Кому і де дозволили будувати ЖК. Огляд роботи ДІАМ за тиждень

Які житлові комплекси Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) дозволила будувати та прийняла в експлуатацію, а яким забудовникам відмовила у наданні дозвільних документів у період з 31 січня по 6 лютого – читайте в огляді НЕРУХОМІ.

Огляд роботи ДІАМ
НЕРУХОМІ

Дозвіл надано

1. Продовження будівництва. Житлове містечко ARTVILLE від Zezman на території Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області.

2. Нове будівництво. ЖК вул. Чоботарська, 80 у Харкові від Трест Житлобуд-1.

3. Нове будівництво. ЖК Club City на пров. Янтарному, 1 в смт Антонівка м. Херсона.

Продаж квартир розпочався ще в травні 2020 року. Дозвіл надано на будівництво 6-поверхового будинку на 80 квартир.

4. Нове будівництво. ЖК AMSTERDAM від Novos Development Group на вул. Пушкіна, 58-60 у Полтаві.

Продаж квартир розпочався ще в листопаді 2021 року. Дозвіл надано на 8-поверховий будинок на 68 квартир.

5. Нове будівництво. ЖК вул. Айвазовського, 1-Б у Каховці Херсонської області від Молодіжний житловий комплекс.

Відмовлено у наданні дозволу

1. ЖК Sense City від Prostir у селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області (І черга).

Підстави для відмови: не надано схвалену у встановленому порядку попередню стадію проєктування "Ескізний проєкт" та експертний висновок стадії проєктування "Ескізний проєкт"; не надано погодження Державіаційної служби України.

2. ЖК Софія Клубний від Мартинов в селі Софіївська Борщагівка Бучанського району Київської області.

Підстави для відмови: замовником не вказано місце розташування об'єкта будівництва, що унеможливлює його ідентифікацію щодо наданого висновку Державної авіаційної служби України; водночас, у разі якщо протягом 3 років не розпочато забудову, рішення про погодження місця розташування та висоти об'єкта від 18.12.2018 вважається анульованим; не надано технічні умови щодо газопостачання або лист розробника проєкту про відсутність потреби; межі ділянки проєктних робіт виходять за межі ділянки землекористування.

3. ЖК Одеська Чайка (Сахарова) від Платинумбуд на вул. Академіка Сахарова в с. Крижанівка Одеської області (СС2).

Підстави для відмови: експертиза проєктів будівництва комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів з відповідним класом наслідків (відповідальності), проводиться експертними організаціями відповідно до механізму проведення експертизи щодо об’єктів з рівнем класу наслідків (відповідальності), визначеним за сукупними показниками комплексу, що будується.

4. ЖК Олімпійський від ІБК Груп 2014 Київ на вул. Олімпійській, 6 у Харкові.

Підстави для відмови: не надано необхідні документи для прийняття рішення, а саме: наказ "Про призначення відповідальної особи за здійснення технічного нагляду за будівництвом" містить не чинний кваліфікаційний сертифікат, проєктна документація відсутня в повному обсязі.

5. ЖК Бетховен від Креатор-Буд на вул. Городницькій, 47 у Львові (8 та 9 черга).

Надано дві відмови.

Підстави для відмови: згідно з інформацією, що міститься в експертному звіті щодо розгляду проєктної документації на будівництво за ескізним проєктом № 7-133-21-ЕП/ТО від 14.12.2021 встановлено, що перевищено максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки, визначений містобудівними умовами та обмеженнями № 691 від 05.08.2016.

6. ЖК Янтарний на пров. І. Франка, 8 у Хмельницькому.

Підстави для відмови: експертиза проєктів будівництва комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з одним класом наслідків (відповідальності), що за сукупними показниками перевищує рівень, встановлений для об’єктів з відповідним класом наслідків (відповідальності), проводиться експертними організаціями відповідно до механізму проведення експертизи щодо об’єктів з рівнем класу наслідків (відповідальності), визначеним за сукупними показниками комплексу, що будується (можлива небезпека для життя і здоров'я людей, які постійно перебувають на об'єкті належить до класу наслідків СС3).

7. ЖК Millennium від МЖК Експрес-24 на вул. Об'їзній в с. Крихівці Івано-Франківської області.

Надано три відмови на житлові будинки №№ 14, 16-19.

Підстави для відмови: код об'єкта будівництва, зазначений в заяві про видачу дозволу на виконання будівельних робіт відповідно до ДКБС 1122.1 – Будинки багатоквартирні масової забудови, що не відповідає намірам забудови земельної ділянки з цільовим призначенням 03.15 – для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, відповідно до Додатка 3 Постанови № 681 "Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва" від 23 червня 2021 р.

8. ЖК Comfort Hall від Будторгінвест на вул. Руська, 229 Б у Чернівцях (ІІ черга).

Підстави для відмови: код об'єкта будівництва, зазначений в заяві про видачу дозволу на виконання будівельних робіт відповідно до ДКБС 1122.1 – Будинки багатоквартирні масової забудови, що не відповідає цільовому призначенню земельної ділянки 03.01 Для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування; подана проєктна документація не містить інформацію про відстань найвіддаленішого по вертикалі елементу об'єкта будівництва, що унеможливлює встановлення відповідності проєктних рішень вимогам містобудівних умов та обмежень.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Русанівська Гавань від Ковальська Нерухомість на вул. Степана Сагайдака, 101 у Дніпровському районі Києва (І черга).

В експлуатацію прийнято житлові будинки № 22-25 та № 30 з паркінгом.

Затримка у введенні – менше року.

2. ЖК Емоція від Team Development на вул. Промислова, 1 у с. Хотів Обухівського району Київської області.

Отримано два сертифікати. В експлуатацію введено житлові будинки № 10 та №11.

Затримка у введенні – 1 квартал.

3. ЖК Чайка від Омокс в с. Чайки Бучанського району Київської області ( I черга будівництва, XI пусковий комплекс, етап 2, 84-квартирний житловий будинок із вбудовано-прибудованими магазинами).

В експлуатацію введено житловий будинок на вул. Лобановського Валерія, 30а.

Затримка у введенні – понад 2 років.

4. ЖК Гостомель Residence від Галсинтез Буд на вул. Богдана Хмельницького у селищі Гостомель Київської області.

Житловий будинок № 2 (cекція № 1) введено в експлуатацію.

Затримка у введенні – менше року.

Відмовлено у прийнятті в експлуатацію

1. ЖК Terracotta від Perfect Group на вул. Чернігівська, 8 у Дарницькому районі Києва (І черга, 1 пусковий комплекс).

Надано дві відмови: готель, будинки №№2-4 та дворівневий паркінг.

Підстави для відмови: не забезпечено доступність території об’єкта для маломобільних груп: відсутні тактильні елементи, тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики, огорожі сходових маршів, відсутні пандуси; наявний акт прийняття мереж зовнішнього електропостачання та акт прийняття внутрішньої електропроводки, силового електрообладнання, підключення будинку до ТП і забезпечення постійного електропостачання, водночас під час огляду виявлено відсутність трансформаторної підстанції; відсутні електролічильники; відсутні лічильники обліку газу; відсутні лічильники води; будівельні роботи на об'єкті не завершені і тривають.

2. ЖК Krona Park II від Альянс Новобуд на розі вул. Симоненка Василя та вул. В. Чорновола 3 мікрорайону IV житлового району в Броварах (І черга – житлові будинки 1 та 2, трансформаторна підстанція 2).

Підстави для відмови: відсутні тактильні елементи у ліфтах та сходових маршрутах, тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики; не відповідність даних техніко-економічних показників, зазначених в експертному звіті, даним технічної інвентаризації та проєкту.

3. ЖК Світанок від Регіон Буд на вул. Головатого, 71-а у Борисполі Київської області.

Підстави для відмови: не встановлені газові котли, газосигналізатори та радіатори; на одній з вхідних груп не виконано огородження сходів та пандуса; не повною мірою виконано оснащення багатоквартирного житлового будинку обладнанням та елементами пожежної безпеки, відповідно до ДБН В.1.1.7-2016 Пожежна безпека об'єктів будівництва, а саме не встановлені інформаційні покажчики шляхів руху евакуації.

4. ЖК Дім на вул. Майборського, 11/1 у Хмельницькому.

Підстави для відмови: відсутні тактильні елементи, тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики, тактильна плитка, відсутні пандуси; не виконані у повному обсязі роботи з благоустрою території (в акті готовності об’єкта до експлуатації не зазначено види робіт, які переносяться до закінчення несприятливих погодних умов); не завершені роботи з газопостачання квартир, відсутні датчики загазованості; не укомплектована шафа пожежної безпеки; виявлено розбіжності техніко-економічних показників в п. 6.1 акту готовності, за проєктом площа житлового будинку – 7942.16 кв.м, за результатами технічної інвентаризації – 8651.4 кв.м.

5. ЖК Європейський від БМК Атлант на вул. Європейська, 183 у Полтаві (І та ІІ черги).

Підстави для відмови: роботи із забезпечення доступності до об’єкта маломобільних груп населення виконанні із порушенням будівельних норм встановлених ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд, а саме: тактильні смуги, тактильні інформаційні покажчики.

6. ЖК Кемпінг Сіті на вул. Київська в смт Стрижавка Вінницького району Вінницької області (4 черга).

Підстави для відмови: не закінчені роботи з благоустрою території та забезпеченості повного доступу до об'єкта для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (паркувальна зона та розмітка відсутні); не змонтовані газосигналізатори відповідно до ДБН В.2.5-20-2018 "Газопостачання"; виконані роботи на об’єкті не відповідають проєктній документації, а саме: зовнішні огороджувальні конструкції першого поверху виконані не прозорою огороджувальною конструкцією (стіною), проєктом передбачено суцільне засклення; не змонтована пожежна сигналізація тощо.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, які ЖК розглянула ДІАМ у період з 24 по 30 січня.

Проверенные ЖК

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук