Огляд роботи ДАБІ: які ЖК дозволили будувати та ввели в експлуатацію минулого тижня

5 хв

Кому з забудовників Державна архітектурно-будівельна інспекція в період з 24 по 28 травня дозволила будувати ЖК, та які комплекси прийняла до експлуатації, а які ні – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Дозвіл надано

1. ЖК на вул. Інтернаціоналістів, 35 у Сумах від компанії Федорченка.

Дозвіл отримано з шостої спроби на будівництво п'яти (№№6-10) багатоповерхових житлових будинків.

Підстави для відмови, що була надана в квітні 2021 року: майданчики для ігор дітей розташовані з порушенням вимог ДБН (на відстані менше 12 метрів від вікон житлового будинку та менше 20 метрів від місць короткочасної стоянки автотранспорту, відсутнє відокремлення по периметру смугою зелених насаджень шириною не менше 3 метри); відсутнє обґрунтування застосування в проєктній документації питомого розміру майданчика для занять фізкультурою у 0,2 кв.м на одного мешканця; розмір майданчика для збирання побутових відходів не відповідає вимогам ДБН (площа майданчика повинна бути не менше 21,28 кв.м, а на кресленнях генерального плану позначена площа для сміттєзбірника – 19,8 кв.м) та ін.

Водночас зараз дозвіл надано на підставі експертного звіту від 22 червня 2020 року, тобто проєкт не зазнав змін, а отже вказані недоліки об'єкта залишаються.

2. ЖК Derby Style House від Graf development на вул. Фонтанська дорога, 6 (IV та V черги) в Одесі. Продовження будівництва.

У березні 2019 року Департаментом ДАБІ в Одеській області було скасовано містобудівні умови та обмеження для забудови земельної ділянки. Проте в судовому порядку забудовник поновив їх дію. Ці містобуди наразі є підставою для видачі дозволу на IV та V черги.

Крім того, в Єдиному державному реєстрі судових рішень наявна інформація щодо досудового розслідування в кримінальному провадженні щодо зловживання службовими особами КП "Міське капітальне будівництво" своїм службовим становищем та передачі земельних ділянок на території Одеси під забудову приватним компаніям за незначні інвестиційні внески, які суттєво нижчі вартості земельної ділянки та орендної плати.

В рамках кримінального провадження 8 лютого 2021 року було накладено арешт на об'єкт нерухомого майна: незавершене будівництво, багатоквартирний житловий комплекс з підземними паркінгами, вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та станцією технічного обслуговування з магазином супутніх товарів та адміністративно-побутовими приміщеннями (II черга) – відсоток готовності 50 %, об'єкт житлової нерухомості за адресою: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 6, СТО, що розташоване на земельній ділянці з кадастровим номером: 5110137300:51:010:0026, з забороною користування вказаною земельною ділянкою та проведення будь-яких підготовчих та будівельних робіт.

Вказаний арешт безуспішно оскаржується представниками замовника.

Станом на 31 травня 2021 року, Державний реєстр речових прав не містить інформації про арешт земельних ділянок.

3. ЖК Bartolomeo Resort Town від Рівер Таун Девелопмент на вул. Набережна Перемоги, 7 у Дніпрі.

Дозвіл надано на реконструкцію готелю під багатоквартирний житловий будинок без земельної ділянки, так як роботи здійснюються без зміни зовнішніх геометричних розмірів їхніх фундаментів у плані.

ЖК Bartolomeo Resort Town – спортивний комплекс, що мав складатися з п’яти 25-поверхових і двох 4-поверхових готелів та 7-поверхового спортивно-оздоровчого комплексу.

У березні 2019 року було введено будівлю 25-поверхового готелю, який наразі реконструюють під житловий будинок.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Seven від Stolitsa Group на вул. Дніпровська набережна, 18 у Дарницькому районі Києва.

Отримано два сертифікати готовності на житлові будинки №5 та №6.

Затримка у введенні – 1 квартал.

2. ТРЦ Республіка на вул. Кільцева дорога, 1, 1а, 1в у Голосіївському районі Києва, що межує з комплексом ЖК Respublika від КАН Девелопмент.

3. ЖК Перемоги 2 від Трест Житлобуд-1 на просп. Перемоги, 86 у Харкові.

В експлуатацію прийнято житловий будинок №1.

Затримка у введенні – 2 квартали.

4. ЖК Orange City від GEOS вздовж Лисогірського узвозу, навпроти групи будівель №26-А у Голосіївському районі Києва.

В експлуатацію прийнято житловий будинок №1.

Первісно заявлена дата введення – 3 квартал 2019 року.

31 травня 2021 року закінчився строк дії договору оренди земельної ділянки. Наразі на розгляді комісії Київради знаходиться проєкт рішення про поновлення договору.

5. ЖК Сади Вишневі від Будінвестконтакт на вул. Машинобудівників у Вишневому Києво-Святошинського району Київської області.

В експлуатацію введено двосекційний житловий будинок №5.

Затримка у введенні від первісної дати – 2 квартали.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК Медовий від Київміськбуд на вул. Петра Радченка, 27-29 у Солом'янському районі Києва.

Підстави для відмови: не подано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

2. ЖК Славутич 2.0 від bUd development на просп. Миколи Бажана, 151-Б у Дарницькому районі Києва (І черга).

Підстави для відмови: не подано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

3. ЖК Грюнвальд від Українська будівельна компанія на вул. Клавдіївській, 40 у Святошинському районі Києва (ІХ черга).

Підстави для відмови: не надано документів, а саме: проєкти, журнали, сертифікати, акти, креслення та інша виконавча документація; на об'єкт будівництва обмежений доступ, що унеможливлює проведення огляду, на телефонні дзвінки замовник не відповідає.

4. ЖК Караваєві Дачі від Онікс Білд на вул. Польовій, буд. 73 у Солом'янському районі Києва (ІІ черга).

Підстави для відмови: не подано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

5. ЖК София Резиденс від Мартинов в с. Софіївська Борщагівка Київської області.

Підстави для відмови: на об'єкті не виконано всі передбачені проєктною документацією роботи, у тому числі щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю; не влаштовано сходи до будинку та пандуси для інвалідів; не завершені оздоблювальні роботи входів до будинку та підпірних стін цокольних поверхів; не влаштовано оповіщувачі пожежі та обладнання в приміщенні електрощитової, установки підвищення тиску господарсько-питного водопостачання та поквартирні лічильники обліку електроенергії; не виконані пусконалагоджувальні роботи ліфтового обладнання; не виконано роботи з благоустрою території (не влаштовано ФЕМ та асфальтове покриття, вуличне освітлення, майданчики на прибудинковій території).

6. ЖК Галактика від Stolitsa Group на вул. Євгена Сверстюка, 4 у Дніпровському районі Києва (V черга – житловий будинок №5).

Підстави для відмови: не виконано всі передбачені проєктною документацією роботи, не створено безпечні умови для перебування людей відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, у тому числі благоустрій прилеглої території.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, слідкуйте у нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

189

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом