Обшуки в міськрадах і спроба "замінити" Генплан Києва: чим запам'ятався травень

Так вже вийшло, що в травні майже вся увага була прикута до подій, що розгорталися в стінах Київради. Співробітники правоохоронних органів "кошмарили" обшуками різні департаменти і комунальні організації, в цей час місцеві депутати приймали доленосні для столиці рішення. Про це і трохи інше читайте у свіжому огляді за травень від ресурсу НЕРУХОМІ.

Міськради під прицілом правоохоронних органів

Травень для багатьох запам'ятався небувалою кількістю обшуків, які пройшли головним чином у департаментах КМДА. За 10 днів травня 2021 року правоохоронні органи постукали до столичної влади в рази більше, ніж за весь 2020 рік.

Але крім київських держструктур слідчі справи проводилися і в міськраді Одеси.

Обшуки через будівництво біля Києво-Печерської Лаври

У Департаменті державного архітектурно-будівельного контролю КМДА прийшли стосовно справи щодо будівництва шестиповерхового офісного комплексу в буферній зоні Києво-Печерської Лаври на вулиці Редутній, 6.

Як розповіли в прокуратурі, кримінальне провадження розпочато за фактом можливих протиправних дій державного реєстратора, що вилилось у незаконну реєстрацію права власності на незавершений об'єкт будівництва на Редутній. Крім цього, предметом розслідування є повнота виконання своїх обов'язків посадовими особами КМДА, які не зупинили це будівництво.

Так, об'єкт звели в Центральному історичному ареалі Києва, всупереч вимогам наказу Мінкульту і мораторію на нове будівництво в буферній зоні Києво-Печерської Лаври. Відповідно до містобудівних умов, забудовник має право побудувати на цій території житловий будинок не більше 4-х поверхів.

У свою чергу столична влада заявила, що отримали вже зареєстровану декларацію про початок виконання будівельних робіт у 2014 році від ДАБІ. Потім саме департамент у 2017 році спробував скасувати реєстрацію декларації, вимагаючи зупинити будівництво на об'єкті. У судах столична влада вимагала також знести незаконну споруду.

У КМДА заявили, що замовник будівництва отримав від департаменту приписи, які згодом були скасовані рішенням Окружного адміністративного суду. Потім замовник будівництва навмисно уникав перевірок, у зв'язку з чим міська влада неодноразово зверталася до правоохоронних органів.

Замовником цього будівництва є громадянка Пономаренко Т. С., вона проживає у провулку Панфіловців, 6. За інформацією сайту "Містобудівного кадастру Києва", на вул. Редутна, 32, громадянці Пономаренко 24 березня 2014 року була видана Декларація про початок виконання будівельних робіт № КВ083140830188ск на будівництво житлового будинку. Також підтверджується видача у 2014 році відповідних МУО.

Обшуки у Спецжитлофонді

В офісі комунального підприємства "Спецжитлофонд" пройшли слідчі дії

в рамках кримінального провадження за фактом розкрадання 10,5 млн гривень. Комунальна організація у 2018-2020 рр уклала низку договорів з підрядними організаціями щодо виконання будівельних робіт. У підсумку керівництво приватної фірми і чиновники "Спецжитлофонду" вступили в змову: акти виконаних робіт підписали, гроші витратили, а самі роботи, фактично, не були виконані. Обшуки провели як в приміщенні комунального підприємства, так і в офісах підрядних організацій.

Мер Києва Віталій Кличко в одному зі своїх інтерв'ю заявив, що пов'язує дії правоохоронців зі спробою впровадити в Києві виконкоми, які зроблять місто незалежним від Банкової.

"Правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть в махрові часи Януковича!", - поскаржився мер.

У прокуратурі повідомили, що за результатами проведених слідчих дій вручені повідомлення про підозру 11 особам, в тому числі чинним працівникам і керівникам департаментів КМДА, комунальних і підрядних підприємств.

Обшуки в Одеській міськраді

Правоохоронні органи 20 травня навідалися і в Департаменті архітектури та містобудування Одеської міської ради. Тут обшуки були пов'язані з будівництвом житлових комплексів компаніями Гефест, Будова й групою компаній "Пространство".

Слідство встановило, що в період з 2018 року і по сьогоднішній день співробітники Департаменту ДАБІ в Одеській області за хабарі видавали сертифікати і вводили в експлуатацію недобудовані ЖК. Як стало відомо ресурсу НЕРУХОМІ, йдеться про житлові комплекси Пространство на Донського, Пространство на Маячному, апарт-комплекси Морська резиденція і Каліпсо. Зазначені об'єкти зводяться на землях рекреаційного призначення, з порушенням вимог законодавства та містобудівної документації.

Згідно зі статтями Земельного Кодексу України, землі рекреаційного призначення мають використовуватися для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів. На цих землях забороняється діяльність, що перешкоджає використанню їх за призначенням.

Як буде розвиватися ситуація в міських радах, стежте у новинах НЕРУХОМІ, ми оперативно будемо відстежувати для Вас все найважливіше.

Як обійтися без Генплану

Київрада на своєму засіданні 13 травня ухвалила нестандартне рішення, яке дозволить будівельним компаніям працювати по самостійно складеним планам територій. У КМДА стверджують, що це допоможе визначити перспективи розвитку інженерно-транспортної інфраструктури та інвестиційну привабливість окремих територій столиці.

"Адже відсутність затверджених планів зонування та детальних планів територій призводить до не збалансованого розвитку територій в столиці", – заявив головний архітектор Києва Олександр Свистунов.

А ось громадськість була абсолютно іншої думки. Зокрема, представники організації "Чесно" заявили, що нововведення Київради дасть можливість недобросовісним забудовникам узаконити незаконне будівництво в столиці в промислових і зелених зонах.

За словами активістів, київським депутатам "не терпиться з клаптевих ДПТ "зшити" Київ без стратегічного документа" – без нового Генплану. При цьому низка вже прийнятих ДПТ суперечать чинному Генплану.

Депутати міської ради очевидно забули, що згідно із законом спочатку розробляється історико-архітектурний опорний план, а вже на основі нього приймається стратегічний документ – генеральний план міста. Саме він визначає, як буде використовуватися територія в місті глобально, де промзона, де житлова або громадська забудова тощо. Вже тільки після Генплану мають розроблятися детальні плани територій.

Раніше засновник архітектурного бюро MASA architects і колишній партнер MAXWAN Architects + Urbanists Хірокі Мацуура попередив, що Київ буде спотворений, якщо влада столиці у терміновому порядку не прийме план розвитку міста. Причому ситуація з хаотичною забудовою, за словами архітектора, спостерігається вже останні 20 років.

"Тому я б не звинувачував девелоперів – вони просто роблять свою роботу. Проблема полягає у відсутності плану, а це відповідальність місцевих органів влади", – резюмував експерт.

Битва за Оболонь

Афільована зі Stolitsa Group компанія "Датоліт", незважаючи на колосальний опір з боку громадськості, продовжує наполегливо проштовхувати у Київраді детальний план територій Мінського масиву. Після того, як депутати провалили голосування по цій ініціативі 23 квітня, його продовжують виносити на порядок денний. Втім, Київрада переносить голосування з даного питання. За деякими чутками столична влада не поспішає приймати скандальний документ у зв'язку масовими обшуками, про які ми писали вище.

Крім того, Держпідприємство "Агрокомбінат Пуща-Водиця" 19 травня подало шість позовів до компаній, пов'язаних зі Stolitsa Group, про визнання недійсними інвестиційних договорів про забудову близько 300 га землі в Києві, в тому числі і Мінського масиву.

Договір з компанією "Датоліт", який передбачає забудову Мінського масиву в Оболонському районі, викликав великий резонанс в суспільстві. Документ дає можливість використовувати 32 га земель в межах вулиць Кондратюка, Калнишевського, а також північної та західної частини лісу Пущі-Водиці під багатоповерхову житлову забудову.

Відзначимо, що з 18 лютого посаду генерального директора агрокомбінату займає Юрій Іонанов, який є шкільним другом мера Києва, а також колишнім керівником благодійної організації Klitschko Foundation (Фонд Кличко) і ТОВ "Північна інвестиційна група" (кінцевий бенефіціар – Володимир Кличко).

Фонд держмайна, якому в 2019 році перейшло управління агрокомбінатом, попросив мера Києва Віталія Кличка відкласти рішення із твердженням ДПТ до прийняття судових рішень.

Як уже всім відомо, керує ТОВ "Датоліт" Наталя Угрин, власник – Владислава Молчанова, вона ж власниця компанії Stolitsa Group.

ЖК 50Avenue. Раптові складності в Київраді

Київрада так і не змогла ухвалити рішення, яке дозволило б викупити ділянку на проспекті Перемоги, 50а у Шевченківському районі столиці, на якій неспішно будується ЖК 50Avenue, незважаючи на повну відсутність дозвільних документів.

Викуп земельної ділянки підтримала комісія з питань містобудування, архітектури та землекористування. Як зазначив її голова Михайло Терентьєв, щоб реалізувати цю ініціативу необхідно послідовно зробити кілька кроків. Згідно з нормами закону, потрібно довести до відома власників ділянки про наміри влади міста, потім провести експертну оцінку і скласти пропозицію щодо викупу. Але в підсумку з власниками так і не поспілкувалися, саме рішення депутати не підтримали, віддавши за це тільки 47 голосів.

У реєстрі дозвільних документів на сайті ДАБІ у травні 2020 року з'явилася інформація про повідомлення про початок виконання підготовчих робіт. Але потрібно знати, що воно не дає права на виконання будівельних робіт. Майбутня висотка налічуватиме чи то 24, чи то 32, чи то 39, чи то навіть 50 з гаком поверхів. При цьому сам об'єкт буде знаходитися над гілкою метро, що з'єднує станції "Шулявська" та "Політехнічний інститут". Представники підземки повідомили, в кінцевому підсумку це може призвести до "непередбачуваних наслідків техногенного характеру".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

142

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом