Забудова Осокорків та падіння попиту на ринку нерухомості: важливі події грудня

Останній місяць року запам'ятався черговою нервозністю навколо забудови столичних Осокорків. Про це та про ситуацію на ринках, новини компаній та просування реформи містобудування читайте у нашому дайджесті за грудень.

Дайджест подій за місяць
nerukhomi.ua

Забудова Осокорків: гра на емоціях та холодний розрахунок

Верховний Суд 23 грудня продовжив термін оренди однієї з ділянок на Осокорках у Дарницькому районі Києва для компанії "КонтактБудсервіс" під житлову забудову попри банкрутство останньої та не рахуючи пару сотень мільйонів заборгованості по цій землі.

На перший погляд, рішення несподіване і можливо навіть нелогічне. Тому що в аналогічному провадженні за аналогічною касаційною скаргою вже було винесено рішення, яке забороняє забудову однієї з ділянок екопарку. Проте, враховуючи розвиток подій у Київраді, можна дійти висновку, що йдеться про злив з боку столичної влади.

Мітинг інвесторів Аркади
kiev.informator.ua

Як повідомили у русі "Чесно", на адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України надійшов лист за підписом секретаря Київради Володимира Бондаренка. У листі йдеться про меморандум, підписаний КМДА на користь забудовника екопарку, а також нагадування про те, що у Київраді зареєстровано проєкт рішення, що передбачає "надання доручення секретаріату Київської міської ради відмовитися від касаційних, апеляційних скарг або визнати позовні вимоги, у тому числі й у цій справі". Цей проєкт рішення, хоч і зареєстрований, але не проголосований і навіть не пройшов регламентної комісії саме тому, що забудовники не змогли акумулювати достатньо голосів. Навіть попри те, що депутати заявили про скупку голосів.

За станом на сьогодні закриття касаційної скарги означає, що оренда 90 га навколо озера Небреж продовжена на 15 років – до 2035 року. "Ми плануємо оскаржити саму угоду, якою пролонговано договір оренди та окремо звертатимемося до Генеральної прокуратури, щоб вона подала касацію в інтересах міста у цій самій справі", - розповів юрист ГО "Екопарк Осокорки" Олексій Петренко.

У свою чергу експерт Георгій Могильний наголосив, що "якщо виявиться, що це рішення ЗСУ є результатом свідомого зливу Київрадою, то Віталію Кличку краще одразу йти до НАБУ та писати явку з повинною".

Доведені до відчаю інвестори "Аркади" щоразу проводять мітинги біля стін КМДА, вимагаючи на користь нового забудовника Stolitsa Group продовжити договір оренди та дозволити забудову території екопарку. "Столиця", відверто маніпулюючи емоціями зневірених, кидає їх на амбразури, апелюючи тим, що без нової забудови, люди не отримають своїх квартир у проблемних довгобудах: нібито треба з чогось погашати дефіцит.

Водночас слід зазначити, що знайти незаконно виведені з будівництва об'єктів "Аркади" кошти – завдання правоохоронних органів. І було б логічним, потерпілим інвесторам пікетувати саме будівлі МВС та СБУ, стимулюючи правоохоронців у пошуку виведених коштів та за допомогою цих грошей погасити дефіцит та добудувати будинки. До того ж ці відомства також підписали меморандум щодо добудови житлових комплексів Аркади.

Мляве просування містобудівної реформи

Депутати Верховної Ради 15 грудня проголосували у першому читанні за проєкт закону №5877 щодо посилення відповідальності учасників будівельного процесу. У Мінрегіоні, який запустив реформу у містобудуванні, зазначили, що цей документ створює рівні умови у галузі та перешкоджає корупції.

Голосування у Верховній Раді
slovoidilo.ua

Зокрема, як заявила заступниця міністра Наталія Козловська, боротьба з корупцією неможлива без посилення покарань за правопорушення. "І прийнятий у першому читанні законопроєкт №5877 передбачає "жорсткіші" покарання, здатні мотивувати працювати в рамках законодавчого поля", - зазначила чиновниця.

Проте, варто наголосити, що сам законопроєкт, всупереч своєму покликанню, саме містив корупційні ризики. Це підтвердили у профільному парламентському комітеті після висновків НАЗК та поспішили заявити, що всі зауваження нацагентства взяли до уваги та виправили. Та про інші проблеми законопроєкту заявили й в експертному середовищі.

Експерт Георгій Могильний розкритикував положення щодо самовільного будівництва, що призвело до тяжких наслідків для людей та екології (за нею загрожує тюремний термін до 5 років). Він порівняв її зі статтею Кримінального кодексу, де за схожі порушення передбачено арешт до 15 років. Таким чином забудовникам зробили навіть знижку, заявив експерт.

У свою чергу юрист Ростислав Кравець наголосив, що документ принесе дисбаланс між гілками влади. Так, на його думку, накладення штрафів та арешт об'єктів будівництва з боку виконавчої влади несе безліч небезпек, оскільки це функція судової.

Втім, до другого читання депутати мають ще можливості виправити помилки, хоч і важко в це віриться.

Недитячі пристрасті навколо Дитячого світу

У грудні завершився Всеукраїнський архітектурний конкурс щодо того, як має виглядати будівля знаменитого столичного "Дитячого світу" у Києві. За підсумками конкурсу переміг авторський проєкт Дмитра Аранчія. Проєкт позитивно оцінили й у Національній спілці архітекторів України.

Як зміниться "Дитячий світ"
nerukhomi.ua

Нагадаємо, що проєкт, розроблений компанією Edelburg Development, викликав хвилю обурення у киян. серед іншого, планували суттєво змінити відомий фасад "Дитячого світу". Бронзово-золоті ґрати на будівлі запропонували замінити на сайдинг із різноколірних прямокутників. Орендна площа нового "Дитячого світу" мала вирости на 15 тисяч "квадратів". Загальна площа комплексу становитиме 48,5 тисячі "квадратів", з них понад 51% – передбачалося здаватися в оренду.

Заради справедливості варто наголосити, що і новим проєктом торговельного центру залишилися не всі задоволені. Зокрема, активіст та архітектор Віктор Гліба зазначав, що під виглядом реконструкції забудовник легалізує нове будівництво 25 тисяч "квадратів" торгової площі на місці паркування універмагу "Дитячий світ".

Новий ТРЦ замість книжкового ринку на Петрівці

Замість знаменитого книжкового ринку на Петрівці у Києві незабаром розгорнеться будівництво нового торговельно-розважального центру. Департамент містобудування та архітектури КМДА видав містобуди. Будівництво проходитиме на ділянці площею 4,46 га, гранично допустима висота будівель тут – 45 метрів.

Як забудують Петрівку
gdevkievezhithorosho.com

Компанія "Книжковий ринок" отримала землю в оренду в 2007 році на 5 років для будівництва експлуатації та обслуговування багатофункціонального торгово-розважального комплексу та паркінгу з поетапним знесенням будівель та споруд ринків та благоустроєм прилеглих територій. Пізніше термін оренди продовжили.

Власником "Книжкового ринку" є шведська компанія "Стадсіс АБ" відомого девелопера Вагіфа Алієва. Фірма вже розпочала проєктування нового ТРЦ. Забудовник планує побудувати тут Petrovka Mall, в якому будуть продаватися не тільки книги, а й ліцензовані фільми й музика. Також тут розміститься будівельний супермаркет Building Mall. Загальна сума інвестицій може досягти 300 млн доларів.

Цифри та статистика

На ринку нерухомості останній місяць спостерігається сильне падіння попиту. За даними Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України, показники впали на 30%. Вже з другої половини вересня та по жовтень спостерігалося скорочення попиту на 15-20% у найбільших містах нашої країни. За прогнозами, така ситуація може тривати до кінця зими.

Аналітики розповіли про ситуацію на ринку
pixabay.com

Як зазначають ріелтори, ситуація також може вплинути й на динаміку будівництва. Наприклад, на 30% об'єктів, що зводяться в Києві цілком імовірно, що можуть впасти темпи зведення будинків. За такої ситуації навряд чи зростатимуть ціни на житло.

У девелоперській компанії Concept Group, підбиваючи підсумок цього року, зазначили, що житло на первинному ринку зросло на 25-35% залежно від показників ЖК. Найбільше додали у вартості квартири класів комфорт та комфорт+, житло економ-класу подорожчало до 15%. Попит мали квартири з однією або двома кімнатами площею до 60 "квадратів" на стадії будівництва до 1 року. Забудовники вважають, що наступне зростання цін за сприятливих умов можливе не раніше весни. Проте, попри падіння попиту, зараз компанії не планують знижувати вартість квартир.

А ось цінники на вторинному ринку можуть знизитись. Сьогодні ціна продажу квартир на вторинному ринку в середньому на 10-12% нижча за вартість, яку заявили продавці. Тому, щоб їм продати житло, доведеться або суттєво знизити "апетити" до прибутку, або ж почекати, коли доходи українців зростуть і, відповідно, це позначиться на рівні попиту.

Новини компаній

Будівельна група Синергія приєдналася до прикрашання Ірпеня до зимових свят. У компанії розповіли, що зазвичай готують до новорічних свят двори своїх житлових комплексів, але цього разу вирішили порадувати всіх ірпенців. Забудовник повідомив, що на новорічні заходи виділив близько 320 тисяч гривень.

Девелоперська компанія BudCapital заявила про підвищення цін на житло з 15 січня. Спочатку у компанії планували підняти ціни з 24 грудня, однак потім вирішили перенести. У компанії нагадали, що у житлових комплексах діють знижки з 1 листопада цього року та по 15 січня наступного. В акції бере участь обмежена кількість квартир.

Новий відділ продажу забудовника Альянс Новобуд відкрився у Броварах під Кивом по вулиці Чорновола В'ячеслава, 8а. У компанії розповіли, що їм важливо створити зручний та сучасний простір для своїх клієнтів. "Тому новий відділ продажу стане саме тим місцем, де ви зможете обрати бажану квартиру в одному з наших комплексів", - додав девелопер.

Інвестиційно-девелоперська компанія City One Development у 2021 році ввела в експлуатацію 358 квартир, майже 1400 "квадратів" комерційних приміщень та 400 машиномісць шостої черги ЖК Новопечерські Липки по вулиці Драгомірова.

За даними відділу продажів, цього року близько 40% квартир було придбано українцями з метою інвестицій. Шоста черга кварталу включає чотири житлові будинки, торгово-розважальну інфраструктуру, паркову зону, ігрові дитячі майданчики та фонтанний комплекс з водоспадом.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук