Кому і де дозволили будувати ЖК. Огляд роботи ДІАМ за тиждень

8 хв

Кому Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) дозволила будувати ЖК, а кому ні, які об'єкти ввела в експлуатацію, а які вирішила поки що не вводити – читайте в огляді НЕРУХОМІ за 8-14 листопада.

Дозвіл надано

1. ЖК Park Residence від Ukrainian Development Company в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області (СС3).

Дозвіл надано на будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення.

22 вересня 2021 року ДІАМ надавала відмову у видачі вказаного дозволу, зокрема, на підставі того, що "згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, земельні ділянки не відповідають цільовому призначенню".

При перевірці фактів експертами НЕРУХОМІ було встановлено, що згідно інформації з Державного земельного кадастру, цільове призначення земельних ділянок відповідає намірам з будівництва житлового будинку. Слід зазначити, що відомості з Державного земельну кадастру є офіційними. Водночас законодавством не передбачено вносити інформацію про цільове призначення земельної ділянки або зміну характеристик об'єкта до Державного реєстру речових прав, а отже відмова з цієї підстави з боку працівників ДІАМ була неправомірною.

2. Продовження будівництва. ЖК Verba на вул. Стуса в смт Глеваха Васильківського району Київської області.

Дозвіл надано на II чергу будівництва – зовнішні мережі теплопостачання, електропостачання (СС2).

3. Продовження будівництва. ЖК Київський маєток в межах вулиці Бишівська та вулиці Білогородська в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області (СС2).

4. Продовження будівництва. ЖК Львівський затишок на вул. Воронківська, 5, вул. Відпочинку, 2 та вул. Межова, 5 в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області (СС2).

Отримано три дозволи на будівництво.

Відмовлено у наданні дозволу

1. ЖК на пров. Платонівський у Солом'янському районі Києва.

Відмова надана на будівництво житлового будинку з об'єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом.

Підстави для відмови: відповідно до містобудівних умов та обмежень об’єкт будівництва знаходиться в межах Центрального історичного ареалу, статтею 32 Закону України "Про охорону культурної спадщини" передбачено, що на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України, забороняється проводити містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.

2. ЖК вул. Цимбалів Яр, 31 від Міськжитлобуд у Голосіївському районі Києва.

Підстави для відмови: ліцензія генерального підрядника (СС2) не відповідає класу наслідків об'єкта будівництва (СС3); технічні умови щодо водопостачання та водовідведення втратили свою чинність; згідно експертного висновку EX01:9465-0480-9860-4898 клас наслідків об'єкта будівництва СС2; відсутні проєктні рішення передбачені п.4.1. ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель та споруд.

3. ЖК ATRIA CITY. TEREMKY від Альтіс-Девелопмент (при партнерстві ATRIA) в смт Чабани Києво-Святошинського району Київської області.

Відмова надана на будинок №2.

Підстави для відмови: не забезпечено майданчиками, що мають бути розташовані на прибудинкових територіях відповідно до п.6.1.28 ДБН 2.2.-12:2019.

4. ЖК Авіатор від ВТМ на вул. Пілотській, 2/1 у Хмельницькому (СС2).

Підстави для відмови: до заяви додано відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, згідно з якими сплив строк дії укладеного 15 листопада 2017 року Хмельницькою міською радою та ТОВ "Авіатор-17" договору оренди землі, а документів на підтвердження його поновлення не надано.

5. ЖК Dream Park від CBP на вул. Проскурівського підпілля 131/2 у Хмельницькому.

Підстави для відмови: до заяви про отримання дозволу на початок виконання будівельних робіт не додано проєктну документацію на будівництво, розроблену та затверджену в установленому законодавством порядку; відсутні розрахункові показники граничних розмірів майданчиків, що мають бути розташовані на прибудинкових територіях відповідно до п.6.1.28 ДБН 2.2.-12:2019; назва об’єкта будівництва за проєктною документацією не відповідати назві об’єкта будівництва в завданні на проєктування.

6. ЖК Levanevsky від Парадіз на вул. Леваневців у Миколаєві.

Підстави для відмови: не подано ескізний проєкт; проєктна документація розроблена з порушенням вимог містобудівних умов та обмежень № 505 від 2017-10-26 в частині гранично допустимої висотності будинку (згідно МУО гранично допустима висотність будинків 27 м., згідно проєктної документації 32.100 м).

7. ЖК на вул. Лосятинська, 1А в Почаєві Кременецького району Тернопільської області (СС2).

Підстави для відмови: відповідно містобудівних умов та обмежень для проектування об'єкта будівництва знаходиться в історичному ареалі міста Почаїв. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 року №878 "Про затвердження списку історичних населених місць України", місто Почаїв внесено до Списку історичних населених місць України з визначенними межами історичних ареалів населених місць, проте замовником не надано дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий державними органами охорони культурної спадщини згідно вимог Закону України "Про охорону культурної спадщини".

8. ЖК на вул. Миру, 11с в Мукачево Закарпатської області (СС2).

Підстави для відмови: не подано документи, що підтверджують погодження програм та проєктів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт в історичних ареалах населених місць, а також програм і проєктів, реалізація яких може позначитися на об’єктах культурної спадщини з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; не надано дозвіл на проведення робіт в історичних ареалах населених місць, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; відсутні розрахункові показники граничних розмірів майданчиків, що мають бути розташовані на прибудинкових територіях відповідно до п.6.1.28 ДБН 2.2.-12:2019.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Creator City від Креатор-Буд на вул. Дегтярівська, 17-19 у Шевченківському районі Києва.

В експлуатацію прийнято житловий будинок № 1 в заявлений строк.

2. ЖК Злагода від Київміськбуд (колишній УКРБУД) на вул. Архітектора Вербицького у Дарницькому районі Києва.

В експлуатацію введено житловий будинок №1.

3. ЖК вул. Зарічанська, 3/3 а від Комунбуд у Хмельницькому (СС2).

Будинок прийнято в експлуатацію в заявлений срок.

4. ЖК на вул. Соборна в м. Надвірна Івано-Франківської області від ТОВ "Торговий Дім "Смарагд" (СС2).

В експлуатацію прийнято житловий будинок № 1.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК На Прорізній від Comfort Life на вул. Прорізній, 1 в Гостомелі Київської області.

Відмова надана на введення в експлуатацію житлових будинків № 4-6 та будівлі ДДЗ.

Підстави для відмови: під час повторного подання заяви про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта не подано документ або інформація (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

2. ЖК Київський Шлях від Perfect Group на вул. Київський шлях, 95 у Борисполі.

Відмова у введенні в експлуатацію надана на фізкультурно-оздоровчий комплекс (3 п.к) та готель (4 п.к).

Підстави для відмови: станом на дату проведення огляду будівельні роботи не є завершеними і тривають; не встановлено ліфти, не влаштовано огородження на сходах; відсутня внутрішня система водопостачання та лічильники; відсутнє внутрішнє силове електрообладнання та лічильники, відсутній тепловий пункт, внутрішні інженерні мережі та вузли, системи протипожежного водопроводу, обладнання та гідрантів; відсутня система блискавкозахисту, не належним чином виконані роботи з улаштування покрівлі (має щілини та протікає), не виконано роботи з влаштування системи протидимного та протипожежного захисту; не завершені роботи з влаштування пандусів для маломобільних груп населення; на трансформаторній підстанції №2 проводяться роботи монтажні роботи (встановлення трансформаторів).

3. ЖК П'ятдесята перлина від Kadorr Group на Італійському бульварі, 1 в Одесі.

Підстави для відмови: відсутні акти прийняття зовнішньої та внутрішньої каналізації; виконавча схема, акт на встановлення та випробування пожежного гідранту; невідповідність першого поверху багатоквартирного будинку проєктній документації, запроектовано квартири, а по факту – облаштовано господарські приміщення; невідповідність паркінгу проєктній документації, а саме не облаштовано 2 двоярусні підйомники передбачені проєктною документацією, відсутні відбійники; при наданні документів для підписання Акту готовності об’єкта – будівництво не закінчено, будівельні роботи продовжуються з першого до чотирнадцятого поверху та на покрівлі житлового комплексу; відсутні заходи щодо доступності для маломобільних груп населення ДБН В.2.2-40:2018.

4. ЖК Комфорт Плюс від Дублянський будівельник на вул. Володимира Великого, 5 в м. Дубляни у Львівській області.

Підстави для відмови: за результатами огляду об'єкта встановлено відсутність: лічильників води відповідно до ДБН В.2.5-64:2012; акту прийняття внутрішніх систем водопостачання; акту прийняття внутрішньої електропроводки; акту прийняття робіт з герметизації вводів інженерних комунікацій; відсутній монтаж газових котлів по квартирах; відсутні датчики загазованості відповідно до ДБН В.2.5-20:2018; відсутні документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання Держпрацею та відповідальними особами замовника; ширина ліфта 0.8м, що не відповідає ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд.

5. ЖК Старокостянтинівське шосе, 5/3 у Хмельницькому від Комунбуд.

Підстави для відмови: виявлено розбіжності в п. 10 містобудівних умов та обмежень, а саме: перевищено гранично допустимий відсоток забудови, за МУО - 60%, за проєктом 73%, разом з цим порушено техніко-економічні показники об'єкту будівництва за МУО площа забудови - 526 м.кв., запроєктовано та інвентаризовано - 682 м.кв, загальна площа будівлі за МУО 4157 м.кв., за проєктом 5092.21, що є порушенням п 5.5 ст. 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" від 24.07.2021; відсутні поквартирні датчики загазованості, не проведено розмітку парковки, не дотримано вимог щодо благоустрою території.

6. ЖК Містечко Північне на вул. Північній, 117 у Хмельницькому.

Розглянуто дві заяви на прийняття до експлуатації.

Підстави для відмови: не виконані передбачені проєктною документацією та ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення" роботи щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення; відсутні засоби інформації і сигналізації про небезпеку (покажчики "вхід", "вихід", "пожежа"); в усіх квартирах відсутні датчики загазованості; роботи з облаштування благоустрою прибудинкової території не завершені (роботи з розмітки паркомісць не завершені).

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ в період з 1 по 7 листопада.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

280

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом