Мінлива ДАБІ: кому інспекція дозволила і відмовила в будівництві ЖК минулого тижня

Останній тиждень 2020 року був для Державної архітектурно-будівельної інспекції напруженим: в один і той же день вона дозволяла, а потім відмовляла забудовнику в спорудженні житлового комплексу.

Кому ж ДАБІ з 28 по 31 грудня надала дозвіл на будівництво ЖК (СС3) або відмовила, які комплекси прийняла до експлуатації, а які ні – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Мають дозвіл

1. ЖК провулок Милославський від Київміськбуд на пров. Милославський, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49 та пров. Милославський, 34а, 40а, 42а, 44а, 46а, 50а, 52а, 54а, 56а, 46, 48, 50, 52, 54, 56 у Деснянському районі Києва.

Дозвіл надано на будівництво 27-поверхових житлових будинків з прибудованими нежитловими приміщеннями та дитячим дошкільним закладом на 80 місць. Всього в комплексі передбачено 1393 квартири, підземний паркінг.

2. ЖК на вул. Зарічанська, 3/3в від Будівельний Альянс Груп у Хмельницькому.

Дозвіл надано на будівництво 10-поверхового будинку, що складатиметься з 194 квартир.

3. ТОВ "Офісний центр "Позняки" отримало дозвіл на будівництво ЖК на вул. Михайла Драгоманова, 31-з у Дарницькому районі Києва.

В житловому комплексі на 16 поверхів передбачено 102 квартири, 32 апартаменти та паркінг на 43 місць.

4. ЖК Лазурний від ГрадСтрой на пров. Лосівський 2-Д, 2-Г у Харкові.

Згідно Реєстру будівельної діяльності дозвіл видано на забудову двох земельних ділянок.

Дозвіл не отримали

1. ЖК 50Avenue на проспекті Перемоги 50-а в Шевченківському районі Києва.

Дозвіл на будівництво ЖК на території, що відповідно до містобудівної документації відноситься до зелених насаджень загального користування намагалися отримати на зведення торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу.

Підстави для відмови: кваліфікаційний сертифікат інженера технагляду Георгія Борисовича Замлинського не відповідає, так як технагляд на об'єктах за класом наслідків СС3 може здійснюватися лише провідними інженерами з технічного нагляду; не надано містобудівних умов і обмежень; не надано технічних умов щодо газопостачання, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, електропостачання; не надано розрахунку класу наслідків (відповідальності); не надано генерального плану на топографічній основі масштабом 1:500 або 1:1000; не надано плану трас зовнішніх інженерних мереж та комунікацій масштабом 1:2000; не надано планів поверхів, фасадів масштабом 1:50 або 1:100, або 1:200; не надано документу про затвердження проєктної документації; на надано фотокопію документу про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд, завірену замовником; не надано фотокопію договору підряду; не надано наказ про призначення виконавця робіт; не надано експертний звіт щодо розгляду проєктної документації.

2. ЖК Лазурний від ГрадСтрой на пров. Лосівський 2-Д, 2-Г у Харкові.

Тобто в один і той же день, 28 грудня 2020 року, ЖК Лазурний в Харкові отримав як дозвіл на забудову двох земельних ділянок з кадастровими номерами 6310137200:01:016:0017 та 6310137200:01:016:0018, так і відмови у видачі дозволів на кожну з цих ділянок окремо. Розроблення проєктної документації також здійснювалося на підставі різних містобудівних умов та обмежень.

Підстави для відмови (на земельну ділянку 6310137200:01:016:0018): в реєстрі будівельної діяльності додано сканкопію договору суперфіцію та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, де користувачем (суперфіціарієм) земельної ділянки є ОК "ЖБК "ОРХІДЕЯ-5", тоді як замовником будівництва виступає ОК "ЖБК "ОРХІДЕЯ-4"; назва об’єкта будівництва в містобудівних умовах та обмеженнях не відповідає назві в експертному звіті.

Підстави для відмови (на земельну ділянку 6310137200:01:016:0017): в реєстрі будівельної діяльності додано сканкопію договору суперфіцію та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, де користувачем (суперфіціарієм) земельної ділянки є ОК "ЖБК "ОРХІДЕЯ-4", тоді як замовником будівництва виступає ОК "ЖБК "ОРХІДЕЯ-5"; назва об’єкта будівництва в містобудівних умовах та обмеженнях не відповідає назві в експертному звіті.

3. ТОВ "Валдіс Плюс" на будівництво ЖК з вбудованими групами тимчасового перебування дітей дошкільного віку та паркінгом за адресою: просп. Степана Бандери, 30, 30-А в Оболонському районі Києва.

Підстави для відмови: не надано розпорядчий документ про призначення відповідального виконавця робіт; проєктування ведеться за межами відведеної земельної ділянки; проєктом не передбачено влаштування майданчиків для тимчасової стоянки велосипедів; об‘єкт будівництва не забезпечений зарядними пристроями для автомобілів з електричними двигунами; будинок не поділено на протипожежні відсіки по висоті через кожні 50 м, не забезпечено під’їзду та кругового руху пожежної техніки біля будинку; не виконано вимоги ДБН (висотні будівлі) щодо розміщення площадки для вертольотів; не виконано вимоги ДБН щодо влаштування ліфтів з прохідною кабіною; не надано погодження висотності уповноваженим органом з питань цивільної авіації.

4. ТОВ "Вуд Гейтс" на будівництво житлового будинку з вбудованими приміщеннями на вул. Відпочинку, 25 у Святошинському районі Києва.

Підстави для відмови: не дотримано вимоги щодо погодження проєктних рішень в частині визначення максимальної відмітки висоти об'єкта; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; не дотримано вимоги щодо максимально допустимого відсотку забудови; не надано генерального плану на топографічній основі масштабом 1:500 або 1:1000; не дотримано вимоги щодо мінімальної розрахункової площі земельної ділянки для окремо розташованого житлового будинку; не надано наказ про призначення виконроба.

Враховуючи підстави для надання минулої відмови, вбачається, що замовник за 3 тижні усунув порушення стосовно не забезпечення достатньої кількості машиномісць для стоянки автомобілів; недотримання відстані від відкритої автостоянки до житлового будинку; подання технічних умов, що видані Інститутом "Київтелекомелектропроект", які втратили чинність; не забезпечення нормативних розмірів прибудинкових майданчиків; невиконання вимог щодо мінімальних площ житлових приміщень в квартирі; не дотримання вимог щодо влаштування паркомісць для маломобільних груп населення; здійснення проєктування за межами земельної ділянки тощо.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Баронівський від Комбінату виробничих підприємств на вул. Кременчуцькій, 54б в с. Розсошенці Полтавського району Полтавської області (житловий будинок №2, ІІ черга будівництва).

В листопаді 2020 року було введено житловий будинок № 1. Наразі ЖК повністю прийнято до експлуатації. Забудовником дотримано заявлений термін.

2. ЖК Загребелля від Інвест Родина на вул. Бригадній, 14 у Тернополі (ІІІ черга).

Первісна заявлена дата прийняття до експлуатації – 1 квартал 2019 року.

3. ЖК Свобода від ВТМ на вул. Свободи, 12 в Хмельницькому (1 черга).

Первісна заявлена дата прийняття до експлуатації – 1 квартал 2019 року.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК на Петлюри 21-б від Атлант на вул. Петлюри Симона, 21-б в Броварах Київської області.

Підстави для відмови: не надано акти на закриття прихованих робіт.

2. ЖК Клубний від ZIM Group на вул. Колоса Сергія, 2е (мікрорайон "Жуляни") у Солом'янському районі Києва.

ЖК, що як заявлено має складатися з 24 квартир, збудували на присадибній ділянці на підставі дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку (садибного типу). Проте інспектора ДАБІ засмутила тільки відсутність документації.

Підстави для відмови: не надано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація.

3. ЖК Еко-дім на Тракті від Еко-дім, що розташований на вул. Шухевича в с. Лисиничі Пустомитівського району Львівської області (1 черга – багатоквартирний житловий будинок №1 та ТП, 2 черга – багатоквартирний житловий будинок № 2). Це вже третя відмова на цей комплекс.

Підстави для відмови: не завершені роботи з влаштування систем опалення для квартир, на житлових поверхах будівлі не встановлені пожежні кран комплекти; неналежним чином ведеться виконавча документація.

4. ЖК Svitlo Park від Футура хата на Наддніпрянському шосе, 2-А у Голосіївському районі Києва. Це перша відмова у прийнятті до експлуатації.

Підстави для відмови: не надано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, хто з забудовників отримає право будувати, а хто піде усувати недоліки в проєкті, кому пощастить ввести свій об’єкт в експлуатацію, а кому ні, слідкуйте у нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

114

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом