ДАБІ не дрімає: кому із забудовників надали дозволи на ЖК у перші дні 2021-го

У перші робочі дні 2021 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України наполегливо працювала: встигла надати забудовникам не тільки кілька дозволів на будівництво житлових комплексів, а й чимало відмов на зведення ЖК значного класу наслідків (СС3).

Кому ДАБІ з 4 по 6 січня надала або відмовила у дозвільному документі, та які комплекси ввела в експлуатацію, а які вирішила не вводити – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Дозвіл отримали

1. ЖК Нова Англія (VІІ черга будівництва) від Royal House на вул. Михайла Максимовича (колишній Онуфрія Трутенка), 24 у Голосіївському районі Києва.

До VII черги відносяться житловий будинок "Ньюкасл" (А-7) та підземний паркінг.

2. Подільське управління капітального будівництва Міноборони України отримало дозвіл на реконструкцію існуючих будівель з будівництвом багатоквартирних житлових будинків для військовослужбовців та членів їхніх сімей на розі вулиць Щербанюка Олександра - Кутузова Михайла фельдмаршала в Чернівцях.

Генеральний підрядник – ТОВ "Ромтіс Буд". Цільове призначення земельної ділянки – 15.01 Для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України.

У дозволі відмовлено

1. ТОВ "Будінформ" на будівництво ЖК Egoist Residence на вул. Мечникова, 7-б у Печерському районі Києва.

Комплекс має довгу історію: тільки за 2020 рік отримано 5 відмов у видачі дозвільного документа. Проте замовник будівництва ТОВ "Будінформ" не полишає спроби отримати дозвіл не усуваючи зауваження.

Підстави для відмови: містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки від 21 травня 2010 року втратили чинність; подані технічні умови на водопостачання та водовідведення отримано після проведення експертизи проєкта будівництва; відсутнє погодження проєктної документації з центральним органом охорони культурної спадщини; не надано погодження висотності уповноваженим органом з питань цивільної авіації; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не виконано вимоги щодо забезпечення жильців комплексу достатньою кількістю машиномісць; не виконано вимоги щодо забезпечення достатньої площі прибудинкових майданчиків.

2. ЖК Емоція від Team Development на вул. Промислова, 1 в селі Хотів Києво-Святошинського району Київської області (проєктні будинки №10, №11, №12, №13).

Підстави для відмови: не дотримано вимоги державних санітарних правил; техніко-економічні показники Наказу про затвердження проєкта не відповідають техніко-економічним показникам експертного звіту; перевищено гранично допустиму висоту для сільських населених пунктів; запроєктоване горище (5-й поверх) не відповідає визначенню "Горище" відповідно до ДБН; не виконано вимоги щодо влаштування ліфтів з прохідною кабіною; відсутній наказ про призначення відповідального за виконання будівельних робіт.

3. ТОВ "ВВС-Буд" на будівництво житлового кварталу на вул. Глибока, 19 у Тернополі.

Протягом 2020 року отримано 5 відмов у видачі дозвільного документа.

Підстави для відмови: перевищено максимально допустиму щільність населення (має бути не більше 450 осіб/га, але згідно розрахунку – 476 осіб/га); не забезпечено нормативну кількість паркомісць (в межах відведеної земельної ділянки запроєктовано 60 машиномісць та за межами – 88, однак згідно розрахунку машиномісць має бути 198); проєктування закладу для перебування дітей дошкільного віку виконано з порушенням (у житлових будинках приміщення для ДНЗ необхідно відокремлювати від житлової частини будівлі (квартир) технічним поверхом з протипожежними перекриттями; техніко-економічні показники Наказу про затвердження проєкта не відповідають техніко-економічним показникам експертного звіту; розрахунок класу наслідків не погоджено з замовниками; не надано технічних умов щодо газопостачання, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, електропостачання; не надано завірену замовником фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд; не надано фотокопію договору на здійснення технічного нагляду та/або фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють технічний нагляд; не надано наказ про призначення виконроба.

4. ЖК Лебедєва на вул. Академіка Лебедєва у Голосіївському районі Києва.

Замовник – ТОВ "Інтербуд ТМ", генпідрядник – ТОВ "КСМ-Груп".

Підстави для відмови: не надано погодження висотності уповноваженим органом з питань цивільної авіації; відсутнє погодження проєктної документації з центральним органом охорони культурної спадщини; не виконано вимоги ДБН, а саме перевищено максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки; об’єкт не забезпечено достатньою кількістю машиномісць; проєктом не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків (для тимчасової стоянки велосипедів); не виконано вимоги ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель та споруд" щодо влаштування ліфтів з прохідною кабіною; відсутній наказ про призначення відповідального за виконання будівельних робіт.

5. ЖК Київська Швейцарія від Інтергал-Буд на вул. Макарівській у Шевченківському районі Києва.

Забудовник протягом 2020 року вже отримав 3 відмови на IV, V , VI, VII, VIII і ІХ черги будівництва та 3 відмови на ІІ і ІІІ черги.

Підстави для відмови: не надано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою (земельними ділянками); не надано експертний звіт щодо розгляду проєктної документації на І, IV-IX черги будівництва; не надано фотокопію документа про затвердження проєктної документації на І чергу будівництва; не надано розпорядчий документ про призначення відповідального виконавця робіт, не надано фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд на І-ІІІ черги будівництва; не надано фотокопію договору на здійснення технічного нагляду та/або фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють технічний нагляд на І, IV-IX черги будівництва; не надано документів щодо погодження проєктної документації органом охорони культурної спадщини; не виконано вимоги щодо забезпечення жильців комплексу достатньою кількістю машиномісць; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не виконано вимоги ДБН, оскільки відстань від запроєктованого будинку до існуючого житлового будинку (садибна забудова) становить 25,5 м, 40 м, тоді як необхідно забезпечити відстань 82 м; стовбур сміттєпроводу примикає до житлових приміщень.

6. ЖК Обсидіан від Житлобуд-2 на просп. Перемоги, 69-а у Харкові.

Підстави для відмови: не надано містобудівних умов та обмежень; не додано результати оцінки впливу на довкілля; при проєктуванні об’єкт будівництва не забезпечено достатньою кількістю паркомісць, зарядними пристроями для автомобілів з електричними двигунами, нормативними розмірами майданчиків у складі прибудинкових територій; на відкритій автостоянці не влаштовані місця для транспорту осіб з інвалідністю.

7. ЖК Стиль від Інтергал-Буд на вул. Василя Тютюнника ( колишня Анрі Барбюса), біля будинку 5-б.

Підстави для відмови: не дотримано вимоги ч. 6 ст. 14 ЗУ Про архітектурну діяльність (головний архітектор міста, району погоджує містобудівне та архітектурне проєктне рішення об'єктів, розташованих в історичній частині міста, історичних ареалах); в складі проєктної документації відсутні відомості щодо погодження проєктних рішень із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; не надано наказ про призначення відповідального виконавця робіт; не дотримано вимоги щодо узгодження проєктних рішень з визначенням граничнодопустимої висоти будівель.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Greenville на Печерську від Greenville (3 секція, 1 пусковий комплекс ІІ черги будівництва).

Заявлений строк прийняття в експлуатацію – 4 квартал 2020 року.

2. ЖК Тріумф Софіївський від Аргіліт на вул. Героїв Майдану, 15 в с. Щасливе, Бориспільського району Київської області.

Затримка в прийнятті в експлуатацію – 2 квартали.

3. ЖК Софія Київська (8 черга) від ВЕКТОР ХХІ на вул.Горького в Софіївській Борщагівці Києво-Святошинського району Київської області.

Затримка в прийнятті в експлуатацію – 2 квартали.

4. ЖК Krona Park від Альянс Новобуд на вул. В'ячеслава Чорновола на території IV житлового району в Броварах Київської області.

В експлуатацію прийнято житловий будинок №1 секції №№ 1-4 (ІІ-ІІІ черга).

Затримка в прийнятті в експлуатацію – 2 квартали.

5. Мікрорайон "Академічний" від Концерн Поділля на вул. Миколаївській, 27 у Вінниці.

В експлуатацію прийнято житловий будинок №4 в IV житловому кварталі в заявлений забудовником строк.

6. ЖК Сімейний комфорт від БМУ-6 на вул. Немирівське шосе в селі Вінницькі Хутори, Вінницького району (буд. №9).

7. ЖК Синергія Сіті від Синергія на вул. Достоєвського та пров. Озерний в Ірпені Київської області.

В експлуатацію прийнято будинок № 7, № 8 та будинок № 9 (II черга).

Затримка в прийнятті в експлуатацію – 2 квартали.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК West House від ГРК Столиця на вул. Кустанайська, 13 в Голосіївському районі Києва.

Підстави для 1-ої відмови: не надано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання; не виконані роботи зі створення безперешкодного доступу маломобільних груп населення, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

2. ЖК Русанівська Гавань від Ковальська Нерухомість на вул. Степана Сагайдака, 101 у Дніпровському районі Києва. II та III черги будівництва (житловий будинок №18-21 з вбудовано-прибудованим паркінгом №35, житловий будинок №29).

Зазначимо, що протягом 2020 року вже надавалося 2 відмови.

Підстави для 3-ої відмови: не надано виконавчої документації, не виконані будівельні роботи, що передбачені проєктною документацією.

3. ЖК Софіївка від ТВД на вул. Угорській, 14 (I черга будівництва) у Львові.

Підстави для відмови: не подано виконавчу документацію.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, слідкуйте у нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

342

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом