Компенсації за житло та ситуація на ринку нерухомості. Топ подій лютого

У дайджесті важливих подій за минулий місяць розповімо про компенсації за пошкоджене житло, ситуацію на ринку нерухомості, а також про те, як корупція у будівельній галузі в Туреччині стала однією з причин трагедії, яка призвела до загибелі десятків тисяч людей.

Про це та інше читайте у лютневій добірці від порталу НЕРУХОМІ.

Закон про компенсації за пошкоджене житло

Верховна Рада 23 лютого ухвалила в цілому законопроєкт №7198 про створення держреєстру пошкодженого та зруйнованого внаслідок збройного вторгнення Росії в Україну житла та порядок компенсації за нього.

Згідно з документом, компенсації надаватимуться виключно за пошкоджену або зруйновану з 24 лютого 2022 житлову нерухомість. Закон не поширюється на об'єкти, які на дату введення воєнного стану перебували на тимчасово окупованих територіях.

Важливо знати, що компенсації також не надаватимуться живими грошима, а видаватимуться у вигляді п'ятирічних житлових сертифікатів на нове житло, а власники окремих будинків матимуть вибір – взяти житловий сертифікат або грошову компенсацію з цільовим призначенням, яку можна використовувати лише на будівництво.

Фінансування цієї ініціативи здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів та держбюджету, міжнародних фондів, інвесторів, репарацій чи інших стягнень з росії.

Раніше прем'єр Денис Шмигаль повідомляв, що через "Дію" українці подали понад 325 тис. повідомлень про знищення чи пошкодження житла. За його словами, ухвалення законопроєкту №7198 допоможе значно прискорити процес відновлення України.

Підкреслимо, що в експертному середовищі раніше розкритикували цей документ, зазначивши, що роздача сертифікатів дуже зручна для влади, оскільки можна буде відзвітувати, що процес компенсації запущено. Проте українці за фактом отримуватимуть лише зобов'язання. При цьому ще постає питання щодо адекватної оцінки завданих збитків.

Ситуація на ринку нерухомості

Лютий виявився досить непростим для багатьох учасників будівельного ринку. Суди із забудовниками та винесені рішення не на їхню користь можуть вдарити по термінах здачі об'єктів у сьогоднішній непростий час. Однак було вжито й низку заходів щодо введення в експлуатацію проблемних ЖК.

ЖК Urban City від Буд Сіті Development

Господарський суд зриває чергове будівництво відомого харківського забудовника "СтройСіті Development". Так, він ухвалив повернути місту земельні ділянки вартістю близько 6 млн грн на проспекті Героїв Харкова, неподалік Велозаводського скверу, де зводиться ЖК Urban City.

Як з'ясувало слідство, будівництво розпочалося на землі, яка перебувала у комунальній власності, і жодні права на них приватним юридичним чи фізичним особам не передавалися, що підтверджується витягами з Держреєстру прав на нерухоме майно та земельного кадастру. Але попри те, що у забудовника не було дозвільних документів, будівництво все ж таки почалося під виглядом реконструкції будівель, яких фізично не існувало. Тепер він має знести те, що набудував тут і привести ділянку у відповідний вигляд. І хоч у СтройСіті Development є ще шанс все вирішити в апеляційній інстанції, проте, зазначимо, що ситуація з ЖК Urban City не перша подібна, а щось схоже раніше спостерігалося з ЖК IT-Парк Manufactura, що говорить про неприємну для девелопера тенденцію.

ЖК Воробйові гори на полях

Набагато більше пощастило мешканцям іншого харківського житлового комплексу – Воробйові гори на полях. Ще нещодавно там мешкали люди без тепла, гарячої води та з постійними перебоями зі світлом, а все тому, що забудовник заселив інвесторів, а ЖК так і не ввів в експлуатацію.

Коли профільні підрозділи міськради та голова Шевченківського району міста виїхали на об'єкт, було встановлено, що ЖК звели з порушеннями. У результаті забудовника змусили привести проєктну документацію у відповідність до будівельних норм.

13 лютого документи завантажили до Реєстру будівельної діяльності, а 21 лютого житловий комплекс ввели в експлуатацію. Тепер у харків'ян буде вдома тепло та енергомережі під'єднають за постійною схемою.

ЖК Панорамний

Ще один скандал спалахнув уже у Львові з житловим комплексом Панорамний. Інвестори поскаржилися порталу НЕРУХОМІ, що будівництво будинку розпочалося ще у 2014 році, проте станом на сьогодні його так і не ввели в експлуатацію. У зв'язку з цим, львів'яни готові позиватися до забудовника. Так, один з інвесторів у судовому порядку (рішення Шевченківського районного суду від 21.07.2022 у справі № 466/9839/19) зміг стягнути штрафи з фірми за трьома договорами про купівлю-продаж майнових прав на загальну суму 1 255 880 грн. Наразі рішення оспорюється в апеляційному порядку. Також, за інформацією з Судової влади, позови до забудовника пред'явили ще низка інших інвесторів. У 2020-2021 роках Інспекція ДАБК Львова двічі намагалася провести перевірку, але їх тоді не допустили.

За даними, у забудовника ТОВ "Омега Львів" явно намалювалися проблеми. Так, за останньою інформацією YouControl, компанія мала податкову заборгованість, і фактично вона не мала статутного капіталу.

ЖК Поділ Град Vintage

Відібрати землю намагаються в Edelburg Development, який будує на Вознесенському узвозі у Києві ЖК Поділ Град Vintage. На думку громади Подільського району, міськрада незаконно погодила землевідведення. Також місцеві жителі скаржаться, що забудовники невблаганно ущільнюють Подільський район, де майже не залишилося зелених зон, при цьому не дбаючи про розвиток соціальної інфраструктури, а дороги навіть у вихідні сковують затори.

ЖК Поділ Град Vintage поки що не ввели в експлуатацію, а суди розглядають справу щодо нього вже по другому колу.

Скандал зі столичним парком "Наталка"

9 лютого Київрада передала компанії "Гювексхаус" в оренду на 10 років земельну ділянку площею 1,2 га на Оболонській набережній, 18, "для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, оздоровчих та туристичних цілей".

Делікатність ситуації в тому, що ділянка розташована на Оболонській набережній, і вона є частиною парку "Наталка", створення якого оболонська громада буквально "вибивала" майже 10 років. Особливий резонанс виник, коли громадськість дізналася, що такі унікальні землі віддали в оренду за 22 тисячі гривень на місяць. При чому йдеться не просто про землі, а про землі Водного фонду, де будувати заборонено, а орендар має намір звести там ресторан і, можливо, готель та великий майданчик для паркування, упевнені місцеві активісти. Як уточнив депутат Київради Владислав Трубіцин, з приводу будівництва у парку "Наталка" вже порушено кримінальну справу (йдеться про прибудову до кесона).

Варто також наголосити, що питання про передачу приватної компанії дільниці лобіював особисто мер Віталій Кличко. На цей момент звернули увагу у Верховній Раді й депутати та пообіцяли надіслати запит до НАЗК, ДБР, НАБУ та Офісу генпрокурора з приводу перевірки щодо корупції діяльності очільника міста.

Дивно, однак до безпосереднього фігуранта скандалу – власника ТОВ "Гювексхаус" Ігоря Тинного у жодної з сторін питань, схоже, немає (поки що). Сам бізнесмен пояснює своє рішення так: "Ми придбали стару занедбану нерухомість і за законом маємо всі права оформити землю під нею. Ця земельна ділянка ніколи не була частиною парку".

На сайті Київради створили петицію, з вимогою не облаштовувати паркінг всередині парку "Наталака" при реконструкції кесона. Однак, як розглядають петиції столична влада, всі ми чудово знаємо, тому якихось ілюзій тут краще не будувати.

Землетрус у Туреччині та полювання на забудовників

Низка потужних землетрусів у Туреччині знищила десятки тисяч житлових будинків. Найбільші руйнування спостерігалися на півдні країни. Слід зазначити, що значна частина зруйнованих будинків – новобудови. Для їх будівництва застосовуються більш жорсткі вимоги щодо міцності матеріалів та конструкцій. Проте, як виявилося, багато забудовників нехтували правилами та підкуповували інспекторів-контролерів. Зокрема, повідомляється про численні випадки нерегламентованих ремонтів і навіть демонтаж несучих колон на перших поверхах турецьких будинків для облаштування офісів банків або магазинів.

На думку аналітиків, причиною загибелі людей стали значна потужність поштовхів, нехтування будівельними стандартами, корупція та погана політика. Останніми роками отримувати дозволи на будівництво полегшало, а перевірки з боку контрольних органів ослабли. Експерти розповідають, що проєкти відповідають будівельним нормам лише на початку будівництва, але не наприкінці. Як тільки інспектори йдуть, забудовники зменшують кількість або якість заліза і скорочують кількість сталевих петель, що запобігають прогину балок і колон під навантаженням.

Після усвідомлення масштабів трагедії влада Туреччини "оголосила полювання" на потенційно причетних до порушень під час будівництва житла. У результаті більше сотні людей було затримано. Це здебільшого керівники підрядних організацій, інженери, власники девелоперських компаній. Їм інкримінують недбалість при зведенні житлових будинків.

Статистика та цифри

За даними Держстату в 2022 році було введено в експлуатацію 7,1 млн квадратних метрів житла, що на 38% менше показників 2021 року. Проте варто зазначити, що незважаючи на активні бойові дії у кількох регіонах, показники здачі житла перевищили торішні. Так, йдеться про Полтавську область (+48% нових квадратних метрів), Вінницьку область (+11 нових квадратних метрів), Чернігівську область (+7% нових квадратних метрів).

Більше українці цікавляться двокімнатними квартирами площею від 32 до 75 м2 – 35% від загальної кількості запитів, 21% українців цікавляться лише однокімнатними квартирами площею від 17 до 52 м2. Найменша кількість переглядів складає 5% від загальної кількості та посідає ознайомлення з квартирами від 1 до 3 кімнат площею від 38 до 98 м2. Квартири від 2 до 3-х і більше кімнат переглядає 8% українців.

За повідомленнями Нацбанку, у 2022 році українські банки видали 2009 іпотечних кредитів на 2 млрд гривень, що значно менше від показників у 2021 році. Так, через війну кількість оформленої іпотеки скоротилася у 5,3 рази, і більш ніж у 4 рази знизилася загальна сума. При цьому левову частку цих кредитів видали в січні-лютому, до повномасштабного вторгнення російського агресора. З березня до червня іпотеку не оформив жоден банк. В останньому четвертому кварталі 2022 року цифри дещо покращали. У I кварталі 2023 року банки очікують зростання попиту на іпотеку та незначного скорочення попиту на споживчі кредити. Тому банки планують стимулювати зростання іпотечного кредитування.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

74

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом