Війна за пам'ятники та пожежі у висотках. Чим запам'ятався вересень

Зруйновані архітектурні пам'ятники, пожежі у столичних новобудовах і беззубість влади в боротьбі з корупцією у будівництві. Чим запам'ятався вересень – свіжий огляд від ресурсу НЕРУХОМІ.

Архітектурні пам'ятники під прицілом: остання надія

Тривала реформа будівництва призвела до того, що в галузі почало відбуватися відверте свавілля. Забудовники ігнорують приписи, постанови судів, законодавство, будь-який здоровий глузд, заводячи країну у безодню будівельного хаосу. Під загрозою опинилися пам'ятки архітектури, які пережили дві світові війни, але тепер зникають під важкими ковшами бульдозерів. Природно, такий стан справ вкрай обурює громадськість: прості небайдужі українці стали останньою надією для архітектурної спадщини.

Знесення найстарішої будівлі на Саксаганського

Кричущий випадок стався 24 вересня у Києві на вулиці Саксаганського (Шевченківський район). Там забудовник зніс будинок, який, за його словами, "вичерпав свій ресурс". Згідно з офіційною інформацією, зруйнований будинок був одним з найстаріших на цій вулиці, проте до державного реєстру пам'яток архітектури так і не потрапив (велике питання до влади). Але об'єкт знаходиться в межах історичного ареалу та в зоні регулювання першої категорії. Для проведення будівельних робіт необхідно було заручитися дозволом Мінкульту. Крім того, видані МУО передбачали проєктування будівлі без зміни зовнішніх параметрів. Таким чином, забудовник ТОВ "Інвест Рентал" (директор компанії Армен Варданян) грубо порушили законодавство, а Київ позбувся однієї з найстаріших будівель.

Маленька перемога на Андріївському узвозі

Ще один схожий випадок стався на Андріївському узвозі, 10А (Подільський район). На відміну від будівлі на Саксаганського – ця є повноцінним пам'ятником архітектури, що охороняється законом. Кияни помітили щось недобре, коли вже був демонтований дах, розібрана велика частина будинку, залишилися тільки фасад та дві бічні стіни. На місце викликали поліцію й інспекторів департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Пізніше представник інвестора пояснив обуреним мешканцям столиці, що таким чином "рятували від остаточного руйнування".

Під тиском громадськості він також запевнив, що надбудов не буде, хоча активісти, які були присутні на зустрічі, відзначили, що висота даху піднімається вище метра. Пам'ятник перетворять у комерційний об'єкт з кафетерієм та офісними приміщеннями (цокольний та перший поверхи), горище пристосовується під офісне приміщення теж. Підземних робіт тут не планують. Принаймні поки що.

А ось в КМДА прийняли сторону забудовника. "Що стосується демонтажу задньої стіни, то в реставрації є такі методи, коли аварійні частини розбираються, а потім відновлюються. Перевіряються несучі конструкції, стан цегли, чи можна з неї відновити стіни. Щодо горища і мансардних поверхів, то з практики Європи і України їх можна міняти. Тут немає ніяких порушень", - розповів глава департаменту культурної спадщини Олександр Нікоряк.

Як би там не було, громадськість домоглася співпраці з боку інвестора, який пообіцяв інформувати про всі нюанси реконструкції цієї будівлі.

Одеса не відстає

Складна ситуація з пам'ятниками архітектури спостерігається і в Одесі. Пам'ятник архітектури на Дерибасівській, 1 (Приморський район) опинився під загрозою руйнування через незаконну реконструкцію квартири. Без всяких документів, які дозволяють будівництво, власниця квартири вирішила розширити свою житлову площу. Місцеві жителі неодноразово зверталися в поліцію, обласне та міське управління ДАБК. Там кажуть, що надбудова - незаконна. Однак, додають, що через будівельну реформу не можуть вплинути на проведення робіт в цьому будинку.

Міські чиновники направили листи в обласне управління охорони об'єктів культурної спадщини та прокуратуру Одеської області. Крім того, жителі будинку написали заяву в поліцію, яка має відкрити кримінальне провадження за фактом умисного знищення пам'ятника історії та культури.

Ресурс НЕРУХОМІ продовжує відстежувати ситуацію щодо кожного пам'ятника архітектури, який став жертвою бездушних будівельників і безпорадних чиновників. Наш сайт буде висвітлювати всі перипетії, вносячи свою лепту в збереження культурної спадщини.

Пожежі в ЖК, і хто в цьому винен

Серія пожеж в новобудовах – стала характерною рисою вересня цього року. Так, у Києві увечері 2 вересня загорівся елітний житловий комплекс Taryan Towers (забудовник Taryan Group). За словами очевидців, горіли верхні поверхи ЖК, тому дим було добре видно на багато кілометрів. Ці будинки ще не здали в експлуатацію, тому обійшлося без великих матеріальних втрат і людських жертв.

На другий день директор і засновник компанії Taryan Group Артур Мхитарян поспішив запевнити, що пожежа сталася не через загоряння утеплювача, а горів тонкий ізоляційний матеріал. Він також демонстративно на камеру намагався підпалити утеплювач, демонструючи, таким чином, що той не горить.

Більш трагічна історія сталася в ЖК Зелений острів-2 на вулиці Сікорського, 4 в столиці. Через щільно припарковані автомобілі на території будинку рятувальники тільки за годину змогли підігнати техніку, здатну гасити пожежу на великій висоті. За цей час вигоріла низка квартир на двох поверхах, загинула людина. Ще один чоловік, рятуючись від вірної смерті, змушений був вибратися на кондиціонери.

23 вересня, під Києвом у Софіївській-Борщагівці сталася ще одна пожежа у новобудові за адресою вул. Боголюбова, 5. Свідки стверджують, що під'їхати до місця події пожежникам і в цьому випадку заважали припарковані у дворі машини, одну з яких пошкодили під час заїзду. У підсумку, коли рятувальники приїхали, вогонь перекинувся вже на покрівлю. В результаті події сильно постраждав господар однієї з квартир. З сильними опіками його відвезла "швидка".

Київська влада говорить, що сьогодні забудовники зводять багатоквартирні будинки, нехтуючи державними будівельними нормами в частині пожежної безпеки, що в підсумку призводить до сумних наслідків. Непродуманість і недотримання норм призводить до того, що мешканці новобудов опиняються у пастці в разі виникнення непередбачених обставин.

У столиці існує також проблема з забезпеченням рятувальників відповідною спецтехнікою. За розрахунками експертів потрібно не менше 26 таких машин. Зараз в частинах столиці є тільки дві пожежні машини з драбинами, здатними діставати вище 90 метрів. Тим часом у Києві вже більше десяти хмарочосів і їх число буде тільки рости.

На жаль, столична влада, переводячи все стрілки на забудовників, забуває сказати, що саме вона стверджує містобудівні умови, видає дозвільні документи, проводить перевірки. Влада може забракувати той чи інший проєкт, якщо він не відповідає необхідним нормам. Але чомусь цього не робить...

Імітація боротьби з корупцією

Про боротьбу з корупцією в будівництві вже давно говорять. Згідно з дослідженням Конфедерації будівельників України, за рік корупція в столиці на стартовому етапі будівництва, отримання погоджень та дозволів зросла у півтора рази - до 86,7% з 58,3% в 2019 році. З корупцією на етапі здачі об'єкта в експлуатацію учасники ринку в цьому році стикаються в сім разів частіше - 60%, тоді як в минулому році на це скаржилися 8,3%.

Очевидно, реагуючи на настільки гнітючу ситуацію, Верховна Рада України постановила створити тимчасову слідчу комісію, яка буде займатися розслідуваннями фактів корупції в галузі нерухомості. Як йдеться в документі, ТСК займеться розслідуванням фактів корупції у сфері видачі дозвільної документації на будівництво за зверненнями суб'єктів господарювання та оприлюднених у засобах масової інформації. Також в задачах комісії розслідування фактів зловживань з боку чиновників державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Комісія буде складатися з 14 народних депутатів, більшість з яких – "Слуги народу". Також, серед них є і одіозні забудовники. Так, наприклад, до складу ТСК, увійде Стріхарський Андрій. Він був одним із засновників ТОВ "Укргранітіндустрія". Також його пов'язували з будівельно-інвестиційною компанією ТОВ "Березнякижитлобуд", а на момент обрання був директором компанії Status Group.

У свою чергу президент України Володимир Зеленський вирішив теж взяти участь в боротьбі з корупцією і створив координаційну раду, мета якоъ допомогти інвесторам і забудовникам у вирішенні проблем в будівельній галузі. Завданнями нового органу буде створення механізмів, які будуть вирішувати проблеми як інвесторів, так і забудовників, а також інших учасників будівельного ринку. Крім того, координаційна рада допомогтиме українцям у вирішенні їхніх питань щодо реалізації власного житла, стежити за ситуацією на ринку, аналізувати виникаючі проблеми, готувати пропозиції главі держави щодо збільшення інвестицій у будівництво.

А ось прем'єр Денис Шмигаль розповів, що кінець корупції настане, як тільки завершиться реформа ДАБІ. А це, за словами прем'єра, вже не за горами – в кінці жовтня. Але з огляду на те, як реформа просувалася, мало віриться у перемогу.

Проте, поки влада тужиться і плодить антикорупційні органи, пухлина корупції продовжує жити, запускаючи глибоко свої метастази в усі структури будівництва.

Непередбачуваність українських судів

Рішення українських судів у справах, пов'язаних з будівництвом, часто бувають настільки несподівані і нелогічні, що викликають не тільки подив, але й глибоке почуття дисонансу.

Наприклад, полтавські суди скасували арешти, накладені на ділянки в Києві, на яких Saga Development будує житлові комплекси Новий Поділ і O2 Residence. У своєму клопотанні прокурор послався на те, що посадові особи Київської міськдержадміністрації у змові з іншими невстановленими особами умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для компаній Saga Development Андрія Вавріша і Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка, а також інших осіб, сприяють останнім у протиправній забудові ділянок.

Слідство встановило, що цільове та функціональне призначення ділянок - громадська забудова. І наміри побудувати ЖК під виглядом "багатофункціонального комплексу" їм не відповідають. Однак суд не вважав ці доводи вагомими.

Ще один приклад про забудову в Києві. Окружний адміністративний суд 4 вересня зобов'язав надати Департамент містобудування КМДА МУО компанії "Дженерейшн" для проєктування житлово-адміністративного комплексу c паркінгами на вул. Прирічна біля затоки Собаче Гирло. Суддю не збентежило невідповідності намірів забудови вимогам Генплану столиці, тобто функціональним призначенням ділянки. Суд вказав, що наміри фірми по забудові відповідають цільовим призначенням ділянки - для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Свого часу Антимонопольний комітет в "суху" програв компаніям Укрбуду справу на 2,6 млрд, що стосується будівництва корпусу хірургії інституту імені М. Амосова. АМКУ вирішив оштрафувати ТОВ "Північно-український будівельний альянс" за змову з ТОВ "Спецбуд-плюс" на тендері 2018 року. Серед іншого АМКУ доводив наступне: обидві компанії входять в одну корпорацію Укрбуд. Також були пред'явлені й інші факти монопольної змови. Але всі судді "благополучно" закрили на це очі, давши зелене світло забудовникам.

Читайте НЕРУХОМІ! Наш ресурс продовжує стежити за ситуацією у будівельній сфері в країні, помічаючи і широко висвітлюючи всі кричущі випадки.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

81

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом