБН.

4. ЖК Затишний Двір-2 від Алкана на вул. Даньшина 14-в у Луцьку (I черга). Надано дві відмови 4 і 5 лютого.

Підстави для відмови: виявлення недостовірних відомостей у поданих документах.

5. ЖК Маршал-Сіті від ОК України в селі Лиманка, ж/м "Дружний", масив № 10, дільниця № 10 на території Малиновського селищної ради Овідіопольського району Одеської області. (IV черга будівництва).

Підстави для відмови: ненадання документів, необхідних для прийняття рішення.

Повернуто документи без розгляду прийняття в експлуатацію.

1. ТОВ "ЮРСПЕЦСЕРВІС" на капітальний ремонт садибного (індивідуального) житлового будинку з нежитловими приміщеннями та паркінгом на вул. Мічуріна 44/1а в Печерському районі Києва. Загальна площа 5-поверхового будинку - 3438 кв.м.

Зазначене будівництво є скандальним, тому що будується біля Національного ботанічного саду імені Гришка. При цьому дозвіл на капітальний ремонт будинку в Києві було отримано через одеський суд. Спір розглядався Одеським окружним адміністративним судом. Сам будинок належить компанії "Трежер ТРЕЙД ЛП".

Цікавий факт, що саме право власності на будинок в Києві теж було зареєстровано на підставі рішення одеського суду, яке було скасовано. Однак сам факт реєстрації права власності не скасований.

2. Резиденція "Парк-Хаус" від С-Інвест в районі вул. Батумській у Харкові.

3. ЖК вул. Заславського, 9 від Кворум на вул. Бориса Литвака (кол. Заславського), 9 в Одесі (1 п. к.).

Як просуватиметься далі робота ДАБІ та які відомості залишаться в Реєстрі будівельної діяльності, стежте в нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

169

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом