Боротьба за "Квіти України" і подорожчання житла: чим запам'ятався липень

Порятунок київської будівлі "Квіти України" і стрибок цін на ринку нерухомості, безсумнівно, є знаковими подіями липня. Про це і трохи інше читайте у свіжому огляді подій за місяць від НЕРУХОМІ.

Скандал з "Квітами України"

Будівля "Квітів України" хоч і не є за документами пам'яткою архітектури, проте має високу цінність. Це один з яскравих прикладів естетичного розмаїття, а автор проєкту Микола Левчук у 1986 році отримав за нього премію Спілки архітекторів України.

Власником будівлі є компанія – "Квіти України", яка вже багато років володіє нею. Раніше це був не просто один з найбільших квіткових магазинів нашої країни, тут розташовувалися оранжерея, виставковий зал і проходили різні гуртки з флористики. Але з часом напрям виявився збитковим. В результаті власник будівлі Олексій Пишний заявив про повну переорієнтацію бізнесу і замість оранжереї з квітковим магазином вирішив відкрити тут офісні приміщення, з ресторанами і підземним паркінгом. Він пообіцяв провести громадські обговорення нового проєкту будівлі, цінні елементи приміщень демонтувати, а після проведеної реконструкції відновити, 35-річний виноград, який обплітав і став частиною фасаду будівлі пересадити. Але у підсумку своєї обіцянки так і не дотримав: виноград нещадно зрізали у саму спеку (в результаті чого він відразу загинув), а продемонстрований проєкт нової будівлі взагалі не мав нічого спільного з сьогоднішнім її виглядом, при цьому обговорень, як таких, не відбулося. 12 липня техніка приступила до демонтажних робіт, змусивши киян зломити паркан і фізично заблокувати роботу будівельників.

Скандал набрав великих масштабів, на який не могли закрити очі представники влади. Пізніше Шевченківський райсуд столиці арештував будівлю "Квітів України" за статтею про самоправство.

А ось в Департаменті містобудування зізналися, що видали містобуди на реконструкцію будівлі у межах фундаменту. Як прокоментував рішення заступник голови департаменту Юрій Тацій, "за фактом забудовник може демонтувати існуючі несучі конструкції, зате будувати нові у старих межах".

У своїй правоті впевнений і Пишний. Але як би там не було будівельну техніку від "Квітів України" відігнали.

Підбиваючи підсумки цієї історії, варто зазначити, що, завдяки тільки лише ініціативі киян вдалося відстояти столичну пам'ятку. У "Квітів України" були всі шанси повторити долю будинку Уткіна, від якого залишилися лише фундамент і спогади. Подив викликає і позиція власника будівлі, який обрав шлях гучних публічних обіцянок, але потім швидко від них відмовився. Пишний мав всі шанси стати прикладом моральної поведінки щодо міста і громади, проте обрав інший шлях і програв.

Масштабна забудова на Либідській в Києві

Нещадна забудова у столиці, в ході якої руйнують пам'ятки архітектури, об'єкти культурної спадщини та інші будови, що мають високу архітектурну цінність, досягла, мабуть, свого апофеозу останнім часом. Кияни, розуміючи, що підтримки з боку влади можуть не дочекатися, часто намагаються вершити правосуддя самі.

Інформація про те, що знамениту будівлю з "літаючою тарілкою" біля станції метро "Либідська" оточують будівельним парканом без інформаційного стенду, стурбувала громадськість.

Але влада міста постаралися запевнити активістів, що ситуація в цьому випадку знаходиться під контролем, побоюватися знесення будівлі не варто. Зокрема, як запевнив глава Департаменту культурної спадщини Олександр Нікоряк, йдетья про реставрацію самої "тарілки" і двох крил будівлі. Владі вже продемонстрували проєкт, було погоджено, що будівельники зроблять зовні і що всередині.

Тим часом, стало відомо, що неподалік у провулку Лужевського, 3 готуються до демонтажу довоєнної будівлі, що є найстарішою на Либідській площі. Про плани зі знесення відкрито заявили з майданчика будівельники.

Відомо, що на початку року було проведено аукціон і будівлю викупила компанія "Систембуд". Згідно з даними порталу YouControl, бенефіціарами фірми є Наталія Ульшина та Дмитро Ароцкер. Останнього пов'язують з компаніями з орбіти Вагіфа Алієва. Також наголошується, що компанія має на сьогоднішній день податкові борги, а аналіз видів діяльності, показує, що фірма має ознаки фіктивності.

Як писали ЗМІ, Вагіф Алієв – це великий девелопер, кілька років тому оголосив про плани побудувати у Києві 10 мегамоллів, по одному в кожному районі міста. Нині реалізовано тільки два проєкти - Lavina і Blockbuster. При цьому підкреслюється, що пріоритетним для нього є запуск ТРЦ Ocean Mall, що знаходиться по сусідству з популярним торговим центром Ocean Plaza.

Як буде вирішуватись питання щодо реставрації пам'ятки архітектури біля Ocean Plaza – покаже час. Однак, чомусь тут встановлюють міцний будівельний паркан, подібний стіні фортеці, зламати який вручну активістам не вдасться.

Статистика, цифри і прогнози

Ціни на нерухомість демонструють активне зростання, частково це пов'язано з відновленням світової економіки після кризи, викликаної коронавірусом, і збільшеним попитом на нове житло. Частково пов'язане з подорожчанням будівельних матеріалів.

Так за даними Євростату, найстрімкіше зростання цін за рік було зафіксовано у Люксембурзі і склало 17%. На другому місці опинилася Данія, з приростом у 15,3%, на третьому Литва, де житло подорожчало на 12%. У п'ятірку лідерів також увійшли Чехія (+11,9%) і Нідерланди (+11,3%).

У дослідженні консалтингової компанії Deloitte йдеться, що квартири в новобудовах Австрії є найдорожчими у Європі, тут ціна квадратного метра в середньому становить 4460 євро. Ціни на житло в цій країні виросли з 2020 року на 5,84%. Але незважаючи на це попит на ринку як і раніше високий. У Німеччині, Великобританії та Ізраїлі ціна квадратного метра в новобудовах в середньому перевищує 4 тисячі євро.

В Україні ціни на житло продемонстрували теж швидкий підйом. За даними Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA), за перше півріччя 2021 року вартість квадратного метра в українських новобудовах зросла від 10 до 20%. При цьому собівартість житла, заявили в асоціації, зросла ще сильніше. Перш за все це пов'язано з подорожчанням будівельних матеріалів.

В Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України наводять схожі цифри, зазначаючи, що ціни на первинному ринку в першому півріччі виросли в середньому на 15-18% і 7-10% на вторинному ринку.

Помітно зросла і вартість заміської нерухомості – на 10-15%, в залежності від місця розташування, площі та якості будівництва. Найбільше зміна цін торкнулося класів комфорт+ і бізнес у передмісті Києва – близько 20 км від столиці. За півроку житло тут подорожчало на 15%.

Що стосується орендних ставок на житло, то за даними Центру економічних стратегій, вони в столиці України підскочили до річного максимуму. Так зняти однокімнатну квартиру обійдеться станом на липень в середньому в 11 843 гривні, двокімнатну – 19 971 гривню, трикімнатну – 37 271 гривню.

Що стосується перспектив, то більшість експертів сходяться на думці, що зберігаються тенденції зростання і до кінця року житло додасть у вартості ще 10%. На це може вплинути низка факторів, таких як економіка і розвиток іпотечного кредитування.

Новини будівельних компаній

Київміськбуд ввів в експлуатацію частину житлових будинків ЖК Подол Град з об'єктами соціальної інфраструктури в урочищі Гончарі-Кожум'яки на вулицях Воздвиженській, Гончарній, Кожум'яцькій, Дегтярній у Подільському районі Києва. Цей об'єкт КМБ прийняв у "спадок" від Укрбуду.

Як повідомили у холдинговій компанії, найближчим часом інвестори будуть запрошені для підписання необхідних документів і подальшого оформлення прав власності.

"ЖК Поділ Град зданий в експлуатацію. Ще один укрбудівскій комплекс, який КМБ успішно добудував і довів до логічного завершення. Зазначу, що останнім часом ДАБІ йде нам на зустріч у питанні таких "особливих" будинків. Якщо так буде і надалі, то перспективи дуже непогані", - написав глава компанії Ігор Кушнір.

Коментуючи ситуацію на ринку, він зазначив, що житло буде серйозно дорожчати, і це не "креатив маркетологів": вже в цьому році ціна квадратного метра виросла на 18%. На його думку, це відбувається через здорожчання будматеріалів і комплектуючих, інфляції та зростання зарплат будівельників.

Компанія "Строй Сіті" в липні відзначала рік з моменту відкриття свого офісу у Києві. Так, 16 липня 2020 року підписали договори на будівництво ЖК Кристал Хаус (зараз ЖК Crystal Residence) і Паркова Долина (зараз ЖК Голосіївська Долина) – проблемних об'єктів Укрбуду. За результатами підписання були актуалізовані графіки будівництва житлових комплексів. На сьогоднішній день Строй Сіті Development Group, взявся за добудову трьох проблемних об'єктів. Крім вищезазначених, ведеться також і будівництво бізнес-центру Level. Влітку цього року планується введення в експлуатацію 1,2 і 3 секції першого будинку ЖК Голосіївська Долина.

ЖК Auroom, девелопером якого виступає компанія GEOS, в липні отримав поштову адресу: Київ, вул. Паньківська, 20/82. Як повідомляє забудовник, наступним кроком стане оформлення права власності. Щодо подальшого оформлення правовстановлюючих документів та висновків договорів з експлуатуючою організацією, інвесторів буде поінформовано додатково. Також в пресслужбі компанії повідомили про старт продажів в ЖК Orange City.

Будівельна група Синергія виділила 1 млн гривень на створення скверу в Ірпені під Києвом. Він буде розташовуватися на розі вулиць Мечникова і Джерельної. Ця сума піде на створення нових доріжок, майданчика для вигулу собак, ліхтарів, а також облаштування місць відпочинку – зручних лавок і лежаків. Всі старі дерева, що ростуть на місці майбутнього скверу, будуть збережені. Крім того, дерева, які потребують лікування, планують оздоровити і додатково висадити в сквері нові дерева, декоративні рослини та кущі.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

530

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом