Київрада таки віддала ділянку у парку бізнес-партнеру Льовочкіній

Київрада на засіданні 9 лютого передала приватній компанії в оренду ділянку землі площею 1,3 га у парку "Наталка". Орієнтовна орендна плата становитиме лише 22 тисячі гривень.

На ділянці розташований Кесон та найстаріша двоповерхова будівля Оболоні. У 2017 році активісти ГО "Парк Наталка" запропонували Віталію Кличку створити арт-простір у Кесоні та розробили відповідний проєкт. Міська влада проігнорувала цю ініціативу. Починаючи з 2020 року, без необхідних дозвільних документів, розпочалася його реконструкція під ресторан.

Питання було дуже болючим для громадськості. Як повідомила засновниця громадського руху "Почайна" Аннабелла Моріна, рішення Київради "продавлював" особисто мер Києва Віталій Кличко. Орендарем виступила компанія "Гювексхаус".

"Мер каже, що шукав власника Кесона. У 2017 році його не просто знайшли, а обмежили у правах. Суд наклав арешт у рамках кримінальної справи про крадіжку Кесона та фальсифікацію документів у 90-х роках. Але потім арешт зняли, а власник Кесона незабаром змінився. Ним став друг мера. Виступ Віталія Кличка свідчить про конфлікт інтересів, перевищення влади та службових повноважень", - написала Моріна.

За даними Земельного кадастру, використовувати ділянку можна виключно для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних та туристичних цілей. Проте активісти не відкидають, що тут може з'явитися і житловий комплекс.

"Проєкт рішення передбачає нове будівництво (п.2.7.), і в ньому зазначено неправильну категорію земель: замість водного фонду – житлова та громадська забудова (для цього підтасували факти у реєстрі нерухомого майна)", - додала Моріна.

За даними порталу YouControl, компанія "Гювексхаус" була заснована лише 4 місяці тому, статутний капітал – 10 тисяч гривень. 90% фірми належить бізнесменові Ігорю Тинному. Він входить до десятки найбільших інвесторів у "зелену енергетику" і є одним із ідеологів створення "Української асоціації поновлюваної енергетики".

Разом із партнерами, у тому числі з Юлією Льовочкіною, володіє 35 малими ГЕС та 6 невеликими СЕС. Нерухомість також входить до його інтересів. За даними ЗМІ, Тинний є другом Віталія Кличка.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, у Києві в рамках капітального ремонту та благоустрою Оболонського острова буде збудовано парк із амфітеатром, зонами відпочинку, спортивними майданчиками та велосипедними доріжками. До парку "Наталка" збираються збудувати новий пішохідний міст.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

154

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом