Пожежа в ЖК Нивки Парк та новини будівельних компаній. Чим запам'ятався листопад

Чергова пожежа у житловому комплексі від забудовника Інтергал-Буд, боротьба з несумлінними забудовниками та новини будівельних компаній. Про це та трохи інше читайте у нашому дайджесті за листопад.

Пожежа у ЖК Нивки Парк. Інтергал-Буд вірний своїм "традиціям"

Випадок із загорянням електричних щитових у столичному житловому комплексі Нивки Парк, який стався у понеділок, 22 листопада, вкотре продемонстрував низьку пожежну безпеку об'єктів від забудовника Інтергал-Буд.

Як уточнили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій, електрощитові горіли з 5 до 15 поверхів. А внаслідок того, що не працювала система димовідведення, багато хто опинився в пастці в буквальному значенні слова. В результаті рятувальникам довелося евакуювати 25 мешканців та одну дитину. Ще п'ятьох людей довелося діставати з ліфту, що застряг.

Як повідомляють самі мешканці ЖК Нивки Парк, гасіння пожежі ускладнювалося тим, що не було ні пожежних рукавів, ні вогнегасників на місці, не спрацювала пожежна сигналізація, а ізоляція проводки та гофра зроблені з горючих матеріалів. Також був відсутній пожежно-ізоляційний шар між поверхами у колодязі з комунікаціями. Через традиційні проблеми з паркуванням, яким "славляться" об'єкти Інтергал-Буда пожежним машинам довелося додатково покружляти дворами між автомобілями.

Забудовник, коментуючи подію, заявив, що пожежа могла статися з вини самих мешканців. У компанії припустили, що може йтися про навмисний підпал або несанкціоноване втручання, пообіцявши створити комісію, яка з'ясує всі обставини.

Минулого року спалахнув ЖК Малахіт, який знаходиться на Богданівській у Солом'янському районі столиці. Тут також горіли електрощитові, але, правда, не так масштабно, як у Нивках Парку – тільки на двох поверхах. На місці події пожежники виявили відсутність рукавів, гідрантів та вогнегасників у пожежних шафах будинку. Їхню відсутність ЖЕК пояснив "заходами від грабіжників". Під час пожежі обслуговуюча компанія "Інвестбудгаличина", яка входить до структури "Інтергал-Буд" ексрегіонала Володимира Зубика, звинуватила власників однієї з квартир, що нібито "перевантажили систему". Схоже, звинувачувати мешканців уже стало звичкою недбайливого забудовника, замість того, щоб зробити висновки під час будівництва.

Суворі будні ДІАМ

Держінспекція архітектури та містобудування завзято кинулася наводити лад на ринку містобудування, але, як виявилося, з досвідченими забудовниками впоратися не так просто. Та й на "рівному" місці ДІАМ теж примудрилася облажатися.

ЖК 50 Avenue

Після перевірки скандального будівництва ЖК 50Avenue біля станції метро Шулявська у Києві ДІАМ цілком очікувано склала протоколи та винесла приписи. Також забудовнику загрожує штраф, але який – поки невідомо, поки триває розгляд.

Замовник – обслуговуючий кооператив "Ексон Прем'єр Шулявська" – не став довго чекати та відразу звернувся до Окружного адміністративного суду, який скасував усі приписи та дозволив вести будівництво на ділянці далі. У суді представники кооперативу заявили, що його належним чином не повідомили про час та дату складання акта перевірки держархбудконтролю. При цьому заборона на будівництво позбавить його договірних зобов'язань, у тому числі фінансових, взятих перед третіми особами. Зупинка ж будівельних робіт призведе до зміщення термінів будівництва об'єкта. Мабуть, ці аргументи суддя вважав вагомими тому вирішив задовольнити вимоги кооперативу.

Варто зазначити, що бенефіціарами ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" є Йозеф Москович та Іван Влад, які причетні до інших скандальних забудов. Зокрема, за схожим сценарієм зводять ЖК Зелений замок – знаменитий "будинок з антресолями". Справа і цього нахаббуда вмілі ділки активно розвалюють у судах.

Була надія, що новостворена ДІАМ зможе подолати монстра на Шулявці, але, як бачимо, він виявився і їй не по зубах.

ЖК на Микільсько-Слобідській, 7-9

Минулого тижня держінспекція заявила, що завершила перевірку ЖК на Микільсько-Слобідській, 7-9, в результаті якої було складено акт, протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та винесено приписи, у тому числі про зупинення підготовчих та будівельних робіт. Серед порушень було виявлено, що густота населення житлового комплексу втричі перевищує допустимі норми, не дотримано кількість паркувальних місць та інші нюанси.

Експерти ресурсу НЕРУХОМІ з'ясували раніше, що цей житловий комплекс зводиться із грубими порушеннями земельного та водного законодавства, що несе великі ризики для інвестування у проєкт. Попри те, що ділянки розташовані в межах території пам'ятки ландшафту та історії місцевого значення, ДАБІ все ж таки видала замовнику ТОВ "Нова Слобідка" дозвіл на виконання будівельних робіт з будівництва житлових будинків. Будується комплекс у прибережно-захисній смузі річки Дніпро, що є грубим порушенням земельного та водного законодавства України та ставить питання щодо можливості будівництва взагалі.

Будівництво також супроводжується зіткненням місцевих жителів із "титушками", найнятими забудовником. При цьому поліція підтримує забудовника, періодично "пакуючи" активістів. Київрада заявила, що готова викупити у забудовника ділянку, щоб залагодити конфлікти.

ЖК Creator City

Експерти НЕРУХОМІ помітили, що сертифікат про прийняття в експлуатацію першої черги ЖК Creator City від Креатор-Буд на вулиці Дегтярівській, 17-19, виданий 10 листопада, м'яко кажучи, суперечить дійсності: ще 14 листопада на об'єкті тривали будівельні роботи.

Зокрема, йдеться про фасадні роботи, вітражне скління, облаштування паркінгу. Враховуючи зовнішній стан будинку, на який видано сертифікат готовності, не менше питань викликає стан виконання внутрішніх робіт: монтаж ліфтового обладнання, інженерних комунікацій та інших робіт.

Після публікації матеріалу про помилку інспекції на сторінках ресурсу НЕРУХОМІ, на сайті держреєстру одразу ж змінився статус сертифікату готовності на "корекцію".

У Мінрегіоні, розповідаючи про успіхи ДІАМ, зазначали, що інспекція працює з неймовірною швидкістю і це з огляду на те, що набрано ще далеко не повний її штат.

Однак в експертній спільноті не раз критикували ДІАМ за помилки та поспішності в роботі, і, як бачимо, цілком справедливо.

Статистика та цифри

За перші дев'ять місяців будівельний ринок зріс на 3,2%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За даними, загальний обсяг виконаних будівельних робіт сягнув 149 млрд гривень. При цьому ринок продемонстрував зростання на два місяці раніше, якщо порівнювати із 2020 роком.

Про зростання будівельних робіт в Україні повідомили й в асоціації "Укрцемент". За підсумками цього року обсяги споживання цементу в Україні можуть досягти 10 млн. тонн – семирічного максимуму. При цьому виробництво цементу в країні зросло на 15,2% порівняно з 2020 роком.

У свою чергу, в Асоціації ріелторів прогнозують, що очікується падіння попиту на ринку житлової нерухомості України на 20% на тлі загострення ситуації з пандемією коронавірусу. Вже з другої половини вересня та по жовтень спостерігалося скорочення попиту на 15-20% у найбільших містах нашої країни. З вересня до кінця грудня показник може просісти загалом до 30%.

Новини компаній

ЖК San Francisco Creative House від девелопера Saga Dedelopment повністю ввели в експлуатацію. У комплексі завершили основні будівельні роботи, облаштовано прибудинковий простір. Для активного дозвілля у дворі встановлені гірка, сітка для лазіння, гойдалка та сучасні турніки. У дворі висадили дерева, тож майбутнім мешканцям буде комфортно у літню спеку.

Проєкт Residential Quarter Riverside від компанії Comfort Life Development відзначили двома нагородами на міжнародному конкурсі International Property Awards 2021. За досягнення у галузі концепції, архітектури та дозвілля проєкт отримав визнання експертів одразу у двох номінаціях – RESIDENTIAL DEVELOPMENT (житловий розвиток) та LEISURE DE ). Riverside реалізується за два кілометри від Києва, у перших будинках вже ведуться оздоблювальні роботи.

Компанія "Креатор-Буд" стала переможцем першої премії "Лідер року Новобудови", а ЖК Creator City, який девелопер будує на столичній Лук'янівці, посів перше місце в номінації "Лідер переглядів" серед новобудов бізнес-класу. Загалом його переглянули понад 47,5 тисячі разів, що становить 2,38% від усіх переглядів новобудов бізнес-класу в Україні.

Забудовник Edelburg Development взяв участь у телемості Київ-Тель Авів на тему: "Інвестування в ринок нерухомості України: прибуток та ризики". Захід був організований посольством України в Ізраїлі за підтримки Міністерства закордонних справ України. Комерційний директор Edelburg Development Юлія Амеліна зазначила, що українські забудовники останні кілька років побачили інтерес з боку іноземців до купівлі житлової та комерційної нерухомості. При цьому серед іноземних покупців переважна більшість – громадяни Ізраїлю. Таку тенденцію вона назвала взаємовигідною.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

140

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом