Від приватизації "Більшовика" можна втратити більше, ніж отримати

У разі забудови території колишнього заводу "Більшовик" житловими комплексами, який розташований на перетині вулиці Вадима Гетьмана і проспекту Перемоги в Києві, столичній владі доведеться будувати за рахунок місцевого бюджету об'єкти соціальної інфраструктури. При цьому сума, витрачена на це будівництво, може перевищити те, що держава отримає від приватизації.

Як повідомляють "Наші Гроші", Фонд держмайна не приховує, що основний актив заводу (ділянка у 35 гектарів біля метро "Шулявська") пропонують купити великим компаніям для забудови його житлом. Однак, сьогодні це комунальна земля. Більш того, це промзона, де будівництво житла прямо заборонено. Тому для житлової забудови новому власнику необхідно буде домовитися зі столичною владою.

Крім того, в разі забудови території житловими комплексами, для нових 25 тисяч жителів необхідно буде побудувати нову соціальну інфраструктуру. За підрахунками видання на це може знадобиться до 2,5 млрд гривень, які доведеться виплатити з бюджету Києва. Від приватизації же держава отримає не менше 1,9 млрд гривень (ціна покупки плюс виплата боргів).

Як відомо, аукціон з приватизації має відбутися 27 жовтня. Згідно умов, інвестор має вкласти 57 млн грн у розвиток заводу - однак, йдеться лише про його "дочку" із Жашкова (Черкаська обл.). Для інших же ділянок заводу, а це в основному більше 50 га в чотирьох областях, включаючи 35 га на Шулявці в Києві, умови приватизації не встановлюють жодних вимог у використанні новим власником.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з даними ФДМ, купити завод виявили бажання 15 компаній. Серед інших цим активом зацікавилися кілька відомих забудовників: Saga Development, Kadorr Group та інвестфонд Dragon Capital.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

102

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом