ДАБІ проявила характер: не видала жодного дозволу на будівництво ЖК за тиждень

Минулого тижня до Реєстру будівельної діяльності не було внесено жодного позитивного рішення з видачі дозволів на будівництво житлових комплексів. Проте до електронної системи повернулися "підстави для відмов".

Отже, кому Держархбудінспекція з 8 по 12 лютого відмовила у видачі дозволу на будівництво ЖК (СС3) та з яких причин, а також які комплекси ввела в експлуатацію, а які вирішила не вводити – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Отримати дозвіл не вдалося

1. ЖК Шевченківський квартал від Рон-стоун на вул. Українська, 6 у Шевченківському районі Києва.

ЖК Шевченківський квартал – один із незаконних об'єктів Войцеховського ("Укогруп"). Історія проблемної новобудови починається з 2014 року, коли будівництво здійснювалося за декларацією як на об'єкт, що відноситься до ІІІ категорії складності. Внаслідок подання замовниками будівництва недостовірних відомостей, що були підставою вважати об'єкт самочинним будівництвом, вона була скасована органом архітектурно-будівельного контролю у 2015 році. Щодо будівництва ЖК було відкрито кримінальні провадження за фактами вчинення службовими особами групи компаній "Укогруп" кримінальних правопорушень, досудове слідство здійснюється Нацполіцією. Також наявні судові спори як інвесторів, так і органу ДАБК.

Підстави для відмови: не дотримано вимоги щодо максимально допустимої висоти будинку та узгодження проєктних рішень щодо обмеження висоти; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; не дотримано вимоги щодо мінімально розрахункової площі земельної ділянки для окремо розташованого житлового будинку; не дотримано вимоги технічних умов на електропостачання щодо проєктування та спорудження ТП; проєктна документація розроблена без врахування вимог порядку її розроблення; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не дотримано санітарно-захисні зони; не надано наказ про призначення відповідального виконавця робіт.

2. ЖК На Прорізній 2 від Comfort Life на вул. Центральна (вулиця Чапаєва), 1 в селищі Гостомель Київської області. Це вже друга невдала спроба забудовника отримати дозвіл.

Підстави для відмови: згідно наданих креслень генерального плану, проєктування ведеться за межами відведеної земельної ділянки; об’єкт будівництва не забезпечено нормативною кількістю машино-місць; не надано фотокопію договору генпідряду на виконання будівельних робіт; не надано інформацію про ліцензію; проєктування здійснювалось без отримання вихідних даних (надана проєктна документація ГП отримана у червні 2017 року, а містобудівні умови – 12 жовтня 2020-го); копія розпорядчого документа замовника про затвердження проєктної документації не містить техніко-економічних показників, які затверджуються замовником; не додано результати ОВД – передбачена стоянка більше ніж на 100 м/м.

3. ЖК Viking Park на вул. Зелена у Львові (3 черга).

Підстави для відмови: проєктна документація розроблена без врахування вимог порядку її розроблення; не надано наказ про призначення відповідального виконавця робіт; не надано Витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо будівель та інженерних споруд, які підлягають демонтажу або оригінал нотаріально завіреної згоди власника на проведення будівельних робіт; не дотримано санітарно-захисні зони.

4. ЖК Favorit від OK Favorit на вул. Набережній Перемоги, 40 д у Дніпрі. Друга марна спроба забудовника отримати дозвільний документ.

Підстави для відмови: не збережено нормативну кількість машино-місць; кваліфікаційний сертифікат інженера технічного нагляду не відповідає (технічний нагляд на об’єктах за класом наслідків СС3 може здійснюватися лише провідними інженерами); не надано містобудівних умов і обмежень.

5. ЖК на вул. Рівненська, 4 у Луцьку, замовник: ТОВ "Холдингова компанія" Єврохолдінг".

Підстави для відмови: не надано фотокопію договору підряду на здійснення технічного нагляду та/або фотокопію розпорядчого документа замовника про призначення осіб, які здійснюють технічний нагляд; не надано фотокопію договору генпідряду; не надано розрахунку класу наслідків (відповідальності); не збережено нормативну кількість машино-місць.

6. ТОВ "Будінвестсіті" отримало відмову на будівництво житлового будинку з об'єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом на пров. Платонівському, 1Г у Солом'янському районі Києва.

Підстави для відмови: не дотримано вимоги Закону України "Про архітектурну діяльність": головний архітектор міста, району погоджує містобудівне та архітектурне проєктне рішення об'єктів, розташованих в історичній частині міста, історичних ареалах, на магістралях та площах загальноміського значення; відсутні відомості щодо погодження проєктних рішень із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; не надано висновок з ОВД; не дотримано вимоги щодо гранично допустимої щільності населення для житлової забудови; не дотримано вимоги щодо мінімально розрахункової площі земельної ділянки для окремо розташованого житлового будинку; не дотримано вимоги щодо питомих розмірів майданчиків у складі прибудинкових територій; генеральний план розроблений не у відповідності до ДСТУ.

7. КП "Управління майновим комплексом" Рівненської облради на будівництво багатофункціонального комплексу з діловим центром з готелем та житловими приміщеннями на вул. Кавказька, 32б у Рівному.

Підстави для відмови: не збережено нормативну кількість машино-місць; не збережено нормативні площі обов’язкових прибудинкових майданчиків.

8. ЖК Новий Поділ від Saga Development та Perfect Group на вул. Набережно-Хрещатицька у Подільському районі Києва (І черга будівництва). Будівництво планується шляхом реконструкції майнового комплексу під багатофункціональний комплекс на земельних ділянках з цільовим призначенням "для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури".

Підстави для відмови: цільове призначення земельної ділянки, не відповідає намірам забудови; на кресленнях генерального плану не нанесено прибережно-захисну смугу, санітарно-захисну зону від промислових об'єктів; ТЕПи експертного звіту від 29 квітня 2020-го, не відповідають ТЕПам від 27 квітня 2020-го; не надано висновок з ОВД; проєктна документація розроблена без врахування вимог порядку її розроблення та ДСТУ.

9. Команда НЕРУХОМІ також не могла оминути увагою ЖК 50Avenue на просп. Перемоги 50-а в Шевченківському районі Києва, що минулого тижня супроводжувався скандалом. В ЗМІ наявні скріншоти з Реєстру будівельної діяльності, де зазначено про видачу дозволу на будівництво цього об'єкта, але в подальшому дозвіл зі статусом "діючий" було змінено на "відмовлено у внесені відомостей до системи".

НЕРУХОМІ з’ясували як це відбулося. Забудовник нахабно намагався внести зміни до нібито існуючого дозволу, що ніколи не видався Держархбудінспекцією, а саме: передача прав іншому замовникові, зміна відповідальних осіб за проведення авторського та технічного нагляду. Цей запит надійшов 18 грудня 2020 року через ДІЮ до Реєстру будівельної діяльності, але був розглянутий співробітниками ДАБІ лише 10 лютого 2021-го.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, 29 грудня 2020 року ДАБІ відмовила у видачі дозволу на будівництво ЖК 50Avenue у вигляді торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу на території, що відповідно до містобудівної документації відноситься до зелених насаджень загального користування.

В експлуатацію прийнято

1. ЖК на вул. Київська/вул. Тарнавського від ТернопільБуд на вул. Київська - Генерала М. Тарнавського в Тернополі (5 черга, 19 та 20 пускові комплекси). В експлуатацію прийнято блок-секції № 34, 35, 36 за ГП.

2. ЖК Львівський квартал від Ріел на вул. Глибочицька, 13 у Шевченківському районі Києва (ІІ черга, 9 п.к. - буд.6). Первісно заявлений строк введення – 4 квартал 2019. Затримка у прийнятті до експлуатації склала більше року.

3. ЖК Сонячний-4 від Одісей-СМУ-11 на вул. Сонячна, 4 в Приморському районi Одеси. Первісно заявлена дата здачі – 4 квартал 2018. Затримка у введенні – більше двох років.

4. ЖК Пролісок від Житлобуд-2 на просп. Льва Ландау (колишній просп. П'ятдесятиріччя СРСР), ріг просп. Московського в Харкові. ІІ черга будівництва (1-й п.к та 2-й п.к: житловий будинок секції Б2 та А2. Затримка у введенні – 1 квартал.

5. ЖК Будинок на Зерновій від Житлобуд-2 на вул. Зернова (навпроти ОГПО Слобідського району (колишній Комінтернівський) в Харкові. В експлуатацію прийнято житловий будинок секція А (3 п.к). Затримка у введені – 1 рік.

6. ЖК Пташка від Трест Житлобуд-1 на пров. Шевченківському, 48 у Харкові. Отримано три сертифіката (3 черга, 1-3 п. к): житлові будинки №№ 4-6. Затримка у введенні – 1 квартал.

7. ЖК Мира-2 від Трест Житлобуд-1 на просп. Московському (між просп. Архітектора Альошина та просп. Індустріальний) в Харкові (1 черга, 1 п.к, будинок №1, ТП-1). В експлуатацію прийнято будинки 1А та 1Б. Затримка у введенні – близько року. Наразі весь комплекс введено в експлуатацію.

8. ЖК Солом'янський на вул. Університетська, 23, 25, 27 у Солом'янському районі Києва.

В експлуатацію прийнято будинок заввишки у 5-поверхів ( 3 + цокольний + аттиковий). Площа квартир складає 4 566,7 кв.м. Споруджувався ЖК шляхом будівництва індивідуальних житлових будинків (зблокованих) на присадибних ділянках. Слід зазначити, що забудовником заявлено про 50 квартир у ЖК Солом'янський, хоча будівництво багатоквартирних будинків у кварталах садибної забудови не допускається, як і спорудження будинків вище 3 поверхів без урахування мансарди (мансардного, а не аттикового поверху). Що спонукало ДАБІ легалізувати таке відверте незаконне будівництво незрозуміло.

У будь-якому разі, заявлений строк введення будинку бізнес-класу в присадибній зоні Солом'янського району – 3 квартал 2019. Затримка у введені – майже півтора року.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК West House від ГРК Столиця на вул. Кустанайська, 13 в Голосіївському районі Києва. Затримка у прийнятті в експлуатацію вже складає майже півтора року. До редакції НЕРУХОМІ зверталася ініціативна група інвесторів будівництва вул. Кустанайська, 13. З їх слів, забудовник не комунікує з інвесторами, та погрожує здійсненням проблем в отриманні документів.

В будь-якому разі, зауваження, що надавалися місяць тому, не усунуті забудовником.

Підстави для відмови: не надано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання; не виконані роботи зі створення безперешкодного доступу маломобільних груп населення, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

2. ЖК П'ятдесят четверта перлина від Kadorr Group в с. Крижанівка Лиманського району Одеської області.

Підстави для відмови: не надання документів

3. ЖК San Francisco Creative House від Saga Development на просп. Перемоги, 67 у Святошинському районі Києва (IІ черга).

Підстави для відмови: не надано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, іншої документації; також на об'єкті не виконані всі роботи, передбачені проєктною документацією згідно з будівельними нормами, стандартами і правилами; не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі

4. ЖК SunCity від ОК Сансіті на вул. Генерала Бочарова 35, 53, 45-А в ж/м Котовського, мкр. ІІІ-3-9 в Одесі (І черга 2-й п. к).

Підстави для відмови: не надано доступу для огляду об'єкта; не подані документи.

5. ЖК Orange City від GEOS вздовж Лисогірського узвозу, навпроти групи будівель №26-А у Голосіївському районі Києва (І черга, будинок №1).

Підстави для відмови: не надано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація; на об'єкті не виконані всі роботи, передбачені проєктною документацією згідно з будівельними нормами, стандартами і правилами; не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

6. ЖК AGAM на вул. Бакинська в с. Крюківщина Києво-Святошинський району Київської області. Відмова надана на ІІІ чергу, пускові комплекси 1-3.

Підстави для відмови: не подано виконавчої документації щодо будівництва (влаштування) внутрішнього водопостачання та водовідведення (каналізації), внутрішнього електропостачання; не надано акт пусконалагоджувальних робіт з ліфтового обладнання; не завершено роботи з благоустрою.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, стежте в нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

177

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом