Кому і де дозволили будувати ЖК. Огляд роботи ДІАМ за тиждень

7 хв

Які житлові комплекси Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) дозволила будувати та прийняла в експлуатацію, а яким забудовникам відмовила у наданні дозвільних документів у період з 31 січня по 6 лютого – читайте в огляді НЕРУХОМІ.

Дозвіл надано

1. Продовження будівництва. Житлове містечко ARTVILLE від Zezman на території Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області.

2. Нове будівництво. ЖК вул. Чоботарська, 80 у Харкові від Трест Житлобуд-1.

3. Нове будівництво. ЖК Club City на пров. Янтарному, 1 в смт Антонівка м. Херсона.

Продаж квартир розпочався ще в травні 2020 року. Дозвіл надано на будівництво 6-поверхового будинку на 80 квартир.

4. Нове будівництво. ЖК AMSTERDAM від Novos Development Group на вул. Пушкіна, 58-60 у Полтаві.

Продаж квартир розпочався ще в листопаді 2021 року. Дозвіл надано на 8-поверховий будинок на 68 квартир.

5. Нове будівництво. ЖК вул. Айвазовського, 1-Б у Каховці Херсонської області від Молодіжний житловий комплекс.

Відмовлено у наданні дозволу

1. ЖК Sense City від Prostir у селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області (І черга).

Підстави для відмови: не надано схвалену у встановленому порядку попередню стадію проєктування "Ескізний проєкт" та експертний висновок стадії проєктування "Ескізний проєкт"; не надано погодження Державіаційної служби України.

2. ЖК Софія Клубний від Мартинов в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Підстави для відмови: замовником не вказано місце розташування об'єкта будівництва, що унеможливлює його ідентифікацію щодо наданого висновку Державної авіаційної служби України; водночас, у разі якщо протягом 3 років не розпочато забудову, рішення про погодження місця розташування та висоти об'єкта від 18.12.2018 вважається анульованим; не надано технічні умови щодо газопостачання або лист розробника проєкту про відсутність потреби; межі ділянки проєктних робіт виходять за межі ділянки землекористування.

3. ЖК Одеська Чайка (Сахарова) від Платинумбуд на вул. Академіка Сахарова в с. Крижанівка Одеської області (СС2).

Підстави для відмови: експертиза проєктів будівництва комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів з відповідним класом наслідків (відповідальності), проводиться експертними організаціями відповідно до механізму проведення експертизи щодо об’єктів з рівнем класу наслідків (відповідальності), визначеним за сукупними показниками комплексу, що будується.

4. ЖК Олімпійський від ІБК Груп 2014 Київ на вул. Олімпійській, 6 у Харкові.

Підстави для відмови: не надано необхідні документи для прийняття рішення, а саме: наказ "Про призначення відповідальної особи за здійснення технічного нагляду за будівництвом" містить не чинний кваліфікаційний сертифікат, проєктна документація відсутня в повному обсязі.

5. ЖК Бетховен від Креатор-Буд на вул. Городницькій, 47 у Львові (8 та 9 черга).

Надано дві відмови.

Підстави для відмови: згідно з інформацією, що міститься в експертному звіті щодо розгляду проєктної документації на будівництво за ескізним проєктом № 7-133-21-ЕП/ТО від 14.12.2021 встановлено, що перевищено максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки, визначений містобудівними умовами та обмеженнями № 691 від 05.08.2016.

6. ЖК Янтарний на пров. І. Франка, 8 у Хмельницькому.

Підстави для відмови: експертиза проєктів будівництва комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів з відповідним класом наслідків (відповідальності), проводиться експертними організаціями відповідно до механізму проведення експертизи щодо об’єктів з рівнем класу наслідків (відповідальності), визначеним за сукупними показниками комплексу, що будується (можлива небезпека для життя і здоров'я людей, які постійно перебувають на об'єкті належить до класу наслідків СС3).

7. ЖК Millennium від МЖК Експрес-24 на вул. Об'їзній в с. Крихівці Івано-Франківської області.

Надано три відмови на житлові будинки №№ 14, 16-19.

Підстави для відмови: код об'єкта будівництва, зазначений в заяві про видачу дозволу на виконання будівельних робіт відповідно до ДКБС 1122.1 – Будинки багатоквартирні масової забудови, що не відповідає намірам забудови земельної ділянки з цільовим призначенням 03.15 – для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, відповідно до Додатка 3 Постанови № 681 "Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва" від 23 червня 2021 р.

8. ЖК Comfort Hall від Будторгінвест на вул. Руська, 229 Б у Чернівцях (ІІ черга).

Підстави для відмови: код об'єкта будівництва, зазначений в заяві про видачу дозволу на виконання будівельних робіт відповідно до ДКБС 1122.1 – Будинки багатоквартирні масової забудови, що не відповідає цільовому призначенню земельної ділянки 03.01 Для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування; подана проєктна документація не містить інформацію про відстань найвіддаленішого по вертикалі елементу об'єкта будівництва, що унеможливлює встановлення відповідності проєктних рішень вимогам містобудівних умов та обмежень.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Русанівська Гавань від Ковальська Нерухомість на вул. Степана Сагайдака, 101 у Дніпровському районі Києва (І черга).

В експлуатацію прийнято житлові будинки № 22-25 та № 30 з паркінгом.

Затримка у введенні – менше року.

2. ЖК Емоція від Team Development на вул. Промислова, 1 у с. Хотів Обухівського району Київської області.

Отримано два сертифікати. В експлуатацію введено житлові будинки № 10 та №11.

Затримка у введенні – 1 квартал.

3. ЖК Чайка від Омокс в с. Чайки Бучанського району Київської області ( I черга будівництва, XI пусковий комплекс, етап 2, 84-квартирний житловий будинок із вбудовано-прибудованими магазинами).

В експлуатацію введено житловий будинок на вул. Лобановського Валерія, 30а.

Затримка у введенні – понад 2 років.

4. ЖК Гостомель Residence від Галсинтез Буд на вул. Богдана Хмельницького у селищі Гостомель Київської області.

Житловий будинок № 2 (cекція № 1) введено в експлуатацію.

Затримка у введенні – менше року.

Відмовлено у прийнятті в експлуатацію

1. ЖК Terracotta від Perfect Group на вул. Чернігівська, 8 у Дарницькому районі Києва (І черга, 1 пусковий комплекс).

Надано дві відмови: готель, будинки №№2-4 та дворівневий паркінг.

Підстави для відмови: не забезпечено доступність території об’єкта для маломобільних груп: відсутні тактильні елементи, тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики, огорожі сходових маршів, відсутні пандуси; наявний акт прийняття мереж зовнішнього електропостачання та акт прийняття внутрішньої електропроводки, силового електрообладнання, підключення будинку до ТП і забезпечення постійного електропостачання, водночас під час огляду виявлено відсутність трансформаторної підстанції; відсутні електролічильники; відсутні лічильники обліку газу; відсутні лічильники води; будівельні роботи на об'єкті не завершені і тривають.

2. ЖК Krona Park II від Альянс Новобуд на розі вул. Симоненка Василя та вул. В. Чорновола 3 мікрорайону IV житлового району в Броварах (І черга – житлові будинки 1 та 2, трансформаторна підстанція 2).

Підстави для відмови: відсутні тактильні елементи у ліфтах та сходових маршрутах, тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики; не відповідність даних техніко-економічних показників, зазначених в експертному звіті, даним технічної інвентаризації та проєкту.

3. ЖК Світанок від Регіон Буд на вул. Головатого, 71-а у Борисполі Київської області.

Підстави для відмови: не встановлені газові котли, газосигналізатори та радіатори; на одній з вхідних груп не виконано огородження сходів та пандуса; не повною мірою виконано оснащення багатоквартирного житлового будинку обладнанням та елементами пожежної безпеки, відповідно до ДБН В.1.1.7-2016 Пожежна безпека об'єктів будівництва, а саме не встановлені інформаційні покажчики шляхів руху евакуації.

4. ЖК Дім на вул. Майборського, 11/1 у Хмельницькому.

Підстави для відмови: відсутні тактильні елементи, тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики, тактильна плитка, відсутні пандуси; не виконані у повному обсязі роботи з благоустрою території (в акті готовності об’єкта до експлуатації не зазначено види робіт, які переносяться до закінчення несприятливих погодних умов); не завершені роботи з газопостачання квартир, відсутні датчики загазованості; не укомплектована шафа пожежної безпеки; виявлено розбіжності техніко-економічних показників в п. 6.1 акту готовності, за проєктом площа житлового будинку – 7942.16 кв.м, за результатами технічної інвентаризації – 8651.4 кв.м.

5. ЖК Європейський від БМК Атлант на вул. Європейська, 183 у Полтаві (І та ІІ черги).

Підстави для відмови: роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм встановлених ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд, а саме: тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики.

6. ЖК Кемпінг Сіті на вул. Київська в смт Стрижавка Вінницького району Вінницької області (4 черга).

Підстави для відмови: не закінчені роботи з благоустрою території та забезпеченості повного доступу до об'єкта для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (паркувальна зона та розмітка відсутні); не змонтовані газосигналізатори відповідно до ДБН В.2.5-20-2018 "Газопостачання"; виконані роботи на об’єкті не відповідають проєктній документації, а саме: зовнішні огороджувальні конструкції першого поверху виконані не прозорою огороджувальною конструкцією (стіною), проєктом передбачено суцільне засклення; не змонтована пожежна сигналізація тощо.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ у період з 24 по 30 січня.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

97

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом