Хабар у Мінрегіоні та крапка у справі "Монстра на Шулявці". Топ подій за січень

Пропонуємо добірку найважливіших подій для будівельної сфери та ринку нерухомості за перший місяць 2023 року. Насамперед він запам'ятався скандалом у профільному міністерстві, де за хабар був відсторонений з посади заступника голови Мінрегіону, фінальним рішенням суду щодо "Монстру на Шулявці" та об'єктів культурної спадщини. Про це та інше читайте у дайджесті за січень від порталу НЕРУХОМІ.

Справа про хабарі у Мінрегіоні

Під час одержання хабара у 400 тисяч доларів 22 січня затримали заступника голови Мінрегіону Василя Лозинського. Разом із ним арештували ще кілька людей, проте слідство поки що не розкриває їхніх імен.

Як з'ясували правоохоронці, злочинне угруповання, до складу якого входив колишній заступник міністра, забезпечувало укладання договорів про закупівлю електроустаткування для відновлення об'єктів критичної інфраструктури з боку держави із заздалегідь визначеними фірмами. Власники цих підприємств мають передати посадовцям близько 300 млн грн. Ця сума є різницею між реальною вартістю товарів та виплаченою державою.

В операції з викриття взяли участь понад 150 працівників бюро. Проведено обшуки, під час яких вилучено близько 1 млн грн. Одразу після операції НАБУ Кабмін на позачерговому засіданні звільнив чиновника.

24 січня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ухвалив рішення про відправлення колишнього заступника міністра під цілодобовий домашній арешт до 22 березня 2023 року. У короткому коментарі для журналістів Лозинський повідомив, що ні в чому не винний.

"Позиція захисту та моя особиста, що ми не згодні з цими тезами, які прописані у звинуваченні, це перше. Друге – рішення суду, на те воно і рішення суду. Ми його виконуватимемо і працюватимемо за ним", — сказав він.

Через токсичну репутацію від Лозинського багато хто почав відхрещуватися, хоча, за даними ЗМІ, ще нещодавно влада його підтримувала. Як відомо, Лозинський прийшов працювати до Кабміну зі Львова у 2020 році. Після об'єднання двох міністерств – Мінрегіону та Мінінфраструктури – він зумів зберегти свою посаду. Тому, виходячи з доказової бази НАБУ та САП у суді, є ймовірність, що у справі Лозинського можуть випливти ще низка відомих прізвищ.

Суд поставив крапку у справі скандального "Монстра на Шулявці"

Касаційну скаргу ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" – забудовника скандального БФК 50Avenue на проспекті Перемоги, 50а у Києві – відхилив Верховний Суд України. Таким чином служителі Феміди підтвердили, що чиновники правомірно відмовляли у видачі містобудів у зв'язку з невідповідністю намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні.

У рамках цієї справи ОК "Ексон Прем'єр Шулявська" намагався "змусити" чиновників КМДА видати йому МУО на проєктування будівництва багатофункціонального комплексу у Шевченківському районі Києва.

Тут було заплановано будівництво БФК 50Avenue: дві вежі заввишки 34 та 48 поверхів, об'єднаних унизу стилобатом. Забудовник планував облаштувати квартири чи апартаменти, офіси та магазини. Також передбачалося, що під будинком буде обладнано підземний паркінг, а на даху – басейн. Будівництво почалося на ділянці 0,3 га в межах скверу, одразу над тунелем метро.

Зазначимо, що попри всю незаконність та абсурдність ситуації, ще два роки тому забудовник продав більшу частину квартир у комплексі. У всій цій історії є ще один цікавий нюанс: купити житло у БФК 50Avenue могли лише ізраїльтяни. єдиний "відділ продажу" новобудови знаходиться в Ізраїлі. "Українська" версія сайту 50Avenue тільки на івриті. Щоправда, є ще одна із ізраїльським доменом, але доступ туди для України закрито.

Садиба Дмитрієва – знову пам'ятка архітектури

Ще одне важливе рішення, яке виніс Верховний Суд України 18 січня, було щодо старовинної садиби Дмитрієва у Києві. Зокрема, суддя скасував рішення Окружного адмінсуду та визнав садибу комплексною пам'яткою архітектури.

Будинок Дмитрієва це останній архітектурний ансамбль садибного типу, що зберігся на Подолі. Його історія налічує близько 200 років. Автором є архітектор Олександр Кривошеєв.

У 2014 році Мінкульт вніс два будинки з комплексу на Хорива до Держреєстру пам'яток архітектури, які збиралася реконструювати "Конвалія-Нерухомість". Через ці обставини компанія подала до суду. Проте приватне підприємство займалося лише відселенням мешканців, а реконструкцію історичних будівель так і не було проведено. При цьому, всупереч положенням договору, було зареєстровано право приватної власності.

У 2021 році суд виключив із Держреєстру одразу п'ять пам'яток архітектури, які входили до складу комплексу на Хорива.

Бенефіціаром та засновником компанії "Конвалія Нерухомість" є Вікторія Рогач, а керує нею – Роман Шингур. Також фірму пов'язують із колишнім головою Центрвиборчкому Михайлом Охендовським.

Тенденції на ринку нерухомості

Попри активні бойові дії та регулярні прильоти по Києву, столичні забудовники поступово нарощують активність і здають в експлуатацію свої об'єкти. Хоча це відбувається, можливо, не так швидко, як хотілося, проте позитивна тенденція намітилася.

ЖК Taryan Towers

Введено в експлуатацію другу вежу столичного преміумного житлового комплексу Taryan Towers, який розташований у Печерському районі на вул. Іоанна Павла ІІ на колишній території промислового комплексу ВАТ "Київський завод "Радар". Усього комплекс складається з трьох веж, першу ввели в експлуатацію ще у 2020 році, а третю мають запровадити цього року.

Раніше експерти НЕРУХОМІ з'ясували, що ЖК Taryan Towers відповідає заявленому класу преміум за низкою показників. Однак питання паркування буде болючим для майбутніх мешканців. Справа в тому, що за планом передбачено паркінг на 670 машиномісць, що для такого комплексу буде недостатньо. Для відповідності тут мали передбачити паркування щонайменше на 860 авто.

Зазначимо, що свого часу будівництво ЖК Taryan Towers супроводжувалося деякими скандалами, пов'язаними з будівництвом в історичному ареалі Києва. Проте забудовнику вдалося вирішити проблеми, винісши їх у публічну площину. Крім іншого, Верховний Суд, розглядаючи справу про відміну припису Мінкульту (стверджувалося також, що замовник "Познякижилбуд" не отримав дозвіл на земляні та будівельні роботи), встановив відсутність порушень у діях замовника.

ЖК Перспектива

Влада Києва, схоже, ухвалила рішення щодо ЖК Перспектива, який пов'язують зі скандальним забудовником Анатолієм Войцеховським.

Зокрема, до Київради було подано проєкт рішення про передачу в оренду ТОВ "Глобал Строй-3" та ОК "Житловий комплекс "Перспектива" земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:62:096:0031 та зміна його цільового призначення - "для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку".

Сьогодні процес будівництва ЖК Перспектива заморожений, а інформація про цей об'єкт є на сайті Асоціації допомоги постраждалим інвесторам у розділі "Проблемний об'єкт".

Щоб можна було розпочати процес легалізації незаконного будівництва, столична міськрада з другої спроби затвердила проєкт Детального плану території у межах вулиць Оноре де Бальзака, Градинської та Радунської у Деснянському районі.

ЖК UNIT.Home

Отримав сертифікат готовності також девелопер ЖК ЖК UNIT.Home : введено в експлуатацію перший будинок А.07. ЖК UNIT.Home – це житлова складова інноваційного парку UNIT.Сity, що розміщується між Дорогожичами та Лук'янівкою у Шевченківському районі Києва.

Як з'ясували експерти НЕРУХОМІ, поряд із ЖК UNIT.Home знаходиться телевежа. Вона розміщена у прямій видимості – за 730 метрів до житлової частини та за 440 метрів до межі ділянки комплексу. Потужність її така, що покриває Т2 значну частину Київської області. Відповідно електромагнітне випромінювання несе потенційну шкоду здоров'ю у зоні його постійної дії. Тому бажаючі придбати тут квартиру мають враховувати цей фактор.

Статистика та цифри

Згідно зі звітом Нацбанку за результатами щомісячного опитування підприємств, у грудні будівництво мало найстриманіші серед інших секторів економіки показники перспектив своєї діяльності. За озвученими даними, секторальний індекс очікувань ділової активності у будівельній галузі знизився до 35,6 (у листопаді становив 41,0), тоді як загальний індекс у грудні 2022 року знизився до 42,1 (з 42,7 у листопаді). На думку аналітиків, зниження показників насамперед пов'язане з дуже низьким попитом на ринку, виробничими витратами, перебоями з енергопостачанням. Важливим також вважають сезонний чинник. Згідно з опитуванням, забудовники суттєво погіршили очікування нових замовлень, обсягів закупівлі сировини та будівельних матеріалів. Оцінки обсягів виконаних робіт також знизилися.

У свою чергу ексаналітик Нацбанку з питань ринку нерухомості Наталія Задерей висловила думку, що забудовники намагаються утримати ціни на квадратні метри, щоб не допустити панічного розпродажу, внаслідок якого тренд на ринку може розвернутися у зворотний бік.

Щодо цін на ринку оренди житла, то в Україні вони мають різноплановий тренд. У більшості областей вартість зросла, однак у чотирьох, зокрема Києві, ставки знизилися. Найдорожча оренда житла виявилася у Львівській та Закарпатській областях, де за однокімнатну квартиру доводиться платити вдвічі більше. На Львівщині подорожчання склало111,5% – від 5191 до 10977 грн, на Закарпатті – 97,9% (від 4399 до 8706 грн). Помітно орендні ставки зросли у Івано-Франківській (83,1%), Чернівецькій (79,3%), Хмельницькій (70,5%) областях. На Тернопіллі, Рівненщині та Волині оренда подорожчала не так помітно.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

141

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом