Стилобат у будівництві

Альона Ярош 05.12.2022 07:00

6 хв

Багато архітектурних елементів дійшло до нас з давніх часів. Проте чи всі вони мають таке ж призначення, що і раніше? У новому матеріалі від НЕРУХОМІ ми розкриємо суть важливої архітектурної конструкції із незвичайною назвою – стилобат.

Термін “стилобат” дійшов до нас ще з античної епохи, тоді так називали верхню частину триступінчастого фундаменту – стереобату, на якому встановлювалася колонада. Стилобат – це опора, що приймає основне конструктивне навантаження та розподіляє його на фундамент будівлі. А це особливо важливо, якщо споруда стоїть на слабких грунтах, або на ділянці де є великі перепади висоти. 

Стилобат зазвичай не мав ніякого декору на відміну від інших частин архітектурного ордера, проте надавав споруді візуальної завершеності. Завдяки цьому елементу будівлю можна було виділити серед інших, або ж вписати її у загальний ансамбль. Пізніше стилобатом почали називати підвал давньої античної споруди. В українській архітектурі найяскравішим прикладом стилобату є перший фундаментальний поверх Андріївської церкви, що розташована на Андріївському узвозі у Києві.

Стилобат у сучасній архітектурі

Сьогодні цей архітектурний елемент виконує функцію не просто потужної опори для конструкції. Це надземна частина будівлі, яка може бути заввишки у декілька поверхів, а в середині неї розміщуються комерційні, господарські, офісні, або житлові приміщення. Частіше за все у стилобатній частині облаштовують паркінги для мешканців будинку, торгово-розважальні центри, салони краси, або фітнес-клуби. 

Так само як і в античні часи нинішня конструкція стилобату виступає за межі контуру основної частини будівлі і може бути елементом однієї споруди, або об'єднувати цілий комплекс будівель. Сучасні забудовники часто використовують такий прийом і зводять цілі житлові квартали на стилобаті. Це виглядає як окремий острів посеред міста, що має автономну інфраструктуру. А на дахах таких стилобатів можуть розміщуватися:

  • дитячі та спортивні майданчики;
  • лаунж-зони та зелені зони відпочинку;
  • тераси кафе та ресторанів;
  • алеї для прогулянок та інше.

Іноді стилобат може виступати у ролі пішохідної доріжки, проїжджої частини, або автостоянки, якщо він розташований у безпосередній близькості до дороги. 

Переваги життя у будинку зі стилобатом

Стилобат – це доволі функціональне рішення для житлових комплексів і окрім додаткової стійкості конструкції та естетичного вигляду, цей архітектурний елемент має значні переваги, які відрізняють будинок зі стилобатом від звичайного.

Додаткова корисна площа. Оскільки стилобатна частина будівлі може бути висотою у декілька поверхів, то тут відкриваються широкі можливості розміщення різних необхідних інфраструктурних обєктів, які не поміщаються на земельній ділянці біля ЖК. Це може бути і дитячий садочок, школа, аптеки, медичні заклади, магазини, спортивні центри та інше. Крім того, так можна вирішити проблему з нестачею паркувальних місць для мешканців будинку, що критично важливо для великих міст. Адже нажаль ми часто можемо бачити двір, який майже повністю заставлений автомобілями, що має зазвичай дуже негативні наслідки, оскільки така щільність транспортних засобів заважатиме нормальному під'їзду екстренних служб. До того ж паркінг можна організовувати як на даху стилобату, так і в середині приміщення. 

Додаткова тепло- та гідроізоляція. Зазвичай при будівництві стилобату конструкцію його даху монтують за принципом тришарового покрівельного пирога. По-перше, це додатковий захист від будь-яких опадів, оскільки цей “пиріг” запобігатиме потраплянню вологи всередину будівлі. По-друге, система вентиляції, яку створюють при встановленні покрівельного пирога забезпечує правильну циркуляцію повітря та збереження тепла у холодну пору року і відведення тепла у спеку.

Житлові комплекси зі стилобатом

ЖК Greenville на Печерську

Адреса: Київ, Печерський р-н, пров. Новопечерський, 5 
Забудовник: Greenville

Житловий комплекс бізнес-класу, що складається з трьох житлових будинків, які розміщені на 4-поверховому стилобаті. Він розташований в одному з найпрестижніших районів Києва в межах Центрального історичного ареалу та історико-культурних заповідників. ЖК “Greenville” – це справжня оаза посеред мегаполісу, де поєднуються комфортабельні житлові простори та великі площі з зеленими зонами. До того ж згідно з концепцією у будівництві ЖК використовуються тільки екологічно-чисті матеріали.

ЖК “Greenville” має власну розвинену інфраструктуру. У стилобатній частині розташовуватимуться комерційні зони з магазинами, салонами краси, банківськими відділеннями, спортивними центрами, ресторанами та іншими сервісами для максимального комфорту мешканців. А на даху спільного стилобату будуть рекреаційні ландшафтні зони, доріжки для прогулянок, зони відпочинку та інше. 

Rusaniv Residence

Адреса: Київ, Дніпровський р-н, вул. Сверстюка, 54
Забудовник: Citex Development

Комплекс розташований на першій лінії Русанівського каналу та має вихід до набережної. Тут є все необхідне для комфортного життя: власна інфраструктура, якісний сервіс та продуманий благоустрій території за концепцією “двір без авто”. У квартирах будуть встановлені панорамні вікна звідки відкриватиметься захоплюючий вид на монумент Батьківщини-Мати, схили ботанічного саду та мальовничі краєвиди Русанівки. 

У спільному стилобаті розмістяться ресторани, кафе, магазини, офіси, фітнес-центр та інше, а на даху стилобату буде простір з лаунж-зонами, парками та терасами з панорамним оглядом на набережну.  

ЖК Aston Hall

Адреса: Одеса, Приморський р-н, Французький бульвар, 60/1 
Забудовник: American Investment Fund

Клубний будинок на самому березі Чорного моря з власним пляжем та басейном. Він створений для тих, хто втомлюється від шаленого ритму міста і хоче поринути у затишну атмосферу, де поєднуються інновації та природа. З вікон комплексу відкривається круговий огляд на морську акваторію та прибережний парк. Це перший в Україні будинок з інфраструктурою європейського п'ятизіркового готелю. 

24-поверховий будинок розміщується на стилобаті, де є усе необхідне для комфортного життя майбутніх мешканців: спа-комплекс, кінозал, дитяча кімната та ігровий майданчик, кафе та ресторани, фітнес-центр, лаунж зона та навіть винний клуб і сигарна кімната. 

ЖК вул. Стрийська 45. Перша лінія

Адреса: Львів, Сихівський р-н, вул. Стрийська, 45
Забудовник: Галжитлобуд

Стрийська 45 складається з одного будинку комфорт-класу, який поділений на декілька секцій різної висоти. ЖК знаходиться неподалік парку Боднарівка та озера Налануй. Усі секції житлового комплексу з'єднані стилобатною частиною, на даху якої облаштовані дитячі та спортивні майданчики, затишні зони відпочинку та доріжки для прогулянок. Крім того, на даху однієї з секцій також передбачаються лаунж зони з альтанками та зеленими насадженнями. В середині стилобату традиційно розмістяться комерційні зони. 

ЖК Royal Park

Адреса: Київська область,  м. Ірпінь,  вул. Тургенєвська, 21, вул. Соборна, 151
Забудовник: Comfort Life

Це 12-поверховий житловий комплекс бізнес-класу з пентхаусами, підземним паркінгом та власним торговельним комплексом. Будинок знаходиться у самому центрі міста в оточені зелених парків, тому це ідеальне місце для комфортного проживання та розвитку бізнесу. Окрім добре розвиненої соціальної інфраструктури у пішій доступності, комплекс володіє потужною власною. На двох стилобатних поверхах передбачено комерційні приміщення, а на його даху тераси та зони відпочинку. 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

627

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом