Зайві поверхи та будівельне сміття: за що ДІАМ забракувала ЖК минулого тижня

10 хв

Яким забудовникам Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) дозволила будувати ЖК, а яким ні, кому надала сертифікати про прийняття в екслуатацію, а кому відмовила у введенні через добудову зайвих поверхів та будівельне сміття на території будинку – читайте в огляді НЕРУХОМІ за 15-21 листопада.

Дозвіл надано

1. ЖК на вул. Ранкова, 2б у Хмельницькому від Будівельний Альянс Груп (СС2).

На початку місяця ДІАМ надала відмову по вказаному об'єкту у зв'язку з тим, що проєктна документація була розроблена з порушенням вимог містобудівних умов та обмежень в частині гранично допустимої висотності будинку (згідно МУО гранично допустима висотність будинків 26,30 м, згідно проєктної документації 33,30 м).

Проте в проєкт не вносились зміни, а отже порушення не було усунуто, що не стало перешкодою для видачі дозволу.

Відмовлено у видачі дозволу

1. ЖК на вул. Болсуновська, 16 у Печерському Києва від KyivBudDevelopment.

Підстави для відмови: не дотримано розрахункові показники граничних розмірів майданчиків, розташування яких є обов'язковим на прибудинкових територіях; відсутнє погодження розташування і висоти об’єктів Державіаслужбою; не подано документи, що підтверджують погодження програм та проєктів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт в історичних ареалах населених місць, а також програм і проєктів, реалізація яких може позначитися на об’єктах культурної спадщини з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; не надано дозвіл на проведення робіт в історичних ареалах населених місць, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; термін дії технічних умов № 002/ТУ-16П на підключення об'єкта до теплових мереж житлового будинку діє до 15.03.2021, та ін.

2. ЖК Атмосфера від Орлан Інвест на вул. Європейська у Вишневому Київської області (IV черга).

Підстави для відмови: відсутнє погодження розташування і висота об’єктів Державіаслужбою.

3. ЖК Пролісок від Житлобуд-2 на просп. Льва Ландау (колишній просп. П'ятдесятиріччя СРСР), ріг просп. Московського у Харкові (VІІ черга).

Підстави для відмови: відсутня згода іпотекодержателя на здійснення істотних поліпшень земельної ділянки, яка є предметом іпотеки.

4. ЖК Levanevsky від Парадіз на вул. Леваневців у Миколаєві (СС3).

Підстави для відмови: проєктна документація розроблена з порушенням вимог містобудівних умов та обмежень №41/17-2309 від 23.05.2017 в частині гранично допустимої висотності будинку (згідно МУО гранично допустима висотність будинків 27 м., згідно проєктної документації 32,100 м.).

5. ЖК на вул. Ковпака, 59/4 у Сумах (добудова незакінченого будівництва) (СС3).

Підстави для відмови: відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на земельній ділянці нового будівництва житлового комплексу розміщено громадський будинок (заклад швидкого харчування кафе-кондитерська на 15 місць). Власником цього будинку є Змисля Ганна Олександрівна, яка 15.03.2019 уклала з ТОВ "Торговий комплекс" (замовник) договір інвестування будівництва об’єкта нерухомого майна, копію якого не подано.

6. ЖК на вул. Миру, 11с в Мукачево Закарпатської області (СС2).

Підстави для відмови: не подано документи, що підтверджують погодження програм та проєктів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт в історичних ареалах населених місць, а також програм і проєктів, реалізація яких може позначитися на об’єктах культурної спадщини з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; не надано дозвіл на проведення робіт в історичних ареалах населених місць, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Seven від Stolitsa Group на вул. Дніпровська набережна, 18 у Дарницькому районі Києва (СС3).

В експлуатацію прийнято вбудовано-прибудований надземний паркінг до торгівельного центру №7 (7 черга).

2. ЖК Старокостянтинівське шосе, 5/3 від Комунбуд у Хмельницькому (СС2).

В експлуатацію прийнято будинок № 5/3-А на 70 квартир без затримки заявлених строків.

Відмовлено у видачі сертифіката

1. ЖК Варшавський Плюс від Stolitsa Group на проспекті Правди у Подільському районі Києва (XIII м-н, І черга: 1 п.к. – буд. №13.1, ТП №13.1; 2 п.к. – буд. №13.2 та ІІ черга – буд. №13.3).

Відмовлено по двум заявам, проте підстави для відмови в реєстрації сертифікату вказані лише для ІІ черги (буд. 13.3).

Підстави для відмови: не надано у повному обсязі проєкт будівництва стадії "робоча документація"; відповідно до містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, зазначено поверховість об’єкта забудови 12-23 поверхи, при цьому за результатами огляду об’єкта встановлено 26 поверхів; відсутній акт на встановлення та випробування пожежного гідранту; відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а саме: тактильні елементи, смуги, інформаційні показники; не надано документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання Держпрацею та відповідальними особами замовника; не підключено три ліфти до електроживлення; не надано журнал виконання робіт з монтажу будівельних конструкцій; не надано контрольно-геодезичне знімання.

2. ЖК 7'я від Domira Group на пров. Надії, 3-А в с. Щасливе Бориспільського району Київської області.

Підстави для відмови: відсутній журнал авторського нагляду; незакінчені будівельні роботи на об'єкті; незакінчені роботи з облаштування благоустрою прибудинкової території; відсутні системи пожежогасіння; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконані з порушенням будівельних норм; відсутні шафи з електричним обладнанням.

3. ЖК Софія Резіденс від Мартинов в с. Софіївська Борщагівка Київської області.

Отримано три відмови на 2,3 та 6 черги будівництва: житлові будинки на пр. Мартинова 22, 30 та 28.

Підстави для відмови: відсутні оригінали документів; не надано документи, що підтверджують прийняття ліфтового обладнання відповідальними особами/службами замовника; відсутні акти закінчення пусконалагоджувальних робіт, акт про готовність до експлуатації ліфтів; відсутні акти прийняття іншого інженерного забезпечення; частково відсутні пожежні гідранти, пожежні рукава; відсутні електролічильники; місця загального користування будинку засміченні будівельним сміттям, залишками будівельних матеріалів тощо; не надано документи, що підтверджують проведення гідровипробування систем водопостачання, пневмовипробувань системи газопроводу будівлі; частково відсутні газові лічильники та датчики загазованості; на покрівлі відсутній шпиль блискавкозахисту; ливнезбірники на покрівлі не змонтовані; відсутні системи аварійного та евакуаційного освітлення, автоматичного оповіщення про пожежу; не забезпечено доступність території об’єкта для маломобільних груп; не облаштовано дитячий майданчик – проводяться будівельні роботи з укладки покриття та відбувається встановлення елементів конструкцій; прибудинкова територія не огороджена будівельним парканом, поблизу працює будівельна техніка, проводяться роботи з будівництва каркасу будинку сусідньої черги, станом на дату проведення огляду (18.11.2021) будівельні роботи не завершено і тривають.

4. ЖК Гранд Парк від Проф-Буд ЛТД на вул. Фельдмана,1 у Броварах Київської області (І черга).

Підстави для відмови: роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм (ширина пандусу, неналежно виконані тактильні елементи та смуги, відсутня розмітка паркомісць); ухвалою Деснянського районного суду від 19.07.2021 року по справі 754/10954/21 накладено арешт на земельну ділянку, а також на розташовані на вказаній ділянці об`єкти незавершеного будівництва, тому будь які реєстраційні дії заборонено, а також вчинення будь-яких дій щодо зміни ступеня будівельної готовності та завершення будівництва об`єкта незавершеного будівництва готовністю 68% (2 черга), 16% (3 черга), 3% (4 черга), та об`єкта незавершеного будівництва 1 черги.

5. ЖК Sky 2 від Novosell Invest на вул. Університетська, 1-Т/2 в Ірпені Київської області.

Підстави для відмови: виявлено розбіжність техніко-економічних показників в п.6.1 акту готовності за проєктом "загальна площа квартир, м2" – 13555.03, за результатами технічної інвентаризації – 12918.7; не надано загальний журнал виконання робіт, журнал авторського нагляду, вхідного контролю конструкцій, виробів, матеріалів та устаткування, не дотримано ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд": відсутні зовнішні пандуси, тактильні елементи, смуги, інформаційні показники, відсутні паркувальні місця; станом на дату проведення огляду (16.11.2021) будівельні роботи на об'єкті не завершено і тривають.

6. ЖК Одеські традиції від Данлін на вул. Михайла Грушевського, ріг вул. Академіка Воробйова, вул. Одеська (в районі антенного поля ЧМП) в Одесі.

Підстави для відмови: відсутні загальний журнал робіт, журнал авторського нагляду, проєкт організації будівництва/робочий проєкт, проєкт виконання робіт, сертифікат енергоефективності, технічний паспорт, експертиза проєктної документації, акти прийому ліфтів; в проведенні огляду об’єкта інспектору було відмовлено замовником, огляд об’єкта та виконаних робіт на ньому не здійснено.

7. ЖК Кольоровий бульвар від ОК Кольоровий бульвар у Чорноморську (14 мікрорайон).

Підстави для відмови: відсутні заходи щодо осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а саме: відсутні тактильні смуги на внутрішніх та зовнішніх сходах, елементи та тактильні інформаційні покажчики; у пункті 6 акту готовності зазначено техніко-економічні показники, які відрізняються від зазначених в проєктній документації.

8. ЖК Palais Royal від Південна будівна на пров. Руанський в с. Крижанівка Одеської області (СС2).

Підстави для відмови: оплата сертифікату здійснена не в повному обсязі.

9. ЖК Меридиан від Житлобуд-2 на вул. Гвардійців-Широнінців/вул. Дружби Народів у Харкові. Відмова у веденні надана на житловий будинок №2.

Підстави для відмови: відсутні оригінали документів; загальна площа будинку в експертному звіті не відповідає площі, зазначеній в технічному паспорті об’єкта (експертний звіт 14919, технічний паспорт 13525,3); частково відсутнє влаштування контуру заземлення в насосній станції автоматичного пожежогасіння та під'єднання електроприладів до контуру заземлення; на пожежних гідрантах, виведених на фасад будівлі, відсутні муфти під'єднання пожежних рукавів; в пожежних шафах відсутні пожежні рукава, в квартирах відсутні порошкові вогнегасники; на дверях не встановлені доводчики, передбачені проєктом.

10. ЖК Гарантія від Гарантія Сервіс на вул. Кільцева, 16 у м. Винники Львівської області (СС2).

Підстави для відмови: відсутні проєкт організації будівництва, проєкт виконання робіт, загальний журнал робіт, журнал авторського нагляду, журнал вхідного контролю конструкцій, матеріалів, виробів та устаткування; згідно містобудівних умов та обмежень висотність об'єкта становить 4 поверхи+мансарда, а при огляді виявлено 5 поверхів; містобудівні умови та обмеження видані на 3 земельні ділянки, при огляді встановлено, що будівництво ведеться тільки на 2; відсутні датчики загазованості; роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм (ширина пандусів не відповідає нормам; відсутні зупинки чи стоянки транспортних засобів для осіб з інвалідністю).

11. ЖК Комфорт Плюс від Дублянський будівельник на вул. Володимира Великого, 5 в м. Дубляни Львівської області.

Підстави для відмови: не подано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

12. ЖК Spring Town від SK Group у Хмельницькому (СС2).

Підстави для відмови: відсутня паркувальна зона та розмітка паркомісць для маломобільних груп населення, відсутні тактильні елементи (тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики); незакінчені роботи з облаштування благоустрою прибудинкової території; відсутні датчики загазованості.

13. ЖК Щасливий від Dita на вул. Миру у м. Городок Городоцького району Хмельницької області (СС2). Розглянуто дві заяви.

Підстави для відмови: до заяви про прийняття в експлуатацію об’єкта та видачу сертифіката не додано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

14. ЖК Living Park "Нова Будова-2" від Нова Будова на вул. Матросова, 4/4 в с. Мукша Китайгородська Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

Підстава для відмови: відсутня паркувальна зона та розмітка паркомісць для маломобільних груп населення, відсутні тактильні елементи (тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики); відсутні датчики загазованості.

15. ЖК Оселя Парк від Казкова Оселя на вул. В'ячеслава Чорновола у Луцьку.

Підстави для відмови: відсутні акти прийняття робіт з герметизації вводів електричних інженерних комунікацій, систем і випусків внутрішньої каналізації, встановлення та випробування пожежного гідранта; виконується монтаж систем внутрішнього та зовнішнього газопостачання; відсутні квартирні лічильники газу, лише частково встановлені газові котли; відсутні акти прийняття мереж газопостачання; не встановлені квартирні електролічильники; відсутній датчик загазованості, теплові, димові, світлозвукові сповіщувачі та ручні сповіщувачі, пожежна сигналізація; незавершене виконання лунок для збору води на покрівлі, виконується монтаж шпилю та заземлення; ліфти не були увімкнені, не вдалось перевірити їх роботу; частково відсутні вхідні двері у квартири; відсутня забезпеченість доступності території об’єкта для маломобільних груп населення; в п.6 акту готовності виявлено численні розбіжності між техніко-економічними показниками за проєктом та технічною інвентаризацією; на об’єкті тривають будівельні роботи; паркінг, передбачений проєктною документацією, не облаштовано.

16. ЖК Грандбуд на вул. Мостобудівників, 18 у Центральному районі Миколаєва (ІІІ секція).

Підстави для відмови: до заяви про прийняття в експлуатацію об’єкта та видачу сертифіката не додано документ або інформацію (реквізити платежу) про внесення плати за видачу сертифіката.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ в період з 8 по 14 листопада.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

219

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом