Які ЖК дозволила будувати та ввела в експлуатацію ДІАМ. Огляд за тиждень

11 хв

Які житлові комплекси Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) дозволила будувати та прийняла в експлуатацію, а які не схвалила за низкою підстав – читайте в огляді НЕРУХОМІ за 10-16 січня.

Дозвіл надано

1. Продовження будівництва. ЖК Dream Town від Єврохолдінг на вул. Привокзальна, 12 у Луцьку.

Отримано дозвіл на будівництво VІ черги.

2. Нове будівництво. ЖК Галицький від Стоград на вул. Данила Галицького, 25 у Рівному.

Дозвіл надано на будівництво 9-поверхового будинку на 130 квартир.

3. БФК на вул. Сергія Кемського, 11-М у Коростені Житомирської області.

У складі передбачено фізкультурно-оздоровчий центр та дві будівлі апарт-готелю.

Відмовлено у видачі дозволу

1. ЖК Софія Клубний від Мартинов в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Відмова надана на забудову ділянки з кадастровим номером 3222486200:03:009:5240, де передбачено спорудження 9 житлових будинків.

Підстави для відмови: проєктну документацію на будівництво комплексу багатоквартирних житлових будинків не завантажено у повному обсязі до Реєстру будівельної діяльності.

2. ЖК Приморські Сади від Graf development на вул. Марсельська в с. Крижанівка Одеської області.

Відмова надана на житловий будинок № 18.

Підстави для відмови: замовником будівництва не усунуто попередню підставу відмови у видачі дозволу на виконання будівельних робіт та не надано документ про погодження проєктних рішень щодо будівництва в охоронній зоні пам'ятки культурної спадщини, що передбачено статтями 5, 6 Закону України "Про охорону культурної спадщини".

3. ЖК Пасічний від Ваш дім на вул. Пасічна, 133 у Львові.

Відмова надана на будівництво житлових будинків №№ 9, 9-А, 9-Б, 9-В, 9-Г, 10, 11 (на генплані).

Підстави для відмови: відповідно до статті 69 Повітряного кодексу України, будівництво об'єктів на приаеродромній території заявнику необхідно погодити з Державною авіаційною службою України – погодження не надано.

4. ЖК Янтарний на пров. І. Франка, 8 у Хмельницькому.

Надано три відмови.

Підстави для відмови: експертиза проєктів будівництва комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів з відповідним класом наслідків, проводиться експертними організаціями відповідно до механізму проведення експертизи щодо об’єктів з рівнем класу наслідків, визначеним за сукупними показниками комплексу, що будується належить до класу СС3.

5. ЖК в с. Липини Луцького району Волинської області від Житлобуд-2.

Підстави для відмови: експертний звіт щодо розгляду проєктної документації на будівництво не містить відомостей щодо додержання нормативів з питань техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, експлуатаційної безпеки будинків і споруд та інженерного забезпечення, у тому числі щодо додержання нормативів з питань створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на виконання вимог частини 4 статті 31 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

6. БФК готельного комплексу з апартаментами на бул. Пушкіна в Кременчуці Полтавської області.

Підстави для відмови: за результатами розгляду поданих документів встановлено, що завдання на проєктування розроблено після розроблення проєктної документації; не надано дозвіл відповідно до частини 4 статті 32 Закону України "Про охорону культурної спадщини", який надається органом центральної влади; не надано документи, що підтверджують поновлення договору оренди землі (кадастровий номер 5310436100:08:004:0115) між Кременчуцько місько радою та ТОВ "Кременчуцька торгова гільдія"; не надано документи, що посвідчують право власності чи користування земельною ділянкою.

7. ЖК 9 Район від Голдіс Буд на вул. Коцака Арсенія (вул. Об'їзна, 31) у Мукачеві Закарпатської області (ІІI черга будівництва).

Підстави для відмови: не надано схвалену у встановленому порядку попередню стадію проєктування "Ескізний проєкт" та експертний висновок стадії проєктування "Ескізний проєкт".

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Варшавський Мікрорайон від Stolitsa Group на вул. Маршала Гречка та просп. Правди у Подільському районі Києва.

В експлуатацію введена 8 черга: житлові будинки №№ 1,2, 3 та офісний центр. Затримка у введенні – 1 квартал.

2. ЖК Варшавський Плюс від Stolitsa Group на просп. Правди у Подільському районі Києва.

В експлуатацію введено житлові будинки № 1, 2, 3. Отримано два сертифікати. Затримка у введенні – більше року.

Коментар експертів: не дивлячись на порушення положень детального плану території, де встановлена поверховість об'єкта до 23 поверхів, ДІАМ, зареєструвавши коригування проєктної документації у грудні минулого року, прийняла до експлуатації 26-поверхові будинки.

3. ЖК Оберіг-2 від Київміськбуд (раніше комплекс будував Укрбуд) на вул. Бориспільська, 30А, 40 у Дарницькому районі Києва.

В експлуатацію введено житловий будинок № 1 (секції 1-3).

Коментар експертів: сертифікат готовності надано щодо земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:63:389:0023, строк дії договору оренди на яку закінчився 12 жовтня 2021 року.

4. ЖК Grand Villas від Марін Білдер Київ в с. Михайлівка-Рубежівка Бучанського району Київської області (житловий будинок № 11 на вул. Чубинського, 11).

Затримка у введенні – більше року.

5. ЖК Krona Park II від Альянс Новобуд на розі вул. Симоненка Василя та вул. В. Чорновола 3 мікрорайону IV житлового району в Броварах (ІІ черга, житловий будинок 4).

В експлуатацію введено житловий будинок № 2.1 (4а). Затримка у введенні – 1 рік.

6. ЖК Madison Gardens від Альянс Новобуд на території 2 мікрорайону IV житлового району на вул. Київській у Броварах.

В експлуатацію введено житловий будинок 1. Затримка у веденні – 2 квартали.

7. ЖК Синергія Сіті від Синергія на вул. Достоєвського та пров. Озерний в Ірпені Київської області (2 черга, будинки № 10 та № 11).

Затримка у веденні – більше року.

8. ЖК П'ятдесят восьма перлина від Kadorr Group на вул. Архітекторська у Київському районі Одеси.

Комплекс прийнято в експлуатацію раніше запланованого строку.

9. ЖК П'ятдесят сьома перлина від Kadorr Group на вул. Архітекторська у Київському районі Одеси.

Введено раніше запланованого строку.

10. ЖК Platinum Residence від Алекс буд груп на пров. Ванний, 5-Г у Приморському районі Одеси.

Затримка у введенні – 3 квартали.

На будівництво ЖК Platinum Residence 31 серпня 2018 року було отримано дозвіл № ОД 112182432581 в Управлінні ДАБК Одеської міської ради як на об'єкт з середнім класом наслідків (відповідальності) СС2.

Коментар експертів: за наявною інформацією, в ході будівництва технічний поверх було облаштовано під житловий; фактичний розмір дитячого майданчику не відповідає проєктним показникам. Враховуючи порушення, Управління ДАБК Одеської міської ради вимагало внести зміни до проєкту.

Варто зазначити, що за об'єкти, які за класом наслідків належать до середніх СС2 – відповідає місцева влада (Управління ДАБК Одеської міської ради), а за об'єкти, що належать до значних наслідків СС3 – ДІАМ. Так, для введення ЖК в експлуатацію замовник підвищив клас наслідків (відповідальності) до СС3 та звернувся до ДІАМ. Проте в сертифікаті готовності, що надано ДІАМ, дата проходження експертизи – 14 серпня 2018 року. Припускаємо, що саме на підставі вказаного експертного звіту, яким підтверджено клас наслідків СС2, і було надано дозвіл Управлінням ДАБК Одеської міської ради у серпні 2018-го. А отже про факт проходження експертизи проєкту з підвищенням класу наслідків до СС3 свідчить тільки назва об'єкта, де вказано "коригування".

11. Житловий Квартал Continent в с. Сокільники Пустомитівського району Львівської області (будинок №6 за ГП).

В експлуатацію введено 5 чергу (секція 13,14). Затримка у введенні – 1 квартал.

12. ЖК Lakeberry від Dita на вул. Залізняка, 1г у Хмельницькому.

В експлуатацію введено секцію № 4. Затримка у введені – більше року.

13. ЖК Озерный 2020 від Комунбуд на вул. Кармелюка 3В в Хмельницькому (ІІІ черга).

В експлуатацію введено будинок № 2 секція 3/3. Затримка у введенні – 1 квартал.

14. ЖК Козацький від Novos Development Group на вул. Панянка, 1 у Полтаві.

Затримка введення – більше 2 років.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК Подол Град від Київміськбуд на вул. Воздвиженській, вул. Гончарній, вул. Кожум'яцькій, вул. Дегтярній у Подільському районі Києва.

Підстави для відмови: відсутні електролічильники поквартирно; дахова котельня не функціонує та недобудована одна із стін; не змонтована вентиляція будинку; відсутні лічильники води поквартирно; не змонтовано перила; відсутні каналізаційні люки; відсутній датчик загазованості в даховій котельні; не дотримано вимоги ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд, а саме: відсутні тактильні смуги, контрастне маркування на сходах (ребра 1-ї і останньої сходинки).

2. ЖК Райдужний від Київміськбуд на вул. Миколи Кибальчича, 2 у Дніпровському районі Києва (І черга – житловий будинок №1, ТП, ІІ черга –житловий будинок №2 із вбудовано-прибудованим дитячим дошкільним закладом, ІІІ черга – житловий будинок №3).

Підстави для відмови: не змонтовані ліфти; в пожежних шафах не виявлено комплектність пожежного рукава на всіх поверхах; не змонтована пожежна сигналізація; відсутні пожежні насоси пожежного водопроводу; відсутні насоси підкачки ХВП; відсутні поквартирні лічильники електроенергії та лічильники обліку води; відсутні лічильники обліку теплової енергії; відсутні пожежні гідранти; не закінчений монтаж ІТП.

3. ЖМ Патріотика між вул. Бориса Гмирі та вул. Колекторною у Дарницькому районі Києва (IV черга, 46 п.к. – житловий будинок №26).

Підстава для відмови: рішення Господарського суду Києва від 12 серпня 2021 року щодо визнання укладеної між Київською міською радою та ТОВ "Консультаційне бюро "НТТ" як орендарем додаткової угоди про поновлення Договору оренди земельної ділянки від 13.09.2005 року, на котрій розташований об’єкт будівництва не набрало законної сили у зв’язку з ухвалою Північного апеляційного господарського суду у справі № 910/14543/20 від 13.12.2021 (відкрито апеляційне провадження). Право власності (користування) земельною ділянкою не підтверджено.

4. ЖК Світанок від Регіон Буд на вул. Головатого, 71-а в Борисполі Київської області.

Підстави для відмови: в акті готовності не зазначена черговість (замовником вказано, що вводиться 1 черга, однак в акті готовності зазначені будинки, які відносяться до 2 черги. Будинок 2 черги – не збудований, з 14 поверхів наявний лише підвал); не виконані роботи щодо технічного оснащення багатоквартирного житлового будинку обладнанням пожежної безпеки; не змонтовано блискавкозахисту; насосна не змонтована; газові лічильники не змонтовані на першому поверсі, електролічильники не змонтовані на 10-му; відсутні газові котли, газосигналізатори та радіатори; з трьох ліфтів один не працює; не виконані роботи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення; будинок не підключено до ШРП; не виконані конструктивні елементи вхідних груп, а саме: сходи та пандуси до вхідних груп нежитлових приміщень та входів до місць спільного користування; влаштовано прохід між секціями в несучій стіні, що не передбачено проєктом; територія захаращена будівельним сміттям тощо.

5. ЖК Емоція від Team Development на вул. Промислова, 1 у с. Хотів Києво-Святошинського району Київської області.

Надано дві відмови на будинки №10 та № 11.

Підстави для відмови: назва об’єкта будівництва за проєктною документацією має відповідати завданню на проєктування, не змінюватися на всіх стадіях проєктування; не встановлені місця під кондиціонери; не завершені роботи з забезпечення газопостачання об'єкта; не завершені роботи з монтажу та підведення водостічних труб з даху будинку до лотків дощової каналізації; не повністю виконані тактильні смуги на вхідних групах; відсутні підземні майданчики для контейнерів із сміттям; відсутнє газове обладнання в настінних ШГРП; відсутня металева огорожа на покрівлі; відсутні поручні на пандусі, який встановлений на 1-му поверсі для сполучення двох рівнів вестибюля; для відведення аварійних вод з приміщень насосних передбачено приямки з дренажними насосами; дренажний насос відсутній; на вхідній групі до будинку відсутній дощовий лоток для приймання і відводу води з водостічної труби тощо.

6. ЖК Continent Ray від Strakhovskyi Group на вул. Івана Кожедуба, 8 у Бучі Київської області.

Підстави для відмови: надалі проводяться будівельно-монтажні роботи (фасадні, покрівельні роботи, роботи з оздоблення стін, влаштування підлог в квартирах та місцях спільного користування, штукатурні роботи та т.п.); в блоці №2 відсутнє оздоблення сходових маршів керамічною плиткою; в блоках №1 та №3 надалі проводяться опоряджувальні роботи в місцях загального користування; частково не встановленні вхідні двері в квартири по блоках №1 та №3; вхідні групи не облаштовані; частково відсутнє заповнення віконних та дверних прорізів на першому та другому поверхах; відсутні огородження сходових маршів в блоках №1 та №3; в блоці №2 не влаштовано накриття парапетів на покрівлі, накриття виходів систем вентиляції; відсутні системи аварійного та евакуаційного освітлення, показників про напрям руху при евакуації; на прибудинковій території не змонтовані пожежні гідранти. Відсутні прилади загальнобудинкового та поквартиного обліку електроенергії та водозабезпечення; ліфти відсутні; в квартирах відсутні змонтовані газові котли та газоаналізатори; відсутні змонтовані системи протипожежного захисту; відсутні акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання; в матеріалах технічної інвентаризації (секція №2) відсутній підвал; в загальну площу секції №2 не включена площа підвалу; при підрахунку загальної площі квартири в технічному паспорті не були враховані літні приміщення (секція №2); в блоці №2 не виконанні вимоги ДБН В.2.2-40:2018 (відсутні тактильні елементи, відсутнє контрастне виділення порогів сходових маршів); при огляді об’єкта встановлено невідповідність матеріалів технічної інвентаризації; розташування перегородок підвалу не відповідає поповерховим планам, що наведені в технічному паспорті (по факту в підвалі влаштовані комори для потреб мешканців); в квартирах проєктом передбачено літне приміщення (лоджія), по факту дане приміщення об’єднано з прилеглим приміщенням, тобто площа лоджії включена до нього, а це свідчить про те, що роботи з облаштування віконно-дверного блоку та відповідної частини стіни не були виконані.

7. ЖК Гранд Парк від Проф-Буд ЛТД на вул. Фельдмана,1 у Броварах Київської області (І черга).

Підстави для відмови: не надані акти прийняття зовнішнього електропостачання, внутрішньої електропроводки, силового електрообладнання, системи блискавкозахисту; не змонтовано блискавкозахист відповідно до проєкту.

8. ЖМ Нова Буча від New Sigma Development на вул. Бориса Гмирі, 11, 13 у Бучі Київської області (житловий будинок № 7, Секції 7.2.1, 7.2.2).

Підстави для відмови: не подано документ про сплату за видачу сертифіката.

9. ЖК Гідропарк від Трест Житлобуд-1 на вул. Шевченка, 327 у Харкові (4 черга – будинок №6: секція 1, секція 2 , секція 3 та ТП ).

Надано дві відмови.

Підстави для відмови: під час повторного подання заяви про прийняття в експлуатацію не надано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

10. ЖК Favorit від ОК Фаворит на вул. Набережній Перемоги, 40 Д у Дніпрі.

Підстави для відмови: будівельні роботи на об'єкті не завершено, ведеться будівництво; в акті готовності об'єкта до експлуатації відсутня інформація стосовно перенесення робіт благоустрою та фасаду.

11. ЖК Levanevsky від Парадіз на вул. Леваневців у Миколаєві (СС3).

Підстави для відмови: відсутній загальнобудинковий лічильник газу; не виконано монтаж систем вентиляції у даховій котельні; не забезпечено ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд; частково відсутні акти на приховані роботи; відсутній один з двох пожежних гідрантів: відсутній пожежний кран у котельній; не надано акт технічної готовності ліфта; частково не змонтовані стовпи зовнішнього освітлення; виявлено розбіжності техніко-економічних показників: за проєктом та за результатами технічної інвентаризації тощо.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ в період з 4 по 9 січня.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

318

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом