Відкритий Реєстр буддіяльності та проблеми Київміськбуду. ТОП подій за квітень

Відкриття даних Реєстру будівельної діяльності, проблеми Київміськбуду, звільнення від сплати податку за зруйноване житло. Портал НЕРУХОМІ обрав найважливіші події минулого місяця. Про це та інше читайте у квітневому дайджесті.

Відкриті дані Реєстру будівельної діяльності

Українська влада 12 квітня вирішила таки відкрити дані Реєстру будівельної діяльності, які були закриті ще з 24 лютого 2022 року, коли росія розв'язала повномасштабну війну.

Коментуючи це, голова Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що тепер журналістам та громадськості буде легше контролювати забудову міст та протидіяти корупції. Тепер можна дивитися публічну карту будівництва, на ній відображаються нещодавно видані дозволи на проведення будівельних робіт, відомості щодо конкретного об'єкту будівництва, інформацію про будівництво за адресами.

Як заявив чиновник, команда Мінцифри систематично спілкувалася із силовими структурами, щоб дані щодо будівництва відкрили. Відомствам вдалося визначити перелік інформації, яка не несе загрози нацбезпеці.

Команда НЕРУХОМІ протестувала реєстр та виявила зміни, які відбулися за майже рік відсутності публічного доступу до даних у будівництві. Зрештою, відкритими стали додатки до експертних звітів щодо розгляду проєктної документації на будівництво.

Однак, на жаль, ані в дозволах, ані в сертифікатах не доступні техніко-економічні показники будівельних об'єктів з інформацією про поверховість, загальну площу, кількість квартир та машиномісць в об'єкті. Якщо ж у додатку до експертного звіту не вказано ТЕП, то встановити з якими показниками будується ЖК також не вдасться. Щодо сертифікатів, то тут відсутній реєстраційний номер технічної інвентаризації, необхідний також для встановлення показників об'єкта.

Також під запитанням залишаються дозвільні документи, видані протягом року з дня запровадження військового стану. Але в будь-якому випадку відкриті дані Реєстру – це повернення до прозорого будівельного ринку.

Звільнення від сплати податку за зруйноване житло

У середині квітня Верховна Рада підтримала загалом законопроєкт №7632 про звільнення від сплати податку на нерухоме майно за об'єкти, які були знищені чи пошкоджені внаслідок агресії росії. Звільнення плати за землю для фізичних (за весь 2022-й) та юридичних осіб (з 01.03.2022 – 01.01.2023) застосовуватиметься, якщо земельна ділянка розташована на територіях активних бойових дій або окупованих територіях.

Пільга діятиме з 2023 року до останнього числа місяця, в якому завершено активні бойові дії або окупація. Факт руйнування має бути підтверджено актом огляду об'єкта, складеного ДСНС або його територіальним органом чи органом місцевого самоврядування.

Ситуація на ринку нерухомості

Через війну ситуація у будівництві та на ринку нерухомості залишається досить важкою. Однак відкриття даних Реєстру будівельної діяльності дасть більш-менш повну картину того, що відбувається. Тому портал НЕРУХОМІ відновив щотижневу рубрику огляду документів, що їх видає ДІАМ.

Проблеми Київміськбуду

Найбільший столичний забудовник Київміськбуд на понад три місяці зупинив будівельні роботи на своїх об'єктах. Компанія навіть звернулася за допомогою до Київради, яка є головним акціонером компанії.

Як прокоментував ситуацію голова правління ХК Київміськбуд (КМР) Ігор Кушнір, для продовження будівництва не вистачає коштів. Так, за його словами, після початку війни собівартість робіт та матеріалів значно зросла. Кушнір просить покупців сплатити заборгованість із розстрочення платежів, а головного акціонера, Київрада, докапіталізувати компанію на 1 млрд грн та придбати житло для потреб міста на 300 млн грн.

У Департаменті будівництва та житлового забезпечення КМДА зазначають, що проблеми з будівництвом у столиці виникли через російську агресію та запровадження військового стану. Водночас, ні в КМДА, ні в КМР не можуть назвати точну дату, коли зможуть відновити активне будівництво. Тільки зазначають, що збільшити темпи робіт, коли в державі триває війна, надскладне завдання.

Втім, наприкінці місяця стало відомо, що Київміськрада відновила будівництво на трьох об'єктах (ЖК Урлівський-1, ЖК Урлівський-2 та ЖК Mirax) і планує найближчим часом відновити роботи ще на одному (ЖК Абрикосовий).

Поки невідомо, з чим пов'язана активізація забудовника – чи то місто таки дофінансувало КМБ (проте так ніхто офіційно й не заявив про це), чи інвестори почали погашати заборгованості девелоперу. Однак безперечно позитивні новини, оскільки банкрутство будівельного гіганта явно не піде нікому на користь.

Знесений житловий комплекс у Львові

У Львові на Уманській, 4 демонтували незаконний самобуд, історія якого тривала близько п'яти років. За даними порталу НЕРУХОМІ, за вказаною адресою має будуватися ЖК Престиж Умань.

Інспекція ДАБК неодноразово виїжджала на об'єкт, було складено низку актів перевірок, що свідчать про те, що роботи продовжуються – робітники встановили армовані палі та вже почали заливати фундамент. Керівнику кооперативу видали п'ять розпоряджень про зупинення підготовчих та будівельних робіт, було складено протоколи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, накладено штрафи. Проте, забудовником все це було проігноровано. У результаті рішення суду та демонтаж силами працівників виконавчої служби.

У 2021 році будівництво та продаж квартир у ЖК Престиж Умань було припинено, а в січні 2022 року прокуратура порушила кримінальну справу стосовно представників забудовника – обслуговуючого кооперативу.

ЖК із зайвими поверхами у Чернігові.

Забудовнику ЖК Єлецький посад у Чернігові є ймовірність, що доведеться розбирати верхні поверхи комплексу. Зокрема, це випливає із рішення Чернігівського окружного адміністративного суду. Зокрема, суд визнав містобуди незаконними, оскільки управління архітектури та містобудування та виконком Чернігівської міськради збільшили висотність споруди до 20 метрів при тому, що Генеральним планом, Детальним планом центральної частини міста та планом розвитку заповідника "Чернігів" у цій частині міста передбачено будівництво заввишки не понад 15 метрів.

Забудовника пов'язують із бізнесменом Ярославом Гіричем, який поїхав за кордон, а будівництво ЖК – заморозили.

Статистика та цифри

В Україні виробництво цементу – стратегічного продукту для ринку будівництва – впало більше ніж на половину – до 51% (близько 5,4 млн тонн) порівняно з 2021 роком, а його споживання становило 35% від довоєнних показників. Головним чином цемент випускали вісім заводів, що передусім сьогодні використовувався на об'єктах оборонного призначення. Однак масове зниження обсягів його споживання спричинило зниження виробництва.

Тим часом, за даними Нацбанку України, "економічний настрій" українських будівельних компаній покращився, проте все ще залишається песимістичним. Так, підприємства будівництва через сезонний фактор суттєво пом'якшили негативні оцінки своїх економічних результатів: секторальний індекс у березні становив 45.9, так і не дотягнувши до нейтрального показника 50.0. Проте, якщо порівнювати з лютневим рівнем у 33.5, то позитивна тенденція безперечно є.

У Центрі зайнятості зазначають, що в Україні протягом найближчих трьох років найбільш затребуваними будуть фахівці з будівельної галузі: будівельники, проєктувальники, архітектори.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

71

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом