Які ЖК дозволили будувати та ввели в експлуатацію. Огляд за 14-20 лютого

9 хв

Які житлові комплекси Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) дозволила будувати та ввела в експлуатацію минулого тижня, а яким компаніям відмовила у наданні дозвільних документів та чому – читайте в огляді НЕРУХОМІ за 14-20 лютого.

Дозвіл надано

1. Нове будівництво. ЖК Sense City від Prostir у селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області (І черга).

Дозвіл надано на будівництво 10-поверхового будинку на 404 квартири.

2. ЖК Кришталеве озеро від Чернівці Моноліт на вул. В. Чорновола у Чернівцях.

Дозвіл надано на 10-поверховий житловий будинок, у складі якого 64 квартири.

Відмовлено у наданні дозволу

1. ЖК NOW від Авантаж на просп. Науки, 14, вул. Культури, 20-Б у Харкові.

Підстави для відмови: не надано інформацію про обмеження використання приаеродромної території та дозвіл відповідного органу охорони культурної спадщини, передбачений ст. 32 ЗУ "Про охорону культурної спадщини".

2. ЖК на вул. Трудовій, 7/9 у Хмельницькому.

Підстави для відмови: до заяви про отримання дозволу на початок виконання будівельних робіт не додано копії документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою з кадастровим номером 6810100000:21:001:0175; подані замовником об'єкта будівництва відомості про підрядника (Дмитро Патока) не відповідають відомостям про підрядника, зазначеним у поданому договорі підряду (ТОВ "ВП Євротехнології"); кваліфікаційний сертифікат АТ005624, отриманий інженером технічного нагляду Зікєєвим Є.О. 18 травня 2016 року, не відповідає класу наслідків об’єкта будівництва (застосовується для класу наслідків СС1).

3. ЖК Баварія від ПрестижБуд на вул. Млинарська, 14 в Чорткові Тернопільської області.

Підстави для відмови: не надано письмовий дозвіл органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій відповідно до їхньої компетенції, на підставі погодженої з ними науково-проєктної документації на реставрацію, реабілітацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування пам'яток місцевого значення, що передбачено ч. 1 ст. 26 Закону України "Про охорону культурної спадщини"; кваліфікаційний сертифікат АТ № 003062, отриманий інженером технічного нагляду Бойчуком Володимиром Івановичем 24.12. 2014 року, не відповідає класу наслідків об’єкта будівництва (застосовується лише для СС1).

4. ТОВ "Торговий комплекс" на будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Ковпака, 59/4 у Сумах (добудова незавершеного будівництва).

Підстави для відмови: земельна ділянка (5910136600:05:002:0101) розташована у торговельній зоні Г-6 відповідно до Плану зонування території міста Суми, у пункті 6.6 ДБН Б.1.1-22:2017 "Склад та зміст плану зонування території" вказано, що торговельні зони Г-6 (зони розміщення об’єктів торгівлі) призначаються для розташування магазинів, торговельних комплексів, ринків та ринкових комплексів. Натомість заяву про видачу дозволу подано щодо нового будівництва житлового комплексу за кодом ДКБС 1122.1 Будинки багатоквартирні масової забудови, що не відповідає містобудівній документації та не узгоджується з таблицею співвідношення класифікаторів цільового призначення, переліків функціонального зонування територій та класифікатора будівель і споруд (Додаток 3 до Порядку ведення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва).

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Нова Англія від Royal House на вул. Михайла Максимовича (колишня Онуфрія Трутенка), 24 у Голосіївському районі Києва (ІV черга будівництва).

В експлуатацію прийнято житловий будинок "Брайтон". Затримка у введенні – 1 квартал.

2. ЖК DOCK32 від Ковальська на просп. Степана Бандери,32-д в Оболонському районі Києва.

Затримка у введенні – 1 квартал.

3. ЖК Європейський від БМК Атлант на вул. Європейська, 183 у Полтаві (І та ІІ черги будівництва).

В експлуатацію введено 1 та 2 секцію. Затримка у введенні – 1 квартал.

Відмовлено у прийнятті в експлуатацію

1. ЖК Варшавський Плюс від Stolitsa Group на просп. Правди у Подільському районі Києва (буд. №13.4, №13.5 Торгівельний центр).

Надано три відмови.

Підстави для відмови стосовно житлових будинків № 4 та № 5: роботи з благоустрою території не завершені, інформацію щодо перенесення даних видів робіт через несприятливі погодні умови в акті готовності об'єкта не зазначено; роботи з монтажу обладнання в ШРП (дахова котельня) не завершені; відсутні датчики довибухових концентрацій газу (20% НКПРП) в приміщеннях підвалу; на об’єкті не повністю дотримано ДБН В.2.2.-40:2018 Інклюзивність будівель та споруд, а саме: п.6.3.1.3 поверхні поручнів повинні передбачати рельєфні позначення поверхів у тактильному вигляді, п.6.3.1.4 на шляхах евакуації перша та остання сходинки сходового маршу або поручні сходів повинні бути промарковані світловідбиваючими елементами, п.6.3.3.5 кнопки ліфтів мають бути облаштовані тактильними позначками, які дублюють текстову інформацію. Крім того, щодо будинку № 5 у відмові додатково зазначено, що дані технічного паспорту не відповідають техніко-економічним показникам згідно експертного звіту від 15 грудня 2021 року ТОВ "УКРАЇНСЬКА БУДІВЕЛЬНА ЕКСПЕРТИЗА" (загальна площа приміщень, площа вбудованих, вбудовано-прибудованих та прибудованих приміщень, м2).

2. ЖК Paradise Avenue від ZIM Group на вул. Чорновола в с. Крюківщина Київської області (I черга).

Підстави для відмови: не вжито заходів щодо пожежної безпеки; не виконані передбачені проєктною документацією та ДБН роботи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення; на сходових маршах не влаштована сталева огорожа (перила); тощо.

3. ЖК Покровський на вул. Свято-Покровська в смт Гостомель Київської області.

Відмова надана на житловий будинок № 8 (73-Б/8).

Підстави для відмови: не надано проєкт будівництва стадії "П"; відсутній гараж, який мав бути прибудований до будинку згідно проєкту; не надано проєкт організації будівництва; загальний журнал робіт не відповідає вимогам ДБН А.3.1-5:2016 "Організація будівельного виробництва"; не надано журнал авторського нагляду; не надано актів монтажу, встановлення, випробування, прийняття та готовності інженерних мереж по об’єкту будівництва; не завершені роботи з благоустрою, при цьому в акті готовності об’єкта до експлуатації не зазначено про перенесення зазначених робіт; не виконано комплекс робіт доступності об’єкта для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення; не в повному обсязі змонтована система блискавкозахисту; приміщення для насосної не обладнані відповідним обладнанням; приміщення електрощитових не обладнані протипожежними засобами; на житлових поверхах не змонтовані системи протипожежних заходів; відсутні котли та газосигналізатори в квартирах; на сходових клітинах відсутні електроконвектори; відсутні документи щодо прийняття ТП; відсутні електричні та водяні лічильники.

4. ЖК На Прорізній від Comfort Life на вул. Прорізній, 1 в Гостомелі Київської області.

Відмова надана на прийняття в експлуатацію житлових будинків № 4-6 та будівлі ДНЗ.

Підстави для відмови: будівля ДДЗ знаходиться в стадії будівництва; проводяться роботи з опорядження приміщень, монтаж інженерних систем, влаштування пожежних кран-комплектів тощо; не в повному обсязі змонтована індивідуальна газова котельня на даху будівлі ДДЗ та блискавкозахист; відсутній благоустрій території ДДЗ; відсутня споруда насосної станції поливального водопостачання з резервуаром очищених дощових вод, місткістю 1000 кб.м згідно експертного звіту від 11.09.2020 р.; у вбудованих нежитлових приміщеннях будинків відсутня система оповіщення про пожежу, пожежної сигналізації та системи евакуації людей; у житлових будинках проводяться монтажні роботи системи блискавкозахисту; не виконані вимоги ДБН В.2.2-40:2018, а саме відсутні тактильні елементи при вході до житлових будинків та ДДЗ.

5. ЖК Дніпровська Брама 2 від Інвестдніпробуд у смт Слобожанське Дніпропетровської області.

Підстави для відмови: під час повторного подання заяви про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта та видачу сертифіката від 15.02.2021 за №ІУ123220215706 не подано документ або інформація (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

6. Котеджний двір "Сметана" від Зелений Двір на вул. Янівська, 124 в с. Бірки Львівської області.

Підстави для відмови: відповідно до ТЕП, зазначених у проєктній документації, та відповідно до ТЕП, зазначених в п.6.2. Котедж № 34, п.6.3. Котедж № 33, п.6.4. Котедж № 37, п.6.5. Котедж № 38, п.6.6. Котедж № 39, п.6.7. Котедж № 43, 6.8. Котедж № 45, п.6.9. Котедж № 46 акту готовності об'єкту до експлуатації зазначається площа житлового будинку, м2 – 105.19 (котеджі 34, 33, 37, 38, 39, 43, 45, 56). Відповідно до інформації про технічну інвентаризацію об’єкта від 10.03.2017 року площа житлового будинку (Котедж № 34) становить – 118.2 м2; площа житлового будинку (Котедж № 33) – 115.4 м2; площа житлового будинку (Котедж № 37) – 115.1 м2; площа житлового будинку (Котедж № 38) – 115.7 м2; площа житлового будинку (Котедж № 39) – 114.4 м2; площа житлового будинку (Котедж № 43) – 115.4 м2; площа житлового будинку (Котедж № 45) – 115.1 м2; площа житлового будинку (Котедж № 45) – 115.3 м2; в п.6.1 акту готовності об'єкта до експлуатації зазначено причину відсутності енергетичного сертифікату: "Окремо розташовані будівлі з опалюваною площею менш як 50 квадратних метрів", що є фактом наведення недостовірних відомостей у поданих документах, а також не відповідає випадкам, визначених частиною другою статті 2 Закону України "Про енергетичну ефективність будівель"; не надано сертифікат енергоефективності.

7. ЖК Avila Gold від Avila Building Group на вул. Старокостянтинівське шосе 2/1Є у Хмельницькому.

Підстави для відмови: не виконані передбачені проєктною документацією та ДБН роботи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а саме: відсутні тактильні елементи, тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики, тактильна плитка; згідно проєктної документації не вжито заходів щодо пожежної безпеки відповідно (відсутнє обладнання пожежної безпеки, відсутні засоби інформації і сигналізації про небезпеку), відсутнє обладнання блискавкозахисту; відповідно до ДБН В.2.5-20:2018 "Газопостачання" відсутні датчики загазованості.

8. ЖК Барселона від Орбіта на вул. Тараса Боровця, 12-Б у Ковелі Волинської області.

Підстави для відмови: не виконані передбачені проєктною документацією та ДБН роботи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а саме: відсутні тактильні елементи, тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики як ззовні так і безпосередньо в будівлі, не виконано вимоги позначення візуальних елементів доступності, відсутні контрастні смуги перших та останніх сходинок, не облаштовано пандуси, відсутні стоянки для автомобілів МГН; не вжито заходів щодо пожежної безпеки, а саме: відсутнє обладнання пожежної безпеки, відсутні засоби інформації і сигналізації про небезпеку, не встановлено датчиків задимленості та світлозвукових сповіщувачів, не влаштовано в житловому будинку колективної газосигналізації; відсутній двосторонній гучномовний зв’язок диспетчера з під’їздами, ліфтами, машинними приміщеннями ліфтів, електрощитовими і паливними житлових будинків, телеуправління і телесигналізація ліфтів та контроль спрацювання газосигналізаторів у підвалах житлових будинків; відсутні датчики загазованості приміщень, система газопостачання не змонтована, частково відсутні газові поквартирні котли та котли в приміщеннях громадського призначення, відсутні лічильники обліку газу; в ході огляду виявлено, що десятий поверх не відповідає призначенню згідно проєктної документації (факт облаштування квартир) внаслідок чого невідповідність (кількості електролічильників, лічильників газу, газових котлів та лічильників води) з ТЕП та ТУ надання послуг – фактична наявність квартир 117, за проєктом передбачено 104; не вдалося перевірити локальні очисні споруди (сорбційний фільтр та сепаратор нафтопродуктів вертикальний); не змонтовано загальнобудинковий вузол обліку води, вузли комерційного обліку води та станція підвищення тиску води; ліфт не було ввімкнено та не перевірено на працездатність, відсутні документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання Держпрацею та відповідальними особами замовника; на даху будинку відсутні огороджуючі частини у вигляді металевих решіток; не завершено монтаж шафи електрощитової будинку; не облаштовано електроосвітлення прилеглої території та під’їздів світильниками з LED лампами на металевих опорах; на об’єкті не виконано роботи з благоустрою прибудинкової території (не виконано влаштування проїздів та тротуарів, автостоянок для тимчасового зберігання автомобілів, а також комплексних прибудинкових майданчиків; облаштування контейнерних майданчиків для роздільного збирання і зберігання побутових відходів; на вільних від забудови і мощення територіях відсутнє висіювання партерного газону), а інформацію про перенесення даних робіт в акті готовності не зазначено; виконуються роботи з утеплення і оздоблення фасаду будівлі; на об'єкті проводяться будівельні роботи.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ у період з 7 по 13 лютого.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

226

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом