Чорна смуга для Інтергал-Буду. Які ЖК не пройшли перевірку ДАБІ минулого тижня

Минулого тижня лідером з відмов від Державної архітектурно-будівельної інспекції став Інтергал-Буд – український забудовник не зміг отримати дозволи на будівництво по шести своїм житловим комплексам.

Яким будівельним компаніям ДАБІ з 11 по 16 січня надала дозвільний документ на спорудження ЖК (СС3) або відмовила у ньому, та які комплекси ввела в експлуатацію, а які вирішила не вводити – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Дозвіл отримали

1. ЖК Вишгород Сіті Парк на пров. Прожекторний у Вишгороді Києвської області (6 черга будівництва, 2 пусковий комплекс). Дозвіл отримано з першої спроби.

2. ЖК Емоція від Team Development на вул. Промислова, 1 в селі Хотів Києво-Святошинського району Київської області (проєктні будинки №10, №11, №12, №13). Дозвіл отримано з четвертої спроби.

У дозволі відмовлено

1. ЖК Київська Швейцарія від Інтергал-Буд на вул. Макарівській у Шевченківському районі Києва.

Минулого тижня було надано три відмови. Одна з них на IV, V , VI, VII, VIII та ІХ черги будівництва.

Підстави для відмови на IV, V , VI, VII, VIII та ІХ черги: не надано технічних умов щодо електропостачання, водопостачання та водовідведення; не надано розрахунку класу наслідків (відповідальності) та категорії складності; в складі проєкту відсутній план трас зовнішніх інженерних мереж та комунікацій масштабом 1:2000; не надано завірену замовником фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд; не надано фотокопію договору на здійснення технічного нагляду та/або завірену замовником фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють технічний нагляд; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; перевищено максимально допустиму щільність населення в межах житлової забудови; не надано висновок з ОВД; не дотримано вимоги ч. 6 ст. 14 ЗУ Про архітектурну діяльність, а саме: головний архітектор міста/району погоджує містобудівне та архітектурне проєктне рішення об'єктів, розташованих в історичній частині міста/історичних ареалах.

Підстави для інших відмов: не надано витяги з Державного реєстру речових прав щодо наявних прав на земельні ділянки; не надано експертний звіт; не надано наказ про призначення відповідального виконавця робіт; не надано документів щодо погодження проєктної документації органом охорони культурної спадщини; не виконано вимоги щодо забезпечення жильців комплексу достатньою кількістю машиномісць; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не виконано вимоги щодо відстаней від об'єкта проєктування до прилеглої садибної забудови; стовбур сміттєпроводу примикає до житлових приміщень; не надано погодження висотності з уповноваженим органом з питань цивільної авіації.

2. ЖК Нивки-Парк від Інтергал-Буд на просп. Перемоги, 67 у Святошинському районі Києва.

Минулого тижня було надано 8 відмов на будівництво комплекса. На жаль, реєстр не містить даних, на які саме черги ЖК Нивки-Парк надано зауваження.

Підстави, що зазначені у 6-ти відмовах: не надано погодження висотності з уповноваженим органом з питань цивільної авіації; об’єкт не забезпечено достатньою кількістю машиномісць для постійного та тимчасового зберігання автомобілів; проєктом не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків (для тимчасової стоянки велосипедів); не подано наказ на виконроба.

Підстави, що зазначені у 2-х відмовах: не подано наказ про призначення відповідального за виконання будівельних робіт.

3. ЖК Сирецькі сади від Інтергал-Буд на вул. Маршала Гречка, 10-б у Подільському районі Києва.

У грудні 2020 року були повернуті документи на 3 чергу будівництва ЖК. На жаль, реєстр не містить даних, на які саме черги ЖК Сирецькі сади надано дві відмови на минулому тижні.

Підстави для 1-ї відмови: не надано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою (земельними ділянками); не надано погодження висотності з уповноваженим органом з питань цивільної авіації; об’єкт не забезпечено достатньою кількістю машиномісць для постійного та тимчасового зберігання автомобілів; проєктом не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків (для тимчасової стоянки велосипедів); не виконано вимоги щодо влаштування ліфтів з прохідною кабіною; подані технічні умови на водопостачання та водовідведення отримано після проведення експертизи проєкту.

Підстави для 2-ї відмови: не надано погодження висотності з уповноваженим органом з питань цивільної авіації; об’єкт не забезпечено достатньою кількістю машиномісць для постійного та тимчасового зберігання автомобілів; проєктом не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків (для тимчасової стоянки велосипедів); не виконано вимог щодо влаштування ліфтів з прохідною кабіною; подані технічні умови на водопостачання та водовідведення отримано після проведення експертизи проєкту будівництва.

4. ЖК Академ-Квартал від Інтергал-Буд на пров. Приладний, 10 у Святошинському районі Києва.

Дозвіл на І чергу будівництва було отримано у листопаді 2020 року. Минулого тижня забудовник отримав дві відмови на будівництво. Реєстр не містить даних, на які саме черги ЖК Академ-Квартал надано зауваження.

Нагадуємо, що ЖК будується на земельній ділянці з цільовим призначенням "для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості".

Підстави для відмови: відсутня нотаріально завірена згода власника (власників) будівлі (будівель) на проведення будівельних робіт; не подано наказ про призначення відповідального за виконання будівельних робіт; не подано експертний звіт щодо розгляду проєктної документації (що передбачає розподіл її на черги); не надано погодження висотності уповноваженим органом з питань цивільної авіації; не подано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою; об’єкт не забезпечено достатньою кількістю машиномісць для постійного та тимчасового зберігання автомобілів.

5. ЖК Паркові Озера від Інтергал-Буд на вул. Воскресенська, 7 у Дніпровському районі Києва.

Відмова надана на будівництво блоку соціально-громадського призначення (4 черга будівництва, 4 пусковий комплекс).

Підстави для відмови: не надано наказ про призначення відповідального за виконання будівельних робіт; не надано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявного права власності або землекористування земельною ділянкою (земельними ділянками); надані технічні умови на водовідведення отримано після проведення експертизи проєкту будівництва; в заяві про видачу дозволу на виконання будівельних робіт невірно зазначено назву об'єкта будівництва; не надано погодження висотності з Міністерством оборони України, Укравіарухом та уповноваженим органом з питань цивільної авіації.

6. ЖК Голосіївський від Інтергал-Буд на вул. Васильківська, 37 у Голосіївському районі Києва.

Комплекс отримав одразу дві відмови.

Зазначимо, що старт продажів розпочався влітку 2019 року, проте дозвіл на будівництво досі не отримано.

Підстави для відмови: не надано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо будівель та інженерних споруд, які реконструюються, піддаються капітальному ремонту, оскільки відповідно до експертного звіту на земельній ділянці розміщені будівлі та споруди, які підлягають демонтажу; не надано містобудівних умов та обмежень; не надано наказ на призначення відповідальної особи за виконання будівельних робіт; не надано висновок з оцінки впливу на довкілля, оскільки проєктними рішеннями передбачено влаштування підземного-надземного паркінгу на 162 машиномісць, що підпадає під Закон України "Про оцінку впливу на довкілля" будівництво (облаштування) автостоянок на площі не менш як 1 гектар і більш як на 100 паркомісць.

7. ТОВ "Торговий комплекс" на будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул. Ковпака, 59/4 у Сумах (добудова незавершеного будівництва).

Підстави для відмови: не надано наказу на відповідального виконавця робіт; у складі проєктної документації відсутні відомості щодо погодження проєктних рішень із центральним органом у сфері охорони культурної спадщини; не дотримано вимоги ч. 6 ст. 14 ЗУ Про архітектурну діяльність; не збережено нормативну кількість машиномісць.

8. ЖК На Прорізній 2 від Comfort Life на вул. Центральна (вулиця Чапаєва), 1 в селищі Гостомель Київської області.

Підстави для відмови: не наданий наказ на відповідального виконавця робіт; не збережено нормативну кількість машиномісць ; не надано містобудівних умов та обмежень; проєктування здійснено за межами земельної ділянки.

9. Східне Управління капітального будівництва Мінборони на будівництво ЖК з вбудованим дитячим садком та підземним паркінгом на вул. Клочківській, 228 у Харкові.

Побудувати ЖК планують на землі з цільовим призначенням "для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України".

Підстави для відмови: цільове призначення земельної ділянки не відповідає намірам забудови; не надано наказу на відповідального виконавця робіт; відсутні погодження ДП "Украерорух" та Державіаслужби України; не збережено нормативну кількість машиномісць.

10. ЖК Family-2 в с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області.

Підстави для відмови: об’єкт не забезпечений нормативною кількістю машиномісць для зберігання автомобілів (для постійного зберігання має бути не менше 120 м/м, для тимчасового зберігання – 36, а фактично сукупна кількість місць для паркування – 72); не надано технічні умови на електропостачання об’єкта будівництва, розташованого на земельній ділянці з кадастровим номером 3222481600:02:001:5454 (фактично надано технічні умови на об'єкт будівництва, що розташований на іншій земельній ділянці; не надано містобудівних умов та обмежень; не надано наказ про призначення відповідального за виконання авторського нагляду; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не дотримано вимоги щодо влаштування 10% паркомісць для маломобільних груп населення, а також не дотримано мінімально допустиму відстань від місць розташування особистого автотранспорту інвалідів до входу в житлові (громадські) приміщення (доступність має бути 50 м від автостоянок); назва об’єкта в заяві на видачу дозволу не відповідає назві в експертному звіті; експертний звіт не завірений належним чином; невідповідний кваліфікаційний сертифікат інженера технічного нагляду (технагляд на об’єктах за класом наслідків СС3 може здійснюватися лише провідними інженерами).

11. ЖК SunCity від ОК Сансіті на вул. Генерала Бочарова 35, 53, 45-А в ж/м Котовського, мкр. ІІІ-3-9 у Одесі (ІІІ черга будівництва).

Підстави для відмови: не надано містобудівних умов та обмежень; не надано звіт за результатами експертизи щодо розгляду проєкту будівництва з розподілом на черги; розрахунок класу наслідків не погоджено з замовниками будівництва; відомості щодо поверховості об’єкта, зазначені в копії експертного звіту, мають розбіжність з даними креслень фасадів; затвердження проєктної документації виконано з порушенням – до отримання експертного звіту; не надано наказ про призначення відповідального виконавця робіт; не надана фотокопія договору на здійснення технічного нагляду та/або завірена замовником фотокопія документа про призначення осіб, які здійснюють технічний нагляд; при проєктуванні об’єкт будівництва не забезпечено достатньою кількістю паркомісць; при проєктуванні не враховано вимоги п.5.1 зміни №2 до ДБН В.2.3-15-2007 "Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів"; при проєктуванні об’єкт будівництва не забезпечено нормативними розмірами майданчиків у складі прибудинкових територій.

12. ЖК вул. Лебедєва на вул. Академіка Лебедєва у Києві.

Замовник – "Інтербуд ТМ", генпідрядник – ТОВ "КСМ Груп".

Зауважимо, що це вже друга відмова за 2021 рік.

Підстави для відмови: не надано наказу на відповідального виконавця робіт; у складі проєктної документації відсутні відомості щодо погодження проєктних рішень із центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини; відсутні погодження КП МА Київ (Жуляни), ДП "Украерорух" та Державіаслужби України; не дотримано вимоги ч. 6 ст. 14 ЗУ Про архітектурну діяльність; не надано висновок з ОВД; не надано висновків історико-містобудівного обґрунтування, у зв’язку з чим встановити гранично допустиму висоту будівлі неможливо; не збережено нормативну кількість машиномісць.

13. ЖК West Towers від IDM Group на вул. Легоцького Тиводара в Ужгороді.

Друга відмова на будівництво комплексу.

Підстави для відмови: не надано обов’язкового додатку до експертного звіту; фотокопія договору підряду (генерального підряду) на виконання будівельних робіт надана не в повному обсязі; не надано генерального плану на топографічній основі масштабом 1:500 або 1:1000; не надано плану трас зовнішніх інженерних мереж та комунікацій масштабом 1:2000; не надано розпорядчий документ про призначення відповідального виконавця робіт; об‘єкт будівництва не забезпечений необхідною кількістю паркомісць.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Море від Фамільний Дім на вул. Львівська, 15-Б в Київському районі Одеси.

Заявлений термін введення – 4 квартал 2020 року.

2. ЖК Рідний Дім від Перспектива ресурс на вул. Микулинецька, 116 у Тернополі.

В експлуатацію прийнято житловий будинок та паркінг (ІV черга). Заявлений термін введення будинку – 4 квартал 2020 року.

3. ЖК River Park від ДніпроАртБуд на вул. Набережній Перемоги, 44 в Соборному районі Дніпра (17-й пусковий комплекс, житловий будинок № 16).

Забудовником дотримано заявлені строки введення.

4. ЖК Саванна Сіті від БЗБК у 5 мікрорайоні ІV житлового району в Броварах Київської області (6, 7 та 8 черга будівництва).

До експлуатації прийнято одразу 3 житлові будинки. Затримка у введені від 2 років до одного кварталу.

5. ЖК Еко-дім на Тракті 2 від Еко-дім на вул. Шухевича в с. Лисиничі Пустомитівського району Львівської області (1 черга – багатоквартирний житловий будинок №1 та ТП, 2 черга – багатоквартирний житловий будинок № 2).

Прийнято до експлуатації з 4 спроби.

6. ЖК Емоція від Team Development на вул. Промислова, 1 в селі Хотів Києво-Святошинський району Київської області (3, 4 та 5 пусковий комплекс).

ЖК отримав два сертифікати про готовність на 3, 4 та 5 будинок.

Первісно заявлений строк введення 3 будинку – 3 квартал 2019, 4 та 5 будинків – 1 квартал 2020.

7. ЖК Оптимісто від Smile Development на вул. Київській, діл. 1/1 в с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області.

До експлуатації прийнято житловий будинок № 1, що складається з 4-5 секцій (І черга, 2 пусковий комплекс).

Заявлений термін введення – 3 квартал 2020.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК Омега від Будова на вул. Толбухіна, 135 в Одесі.

Відмови надано на ІІІ чергу будівництва І пусковий комплекс та ІІ чергу.

Відмова на ІІІ чергу видана у зв'язку з не наданням доступу для огляду ЖК, що не дало можливості перевірити відповідність об’єкта проєктній документації, вимогам будівельних норм, державних стандартів і правил, на ІІ – не надання документів.

2. ЖК Сонячна брама від ТММ на вул. Ломоносова, 73-79 у Голосіївському районі Києва.

Відмова надана на нежитловий будинок Б16 (V пусковий комплекс). Це вже друга спроба забудовника.

Підстави для відмови: не надано виконавчу та проєктно-технологічну документацію та не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи.

3. ЖК Continent від Strakhovskyi Group на пров. Олекси Тихого, 2 у Бучі Київської області.

Відмова надана на корпус № 2.

Підстави для відмови: на ЖК не надано проєктної та виконавчої документації.

4. ЖК SunCity від ОК Сансіті на вул. Генерала Бочарова 35, 53, 45-А в ж/м Котовського, мкр. ІІІ-3-9 у Одесі (І черга будівництва, 2 пусковий комплекс).

Відмова на І чергу надана у зв'язку з не наданням доступу для огляду ЖК, що не дало можливості перевірити відповідність об’єкта проєктній документації, вимогам будівельних норм, державних стандартів і правил.

5. ЖК Подол Град від Київміськбуд на вул. Воздвиженській, вул. Гончарній, вул. Кожум'яцькій, вул. Дегтярній у Подільському районі Києва (2-й пусковий комплекс).

Підстави для відмови: неподання документів, необхідних для прийняття рішення про видачу сертифіката (акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація); на об’єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи; не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

6. ЖК Воробйови гори від Воробйови гори на пров. Шевченківському, 38, 40 у Харкові.

Відмова надана на будинок № 8 – через відсутність доступу до приміщень ЖК.

7. ЖК Харківський від Київміськбуд на Харківському шосе, 210 в Дарницькому районі Києва (V черга – центр обслуговування населення).

Підстави для відмови: неподання документів, необхідних для прийняття рішення про видачу сертифіката, а саме: акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація; на об’єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи; не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

8. ЖК Sofia Nova від Мартинов на вул. Миру та вул. Приміська в с. Новосілки Київської області.

Надано дві відмови на прийняття комплексу в експлуатацію.

Підстави для відмов: на об’єкті не виконано всі роботи, передбачені проєктною документацією; не заповнені дверні прорізи входів до будинку і квартир та віконні прорізи на перших поверхах; не завершені оздоблювальні роботи фасаду та приміщень загального користування; не влаштовані ліфти, сходи до будинку, пандуси для інвалідів та поручні сходових маршів; не влаштовані радіатори опалення та газові котли, оповіщувачі пожежі, система диспетчеризації, обладнання в приміщення електрощитової; не виконано роботи з водопостачання будинку; не влаштовано насосне обладнання господарсько-питного водопостачання; не виконано роботи з газифікації будинку; не влаштовано лічильники обліку води, поквартирні лічильники обліку електроенергії; не виконані роботи з благоустрою території (не влаштовано ФЕМ та асфальтове покриття, вуличне освітлення, відсутні майданчики для побутових відходів, господарських цілей, занять фізкультурою, відпочинку дорослого населення, ігор дітей та стоянки автомобілів).

9. ЖК Шевченківський від Київміськбуд на вул. Златоустівській, 27 у Шевченківському районі Києва.

Підстави для відмови: неподання документів, необхідних для прийняття рішення про видачу сертифіката (акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання, інша документація); на об’єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією згідно з будівельними нормами, стандартами і правилами роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

10. ЖК На Прорізній від Comfort Life на вул. Прорізній в смт Гостомель, Київської області.

Підстави для відмови: не завершені роботи в будівлі дитячого дошкільного закладу (не виконано розведення інженерних мереж); не виконано внутрішні оздоблювальні роботи; не заповнені дверні прорізи; відсутні поручні на сходових маршах; частково не завершено облицювання фасадів будівлі ДДЗ; не виконано благоустрій території будівлі ДДЗ; не надано виконавчу документацію (акти проміжного прийняття відповідальних конструкцій; виконавчі геодезичні схеми; журнал геодезичних робіт; акти пусконалагоджувальних робіт).

11. ЖК Парус Smart від Парус Development на вул. Трускавецькій - вул. Академіка Я. Підстригача у Львові (у 6-ти чергах будівництва).

Відмова надана на будинок № 3 на генплані (ІІІ черга).

Підстави для відмови: не надано проєктно-технологічну документацію (проєкт організації будівництва, проєкт виконання будівельних робіт); не надано виконавчу документацію (акти випробування зовнішніх мереж електропостачання, водопостачання, водовідведення; акти випробувань інженерного обладнання-систем водопостачання, електропостачання, індивідуального теплового пункту, ліфтів); неналежним чином ведеться документація (загальні журнали робіт, журнал бетонних робіт, журнал авторського нагляду, акти на закриття прихованих робіт); на об’єкті не завершено загально-будівельні роботи (роботи з монтажу водомірних вузлів розподілу та обліку поквартирних лічильників споживання води; роботи з влаштування внутрішньої системи електропостачання, монтаж електрощитових 2-ї та 3-ї секції будинку; роботи з монтажу гребінки-розподілювача системи опалення; пусконалагоджувальні роботи індивідуального теплового пункту).

12. ЖК Grand Royal на вул. Панаса Мирного, 18/2 у Хмельницькому.

Відмова надана на ІІ чергу.

Підстави для відмови: не надано виконавчу документацію; у акті готовності не зазначені результати експертизи проєктної документації та показники будівельного об'єму підземної частини об'єкта.

13. ЖК Beverly Hills від Креатор-буд на вул. Микулинецька, 116 у Тернополі.

Відмова надана на реконструкцію з прибудовою і перебудовою існуючої нежитлової будівлі під торгово-розважальний центр №1 з супермаркетом і закладом громадського харчування.

Підстави для відмови: не виконано в повному обсязі благоустрій території, опорядження фасадів будівлі, заходи для забезпечення доступності території і об'єкта для маломобільних груп населення, заходи по вибухо-пожежній безпеці, внутрішні опоряджувальні роботи. В акті готовності об'єкта до експлуатації зазначено дані, які не відповідають дозволу ІУ 013201007841 від 07.10.2020, а саме щодо генпроєктувальника, щодо коду ЄДРПОУ експертної організації, строку початку робіт.

14. ЖК Сонячний-4 від Одісей-СМУ-11 на вул. вул. Сонячна, 4 в Приморському районі Одеси.

Підстави для відмови: не надано документів, необхідних для прийняття рішення.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, слідкуйте у нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

339

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом