Хто отримав від ДІАМ дозволи та сертифікати на ЖК. Огляд за тиждень

9 хв

Яким забудовникам Державна інспекція архітектури і містобудування (ДІАМ) надала дозволи на будівництво ЖК та сертифікати готовності до експлуатації, а кому відмовила у їх видачі та з яких підстав з 1 по 7 листопада – читайте в щотижневому огляді НЕРУХОМІ.

Дозвіл надано

1. Продовження будівництва (СС2). ЖК Модуль в межах бульвару Леоніда Бірюкова, вул. Вишнева, вул. Степана Бандери в Бучі.

Отримано два дозволи на будівництво будинків №5 та №6.

В будинку №5 передбачено 72 квартири (з них 68 однокімнатних), в будинку №6 проєктом передбачено 84 однокімнатні квартири.

2. Нове будівництво (CC2). ЖК на вул. Героїв Крут в с. Сокільники Львівського району Львівської області від ВІР Західбуд (І черга).

3. Нове будівництво (СС3). ЖК Гвардійське від Макроекобуд на вул. Маликова, 8-а у Житомирі.

Передбачено спорудження 11-поверхового будинку на 160 квартир. Комплекс будується на земельній ділянці, що знаходиться в постійному користуванні Військової частини 3047 Нацгвардії України. Продаж житла розпочато в липні 2021 року.

Відмовлено у наданні дозволу

1. ЖК на вул. Петропавлівська у Подільському районі Києва. Генпідрядником комплексу вказано ТОВ "Гарантбудінвест " (CC3).

Підстави для відмови: не подано документи, що підтверджують погодження програм та проєктів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт в історичних ареалах населених місць, а також програм і проєктів, реалізація яких може позначитися на об’єктах культурної спадщини з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; не надано дозвіл на проведення робіт в історичних ареалах населених місць виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; відсутні розрахункові показники граничних розмірів майданчиків на прибудинковій території; згідно відомостей Державного земельного кадастру, цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:85:269:0067 – для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), натомість заява про видачу дозволу на виконання будівельних робіт подана щодо нового будівництва житлового комплексу з кодом об’єкта 1122.1 Будинки багатоквартирні масової забудови, відтак наміри забудови не відповідають цільовому призначенню земельної ділянки; містобудівні умови та обмеженням містять планувальні обмеження – ділянка попадає в зону обмеженого використання території від аеропортів; заявником не надано інформацію, передбачену статтею 69 Повітряного кодексу України (обмеження використання приаеродромної території затверджені уповноваженим органом відповідно до вимог Повітряного кодексу України).

2. ЖК Сімейний від Відважних на вул. Шевченка в смт Димер у Вишгородському районі Київської області (СС2).

Підстави для відмови: проєктна документація розроблена з порушенням вимог містобудівних умов та обмежень в частині гранично допустимої висотності будинку (згідно МУО гранично допустима висотність будинків 15.00 м, згідно проєктної документації 19,50 м) та максимально допустимого відсотку забудови земельної ділянки (згідно МУО максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки 20%, згідно проєктної документації 28%); згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на земельну ділянку 3221855300:11:272:6001 зареєстровано право суперфіцію за Мельник Л.В. під час подачі заяви про видачу дозволу на виконання будівельних робіт не враховано інтереси землекористувача.

3. ЖК на пров. Буковому, 4 у Харкові (СС3).

Підстави для відмови: завданням на проєктування передбачено необхідність виділення 5 пускових комплексів, натомість в експертному звіті зазначено лише 3 пускові комплекси; завданням на проєктування передбачено будівництво 272 квартир, натомість в експертному звіті зазначено 209 квартир, а у поданому розрахунку класів наслідків зазначено будівництво 421 квартири; проєктну документацію розроблено з порушенням державних будівельних норм України, а саме: відсутні розрахункові показники граничних розмірів майданчиків на прибудинковій території; містобудівні умови та обмеженням містять планувальні обмеження – "приаеродромна територія аеродрому Харків (Основа) та аеродрому Харків (Сокольники), проте Заявником не надано інформацію, передбачену статтею 69 Повітряного кодексу України (обмеження використання приаеродромної території затверджені уповноваженим органом відповідно до вимог Повітряного кодексу України); експертний звіт не містить необхідну інформацію, генеральний план об'єкта будівництва розроблено з порушенням ДСТУ.

Згідно відомостей Державного земельного кадастру цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 6310136300:12:001:0047 – для іншої житлової забудови, для будівництва житлової забудови, малоповерхової котеджної забудови з об'єктами торговельного та спортивно-оздоровчого призначення (але не пізніше прийняття об'єкту до експлуатації) та подальшої експлуатації, натомість заява про видачу дозволу на виконання будівельних робіт подана щодо нового будівництва житлового комплексу за кодом об’єкта 1122.1 Будинки багатоквартирні масової забудови, відтак наміри забудови не відповідають цільовому призначенню земельної ділянки.

4. ЖК Авіатор від ВТМ на вул. Пілотській, 2/1 у Хмельницькому (СС2).

Підстави для відмови: до заяви про отримання дозволу на початок виконання будівельних робіт не додано копію документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою; на момент подання заяви про видачу дозволу на виконання будівельних робіт у замовника відсутні належним чином зареєстровані речові права на земельну ділянку.

5. ЖК на вул. Ранковій, 2б у Хмельницькому від Будівельний Альянс Груп (СС2).

Підстави для відмови: проєктна документація розроблена з порушенням вимог містобудівних умов та обмежень в частині гранично допустимої висотності будинку (згідно МУО гранично допустима висотність будинків 26.30 м, згідно проєктної документації 33,30 м).

6. ЖК Кришталеве озеро від Чернівці Моноліт на вул. В. Чорновола у Чернівцях.

Відмова надана на будівництво житлового будинку №5 (СС3).

Підстави для відмови: клас наслідків в експертному звіті, створеному в Єдиній державній системі у сфері будівництва, не відповідає зазначеному в прикріплених скан-копіях експертного звіту (додаток); згідно експертного звіту загальна площа забудови земельної ділянки складає 9030,0 кв.м. (S зем. діл. 13,5373 Га), що порушує вимоги містобудівних умов та обмежень стосовно гранично допустимого відсотку забудови земельної ділянки.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Desna Park Residence від Desna PRO в селі Зазим'я Броварського району Київської області.

В експлуатацію введено житлові будинки №1, №2, №3 та №4 (СС3).

Затримка у введенні складає 1 рік.

2. ЖК Київський від Інтергал-Буд на вул. Мізюна у Чернівцях.

В експлуатацію прийнято житловий будинок №7 (СС3). Затримка у введенні – 2 квартали.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК Одеські традиції від Данлін на вул. Михайла Грушевського, ріг вул. Академіка Воробйова, вул. Одеська в Одесі (СС3).

Підстави для відмови: до заяви про прийняття в експлуатацію об’єкта не додано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

2. ЖК Palais Royal від Південна будівна на пров. Руанський в с. Крижанівка Одеської області (секція 2,3) (СС2).

Підстави для відмови: не надана будь-яка проєктна, виконавча та інша документація; у технічному звіті про проведення технічного обстеження вказано, що цокольний, підвальний підземний поверх – відсутні, цокольний поверх є у наявності та також відображений у технічному паспорті; відсутні тактильні смуги, зовнішні пандуси, тактильні елементи, тактильні інформаційні покажчики; відсутня пожежна безпека, датчики пожежної сигналізації; відсутні датчики загазованості в квартирах; у технічному звіті про проведення технічного обстеження вогнестійкість об’єкта – І (згідно з додатком В ДБН В.1.1.-7-2002 "Захист від пожежі Пожежна безпека об’єктів будівництва", який втратив чинність); відповідно до технічного звіту про проведення технічного обстеження, виконавець проводить роботи з технічного обстеження на підставі кваліфікаційного сертифікату АЕ №005315, відповідно до якого не має права виконувати роботи за класом наслідків СС2.

3. ЖК Галицька Брама від ЕксКомБуд на вул. Галицькій в с. Давидів Пустомитівського району Львівської області (СС2).

Підстави для відмови: відсутні: лічильники води, акт прийняття внутрішніх систем водопостачання, шафи з електричним обладнанням, акт прийняття мереж зовнішнього електропостачання, акт прийняття внутрішньої електропроводки, акт прийняття робіт з герметизації вводів інженерних комунікацій, газові лічильники, інші документи; не здійснено благоустрою території, паркувальних місць та дитячих майданчиків; відсутні документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання Держпрацею та відповідальними особами замовника; відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, відсутні тактильні смуги на внутрішніх та зовнішніх сходах, елементи та тактильні інформаційні покажчики, паркувальні зони та розмітки, не вказані місця для маломобільних груп населення, зовнішні сходи та пандуси, двері вхідних груп мають дверні розрізи 0.86 м, що не відповідають нормам ДБН, а також не завершені роботи щодо влаштування пандуса.

4. ЖК Над Бугом від Будівельний Альянс Груп на вул. Свободи, 16/1А у Хмельницькому (СС2).

Підстави для відмови: до заяви про прийняття в експлуатацію об’єкта та видачу сертифіката не додано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

5. ЖК вул. Зарічанська, 3/3 а від Комунбуд у Хмельницькому (СС2).

Підстави для відмови: до заяви про прийняття в експлуатацію об’єкта та видачу сертифіката не додано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

6. ЖК Сімейний комфорт від БМУ-6 на вул. Немирівське шосе в селі Вінницькі Хутори Вінницького району (16 черга, буд. №18) (СС3).

Підстави для відмови: відсутність проєкту організації будівництва; проєкту виконання робіт; журналів авторського нагляду; вхідного контролю конструкцій, виробів, матеріалів та устаткування; відсутність технічного паспорту; актів прийняття мереж газо-, водопостачання; відсутній акт прийняття каналізаційних мереж; відсутній акт прийняття системи протипожежного водопроводу та обладнання, відсутній пожежний рукав, пожежна сигналізація; відсутній акт прийняття системи вибухобезпеки, блискавкозахисту; відсутній шпиль блискавкозахисту; відсутній загальний електролічильник; відсутні лічильники газу; відсутній акт пусконалагоджувальних робіт ліфту; технічний нагляд на об’єкті здійснює особа, що не зазначена в документації; відсутній акт прийняття внутрішньої електропроводки; відсутні газові котли; відсутні датчики загазованості; відсутній ГРП; не закінчено роботи з улаштування фасаду.

7. ЖК Скеля від Галицький двір на вул. Свободи, 301 в Яремче (СС2).

Підстави для відмови: під час повторного подання заяви про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта та видачу сертифіката не подано документ або інформація (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

8. ЖК на просп. 200-річчя Херсону, 36 від Будмеханізація у Херсоні (СС3).

Підстави для відмови: не відповідність об'єкта нормам ДБН В.1.1-7:2016 Пожежна безпека об`єктів будівництва; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм, встановлених ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд (об'єкт потребує коригування проектної документації).

9. ЖК на вул. Смілянська у Черкасах від Аргіліт (секція 3) (СС3).

Підстави для відмови: відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а саме: відсутні тактильні смуги та елементи, тактильні інформаційні покажчики; не завершені роботи по благоустрою (дитячий та спортивний майданчики, майданчик відпочинку для дорослих, майданчик для сміттєвих контейнерів, паркувальні місця); в акті зазначено кількість квартир – 81, однак згідно наданої інвентаризаційної справи кількість квартир – 82; не надано акт на встановлення та випробування пожежного гідранту; не надані акти прийняття мереж зовнішнього електропостачання, зовнішнього та внутрішнього газопостачання, зовнішнього водопроводу, зовнішньої каналізації; акти технічної готовності ліфта та акт приймання ліфта оформлені неналежним чином; виконано не всі роботи, що передбачені проектною документацією (не влаштовано блискавкозахист); відсутній сертифікат з енергоефективності; не реалізовано всі заходи щодо пожежної безпеки.

10. ЖК на вул. Глібова, 6в у Ковелі Волинської області (СС2).

Підстави для відмови: відсутні шафи для електрообладнання; не надана можливість здійснити перевірку роботи ліфта; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм (недостатня кількість паркомісць для маломобільних груп населення, тактильні елементи (тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики), відсутні поручні на пандусах.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ в період з 25 по 31 жовтня.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

177

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом