Рішення ДАБІ щодо ЖК: кому надали дозволи та сертифікати минулого тижня

5 хв

Які забудовники опинилися у полі зору Держархбудінспекції з 22 по 26 березня та отримали (або ні) дозволи на будівництво житлових комплексів (СС3) чи сертифікати про введення в експлуатацію – читайте у матеріалі НЕРУХОМІ.

Дозвіл отримали

1. Трест Житлобуд-1 отримав дозвіл на будівництво першої черги ЖК Казка на вул. Полтавський Шлях, 186 у Харкові.

Весь комплекс займатиме площу 22,8 га та складатиметься з 9-ти та 16-поверхових будинків.

У I черзі будівництва передбачено 603 квартири в 9-поверхових житлових будинках .

2. ТОВ "Дніпростройінвест" на будівництво ЖК з приміщеннями громадського та комерційного призначення на вул. Ульянова, 9-11 у Дніпрі.

Комплекс передбачає будівництво двох башт на 21 та 23 поверхи і фасадну 5-поверхову будівлю. Складаєтиметься з 397 квартир загальною площею 25391,2 кв.м.

Зазначимо, що забудовник намагався отримати дозвіл ще з 2019 року. Протягом 2020 року було отримано дві відмови.

Підставами для останньої відмови у видачі дозволу від 18 вересня 2020-го стало: недотримання вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; порушення вимог пожежної безпеки, а саме у житлових квартирах не передбачено вихід на відкритий балкон (лоджію) із суцільним простінком розміром не менше 1,2 м від торця балкона (лоджії) до віконного (дверного) прорізу; недотримання вимоги щодо максимально допустимого відсотка забудови земельної ділянки; проєктування здійснено за межами земельної ділянки.

Підкреслимо, що дозвіл надано на підставі експертного звіту на проєктну документацію, що датований від 17 вересня 2019 року. Вказане може свідчити про те, що проєкт на будівництво не змінювали.

3. Житлобуд-2 на будівництво ЖК Пролісок на просп. Льва Ландау (колишній просп. П’ятдесятиріччя СРСР) та на розі просп. Московского у Харкові (VІ черга).

В VI чергу передбачено спорудження будинків на 239 квартир загальною площею 18072,1 кв.м.

Відмовлено у видачі дозволу

1. ТОВ "ВВС-Буд" отримало восьму відмову на будівництво житлового кварталу на вул. Глибока, 19 у Тернополі.

Будівництво комплексу планується біля Тернопільського міського стадіону на ділянці з відповідним цільовим призначенням.

Підстави для відмови: не подано копію документа, що посвідчує право власності на будинок чи споруду; наказ на виконавця робіт видано не генеральною підрядною організацією; на генеральному плані відсутні умовні позначення та експлікації будівель та споруд; не збережено нормативну площу озеленення території об’єкта проєктування з розрахунку 6 кв.м на особу; не забезпечено нормативну кількість місць для зберігання автомобілів.

2. Клубний будинок Struetinsky Residence від KyivBudDevelopment на вул. Болсуновська (колишня вул. С. Струтинського), 8 у Печерському районі Києва.

Документи були повернуті забудовнику без розгляду.

Звертаємо увагу, що замовник будівництва ОК "Орсей Київ" протягом 2020 року здійснив три спроби зареєструвати повідомлення на початок виконання будівельних робіт на 10-поверховий ЖК як на об'єкт будівництва, що за класом наслідків належить до СС1.

3. ЖК West Towers від IDM Group на вул. Тиводара Легоцького, 64 а, 64 б в Ужгороді.

Зазначимо, що це вже третя відмова у видачі дозволу.

Підстави для відмови: не надано погодження висотності уповноваженим органом з питань цивільної авіації; перевищено максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки; не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків; надані креслення не відповідають вимогам (нерозбірлива графічна та текстова частини); встановлена невідповідність ТЕП об'єкта будівництва в наказі про затвердження проєктної документації відповідним ТЕП в експертному звіті; не виконано вимоги щодо влаштування ліфтів з прохідною кабіною; на кресленнях генерального плану не позначені межі земельної ділянки; проєктування об’єкта здійснено за межами земельної ділянки.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Файна Таун від К.А.Н. Девелопмент на вул. Академіка Туполєва, 12 та вул. Салютній, 2-б у Шевченківському районі Києва (III черга, 2 та 3 пускові комплекси).

В експлуатацію прийнято житлові будинки №11 та №12.

Затримка у введенні – 1 квартал.

2. ЖК Гідропарк від Трест Житлобуд-1 на вул. Шевченка, 327 у Харкові (I черга, 5-8 пускові комплекси).

В експлуатацію прийнято трисекційний будинок №4.

Затримка у введенні – 1 квартал.

3. ЖК Caramel Residence від ЛДБК на вул. Конякіна-Гордіюк у Луцьку (ІІІ черга).

В експлуатацію прийнято будинок №3 (1 та 2 секції).

Затримка у введені склала більше року.

4. ЖК Простір на Донського від Пространство Девелопмент на вул. Дмитра Донського, 59 в Одесі (3 пусковий комплекс).

Зауважимо, що об’єкт будується шляхом спорудження пансіонату на землях рекреаційного призначення.

Як було повідомлено у відділі продажу, в експлуатацію прийнято будинок А, секції 1 та 2.

5. ЖК Respublika від К.А.Н. Девелопмент на вул. Кільцева дорога, 1, 1а, 1в у Голосіївському районі Києва (V черга, 1-3 пускові комплекси).

В експлуатацію прийнято житловий будинок №8 раніше запланованого строку на 1 квартал.

6. ЖК Парус Smart від Парус Development на вул. Трускавецькій та вул. Академіка Я. Підстригача у Львові (III черга).

В експлуатацію прийнято будинок №3 на генплані.

Затримка у введенні склала більше року.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК Науки 58 від Креатор-Буд на проспекті Науки, 58 у Голосіївському районі Києва (ІІ черга, 1 п.к).

Підстави для відмови: не подано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

2. ЖК Файна Таун від К.А.Н. Девелопмент на вул. Академіка Туполєва, 12 та вул. Салютній, 2-б у Шевченківському районі Києва.

Неможливо встановити на які будинки комплексу надано відмову у прийнятті.

3. ЖК Рівер Сіті від Інтергал-Буд на Шпаковському проїзді, 25,27,29 у Житомирі.

Підстави для відмови: проєктну та виконавчу документацію надано не в повному обсязі; не надано погодження уповноваженого органу з охорони водних ресурсів межі прибережно-захисної смуги водойми; під час огляду не надано ТУ на газові мережі; біля будинку наявне ГРП, який не передбачений генпланом наданої проєктної документації.

Відповідно до проєктних рішень клас енергоефективності будівлі визначено як "С" (підтверджено експертним звітом). Проте, згідно наданого під час огляду об'єкта енергетичного сертифікату, клас енергоефективності будівлі – "Е", що не відповідає запроєктованому та є нижчим.

4. ЖК Вільне Місто від Квітка. Майстерня будинків на вул. Професора П. Буйка, 27 у Львові.

Відмова надана на житловий будинок №2 (3 пусковий комплекс).

Підстави для відмови: встановлено відхилення від проєктної документації: згідно проєкту висота технічного поверху будинку – 2,35 м, а фактично, згідно заміру, його висота становить 2,80 м; планування технічного поверху та план покрівлі не відповідає проєктній документації; влаштовано один віконний проріз в житлових кімнатах будинку, а згідно робочого проєкту передбачено влаштування 2-ох віконних прорізів; не завершено загально-будівельні роботи: не виконано роботи з монтажу обладнання приміщень теплового пункту будинку; котельня на даху житлового будинку №3 не введена в експлуатацію; не виконані роботи з влаштування системи блискавкозахисту будинку; не завершені роботи монтажу водомірних вузлів розподілу та обліку поквартирних лічильників споживання води; не завершені оздоблювальні роботи на сходових клітинах; не завершені будівельні роботи у паркінгу; не завершені роботи з влаштування системи вентиляції, пожежогасіння та освітлення у паркінгу; не виконані роботи з благоустрою території; виконавча документація оформлена невідповідно до вимог ДБН; представлений технічний паспорт не містить інформації щодо технічного поверху будинку.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, стежте в нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

112

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом