Які ЖК дозволили будувати та ввели в експлуатацію. Огляд за 24-30 січня

10 хв

Функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва поступово налагоджується: у Реєстрі будівельної діяльності знову відображаються дати документів, що суттєво полегшує роботу з інформацією.

Розповідаємо, які житлові комплекси Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) дозволила будувати та прийняла в експлуатацію минулого тижня, а які – ні. До переліку також включені відмови у наданні документів на ЖК за 19 та 21 січня, що не були вчасно опубліковані у Реєстрі.

Дозвіл надано

1. Продовження будівництва. ЖК Софія Клубний від Мартинов в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області (1-3 та 5-10 черги будівництва).

Отримано два дозволи.

Передбачено будівництво 9 житлових будинків та підземний дворівневий гараж.

2. Нове будівництво. ЖК вул. Новгородська, 87 у Харкові.

За дозволом передбачено спорудження двох до 8-9 поверхів житлових будинків на 206 квартир та підземний паркінг.

3. Продовження будівництва. ЖК Пасічний від Ваш дім на вул. Пасічна, 133 у Львові.

Дозвіл надано на будівництво житлових будинків №№ 9, 9-А, 9-Б, 9-В, 9-Г, 10, 11.

4. Продовження будівництва. ЖК Проект Панорама від Місто Комфорту на вул. Лісневицька, 9а у Пустомитах Львівської області.

Дозвіл надано на будівництво житлових будинків №6 та №7.

5. Нове будівництво. Апарт-комплекс APART HALL від Галжитлобуд на вул. Трускавецькій в с. Сокільники Львівського району Львівської області.

Дозвіл надано на будівництво багатофункціонального комплексу (код 1220.9 Будівлі для конторських та адміністративних цілей інші). В Реєстрі будівельної діяльності відсутня інформація щодо наявності та кількості апартаментів.

6. Нове будівництво. ЖК Елегант від Dita на вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1-Л у Хмельницькому (II черга).

7. Нове будівницто. ЖК ZigZag від Група Смарт на вул. Білій, 1б у Рівному (І черга).

8. Нове будівництво. ЖК на вул. Миру, 11с у Мукачеві Закарпатської області.

Відмовлено у видачі дозволу

1. ЖК KBD.HOUSE B16 від Атлант+ на вул. Болсуновська, 16 у Печерському районі Києва.

Відмова надана на реконструкцію нежилої будівлі з пристосуванням під житловий будинок. Реконструкція планується здійснюватися без зміни геометричних розмірів фундаментів.

Підстави для відмови: не дотримано розрахункові показники граничних розмірів майданчиків, розташування яких є обов'язковим на прибудинковій території; експертний звіт не містить інформацію щодо додержання нормативів з питань створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення; не надано дозвіл на проведення робіт в історичних ареалах населених місць, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; згідно з генеральним планом на топографічній основі проєктування здійснюється на земельній ділянці, на яку відсутнє зареєстроване відповідно до вимог закону речове право; порушено вимоги статті 9 Закону України "Про іпотеку", а саме: відсутня згода іпотекодержателя на здійснення істотних поліпшень предмета іпотеки.

2. ЖК на просп. Бандери Степана, 34а у Оболонському районі Києва.

Відмова надана на реконструкцію нежитлових будівель літ. "Б", "В", "Г", "Д" під багатофункціональний комплекс. Проєктом передбачено двосекційний будинок на стилобаті з підземним паркінгом. Всього 289 квартир на комплекс.

Підстави для відмови: заяву про видачу дозволу подано щодо реконструкції нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс за кодом ДКБС 1122.1 Будинки багатоквартирні масової забудови; проеєктом передбачено розміщення в будівлі багатофункціонального комплексу квартир (в секції 1 на 5-18 поверхах та в секції 2 на 5-23 поверхах); цільове призначення земельної ділянки "для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури", отже, реконструкція нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс із запроєктованими квартирами не відповідає цільовому призначенню; функціональне призначення земельної ділянки "території громадських будівель та споруд", отже, реконструкція нежитлових будівель під багатофункціональний комплекс із запроєктованими квартирами не відповідає функціональному призначенню.

3. ЖК на вул. Митрополита Василя Липківського від Київміськбуд.

Відмова надана на будівництво багатофункціонального офісно-ділового комплексу з паркінгом.

Підстави для відмови: не подано до заяви: копію документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, у сканованих документах закінчився термін дії договору на право користування земельною ділянкою (20.04.2021 року); замовником не надано погоджень проєктної документації з експлуатантами аеродромів, на приаеродромній території яких знаходиться об'єкт, з Державним підприємством обслуговування повітряного руху України "Украерорух" та Державною авіаційною службою; відсутні відомості щодо актуальної версії експертизи проєкту.

4. ЖК Одеська Чайка (Сахарова) від Платинумбуд на вул. Академіка Сахарова в с. Крижанівка Одеської області (СС2).

Підстави для відмови: порушено вимоги п. 7 Постанови Кабінету України "Про затвердження Порядку затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України (експертиза проєктів будівництва комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів з відповідним класом наслідків (відповідальності), проводиться експертними організаціями відповідно до механізму проведення експертизи щодо об’єктів з рівнем класу наслідків (відповідальності), визначеним за сукупними показниками комплексу, що будується.

5. ЖК Грінвуд-2 від М7 Девелопмент на вул. Львівській, 92 в смт Брюховичі Львівської області (1-9 черги).

Підстави для відмови: не надано схвалену у встановленому порядку попередню стадію проєктування "Ескізний проєкт", відсутня інформація про проєктні рішення щодо можливості автономного функціонування черг та пускових комплексів, що мають бути відображені у всіх розділах проєктної документації; не надано експертний висновок стадії проєктування "Ескізний проєкт"; встановлено актуальну інформацію про державну реєстрацію обтяження, номер запису про обтяження: 43929325.

6. ЖК Янтарний на пров. І. Франка, 8 у Хмельницькому.

Надано дві відмови.

Підстави для відмови: порушено вимоги п. 7 Постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 560 "Про затвердження Порядку затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України", а саме: експертиза проєктів будівництва комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів з відповідним класом наслідків (відповідальності), проводиться експертними організаціями відповідно до механізму проведення експертизи щодо об’єктів з рівнем класу наслідків (відповідальності), визначеним за сукупними показниками комплексу, що будується.

7. ЖК HARMONY for you на вул. Львівське шосе, 14/1Г у Хмельницькому.

Підстави для відмови: порушено вимоги п. 7 Постанови КМУ "Про затвердження Порядку затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України" від 11 травня 2011 р. № 560, а саме: експертиза проєктів будівництва комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів з відповідним класом наслідків (відповідальності), проводиться експертними організаціями відповідно до механізму проведення експертизи щодо об’єктів з рівнем класу наслідків (відповідальності), визначеним за сукупними показниками комплексу, що будується.

8. ЖК вул. Айвазовського, 1-Б у Каховці Херсонської області від Молодіжний житловий комплекс.

Підстави для відмови: відсутній договір про оренду земельної ділянки; показники площі забудови поверховості на генплані не узгоджуються з відповідними показниками в експертному звіті.

9. ЖК в с. Липини Луцького району Волинської області від Житлобуд-2.

Підстави для відмови: експертний звіт щодо розгляду проєктної документації на будівництво не містить відомостей щодо додержання нормативів з питань створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Poetica (Перша колекція) від ENSO на вул. Дегтярівській, 25-А у Шевченківському районі Києва (будинки 3 та 4).

Затримка у введенні – більше року.

2. ЖК Сади Вишневі від Будінвестконтакт на вул. Машинобудівників у Вишневому Бучанського району Київської області.

В експлуатацію введено житловий будинок № 6. Затримка у введенні – 2 квартали.

3. ЖК Гранд Парк від Проф-Буд ЛТД на вул. Фельдмана,1 у Броварах Київської області (І черга).

В експлуатацію введено житловий будинок № 1. Затримка у введенні – більше 2 років.

4. ЖК вул. Нижня Берегова, 2/2в від Домобудівна компанія у Хмельницькому.

Отримано два сертифікати готовності.

В експлуатацію введено секції 4-6. Затримка у введенні – більше 2 років.

5. ЖК Legenda від R1 Group на вул. Тбіліська, 23 у Запоріжжі.

В експлуатацію введено житловий будинок № 1. Затримка у введенні – 2 квартали.

6. ЖК Оазис Буковини від Букавинабуд на вул. Немирівській у Чернівцях.

В експлуатацію введено житловий будинок № 3. Затримка у введенні – більше року.

7. ЖК Кемпінг Сіті на вул. Київська в смт Стрижавка Вінницького району Вінницької області (III черга).

В експлуатацію введено житловий будинок №1 секція 23. Затримка у введенні – 1 квартал.

Відмовлено у прийнятті в експлуатацію

1. ЖК Terracotta від Perfect Group на вул. Чернігівська, 8 у Дарницькому районі Києва.

Надано 3 відмови на І чергу: 1 пусковий комплекс – ТП, готель, будинки №№ 2-4; 2 пусковий комплекс – будинок №1; 3 пусковий комплекс – дворівневий паркінг.

Підстави для відмови: не подано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

2. ЖК Кришталеві джерела від KSM-GROUP на вул. Метрологічна, 7 у Голосіївському районі Києва.

Підстави для відмови: не подано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

3. ЖК Меридіан від Житлобуд-2 на вул. Гвардійців-Широнінців/вул. Дружби Народів у Харкові.

Відмова надана на житловий будинок №13 (9 черга).

Підстави для відмови: не в повному обсязі виконано роботи з протипожежної безпеки, а саме відсутні позначки евакуаційних шляхів та виходів; згідно ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд" не виконані роботи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, зокрема сходи до першого поверху не обладнані поручнями; технічні характеристики одного з ліфтів не відповідають проєктним рішенням (проєктом передбачено встановлення ліфта вантажопідйомністю 630 кг з шириною входу 0,9 см, однак встановлено ліфт вантажопідйомністю 450 кг з шириною входу 0,8 см.

4. ЖК Favorit від ОК Фаворит на вул. Набережній Перемоги, 40 Д у Дніпрі.

Підстави для відмови: на об'єкті будівництва незавершені будівельні (фасадні) роботи 1-2 поверху, датчики пожежної сигналізації квартир незакріплені до стелі; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні з порушенням будівельних норм, а саме: відсутні тактильні елементи (тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики).

5. ЖК Riel City від РІЕЛ на вул. Рудненській, 8 у Залізничному районі Львова (І черга).

Підстави для відмови: відсутні лічильники води; відсутня шафа з електричним обладнанням; відсутні акти прийняття мереж зовнішнього електропостачання, внутрішньої електропроводки, мереж зовнішнього газопостачання, зовнішнього водопроводу, зовнішньої каналізації, систем і випусків внутрішньої каналізації, систем протипожежного водопроводу та обладнання; відсутній акт на встановлення та випробування пожежного гідранту; відсутні дитячі майданчики; відсутні поручні на сходовій клітці; ліфтове обладнання не готове до експлуатації, відсутні кнопки ліфта.

6. ЖК Сімейний комфорт від БМУ-6 на вул. Немирівське шосе в селі Вінницькі Хутори Вінницького району (16 черга – буд. №18).

Підстави для відмови: незавершені роботи з благоустрою; відсутнє підключення будинку до центральної мережі газопостачання; відсутні лічильники газу; відсутній газовий котел; в дозволі на виконання будівельних робіт ІУ113182781326 кадастровий номер земельної ділянки 0520681000:02:001:0325, в Акті готовності об’єкта до експлуатації ІУ123220113953 кадастровий номер земельної ділянки 0520681000:02:001:0302.

7. ЖК Кемпінг Сіті на вул. Київська в смт Стрижавка Вінницького району Вінницької області (4 черга).

Підстави для відмови: незавершені будівельні та фасадні роботи першого поверху з приміщеннями громадського призначення.

8. ЖК Прем’єр від Луцьксантехмонтаж №536 на вул. Шкільна в с. Зміїнець Луцького району Волинської області.

Підстави для відмови: проєктом передбачено житловий будинок, що складається з підвалу, 4-х поверхів та горища, оглядом встановлено влаштування замість горища 5-го (з відповідним інформаційним покажчиком "5") житлового поверху з квартирами та встановленими газовими котлами та сушарками-радіаторами, які не передбачені проєктною документацією (також під ці квартири встановлено додатково 13 поштових скриньок (загалом 65 замість запроєктованих на 52 квартири); влаштування благоустрою території виконано не в повній мірі, а саме: відповідно до розділу 2 пункту 2.3. "Благоустрій та озеленення" проєктної документації роботи з влаштування благоустрою включають в себе озеленення території: зелені насадження кущів та дерев – повністю відсутні; не виконана розмітка на автостоянках – інформація про перенесення на інший період виконання даних видів робіт в пункті 9 акту готовності об'єкта не зазначено; не облаштовані тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики та направляючі руху.

9. ЖК Panorama від Альфа Development на вул. Стрілецька, 6 у Луцьку (II черга).

Підстави для відмови: відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю, а саме: відсутні шляхи руху, візуальні елементи доступності, верхня та нижня сходинки сходового маршу не промарковані, у полотнах зовнішніх дверей приміщень комерційного та громадського призначення відсутні захисні протиударні смуги та маркування дверних прорізів; відсутні рельєфні позначення поверхів у тактильному вигляді, відсутні тактильні індикатори перед ліфтами; на вікнах сходових клітин відсутня металева огорожа; відсутні документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання Держпрацею та відповідальними особами замовника; відсутні газосигналізатори довибухових концентрацій газів; невідповідність будівлі проєктній документації, а саме: змінено планування 9-го та 10-го поверхів з дворівневих квартир в типові однорівневі, в яких наявні газові котли, поквартирні вузли обліку води та лічильники газу, також в проєкті зазначено 72 квартири, а за результатами технічної інвентаризації – 81; відсутність таблички "Вихід" на першому поверсі будівлі; не влаштовано загальнобудинковий вузол обліку газу.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ у період з 17 по 23 січня.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

291

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом