Порушення дозволу не перешкода: огляд роботи ДАБІ за тиждень

8 хв

Які забудовники намагалися ввести в експлуатацію недобудовані житлові комплекси (СС3), кому нарешті вдалося отримати сертифікат про готовність об’єкта, а хто добув дозвіл на будівництво навіть не усунувши зауваження – читайте в тижневому огляді роботи Держархбудінспекції від НЕРУХОМІ.

Дозвіл надано

1. ЖК Новий Поділ від Perfect Group на вул. Набережно-Хрещатицькій у Подільському районі Києва.

Дозвіл отримано з другої спроби на реконструкцію майнового комплексу під багатофункціональний на набережній Дніпра загальною площею майже 13 га та протяжністю в 1 км.

Забудовник також обіцяє створити загальнодоступний простір, де розміщуватимуться два дитсадочки та школа, офіси, культурний і концертний центр, бізнес-інфраструктура тощо.

Згідно інформації з Реєстру будівельної діяльності, у складі комплексу передбачено 1 246 апартаментів площею 103 336 кв. м.

2. ЖК Derby Style House від Graf development на вул. Фонтанська дорога, 6 в Одесі (VI черга).

Дозвіл отримано з другої спроби на будівництво 20-поверхового будинку №4, що споруджується ще з 2020 року.

Підстави для відмови у листопаді 2020 року: відомості щодо проєктних рішень VІ черги, зазначені в копії ескізного експертного звіту (18-поверховий житловий будинок на 180 квартир) мають розбіжність з даними копії експертного звіту на VІ чергу (20-поверховий житловий будинок на 214 квартир); порушено відсоток забудови проєктованого об’єкта; об’єкт будівництва не забезпечений нормованими розмірами майданчиків для ігор дітей; відомості щодо наданих креслень поповерхових планів не узгоджуються з даними експертного звіту (19/20 поверхів); не надано погодження висотності з експлуатантом аеродрому та уповноваженим органом з питань цивільної авіації; об'єкт будівництва не забезпечений необхідною кількістю паркомісць.

Водночас експертний звіт, на підставі якого видано дозвіл, датований серпнем 2019 року. Це може свідчити про те, що до проєкту на будівництво не вносилися зміни.

Радимо майбутнім інвесторам будинку №4 перевірити здійснення коригування ескізного експертного звіту та наявність висновку Державіаслужби для уникнення затримки у введенні в експлуатацію.

3. ЖК Атлант від Голдіс Буд на вул. Рівненській, 25 у Луцьку (І черга).

Дозвіл надано на будівництво 12-поверхового житлового будинку №6 на 88 квартир.

Всього у комплексі передбачено 17 будинків на ділянках площею 3,12 га.

4. ЖК Богуслава від Авангард на вул. Будного, 3 у Тернополі.

П’ятисекційний 11-поверховий будинок на 188 квартир буде розміщено на ділянці площею 0,7 га з відповідним цільовим призначенням.

Будівництво передбачено у дві черги.

5. Житловий квартал на вул. Глибока, 19 у Тернополі від ТернопільБуд.

Комплекс складатиметься з 10-поверхових будинків на 335 квартир.

Будівництво передбачено в 5 черг на земельній ділянці площею 1,8 га з відповідним цільовим призначенням.

Згідно Реєстру будівельної діяльності, дозвіл надано з сьомої спроби.

Підстави для відмови від 6 січня 2021 року: перевищено максимально допустиму щільність населення (має бути не більше 450 осіб/га, а за розрахунком – 476 осіб/га); не забезпечено нормативну кількість паркомісць (в межах ділянки запроєктовано 60 машиномісць та за межами – 88, а згідно розрахунку має бути 198); проєктування дитсадка виконано з порушенням ДБН (у житлових будинках приміщення для ДНЗ необхідно відокремлювати від житлової частини будівлі (квартир) технічним поверхом з протипожежними перекриттями 2-го або 1-го типу з виділенням приміщень в окремий протипожежний відсік).

Водночас експертний звіт датований червнем 2019 року. Це свідчить про те, що після наданих зауважень ДАБІ проєкт на будівництво не зазнав змін.

6. ЖК Синергія Glass від Група Смарт на вул. Соборна та Корольова в Рівному (ІІ черга).

Дозвіл надано на будівництво трьох 6-поверхових секцій (№№ 4-6) на 106 квартир.

Всього у комплексі передбачено 9 секцій, що будуються на ділянці площею 1,6 га.

7. ЖК на вул. Степана Бандери, 60 в Чорткові Тернопільської області від ТернопільБуд.

Передбачено будівництво двох 9-поверхових будинків на 90 та 81 квартиру та гаражів на ділянці площею майже 1 га.

8. ТОВ "Анталекс Груп" на будівництво багатофункціонального комплексу з автопаркінгом на вул. Володимира Вернадського, буд. 25 у Дніпрі.

Згідно Реєстру будівельної діяльності, передбачено будівництво 6-поверхового комплексу загальною площею 8 514 кв.м.

Варто зазначити, що площа ділянки – 0,2303 га, цільове призначення – для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури.

За інформацією НЕРУХОМІ, у складі комплексу передбачені апартаменти (ІІ черга будівництва).

Підкреслимо, що житло на вулиці Вернадського є одним з найдорожчих у Дніпрі.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Павловський квартал від Житлобуд-2 на вул. Клочківській, 117 у Харкові (І черга, 6 пусковий комплекс).

В експлуатацію прийнято 5 секцію 17-поверхового будинку №1 на 76 квартир.

Затримка у введенні – 2 квартали.

2. ЖК Метрополіс від DIM Group на перетині вул. Академіка Глушкова та Академіка Заболотного, вул. Академіка Заболотного, 1 у Києві (І черга).

В експлуатацію прийнято житлові будинки №№ 1-2 та ТП.

Затримка у введенні – 1 рік.

3. ЖК Krona Park від Альянс Новобуд на вул. Чорновола В'ячеслава на території IV житлового району в Броварах Київської області.

В експлуатацію прийнято 5-поверховий наземний паркінг площею близько 10 тис. кв.м (IV черга будівництва).

4. ЖК Derby Style House від Graf development на вул. Фонтанська дорога, 6 в Одесі (I черга).

В експлуатацію прийнято двосекційний 10-поверховий будинок №1 на 84 квартири.

Затримка у введенні – 1 рік.

5. ЖК Topolis від РІЕЛ на вул. Гетьмана І.Мазепи, 25-А, 25-Б у Львові.

В експлуатацію прийнято 10-поверховий будинок на 70 квартир.

Комплекс введено без затримок.

6. ЖК Багговутівський від Галжитлобуд на вул. Багговутiвській, 17-21 в Шевченкiвському районі Києва (І та ІІ черги).

В експлуатацію прийнято весь комплекс (4-секційний будинок на 530 квартир).

Первісно заявлена дата введення 1 та 2 секцій – 4 квартал 2019 року, 3 та 4 секцій – 1 квартал 2019-го.

7. ЖК Акварель-2 від Акварель на вул. Перлинна, 3а в селі Лиманка Одеської області.

В експлуатацію прийнято 17-поверхові 1 та 2 секції, що складаються з 310 квартир. Хоча з сайту об'єкта вбачається, що загальна кількість квартир у двох секціях – 366. Крім того, забудовник пропонує нерухомість на 19 поверсі включно (2 секція).

Затримка у введенні – 2 квартали.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК Олімпійський від Стікон на просп. Шевченка, 31 в Одесі.

Комплекс споруджується шляхом реконструкції об’єкта незавершеного будівництва під спортивно-оздоровчі приміщення та апартаменти.

Забудовник намагався ввести в експлуатацію недобудований комплекс.

Підстави для відмови: відсутній 2-поверховий підземний паркінг, зазначений в експертному звіті; відсутні спортивно-оздоровчі приміщення, які повинні бути розташовані на першому та підвальних поверхах (як наслідок відсутнє відповідне спортивно-лікувальне обладнання та тренажери); відсутнє кафе на першому і в підвальному поверхах, передбачене проєктом; не виконано роботи з благоустрою прилеглої території; не завершено монтаж фасадних систем; не в повному обсязі змонтовано: систему електропостачання (відсутні обладнання в ТП, не змонтовано дизель генератор), систему внутрішнього водопостачання та водовідведення, систему опалення та теплопостачання; не в повному обсязі виконано роботи з монтажу системи централізованого пожежного спостереження, автоматичної пожежної сигналізації, системи сповіщання про пожежну, систему вітряного підпору та димовидалення (відсутні датчики, заслонки системи підпору повітря під час пожежі), систему водяного пожежогасіння; двері на шляхах евакуації не обладнано пристроями для самозачинення; відсутні таблички евакуаційних виходів при пожежі; шафи пожежних кран комплектів не обладнано протипожежною автоматикою та пожежними рукавами; не в повному обсязі змонтовано огорожу на даху; не виконано роботи з інклюзивності для маломобільних груп населення; не влаштовано круговий проїзд для пожежної машини; не в повному обсязі змонтовано лічильники (теплові, водяні, електричні); не змонтовано додаткові огороджувальні конструкції вікон з середини будівлі; не дотримано вимог, зазначених у витязі з протоколу засідання секції житлового будівництва Мінрегіонбуду, щодо компенсуючих заходів щодо відхилення від ДБН; не в повному обсязі виконано оздоблювальні роботи в місцях загального користування (коридори, сходові марші та майданчики, вхідні групи та інше); не в повному обсязі змонтовані автоматичні люки системи підпору повітря під час пожежі та спліт-системи; не в повному обсязі змонтовано огорожу по периметру парапету будинку.

2. ЖК Будинок на Будівельників від КДС Інвест на вул. Будівельників, 30 у Дніпровському районі Києва.

Підстави для відмови: не подано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

3. ЖК Шевченківський від Київміськбуд на вул. Златоустівській, 27 у Шевченківському районі Києва.

Підстави для відмови: не подано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

4. ЖК На Прорізній від Comfort Life на вул. Прорізній, 1 в Гостомелі Київської області.

Підстави для відмови: не завершені роботи в будівлі ДДЗ (не виконано розведення інженерних мереж електропостачання, теплопостачання, водопостачання); не виконано внутрішні оздоблювальні роботи; не заповнені дверні прорізи; відсутні поручні на сходових маршах; частково не завершено облицювання фасадів будівлі ДДЗ; не виконано благоустрій території будівлі ДДЗ. Крім того, об'єкт побудовано з відхиленням від проєктної документації (встановлено відхилення в частині техніко-економічних показників об'єкта щодо кількості квартир, загальної та житлової площі).

5. ЖК Маєток Боздош від Українські будівельні системи на вул. Володимирській, 90 в Ужгороді (2 пусковий комплекс, 10-12 секції).

Підстави для відмови: забудовником не представлено актів проміжкового прийняття відповідальних конструкцій, актів на закриття прихованих робіт та журнал авторського нагляду; не заповнені журнали виконання робіт з монтажу будівельних конструкцій, із замонолічування монтажних стиків і вузлів, бетонних та арматурних робіт; не надано проєктну та виконавчу документацію на монтаж мереж газопостачання; роботи виконані не в повному обсязі: не оштукатурені частини стін, присутні тріщини в штукатурці; в квартирах відсутні розведені інженерні мережі (опалення, водопостачання та електропостачання); в дворівневих квартирах прорізи в перекритті влаштовані з відхиленням від проєкту та відсутні сходи; в квартирах відсутні стяжки на стелі. Будівництво об'єкта здійснено з порушенням вимог ДБН щодо обов'язковості встановлення ліфтів.

6. ЖК Вишгород Сіті Парк від ТОВ "Вишгородміськреконструкція-1" на пров. Прожекторний у Вишгороді Київської області (VI черга, 1 п.к.).

Підстави для відмови: об'єкт недобудований, а саме: не завершено влаштування обладнання в електрощитовій; не забезпечено доступ маломобільним групам населення (не влаштовано пандус з ухилом). Крім того, встановлено відхилення в частині техніко-економічних показників об'єкта (загальна та житлова площі).

7. ЖК Перемоги 2 від Трест Житлобуд-1 на просп. Перемоги, 86 у Харкові.

Підстави для відмови: не в повному обсязі виконані будівельні роботи, не представлено проєктно-виконавчу документацію.

8. ЖК Місто Квітів. Парковий квартал від МЖК "Оболонь" на вул. Тираспольській, 43 у Подільському районі Києва.

Підстави для відмови: не подано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, слідкуйте у нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

511

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом