Спекотний тиждень для ДАБІ: забудовники намагаються вкластися в терміни

Минулий тиждень для Державної архітектурно-будівельної інспекції України видався напруженим: забудовники подали велику кількість документів, сподіваючись отримати позитивне рішення щодо своїх об'єктів та закінчити рік із виконаними перед інвесторами зобов'язаннями.

Чим саме займалася ДАБІ минулого тижня, читайте в нашому огляді.

Отримали дозвіл на будівництво

1. ЖК 4U (I черга, будинок №1) від Really Building на вул. Академіка Булаховського, 2 у Святошинському районі Києва. Містобудівними умовами та обмеженнями не передбачено житлове будівництво на цій ділянці. Тому, це називається реконструкцією експериментального корпусу з з/б конструкцій під багатофункціональний комплекс на землях для досліджень і розробок. "Відкритість" даних реєстру будівельної діяльності не дозволяє встановити наявність квартир/апартаментів у складі ЖК 4U (I черга, будинок №1). Водночас, в цьому ЖК пропонується продаж/інвестування в однокімнатну і двокімнатну нерухомість.

2. ТОВ "Де Резорт Девелопмент" і ТОВ "Будівельне об'єднання "Мрія" на будівництво багатофункціонального комплексу з паркінгом на вул. Казимира Малевича (колишня вулиця Боженка), 32 в Голосіївському районі Києва. Восьмиповерховий комплекс складатиметься з 52 квартир.

Дозвіл і містобудівні умови та обмеження отримано на будівництво саме багатофункціонального комплексу, а не житлового, в зв'язку з тим, що земельна ділянка за функціональним призначенням належить до території громадських будівель і споруд.

3. I черга житлового кварталу з установами і підприємствами обслуговування на вул. Симона Петлюри, 28 у Броварах Київської області, замовник – ТОВ "Каган і Ко" та Управління будівництва житлово-комунального господарства, інфраструктури й транспорту Броварської міської ради. Перша черга 25-поверхового комплексу складатиметься з 480 квартир.

4. I черга багатоквартирних житлових будинків в межах вул. Леоніда Бірюкова, вул. Вишнева, вул. Лесі Українки в Бучі Київської області. Замовник – ТОВ "Авантаж-Ремі", генпідрядник – ТОВ "Українська Будівельна Спілка". Перша черга дев'ятиповерхового комплексу складатиметься з 213 квартир.

5. II черга ЖК Брама, що відноситься до "Містечка Підзамче" від Ріел на вул. Б. Хмельницького, 116 у Львові.

6. ЖК Синергія (III черга) від Група Смарт в районі вул. Соборна та Королева в Рівному. Друга спроба для рівненського забудовника стало вдалою. Третя черга дев'ятиповерхового комплексу складатиметься зі 112 квартир.

7. ЖК Dream Town (II черга) від Єврохолдингу на вул. Привокзальній, 12 у Луцьку. Друга черга дев'ятиповерхового комплексу складатиметься зі 120 квартир.

8. ЖК Парус Riverside на вул. Загорській, 51 в Ужгороді (II черга будівництва, будинок №2). Дев'ятиповерховий будинок складатиметься зі 139 квартир.

9. ЖК Grand Palace (II і III черги) від Max Art DG на вул. Подільській, 115 в Хмельницькому.

Не отримали права на виконання будівельних робіт

1. ЖК Рідне місто (VI черга) від Спецжитлофонд на вул. Качалова, 40 у Солом'янському районі Києва.

Підставою для відмови стало: недотримання норм щодо кількості машиномісць; недотримання санітарно-захисної зони (не витримана відстань 12 м від дитячих майданчиків до внутрішньоквартальних проїздів); не представлена фотокопія документа про затвердження проєктної документації, завірена замовником.

Це вже третя спроба забудовника отримати дозвіл на VI чергу будівництва.

2. ЖК Echo Park від BD Holding на вулиці Велика Кільцева, 9, корпуси 1-3 в селі Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області.

Підстави для відмови: не надані технічні умови з теплопостачання або листи про відсутність потреби у них; не наданий наказ на відповідального виконавця робіт; не надана фотокопія документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд.

ЖК Echo Park побудований і введений в експлуатацію протягом 2014-2016 років. Однак декларації про початок виконання будівельних робіт та про готовність до експлуатації були скасовані ДАБІ ще у 2016 році за результатами перевірки. Зараз забудовник здійснив спробу отримати дозвіл на ЖК для можливості подальшого прийняття в експлуатацію вже заселених будинків.

3. ЖК на Стрийській (VII черга будівництва, будинок № 1 на генплані) від Креатор-Буд на вул. Стрийській, 195 у Львові.

Підстави для відмови: проєктування ведеться за межами земельної ділянки (автостоянка знаходиться за межами комплексу); заяву на видачу дозволу оформлено з порушенням; розрахунок класу наслідків не узгоджений з замовником; перевищена висотність будівлі (згідно МУО – 30,5 м, а фактично – 37,3 м); не надано експертний звіт щодо розгляду проєкту з розподілом на черги; не надана інформація про ліцензії на виконання будівельних робіт; надана фотокопія договору підряду (генерального підряду) не завірена замовником; надана копія наказу "Про призначення відповідального за здійснення авторського нагляду" не засвідчена замовником; не додано результати ОВД; неможливо встановити забезпеченість об'єктами благоустрою і паркувальними майданчиками у зв'язку з відсутністю на кресленнях ГП експлікації прибудинкових майданчиків із зазначенням їх площ; не виконана норма щодо зарядних пристроїв для автомобілів з електричними двигунами.

4. ТОВ "ВУД Гейтс" на будівництво житлового будинку з вбудованими приміщеннями на вул. Відпочинку, 25 у Святошинському районі Києва.

Підстави для відмови: перевищена гранично допустима площа забудови земельної ділянки; не виконані вимоги щодо мінімального розміру земельної ділянки; не виконано норму за кількістю машиномісць для стоянки автомобілів; не дотримано відстані від відкритої автостоянки до житлового будинку; представлені технічні умови, які були видані Інститутом "Київтелекомелектропроєкт" втратили силу; в проєкті не дотримано норми щодо розмірів прибудинкових майданчиків; не виконані вимоги щодо мінімальних площ житлових приміщень в квартирі; не дотримано вимог щодо облаштування паркувальних місць для маломобільних груп населення; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не облаштовані ліфти з прохідною кабіною.

Будівництво ЖК на вул.Відпочинку, 25 у Святошинському районі Києва ще не анонсувалося жодним ресурсом. Однак, з відкритих даних Реєстру будівельної діяльності витікає, що замовник зробив п'ять спроб, щоб отримати дозвіл у Департаменті з питань ДАБК міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) як об'єкт СС2. І тільки на шосту спробу звернувся до Держархбудінспекції як об'єкт СС3.

5. ЖК Kadorr City (I і II черга будівництва) від Kadorr Group на вул. Краснова, 3 в Малиновському районі Одеси. ЖК Kadorr City отримав відмову у видачі дозволу як на I, так і на II чергу будівництва.

Підстави для надання відмов: технічні умови на водопостачання та водовідведення видані організацією, у якій відсутня ліцензія НКРЕКП в сфері централізованого водопостачання та водовідведення; проєктом не передбачені майданчики для вигулу домашніх тварин; перевищена гранично допустима висотність будівлі; не представлено узгодження висотності забудови від Аеропорту "Одеса".

6. ЖК Греков Ліс на вул. Гостинній в Умані Черкаської області. Це вже друга спроба отримати дозвіл.

Підстави для відмови: генеральний план розроблений не у відповідності з ДСТУ (відсутні умовні позначення, межі земельної ділянки); не виконані вимоги щодо максимально допустимої висоті будівлі; не виконані вимоги щодо максимально допустимої щільності населення територій; кваліфікаційний сертифікат інженера технічного нагляду не відповідає змінам № 8 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, так як технічний нагляд на об'єктах з класом наслідків СС3 може здійснюватися тільки провідними інженерами з технічного нагляду; не виконано норму за кількістю машиномісць.

7. ЖК Емоція від Team Development на вул. Промисловій, 1 в селі Хотів Києво-Святошинського району Київської області (проєктні будинки №10, №11, №12, №13).

Підстави для відмови: не виконана норма за кількістю машиномісць; не дотримано нормативні відстані від дитячих майданчиків до вікон житлових і громадських будівель, внутрішньоквартальних проїздів та місць розміщення сміттєзбірників, короткочасних стоянок автотранспорту; не надано висновок ОВД, креслення генерального плану виконані з порушеннями ДСТУ.

8. ЖК Озерний Гай від Інтеграл-Буд на вул. Свободи, 1 в селі Гатне Києво-Святошинського району Київської області. Відмову надано на будівництво житлових будинків №10-13.

Підстави для відмови: розрахунок класу наслідків і завдання на проєктування не узгоджені з замовником; не представлено узгодження "Украерорух"; не забезпечено нормативну кількість паркомісць; не передбачені майданчики для вигулу собак.

9. ЖК Київська Швейцарія від Інтеграл-Буд на вул. Макарівській у Шевченківському районі Києва. Відмову надано на IV, V, VI, VIII, і IX черги будівництва.

Підстави для відмови: відсутнє узгодження проєктної документації з центральним органом охорони культурної спадщини; не виконані вимоги щодо забезпечення мешканців комплексу достатньою кількістю машиномісць (як для черг, так і для комплексу в цілому); проєктування здійснено за межами земельної ділянки; відстань від запроєктованого будинку до існуючого житлового будинку (садибна забудова) становить 25,5 м і 40 м, тоді як необхідно забезпечити відстань 82 м; стовбур сміттєпроводу примикає до житлових приміщень; згідно експертного звіту і креслень "Розріз" поверховість проєктованого житлового будинку №2 (секція 2,3) становить 25 поверхів, тоді як відповідно до креслень "Архітектурні рішення" будинок має 26 поверхів.

Це вже друга спроба отримати дозвіл на зазначені черги будівництва скандального ЖК. Проти будівництва ЖК Київська Швейцарія виступають місцеві активісти.

10. Багатоквартирний житловий будинок на вул. Чернишевського, 81-83 у Харкові, замовник – ТОВ "Кронос Елітбуд".

Підстави для відмови: надана копія експертного звіту не завірена в установленому порядку; перевищено допустимий відсоток забудови земельної ділянки; не представлено узгодження висотності з уповноваженим органом з питань цивільної авіації; не представлена інформація про ліцензії на виконання будівельних робіт; проєктувальником не дотримано вимог щодо протипожежних відстаней від запроєктованих будівель до існуючих (менше 6 м); при проєктуванні не виконані вимоги щодо облаштування майданчиків для збору побутових відходів; не забезпечена норма за розміром майданчиків для занять фізкультурою; не представлені узгодження проєктної документації з центральним органом охорони культурної спадщини; не виконані вимоги щодо облаштування ліфтів з прохідною кабіною.

11. ТОВ "Слов'янський Дім ФПУ" на реконструкцію будівель і споруд під багатофункціональний комплекс на вул. Нагірній, 25 у Шевченківському районі Києва.

Підстави для відмови: не представлені технічні умови з теплопостачання або лист про відсутність потреби в них; не дотримані санітарно-захисні зони (не витримана відстань від дитячих майданчиків до внутрішньоквартальних проїздів); не виконана норма за кількістю машиномісць; не забезпечені розрахункові показники граничних розмірів майданчиків, які мали бути розташовані на прибудинковій території; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення для житлової забудови, яка має становити 450 осіб/га, а фактично становить 707 осі/га; Генеральний план розроблений не у відповідності з ДСТУ (відсутні межі земельної ділянки, лінії регулювання забудови); не дотримано вимог МУО з проєктування в житлових будинках приміщень для прийому громадян дільничними інспекторами міліції та приміщень для чергових (консьєржів); не дотримано вимог МУО щодо забезпечення об'єктами соціальної сфери (дитячі дошкільні навчальні заклади, загальноосвітні школи, об'єкти охорони здоров'я); не дотримано вимог МУО щодо захисту прилеглих будинків і споруд від руйнування з додаванням відповідних технічних висновків; не дотримано вимог щодо влаштування накопичувальних майданчиків (10% від кількості транспортних засобів, що перебувають) при в'їзді до паркінгу і тимчасової автостоянки; не дотримано вимог за погодженням містобудівного та архітектурного рішення об'єкта проєктування з Головним архітектором міста; не дотримано вимоги щодо отримання позитивного висновку і дозволу Управління збереження історичного середовища та охорони об'єктів культурної спадщини КМДА.

12. ОК "ЖБК "Цукровар-Інвест" на будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення на вул. Микулинецькій, 116 у Тернополі. Двосекційний житловий будинок з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення (I черга).

Підстави для відмови: не дотримано санітарно-захисної зони (не витримана відстань 12 м від дитячих майданчиків до внутрішньоквартальних проїздів та на відстані не менше 20 м від місць стоянок автотранспорту); не представлені технічні умови з електропостачання або лист розробника проєкту про відсутність потреби в них; не виконані вимоги щодо ширини маршів сходів всередині будівлі (необхідно нанести розміри на сходові марші, нормативний показник 1,35м) не дотримано вимог щодо влаштування паркувальних місць для маломобільних груп населення; на об'єкті будівництва для опалення квартир використовуються індивідуальні газові котли (за даними експертного звіту), чим порушено вимоги ДБН В.2.5-20: 2018 "Газопостачання".

13. ЖК Малоголосківські пагорби від Нової Оселі на вул. Малоголосківська у Львові (V черга будівництва, будинок Д6 згідно з генпланом).

Підстави для відмови: не надані технічні умови з теплопостачання або лист розробника проєкту про відсутність потреби в них; проєктування ведеться за межами відведеної земельної ділянки; перевищена висотність будівлі (згідно МУО 15 м, а тут – фактично 20 м).

14. ЖК Лазурний від "Євробуд СМ" на вул. Половки, 81а у Полтаві.

Підстави для відмови: не надані виписки з Державного реєстру прав на наявні права власності або землекористування земельною ділянкою; перевищена щільність населення; відповідно до наданої ліцензії у генерального підрядника до переліку видів робіт відсутні роботи на об'єктах СС3; фотокопія документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд, не завірена замовником; не виконано норму щодо зарядних пристроїв для автомобілів з електричними двигунами; не виконані вимоги щодо застосування ліфтів з прохідною кабіною; не виконана норма щодо машиномісць; відомості щодо будівель і майданчиків на кресленнях зведеного плану інженерних мереж не узгоджуються з відомостями по будівлям і майданчикам на кресленнях планування (мають розбіжності за кількістю та облаштуванням); показники в відомостях по будівлям і майданчикам на кресленнях планування розмиті, тому встановити відповідність ДБН немає можливості, при цьому враховуючи попередні креслення і зауваження до них, зменшена площа дитячого майданчика за рахунок облаштування майданчика для занять фізкультурою; підписи в кресленнях планів поверхів і фасадів нечіткі (не читані) і орієнтовно надані не в повному обсязі; не представлені креслення підземного паркінгу.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Харківський від Київміськбуд на Харківському шосе, 210 у Дарницькому районі Києва. Введено в експлуатацію I чергу (секція 1,2, трансформаторна підстанція, котельня) та II черга (секція 3,4). Затримка у введенні, враховуючи, що комплекс був переданий від Укрбуду, становить рік.

2. ЖК Гармонія від Київміськбуд на вул. Василя Стуса, 7 у Святошинському районі Києва. ЖК починав будувати Укрбуд, затримка склала півтора роки.

3. ЖК Podil Plaza & Residence від Status Group на вул. Глибочицькій, 73-77 у Шевченківському районі Києва. Введено в експлуатацію другий пусковий комплекс. Затримка в прийнятті до експлуатації склала два квартали.

4. ЖК Сирецькі сади від Інтергал-Буд на вул. Маршала Гречка, 10-б у Подільському районі Києва. Введено в експлуатацію житловий будинок №2 (I черга, II пусковий комплекс). Затримка більше року.

Не вийшло ввести в експлуатацію

1. ЖК Мюллер Хаус від BD Holding на вул. Соборній, 123 у селі Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області. Не вийшло ввести в експлуатацію II, III та IV черги.

Підстави для відмови: не представлена виконавча документація на будівництво (облаштування) зовнішнього водопостачання і водовідведення (каналізації), на будівництво (облаштування) внутрішнього електропостачання, внутрішньої газифікації; не облаштовані ліфти, не представлений акт пусконалагоджувальних робіт на ліфтове обладнання, не виконані в повному обсязі роботи з благоустрою та опорядження фасаду.

2. ЖК Еко-будинок на Тракті від Еко-будинок на вул. Шухевича в селі Лисиничі Пустомитівського району Львівської області. Відмову надано на введення багатоквартирних житлових будинків №1,2 та ТП (I та II черги будівництва).

Крім недостовірних відомостей у документах, підставами для відмови стало: не завершені загальнобудівельні роботи відповідно до проєктної документації (не завершені роботи з благоустрою, не облаштовані сміттєпроводи з завантажувальними клапанами на майданчиках сходових клітин, на житлових поверхах будівлі не встановлені пожежні кран-комплекти); встановлено, що внутрішнє планування об'єкта частково не відповідає проєктній документації.

3. ЖК Омега від Будова на вул. Толбухіна, 135 в Одесі. Відмова надана на III чергу будівництва I пускового комплексу.

Підстави для відмови: згідно з техніко-економічних показників проєкту та експертного звіту від 22.12.2017 № 7-143-17-ЕП ОД, загальна кількість квартир – 399. З яких: однокімнатних – 188, двокімнатних – 140, трикімнатних – 71. Загальна площа квартир – 23 176 м.кв. За результатами технічної інвентаризації загальна кількість квартир складає 393. З яких: однокімнатних – 184, двокімнатних – 138, трикімнатних – 71. Загальна площа квартир – 23 899,7 кв.м. Не в повному обсязі виконані роботи з благоустрою території, передбачені проєктом (не облаштовані дитячі майданчики, майданчики для сміттєвих контейнерів, велосипедів, клумби, лавки тощо); не в повному обсязі змонтовані інформаційні таблички евакуаційних виходів під час пожежі; внутріквартирні пожежні кран-комплекти не укомплектовані повністю; відповідно до експертного звіту від 22.12.2017 № 7-143-17-ЕП/ОД проєктом передбачено в якості облаштування другий евакуаційний вихід із квартир балкони (лоджії) без скління, зате за фактом балкони засклені; не в повному обсязі виконані роботи щодо облаштування теплового пункту; проєктом передбачено влаштування двох конденсаційних підлогових котлів Vitokrossal 200CM2 і одного сталевого жаротрубного котла Vitoplex 100PV1 фірми Viessman, зате за фактом встановлено три жаротрубних котла фірми Viessman; не в повному обсязі виконані умови для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в плані доступності, зручності; ведення журналу авторського нагляду під час будівництва виконано з порушеннями; ведення виконавчої документації виконано з порушенням; не надано доступ для огляду паркінгу, облаштування якого згідно експертного звіту передбачено під час III-ї черги будівництва.

4. ЖК Емоція від Team Development на вулиці Промисловій, 1 в селі Хотів Києво-Святошинського району Київської області. Відмову надано на III-V пускові комплекси.

Підстави для відмови в прийнятті III пускового комплексу: не надана виконавча документація на будівництво (облаштування) внутрішньої каналізації; зовнішнього водопостачання; внутрішнього електропостачання; системи опалення (індивідуальні котли); не представлена виконавча документація щодо готовності до експлуатації системи опалення (індивідуальні котли); щодо будівництва (облаштування) внутрішньої газифікації.

Підстави для відмови у прийнятті IV і V пускових комплексів: не завершені будівельні роботи. А саме: не облаштовані ліфти; не облаштовані внутрішні інженерні мережі, електрощитові; насосний і водомірний вузол водопроводу та вузол поливу; незаповнені внутрішні дверні блоки; повністю відсутня внутрішня обробка вестибюля, багатофункціонального залу, офісних приміщень, конференц-залів, санвузлів; змінене планування I поверху; в технічному поверсі не облаштована антресоль (легкі конструкції) з підсобними приміщеннями; не виконано монтаж обладнання газової котельні на даху будівлі, змінене планування надбудови і котельні; не встановлені панельні радіатори опалення; не облаштована приточно-витяжна вентиляція; не облаштована система пожежної сигналізації та димові пожежні сигналізації; не завершений благоустрій території.

5. ЖК Празький квартал 2 від BD Holding на вул. Садовій, 51 Б, корп. 1 в селі Петропавлівська Борщагівка в Києво-Святошинському районі Київської області.

Підстави для відмови: не надана виконавча документація щодо будівництва (облаштування) внутрішнього водопостачання і водовідведення, (каналізації) внутрішнього електропостачання; системи опалення (індивідуальні котли), виконавчої документації щодо готовності до експлуатації системи опалення (індивідуальні котли), з будівництва (облаштування) внутрішньої газифікації; не облаштовані ліфти, не представлений акт пусконалагоджувальних робіт ліфтового обладнання.

6. ЖК Інфініті від Трест Житлобуд-1 на вул. Ботанічній, 2 у Харкові

Підстави для відмови (I пусковий комплекс): не закінчені роботи щодо монтажу мереж водопостачання, теплопостачання та водовідведення (запірної арматури, лічильників, утеплення трубопроводів, обладнання тощо); не закінчені роботи з монтажу мереж електропостачання (світильники, вимикачі, розетки тощо); не закінчені роботи з благоустрою території (нанесення дорожньої розмітки, автомобільні стоянки, зовнішнього освітлення, встановлення дорожніх знаків, озеленення територій тощо); не надано доступу до всіх приміщень житлового будинку, теплового пункту та приміщення з вентиляційними установками; не надано доступу в приміщення трансформаторної підстанції; не обладнані вхідні групи в житлові та нежитлові приміщення; частково змонтована система блискавкозахисту; відсутні навіси над входами до підвалу; не завершені зовнішні оздоблювальні роботи (утеплення фасаду та фарбування стін).

Зима вийшла дуже спекотною у сфері нерухомості. Як піде далі робота ДАБІ, хто зможе отримати право виконувати будівельні роботи, а хто піде усувати недоліки в проєкті, кому пощастить ввести об'єкт в експлуатацію з першого разу, а кому ні, – стежте в нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

180

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом