Забудовники почекають: ДАБІ другий тиждень не реєструє дозволи на ЖК

Другий тиждень поспіль посадовці Держархбудінспекції не вносять до Реєстру будівельної діяльності дозволи на будівництво житлових комплексів, що погоджені дозвільною Комісією. Проте не забувають реєструвати відмови.

Отже, кому ДАБІ з 15 по 19 лютого відмовила у видачі дозволу на ЖК (СС3) та з яких причин, а також які комплекси ввела в експлуатацію, а які вирішила не вводити – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

У дозволі відмовлено

1. ТОВ "Будінформ" на будівництво ЖК Egoist Residence на вул. Мечникова, 7-Б у Печерському районі Києва. Це вже сьома спроба отримати дозвільний документ протягом 2020-2021 років.

Підстави для відмови: відсутнє погодження проєктної документації з центральним органом охорони культурної спадщини; не надано погодження висотності уповноваженим органом з питань цивільної авіації; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не виконано вимоги щодо забезпечення мешканців комплексу достатньою кількістю машино-місць; не виконано вимоги щодо забезпечення достатньої площі прибудинкових майданчиків.

2. ЖК Академ-Квартал від Інтергал-Буд на пров. Приладний, 10 у Святошинському районі Києва.

Минулого тижня ДАБІ вдруге надала відмову на ІІ та ІІІ чергу.

Варто зазначити, що дозвіл на І чергу отримано у листопаді 2020 року на будівництво трьох житлових будинків (при цьому два вже були побудовані, а третій знаходився в процесі). Відповідно до проєктної документації, усі інші споруди є адмінбудівлями, адже ЖК будується на землях промисловості. Проте у відділі продажу повідомляють, що після коригування, у ІІ чергу буде збудовано торговий центр, а у ІІІ – житлові будинки.

Підстави для відмови ІІ черги: порушено вимоги щодо заборони розміщення торгових приміщень в гаражах; назва об’єкта будівництва в поданій заяві про видачу дозволу не узгоджується із назвою, зазначеною в експертному звіті (не відображає черговість будівництва); не подано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо будівель і інженерних споруд, які реконструюються, піддаються капітальному ремонту чи реставрації; не подано оригінал нотаріально завіреної згоди власника (власників) будівлі (будівель), інженерної споруди на проведення будівельних робіт у разі здійснення не власником (власниками) будівлі (будівель) і інженерних споруд їх реконструкції, капітального ремонту; відповідно до поданого креслення генерального плану, проєктом передбачається будівництво "Торгового центру з надбудованим паркінгом", що не узгоджується з експертним звітом та іншою проєктною документацією; на поданому креслені генплану не відображено межі земельної ділянки, на якій ведеться проєктування; інформація про місце розташування об’єкта будівництва, що зазначена в заяві про видачу дозволу на виконання будівельних робіт, не містить відомостей щодо кадастрового номеру земельної ділянки.

Підстави для відмови ІІІ черги: назва об’єкта будівництва в поданій заяві про видачу дозволу не узгоджується із назвою, зазначеною в експертному звіті (не відображає черговість будівництва); не подано (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо будівель і інженерних споруд, які реконструюються, піддаються капітальному ремонту чи реставрації; не подано оригінал нотаріально завіреної згоди власника (власників) будівлі (будівель), інженерної споруди на проведення будівельних робіт у разі здійснення не власником (власниками) будівлі (будівель) і інженерних споруд їх реконструкції, капітального ремонту; на поданому креслені генерального плану не відображено межі земельної ділянки, на якій ведеться проєктування; на кресленні плану інженерних мереж не відображено межі земельної ділянки, напрямки прокладення проєктованих мереж та запроєктовані будівлі; інформація про місце розташування об’єкта будівництва, що зазначена в заяві про видачу дозволу на виконання будівельних робіт, не містить відомостей щодо кадастрового номеру земельної ділянки.

3. ЖК Нові Жуляни від Novbud на вул. Відродження в селі Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області.

Друга марна спроба забудовника отримати дозвіл. На комплекс надано одразу дві відмови.

Підстави для відмови: документи на земельну ділянку оформлені після проходження експертного звіту; не виконано вимоги щодо максимально допустимої висоти (поверховості) житлової забудови в сільській місцевості; об’єкт не забезпечено достатньою кількістю машино-місць для постійного та тимчасового зберігання автомобілів; не надано погодження висотності з уповноваженим органом з питань цивільної авіації (з міжнародним аеропортом Бориспіль); проєктом не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків; при проєктуванні не виконано вимоги ДБН "Інклюзивність будівель і споруд" – на відкритій автостоянці не влаштовано достатню кількість місць для транспорту осіб з інвалідністю та щодо влаштування ліфтів з прохідною кабіною; не дотримано санітарно-захисні зони; об‘єкт будівництва не забезпечений зарядними пристроями для автомобілів з електродвигунами; подана заява про видачу дозволу на виконання будівельних робіт оформлена без врахування вимог (зазначена в заяві інформація щодо черговості об’єкта будівництва не відповідає інформації в поданому експертному звіті (стадія Проєкт); проєктна документація розроблена на I чергу будівництва, проте наданий експертний звіт (стадія П) виданий на всі чотири черги.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК на Кондратюка від Енергополь-Україна на вул. Кондратюка, 1 в Оболонському районі Києва (ІІІ черга, 2 пусковий комплекс).

В експлуатацію прийнято житловий будинок №4 та ТП №3. Первісно заявлена дата введення будинку – 2 квартал 2017 року. Наразі весь комплекс прийнято в експлуатацію.

2. ЖК на вул. Коновальця в Тернополі, замовник – ТОВ "Колледж".

В експлуатацію прийнято житловий будинок 4 (ІІІ черга).

3. ЖК Перлина Дніпра на вул. Козацькій, 1/1, в Черкасах.

В експлуатацію прийнято будинок № 2 (II черга) з затримкою більше року.

4. ЖК на вул. Жабинського, 2д, 2в, 2е у Чернігові.

В експлуатацію прийнято житлові будинки відповідно до проєкту № 5 (3 пусковий комплекс) , № 6 та № 7 (4 п.к).

Відмовлено у прийнятті до експлуатації

1. ЖК SunCity від ОК Сансіті на вул. Генерала Бочарова 35, 53, 45-А в ж/м Котовського, мкр. ІІІ-3-9 у Одесі (І черга 2-й п. к).

Друга невдала спроба забудовника.

Підстави для відмови: неподання документів, необхідних для прийняття рішення; у п. 3 поданого акту готовності об'єкта до експлуатації наявна інформація про експертний звіт проєкту від 29.08.2018 та від 15.07.2019, що не узгоджується з інформацією, зазначеною у п.4; у п.14 зазначена інформація про проведену технічну інвентаризацію, за результатами якої видано техпаспорт №б/н, інвентаризаційна справа №107/п від 24.09.2019, що не узгоджується з п.5 поданого акту готовності, де зазначено про закінчення будівельних робіт у вересні 2020 року.

2. ЖК П'ятдесят шоста перлина від Kadorr Group, масив № 10, ж/м "Дружний", діл. № 22 в селі Лиманка Овідіопольського району Одеської області.

Підстави для відмови: відсутність доступу до об'єкта будівництва; не подано документи, необхідні для прийняття рішення.

3. ЖК Сорок восьма перлина від Kadorr Group на вул. Каманіна, 16-а (вул. Академіка Курчатова) у Приморському районі Одеси.

Підстави для відмови: відсутність доступу для огляду об'єкта будівництва; не подано документи, що необхідні для прийняття рішення.

4. ЖК West House від ГРК Столиця на вул. Кустанайська, 13 в Голосіївському районі Києва.

Затримка у прийнятті в експлуатацію вже складає майже півтора року. Третя марна спроба забудовника (не усунув зауваження).

Підстави для відмови: не подано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання та інша документація; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, зокрема не виконані роботи зі створення безперешкодного доступу маломобільних груп населення, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

5. ЖК Вишгород Сіті Парк на пров. Прожекторний у Вишгороді Київської області (IV черга – 1 п.к та 2 п.к).

Отримано одразу дві відмови.

Підстави для відмови: не надана в повному обсязі проєктна, виконавча документація та матеріали технічної інвентаризації.

6. ЖК Svitlo Park від Футура хата на Наддніпрянському шосе, 2-А у Голосіївському районі Києва (I черга).

Друга відмова у прийнятті до експлуатації.

Підстави для відмови: не надано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання та інша документація; на об'єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

7. ЖК Вільне Місто від Квітка. Майстерня будинків на вул. Професора П. Буйка, 27 у Львові. Відмова надана на житловий будинок №2 (ІІІ п. к).

Підстави для відмови: не надано виконавчу документацію (акти випробування зовнішніх мереж електропостачання, водопостачання, водовідведення, а також внутрішніх мереж електропостачання); загальний журнал робіт, журнал авторського нагляду, журнал виконання бетонних робіт, акти на закриття прихованих робіт оформлені неналежним чином; на час огляду об’єкта не представлено документів, що засвідчують сплату пайової участі; представлений техпаспорт, за результатами технічної інвентаризації від 13.11.2020р. №253-11-2020, не містить інформації щодо техповерху будинку; у поданих документах щодо будівельних робіт на об’єкті, а також оплати пайової участі виявлено недостовірні відомості.

8. ЖК San Francisco Creative House від Saga Development на просп. Перемоги, 67 у Святошинському районі Києва (IІІ черга).

Підстави для відмови: не надано акти випробування устаткування, інженерних систем, мереж та обладнання та інша документація; на об’єкті не виконані всі передбачені проєктною документацією роботи, а також не змонтоване і не випробуване обладнання, яке впливає на експлуатацію будівлі.

9. ЖК Utlandia від Tomin Family Development на вул. Чехова, 1-а у Ірпені Київської області.

Друга спроба забудовника (не усунув зауваження).

Підстави для відмови: під час огляду було встановлено, що об’єкт недобудований, а саме: не побудовано розподільний пункт 10 кВ суміщений з трансформаторною підстанцією (РП-ТП-10/0,4 кВ), будівництво якого передбачено технічними умовами та проєктною документацією (поз. 2 генеральний план); частково не виконано заповнення дверних та віконних прорізів; не завершено влаштування системи пожежогасіння в підземному паркінгу; не завершено влаштування обладнання систем вентиляції з підземного паркінгу; не завершено будівництво в’їзду та виїзду в підземний паркінг; не влаштовано котельні (3 шт. в кожній секції) для обігріву місць загального користування та паркінгу; не влаштовано лічильники обліку (водопостачання, газопостачання); не завершено розведення інженерних мереж; частково не виконано оздоблення квартир; не виконано оздоблення місць загального користування; не влаштовано ліфти (на час виїзду виконувалися роботи з влаштування); оздоблення фасадів будинку завершено частково. Крім того, неможливо встановити відповідність об’єкта проєктній документації, вимогам будівельних норм, стандартів і правил.

10. ЖК Левада від Трест Житлобуд-1 на вул. Лисаветинській, 2-Б у Харкові (II черга 2 п.к.) На початку лютого в експлуатацію прийнято житловий будинок № 2. Наразі відмова у введені надана на будинок № 4.

Підстави для відмови: не виконані роботи з влаштування опалення, зовнішніх та внутрішніх мереж водовідведення, водопроводу, електропостачання, пожежної сигналізації, вхідних груп, благоустрою.

11. ЖК Пташка від Трест Житлобуд-1 на пров. Шевченківському, 48 у Харкові. В лютому було прийнято три житлові будинки (ІІІ черга). Наразі відмова надана на будинки № 3 та № 4 (IV черга).

Підстави для відмови: не закінчені роботи з монтажу мереж водопостачання, теплопостачання та водовідведення (запірної арматури, лічильників, утеплення трубопроводів, обладнання), не закінчені роботи з монтажу мереж електропостачання (світильники, вимикачі, розетки); не облаштовано вхідні групи до житлових приміщень.

Як просуватиметься далі робота ДАБІ, стежте в нашій постійній рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

309

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом