Огляд роботи ДАБІ за тиждень: кому відмовила, а кому надала дозвіл інспекція

До середини листопада темпи роботи Держархбудінспекції з надання позитивних рішень зменшились, а ось негативних – збільшились. Минулого тижня інспекція видала лише два дозволи на будівництво житлових комплексів, тоді як на початку місяця – шість.

Як виконувала дозвільну функцію ДАБІ в період з 9 по 13 листопада – прослідкувала команда НЕРУХОМІ.

Надаємо список ЖК (СС3), на які було надано відмови та дозволи на будівництво, а також комплексів, що були введені або отримали відмови в прийнятті до експлуатації.

Пощастило отримати дозвіл:

Невдача при отриманні дозволу спіткала:

  • Pokrovsky Apart Complex від RENOME Comfort на вул. Орлова, 2 у Рівному.

Підстави для відмови: не додано результати оцінки впливу на довкілля, порушено допустимий відсоток забудови; перевищено висотність комплексу, не забезпечено достатню кількість машиномісць та зарядних пристроїв для автомобілів з електричними двигунами.

Довідка від НЕРУХОМІ: з 1 липня 2019 року не менше ніж 5 % машиномісць у гаражах та автостоянках слід виділяти для облаштування зарядними пристроями для транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

  • ТОВ "ДЕ РЕЗОРТ ДЕВЕЛОПМЕНТ" та ТОВ "БУДІВЕЛЬНЕ ОБ'ЄДНАННЯ "МРІЯ" отримали відмову на будівництво багатофункціонального комплексу з паркінгом на вул. Казимира Малевича (колишня вулиця Боженка), 32 у Голосіївському районі Києва.

Підстави для відмови: не надано витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою; не надано технічні умови щодо водопостачання.

Підстави для відмови: недотримання максимально допустимої щільності населення, порушення норм при розрахунку класу наслідків, а також не надання наказу про призначення відповідального за виконання будівельних робіт.

  • ЖК Синергія від Група Смарт в районі вул. Соборна та Корольова в Рівному (ІІІ черга).

Підстави для відмови: не надання експертного звіту за результатами розгляду проєкту будівництва з розподілом на черги та не надано висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД).

  • ЖК на вул. Інтернаціоналістів, 35 у Сумах від компанії Федорченка.

За дозволом передбачено будівництво будинків з 6-го по 10-й. Відмова надана на І чергу будівництва (6-й багатоповерховий житловий будинок).

Одна з підстав для відмови: не забезпечено достатнью кількість машиномісць.

  • ТОВ "ЛЬВІВСЬКА ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ" на будівництво комплексу багатоквартирних житлових будинків "Східний пагорб" на V чергу будівництва (будинок Д6) на вул. Малоголосківській у Львові.

Серед підстав для відмов: джерелом теплопостачання у квартирах запроєктовано газові котли та не забезпечено зарядних пристроїв для автомобілів з електричними двигунами.

Комплекси або їх окремі черги, які було введено в експлуатацію:

Відмову у введенні в експлуатацію отримали:

  • ЖК на вул. Угорській, 14 у Львові (1 черга будівництва ), замовник – ТОВ "ДЕВЕЛОПЕРСЬКА КОМПАНІЯ "МАЛЬВИ".

Підстави для відмови: дозвіл на виконання будівельних робіт, за яким будується ЖК анульовано. Крім того, ЖК не відповідає проєкту, проєкт не відповідає технічній інвентаризації.

Забудовник зробив фальстарт і намагався ввести в експлуатацію будинки, де будівельні роботи не завершені. Тож підстави для відмови: відповідно до проєкту відсутня котельня, кімнати для персоналу, не виконані роботи з влаштування зливової каналізації, вхідні групи не обладнано пандусами, у квартирах відсутній ламінат, паркетне покриття, у вологих приміщеннях відсутня керамічна плитка з обов'язковою гідроізоляцією підлог та інші зауваження.

І знову фальстарт, хоча обґрунтування вже менше. Підстави для відмови: будівельні роботи виконано з відхиленням від проєкту та не в повному обсязі виконані будівельні роботи згідно проєкту. Зокрема: благоустрій території та облаштування майданчиків; створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Підстава: забудовник збудував 20-поверховий будинок, замість 18-поверхового, таким чином збільшивши кількість квартир з 180 до 214. А також порушив відсоток забудови земельної ділянки, не надав висновку ОВД та погодження висотності органом з питань авіації. Крім того, не забезпечив необхідну кількість машиномісць та зарядних пристроїв для автомобілів з електричними двигунами.

Відмова надана 3 чергу 4 п.к. (житлові будинки № А5.2, №5.4, № А5) та 5 п.к. (житлові будинки № А5.3, № А5.5, № А5.6, № А5.1). Підстава: забудовник не забезпечив в повному обсязі доступність об’єкта для маломобільних груп населення.

Як розвиватиметься подальша робота ДАБІ в листопаді, хто зможе отримати право виконувати будівельні роботи, а хто піде усувати недоліки в проєкті, кому пощастить ввести свої об’єкти в експлуатацію з першого разу, а кому знадобиться час для закінчення всіх проєктних рішень – слідкуйте у нашій постійні рубриці щопонеділка.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

82

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом