Чортова дюжина та "свята трійця" ДАБІ: огляд виданих дозволів минулого тижня

Минулого тижня Державна архітектурно-будівельна інспекція видала 13 відмов та 3 дозволи на будівництво житлових комплексів. Які ЖК (СС3) опинилися в цих списках, а також хто із забудовників зміг ввести свої об'єкти в експлуатацію з 25 по 29 січня – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Дозвіл отримали

1. Рибальський острів продовжують активно забудовувати. З третьої спроби ТОВ "Валдіс Плюс" та ТОВ "Вісла" отримали дозвіл на будівництво ЖК на просп. Степана Бандери, 30, 30-а в Оболонському районі Києва.

Згідно даних Реєстру будівельної діяльності, житловий комплекс буде заввишки в 27 поверхів.

Два тижні тому підстави для відмови у наданні дозволу були наступні:відсутність оцінки впливу на довкілля; здійснення проєктування за межами ділянки; невідповідність ДБН площ майданчиків для ігор дітей та відпочинку дорослих; не забезпечення об'єкта зарядними пристроями для автомобілів з електродвигунами; не забезпечення достатньою кількістю машино-місць.

Як бачимо, зауваження усунуті. Проте команда НЕРУХОМІне знайшла в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля інформації про здійснення оцінки ЖК на просп. Степани Бандери, 30, 30-а.

2. ТОВ "Вуд Гейтс" на будівництво житлового будинку на вул. Відпочинку, 25 у Святошинському районі Києва.

Згідно виданого дозволу, висота будинку – 21 поверх.

Як вже повідомляли НЕРУХОМІ, замовник здійснив 5 спроб отримати дозвіл у Департаменті з питань ДАБК міста Києва як на об'єкт будівництва, що за класом наслідків відноситься до СС2. Держархбудінспекція ж, в свою чергу, з третьої спроби надала дозвіл як на об'єкт, що відноситься до СС3.

3. ЖК Голосіївський від Інтергал-Буд на вул. Васильківська, 37 у Голосіївському районі Києва.

Дозвіл отримано з другої спроби.

Ще два тижні тому відмова ДАБІ була вмотивована відсутністю оцінки впливу на довкілля. Проте і тут команда НЕРУХОМІ не знайшла в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля інформації щодо ЖК Голосіївський.

Нагадаємо старт продажів розпочався ще влітку 2019-го.

У дозволі відмовлено

1. ЖК Академ-Квартал від Інтергал-Буд на пров. Приладний, 10 у Святошинському районі Києва.

ЖК активно будується на земельній ділянці з цільовим призначенням "для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості".

Дозвіл на І чергу отримано у листопаді 2020 року. Проте минулого тижня ДАБІ надала одразу дві відмови на ІІ та ІІІ чергу.

Підстави для відмови: відсутня нотаріально завірена згода власника (власників) будівлі (будівель), інженерної споруди на проведення будівельних робіт; не подано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою (земельними ділянками).

2. ЖК Сирецькі сади від Інтергал-Буд на вул. Маршала Гречка, 10-б у Подільському районі Києва.

Відмова надана на ІІІ чергу будівництва. Це вже третя спроба забудовника.

Підстави для відмови: не надано містобудівних умов і обмежень; не надано технічних умов щодо електропостачання; не надано фотокопію договору підряду на здійснення технічного нагляду; проєктна документація оформлена без врахування (на генеральному плані не нанесено СЗЗ навколо ТП); не надано погодження КП МА Київ (Жуляни), Укравіатрансу.

3. ЖК Київська Швейцарія від Інтергал-Буд на вул. Макарівській у Шевченківському районі Києва (ІІ та ІІІ черги будівництва).

Важко порахувати, скільки вже забудовником було здійснено спроб для отримання дозвільного документа щодо цього ЖК.

Підстави для відмови: не надано документів щодо погодження проєктної документації органом охорони культурної спадщини та погодження висотності з уповноваженим органом з питань цивільної авіації.

4. ЖК Стиль від Інтергал-Буд на вул. Василя Тютюнника (колишня Анрі Барбюса), біля будинку 5-б.

Друга безуспішна спроба отримати дозвіл.

Підстави для відмови: головний архітектор міста не погодив містобудівне та архітектурне проєктне рішення; в складі проєктної документації відсутні відомості щодо погодження проєктних рішень із центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини; не надано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою (земельними ділянками); не надано плану трас зовнішніх інженерних мереж та комунікацій масштабом 1:2000.

5. ЖК 4 сезони від УМК на вул. Михайла Максимовича (О. Трутенка), 3 у Голосіївському районі Києва (житловий будинок №3).

Підстави для відмови: не надано погодження висотності уповноваженим органом з питань цивільної авіації, наказ про призначення відповідального виконавця робіт та технічних умов щодо водовідведення.

6. ТОВ "Будінформ" на будівництво ЖК Egoist Residence на вул. Мечникова, 7-Б у Печерському районі Києва.

Це вже шоста спроба отримати дозвільний документ протягом 2020-2021 року. Проте цього разу ДАБІ не вказала основну підставу, через яку відмовляла раніше: втрату чинності містобудівних умов та обмежень. При цьому нових МУО замовник не отримував.

Підстави для відмови: проєктна документація розроблена без врахування вимог порядку її розроблення; не надано генерального плану на топографічній основі масштабом 1:500 або 1:1000; не дотримано вимоги ДБН щодо максимально допустимої щільності населення; не дотримано вимоги ДБН щодо мінімально розрахункової площі земельної ділянки для окремо розташованого житлового будинку; не забезпечено нормативної кількості машино-місць; не дотримано вимоги ДБН щодо розмірів майданчиків у складі прибудинкової території; головний архітектор міста не погодив містобудівне та архітектурне проєктне рішення; в складі проєктної документації відсутні відомості щодо погодження проєктних рішень із центральним органом виконавчої влади.

7. ЖК Акварель-3 від Акварель на вул. Пішонівська, 22, 24, 26 у Приморському районі Одеси.

Підстави для відмови: технічні умови на підключення об’єкта до теплових мереж (з терміном дії до 31.12.2020) та щодо водопостачання та водовідведення видані організацією, у якої відсутня ліцензія НКРЕКП; технічні умови щодо водопостачання та водовідведення видані організацією, у якої відсутня ліцензія НКРЕКП; перевищено максимально допустиму щільність населення; не забезпечено нормативні розміри майданчиків для дітей дошкільного й молодшого шкільного віку, для відпочинку дорослих, для занять фізкультурою.

8. ЖК High Hills від Строй Сіті Development на вул. Серповій, 4 у Харкові.

Підстави для відмови: проєктна документація розроблена без врахування вимог порядку її розроблення; не надано висновок з ОВД; зазначене в заяві на видачу дозволу найменування об’єкта будівництва не відповідає найменуванню в наданих матеріалах; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої висоти будинку; не дотримано вимоги щодо максимально допустимого відсотку забудови ділянки; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; не надано наказ про призначення відповідального виконавця робіт; не надано генерального плану на топографічній основі масштабом 1:500 або 1:1000.

9. ЖК вул. Лебедєва на вул. Лебедєва у Голосіївському районі Києва. Замовник – "Інтербуд ТМ".

Третя відмова у цьому році.

Підстави для відмови: перевищено максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки; об’єкт не забезпечено достатньою кількістю машино-місць для постійного та тимчасового зберігання автомобілів; не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків; не виконано вимоги ДБН ("Інклюзивність будівель та споруд") щодо влаштування ліфтів з прохідною кабіною; не подано дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини на проведення земляних робіт; креслення планів поверхів подані в не достатній для розуміння проєктних рішень якості.

10. ТОВ "Рівненський Науково-дослідний інститут технології машинобудування" на будівництво ЖК на вул. Данила Галицького, 16 у Рівному.

Підстави для відмови: вказані в заяві відомості щодо замовника будівництва не узгоджуються з даними, зазначеними в поданому пакеті документів (в заяві зазначений замовник – Гамера В.В., а в документах – ТОВ "Рівненський науково-дослідний інститут технології машинобудування").

11. ЖК на вул. Степана Бандери від M Group Development на вул. С. Бандери, земельна ділянка 12-б в Рівному.

Відмова надана на будівництво житлово-торгово-офісного комплексу з підземним паркінгом для співробітників УМВС України.

Підстави для відмови: вказані в заяві відомості щодо замовника будівництва не узгоджуються з даними в поданому в пакеті документів (в заяві зазначений замовник – Медведь Н.В., а в документах – ГУ Національної поліції у Рівненській області); проєктна документація розроблена без врахування вимог порядку її розроблення; не надано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо будівель та інженерних споруд, які підлягають демонтажу або оригінал нотаріально завіреної згоди власника (власників) будівлі (будівель), інженерної споруди на проведення будівельних робіт; не надано наказ про призначення відповідального виконавця робіт; не надано висновок з ОВД; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; не дотримано вимоги щодо максимально допустимого відсотку забудови земельної ділянки; не дотримано санітарно-захисні зони.

12. ТОВ "Елін Плюс" на будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Маршала Малиновського в районі буд. № 60 у Дніпрі.

Підстави для відмови: проєктна документація розроблена без врахування вимог порядку її розроблення; не дотримано вимоги щодо максимально допустимого відсотку забудови; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; на надано завірену замовником фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд; генеральний план розроблений не у відповідності до ДСТУ; не дотримано вимоги щодо мінімально розрахункової площі земельної ділянки для окремо розташованого житлового будинку; не дотримано вимоги щодо розрахункових показників граничних розмірів майданчиків, що мають бути розташовані на прибудинкових територіях; не забезпечено нормативну кількість машино-місць.

13. ТОВ "ВВС-Буд" на будівництво житлового кварталу на вул. Глибока, 19 у Тернополі.

Протягом 2020 року отримано 5 відмов у видачі дозвільного документа.

Підстави для відмови: не надано експертний звіт щодо розгляду проєктної документації; не надано завірену замовником фотокопію документа про затвердження проєктної документації, фотокопію договору підряду на виконання будівельних робіт, фотокопію договору підряду на здійснення технічного нагляду та фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд; не надано генерального плану на топографічній основі масштабом 1:500 або 1:1000.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Geneve від Daytona Development Company на вул. Костомарівська, 1-А у Дніпрі.

В експлуатацію введено 1-4 секції. Затримка у прийнятті складає 1 рік.

2. ЖК Сонячна брама від ТММ на вул. Ломоносова, 73-79 у Голосіївському районі Києва.

В експлуатацію з третьої спроби прийнято нежитловий будинок Б16 (V пусковий комплекс).

3. ЖК Меридіан від Житлобуд-2 на вул. Гвардійців-Широнінців/вул. Дружби Народів в Харкові (8 черга та 2 черга 2 пусковий комплекс).

В експлуатацію прийнято житловий будинок №3 секція №12 та двоповерховий гараж відкритого типу. Затримка у прийнятті житлового будинку – 1 квартал.

4. ЖК Емоція від Team Development на вул. Промислова, 1 в селі Хотів Києво-Святошинського району Київської області (6-8 пускові комплекси).

Житлові будинки № 6, 7 та 8 прийнято в експлуатацію. Затримка у введенні 1-2 квартали.

5. ЖК Мира-2 від Трест Житлобуд-1 на просп. Московському (між просп. Архітектора Альошина (колишній просп. Орджонікідзе) та просп. Індустріальний (колишній просп. Фрунзе) в Харкові (1 черга – 2 та 6 пускові комплекси), 3 черга – 1, 3 та 7 пусковы комплекси).

В експлуатацію прийнято 9 житлових будинків: №№ 2-6, 12, 14-15. Затримка у введенні від 1 року до 1 кварталу.

6. ЖК Інфініті від Трест Житлобуд-1 на пров. Ботанічному, 2 у Харкові.

Весь комплекс прийнято в експлуатацію. Затримка у введені близько року.

Відмова у прийнятті

1. ЖК Utlandia від Tomin Family Development на вул. Чехова, 1-а у Ірпені Київської області.

Підстави для відмови: під час огляду було встановлено, що об'єкт не добудовано: частково не заповнені дверні та віконні прорізи, не виконано забезпечення об’єкта інженерними мережами, не виконано оздоблення місць загального користування, не завершено влаштування ліфтів, не завершено оздоблення фасадів житлового будинку, не виконано благоустрій території.

2. ЖК Акварелі-2 від ADH на вул. Ватутіна у Вишневому Києво-Святошинського району Київської області (6 черга 2-й, 3-й та 4-й пускові комплекси).

ЖК отримав одразу три відмови на введення.

Підстави для відмови: не зареєстровано повідомлення про зміну даних (коригування проєктної документації).

Щодо 4-го пускового комплексу: не влаштовано верхній шар асфальтового покриття, не виконано монтаж поквартирних пожежних шаф, не завершені оздоблювальні роботи по зовнішнім сходовим маршам торгівельного приміщення, не виконано розмітку в підвальному поверсі дворівневого гаража, не завершені оздоблювальні роботи фасаду дворівневого гаража, не встановлене вуличне освітлення.

3. ЖК Beverly Hills від Креатор-Буд на вул. Микулинецька, 116 у Тернополі.

Друга відмова надана на реконструкцію з прибудовою і перебудовою існуючої нежитлової будівлі під торгово-розважальний центр №1 з супермаркетом та закладом громадського харчування.

Підстави для відмови: в акті готовності об'єкта зазначено дані, які не відповідають дозволу (інформація щодо генерального проєктувальника, коду ЄДРПОУ експертної організації, строку початку робіт); не в повному обсязі виконані роботи згідно проєктної документації (благоустрій території, опорядження фасадів будівлі, заходи для забезпечення доступності території і об'єкта для маломобільних груп населення, заходи з вибухопожежної безпеки, внутрішні опоряджувальні роботи).

4. ЖК Відрадний від Інтергал-Буд на вул. Академіка Каблукова, 23, 23А у Солом'янському районі Києва (3 черга).

Підстави для відмови: не виконано роботи з забезпечення доступності для маломобільних груп населення (відсутні паркувальні місця для осіб з інвалідністю та пандус).

5. ЖК Вишгород Сіті Парк на пров. Прожекторний у Вишгороді Київської області (4 черга – 1 пусковий комплекс та 6 черга – 1 та 2 пускові комплекси).

На комплекс надано одразу три відмови у прийнятті до експлуатації.

Підстави для відмови: не надано проєктної та виконавчої документації, матеріалів технічної інвентаризації.

6. ЖК Рідне місто від Спецжитлофонд на вул. Качалова, 40 у Солом'янському районі Києва (1 черга).

Підстави для відмови: не надана проєктно-технологічна та виконавча документація.

7. ЖК Scandia від БК Тріумф на вул. Анатолія Луценка та вул. Маяковського в Броварах Київської області.

Підстави для відмови: не надано документи; відсутній доступ до об'єкта для здійснення фотофіксації.

8. ЖК Омега від Будова на вул. Толбухіна, 135 в Одесі (ІІІ черга будівництва, ІІ пусковий комплекс).

Підстави для відмови: не надано проєкт та виконавчу документацію в повному обсязі .

9. ЖК Сонячний-4 від Одісей-СМУ-11 на вул. Сонячна, 4 в Приморському районi Одеси.

Підстави для відмови: не надано доступу для огляду об'єкта будівництва, що унеможливлює перевірити його відповідність проєктній документації, вимогам будівельних норм, державних стандартів і правил.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, слідкуйте у нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

142

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом