Кому ДАБІ дозволила будувати ЖК, а кому відмовила – огляд роботи інспекції за тиждень

Державна архітектурно-будівельна інспекція минулого тижня надала забудовникам близько десятка відмов на будівництво житлових комплексів (СС3) та лише один дозвіл. Проте була не такою суворою щодо введення об’єктів до експлуатації.

Кому ДАБІ в період з 14 по 18 грудня дозволила будувати ЖК або відмовила у видачі дозволу, та які комплекси були прийняті до експлуатації, а які ні – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Кому можна розпочати будівництво

RENOME Comfort отримав дозвіл на будівництво Pokrovsky Apart Complex на вул. Орлова, 2 в Рівному.

Варто зазначити, що дозвільний документ забудовник здобув із другої спроби. Місяць тому інспекція надала йому відмову через відсутність результатів ОВД, порушення допустимого відсотку забудови, перевищення висотності комплексу, недостатню кількість машиномісць та зарядних пристроїв для авто з електродвигунами.

Отримали відмову у видачі дозволу

1. Київміськбуд отримав вже другу відмову на будівництво багатофункціонального офісно-ділового комплексу з паркінгом на вул. Митрополита Липківського, 14-А у Солом'янському районі Києва.

Підстави для відмови: будівництво громадської будівлі багатофункціонального офісно-ділового комплексу з паркінгом передбачено на земельній ділянці з цільовим призначенням "для іншої житлової забудови" (тобто цільове призначення землі не відповідає намірам забудови); не дотримано мінімальну відстань від об’єкта будівництва до червоних ліній, креслення фасадів надані не в повному обсязі, не забезпечено необхідну кількість паркомісць.

2. ТОВ "Консалтингова група "БІЗНЕС" на будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом на вул. Кибальчича, 1 у Дніпровському районі Києва.

Підстави для відмови: не дотримано вимоги державних санітарних правил (не витримані нормативні відстані до майданчиків для ігор дітей на відстані не менше 12 м від вікон житлових і громадських будівель, внутрішньоквартальних проїздів та на відстані не менше 20 м від місць розміщення сміттєзбірників, короткочасних автостоянок, а також не відокремлено по периметру смугою зелених насаджень шириною не менше 3 м); відсутні погодження ДП "Украерорух" та Державіаслужби України; не надано технічних умов щодо електропостачання, водопостачання та водовідведення, щодо теплопостачання та газопостачання або листа про відсутність потреби в них; не надано розрахунок класу наслідків (відповідальності) та категорії складності; не збережено нормативну кількість машиномісць.

3. Отрада-Девелопмент на ЖК Перший Французький, що на Французькому бульварі, 3 в Приморському районі Одеси. Зазначимо, що це вже третя спроба забудовника отримати дозвіл протягом 2020 року.

Підстави для відмови: не зазначено дату та номер наказу про присвоєння адреси об'єкта будівництва; проєктна документація розроблена без врахування вимог ДСТУ; в складі проєктної документації відсутні відомості щодо погодження проєктних рішень із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; не дотримано вимоги щодо погодження головним архітектором міста містобудівних та архітектурних проєктних рішень об'єктів, розташованих в історичній частині міста, історичних ареалах; не забезпечено нормативну кількість машиномісць; об'єкт будівництва не забезпечено нормативними розмірами майданчиків у складі прибудинкової території; не дотримано вимоги щодо мінімальної розрахункової площі земельної ділянки для окремо розташованого житлового будинку; не дотримано вимоги технічних умов на електропостачання щодо будівництва нової ТП; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення в межах житлової забудови та допустимого відсотку забудови земельної ділянки.

4. ТОВ "Слов'янський дім ФПУ" на реконструкцію будівель та споруд під багатофункціональний комплекс на вул. Нагірній, 25 у Шевченківському районі Києва. Зазначимо, що це вже друга відмова від ДАБІ.

Підстави для відмови: не надано технічних умов щодо теплопостачання або листа про відсутність потреби в них; не дотримані санітарно-захисні зони; не забезпечено нормативної кількості машиномісць; не забезпечено розрахункові показники граничних розмірів майданчиків, що мають бути розташовані на прибудинковій території; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення для житлової забудови, яка повинна складати 450 чол/га, а фактично становить 707 чол/га; генеральний план розроблений не у відповідності до ДСТУ (відсутні межі земельної ділянки, лінії регулювання забудови); не дотримано вимоги МУО щодо проєктування в житлових будинках приміщень для прийому громадян дільничними, штабів громадського формування та приміщень для чергових (консьєржів); не дотримано вимоги МУО щодо забезпечення мешканців комплексу об'єктами соціальної сфери (дитячих дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, об'єктами охорони здоров'я); не дотримано вимоги щодо захисту прилеглих будинків і споруд від руйнації, з додаванням відповідних технічних висновків у складі проєктної документації; не дотримано вимоги щодо влаштування накопичувальних майданчиків (10% від кількості транспортних засобів, що прибувають) при в’їзді до паркінгу та тимчасової автостоянки; не дотримано вимоги щодо погодження містобудівного та архітектурного рішення об'єкта проєктування з Головним архітектором міста; не дотримано вимоги щодо отримання позитивного висновку та дозволу Управління збереження історичного середовища та охорони об'єктів культурної спадщини Київської міської державної адміністрації.

5. ТОВ "АТП "Відрадний" на ЖК на вул. Припортова (Героїв Сталінграда), 22/1 в Придніпровському районі Черкас.

Підстави для відмови: не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; не забезпечено мінімально розрахункову площу земельної ділянки; наданий розпорядчий документ замовника про затвердження проектної документації був виданий до отримання експертного звіту; не дотримані санітарно-захисні зони; не надано наказ про призначення виконроба.

6. Materik на ЖК Олексіївський, що на пров. Грузовий, 1 в Малиновському районі Одеси.

Підстави для відмови: відомості щодо найменування об’єкта будівництва, зазначені в заяві на видачу дозволу, не узгоджуються з найменуванням об’єкта в експертному звіті; в містобудівних умовах та обмеженнях містяться посилання на ДБН А.2.1-1-2014 , що втратили чинність на час видачі містобудів; перевищено максимально допустиму щільність населення; не запроєктовано майданчики для тимчасової стоянки велосипедів та вигулу домашніх тварин; не забезпечено нормативну кількість паркомісць.

7. Трест Житлобуд-1 отримав відмову на нове будівництво житлового комплексу на вул. Полтавський шлях, 186, вул. Полтавський шлях, 188-А, вул. Полтавський шлях, 188, ріг вул. Холодногірської в Харкові (1 черга будівництва).

Підстави для відмови: не зазначено дату та номер наказу про присвоєння адреси об'єкту будівництва; цільове призначення земельних ділянок не відповідає намірам забудови; проєктна документація розроблена без врахування вимог ДСТУ; не дотримано вимоги щодо влаштування паркомісць для маломобільних груп населення; не дотримані санітарно-захисні зони; не надано висновок з ОВД; об’єкт будівництва не забезпечений прибудинковими майданчиками; недостатньо паркомісць; об’єкт не забезпечений зарядними пристроями для автомобілів з електричними двигунами.

Цікавим є те, що цільове призначення землі (невідповідність якого є однією з підстав для відмови) - 02.10 Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури, для будівництва житлового комплексу.

8. Трест Житлобуд-1 на ЖК Будинок на Сумській,що на вул. Динамівській, 1, вул. Динамівській, 3 та вул. Сумській, 77 у Харкові.

Підстави для відмови: не дотримано вимоги державних санітарних правил; не збережено нормативну кількість машиномісць; не надано висновок з ОВД; не збережено нормативні площі обов’язкових прибудинкових майданчиків.

9. Трест Житлобуд-1 на нове будівництво багатоквартирних житлових будинків на вул. Авіаційній, 30, вул. Авіаційній, 30-А, вул. Авіаційній, 30-Б, вул. Динамівській, 3 в Харкові.

Підстави для відмови: не зазначено дату та номер наказу про присвоєння адреси об'єкту будівництва; не надано витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо будівель та інженерних споруд, які підлягають демонтажу або оригінал нотаріально завіреної згоди власника будівлі, інженерної споруди на проведення будівельних робіт; не надано наказ про призначення виконроба та фотокопію договору підряду на виконання будівельних робіт; надані технічні умови щодо електропостачання багатоквартирного житлового будинку по вул. Авіаційна, 39Б, не відповідають адресі об'єкта будівництва; проєктна документація розроблена без врахування вимог ДСТУ; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не дотримані санітарно-захисні зони; відповідно до основних креслень не дотримано вимоги щодо влаштування паркувальних місць для маломобільних груп населення; не надано висновок з ОВД; об’єкт будівництва не забезпечений прибудинковими майданчиками в межах відведеної земельної ділянки; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення; не виконано вимоги інклюзивності щодо ширини маршів сходів всередині будівлі.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Сучасний квартал від Азіл Девелопмент Груп на проспекті Любомира Гузара (Космонавта Комарова), 9-Б у Солом'янському районі Києва (ІІ черга).

Зазначимо, що дану чергу ЖК прийнято без затримок. Два тижні тому також в строк було прийнято І чергу.

2. ЖК Атлант на вул. Доківська, 14 в селі Коцюбинське Київської області від Атлант. В експлуатацію прийнято житловий будинок № 8 (ІІ черга будівництва, пусковий комплекс 1) та № 9 (ІІ черга будівництва, пусковий комплекс 2).

Будинки здано раніше заявленого строку відповідно на 3 та 2 квартали.

3. ЖК Атлант на Київській від Атлант в 5 мікрорайоні IV житлового району на вул. Київська в Броварах Київської області.

Житловий будинок № 5 (3 секція) та житловий будинок № 1 здано в експлуатацію в заявлений забудовником строк.

4. ЖК Сирецькі сади від Інтергал-Буд на вул. Маршала Гречка, 10-б у Подільському районі Києва.

Житловий будинок №1, ТП, КНС ( І черга будівництва, І пусковий комплекс) введено в експлуатацію з 6 спроби протягом 2020 року. Затримка у введені – 6 кварталів. Початковий строк здачі – 2 квартал 2019 року.

5. ЖК на вул. Казимира Малевича, 75-77 від Merx у Голосіївському районі Києва.

Введено в експлуатацію житловий будинок №1з вбудованою ТП № 1, будинок №2 (1, 2, 3, 4, 5 пускові комплекси I черги) та будинок №3 (1, 2 пускові комплекси II черги). Початковий заявлений строк прийняття до експлуатації – 2018 рік.

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

ЖК Сонячна брама від ТММ на вул. Ломоносова, 73-79 у Голосіївському районі Києва. Відмова надана на нежитловий будинок Б16 (V пусковий комплекс).

Як піде далі робота ДАБІ в грудні, хто із забудовників отримає право будувати, а хто піде усувати недоліки в проєкті, кому пощастить ввести об'єкт в експлуатацію з першого разу, а кому ні – слідкуйте у нашій постійні рубриці щопонеділка разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

177

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом