Масштабування "єОселі" та проблеми "Київміськбуду". Головні події липня

Ринку нерухомості ще далеко до відновлення, проте явні ознаки пожвавлення є. Ймовірно, це може бути пов'язане з вливанням у нього коштів через іпотечну держпрограму "єОселя". Детально про це та інше читайте у дайджесті подій за липень від порталу НЕРУХОМІ.

"єОселя" стане доступною для всіх

Скористатися послугами пільгової іпотечної програми "єОселя" тепер зможуть уже всі українці. За заявами прем'єрміністра Дениса Шмигаля, уряд вносить зміни до умов, і тепер для більшості діятиме пільгова річна ставка 7%. Традиційно перший внесок – від 20%, а термін кредитування – до 20 років. Купити можна квартиру у будинку, що будується, або не старше трьох років на момент укладення договору.

Як уточнив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, нововведення вже має запрацювати з 1 серпня. У держкомпанії "Укрфінжитло" додали, що обрати житло українці зможуть тільки у забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. У рамках "єОселі" допускається кредитування виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується при оформленні кредиту. Це дасть можливість забезпечити захист прав позичальників при купівлі квартири на первинному ринку. Акредитація банками у програмі буде доступна лише тим забудовникам, які обрали прозорі механізми фінансування будівництва.

Програма "єОселя" стартувала у 2022 році. Спочатку вона дала можливість військовим, правоохоронцям, вчителям, медикам та вченим отримувати іпотеку під 3%, для цих категорій ставка залишилася незмінною. Станом на 26 липня таких пільгових іпотечних кредитів уже видано 2140 на загальну суму майже 3 млрд грн. Влада покладає на іпотеку великі надії, вважаючи, що вона зможе підняти будівельну галузь.

Законопроєкт про роботу ОСББ

Верховна Рада 14 липня підтримала загалом законопроєкт №7029, який має спростити управління багатоквартирними будинками. Зокрема, документ дає можливість використання електронних інструментів та електронного цифрового підпису. Це, у свою чергу, має прискорити процедуру скликання зборів співвласників багатоквартирних будинків для прийняття важливих рішень, зокрема щодо відновлення після руйнувань від атак російськими агресорами.

Також законопроєкт зменшує кількість голосів, необхідних для ухвалення рішень та звільняє ОСББ від необхідності нотаріально завіряти підписи на документах для вчинення реєстраційних дій.

Тим часом законопроєкт розкритикували в спільноті ОСББ. Зазначаючи, що загалом він несе правову невизначеність та обнулення судової практики щодо діяльності об'єднання співвласників багатоквартирних будинків заради дуже сумнівних змін з другорядних питань.

Водночас документ містить кілька змін на користь забудовників, які дають можливість останнім визначити зміст статуту ОСББ, що створюється у новобудові, і надалі фактично контролюватиме його "золотою акцією" у 25% площ. Як тільки новобудова здасться в експлуатацію і активно заселятиметься, забудовник встигне де-факто визначити зміст статуту майбутнього ОСББ, який надалі змінити буде неможливо.

Ситуація на ринку нерухомості

Згідно з останнім звітом НБУ, ситуація з підприємствами будівельного сектору значно покращилася, компанії надали оптимістичні оцінки результатів своєї діяльності серед інших галузей економіки. Втім, липень відзначився і низкою гучних скандалів, пов'язаних із забудовниками.

Обшуки у "Київміськбуді"

На початку липня керівника найбільшого столичного будівельного гіганта "Київміськбуд" Ігоря Кушніра тимчасово усунули від управління компанією у зв'язку з проведенням перевірки, яку ініціювали після виходу журналістського розслідування на каналі Bihus.info про ділянки та майно Кушніра.

Ймовірно ці події стали вирішальними для проведення обшуків в офісі забудовника, які здійснили співробітники правоохоронних органів 20 липня.

Тим часом у самій компанії розповіли скільки їй потрібно, щоб завершити будівництво 20 житлових комплексів. За словами директора департаменту з продажу та маркетингу компанії Тетяни Маркової, 4,5 млрд грн необхідно для того, щоб добудувати дев'ять ЖК, які КМБ отримав від збанкрутілого конкурента "Укрбуд". Для здійснення фінальної добудови всіх ЖК необхідно 17,7 млрд грн.

Без суттєвого втручання держави вирішити проблему найбільшого столичного забудовника, мабуть, неможливо. Його ключова проблема – як і більшості гравців на будівельному ринку України, те, що "Київміськбуд" роками працював за моделлю перехресного фінансування, коли будівництво здійснюється виключно за рахунок коштів нових інвесторів.

Потоп у ЖК Victory V

Внаслідок літніх злив постраждав підземний паркінг ЖК Victory V на проспекті Берестейському, 5в – дощова вода затопила автомобілі, припарковані там. За приблизними оцінками, збитки автовласникам склали близько $500 тисяч.

На думку архітектора Олега Гречуха, причиною затоплення може бути те, що ЖК розташований на ділянці, під якою поєднуються три гілки колектора на річці Либідь. Місцеві жителі у свою чергу скаржаться на несправні зливи, зазначаючи, що саме через них сталося підтоплення.

РК Viktory V - проєкт забудовника bUd development. За інформацією Шевченківської РДА, багатоквартирний житловий будинок не належить до сфери управління міста. Управління будинком здійснює керуюча компанія ТОВ "Повітрофлотський Сервіс". Паркінг знаходиться в управлінні та обслуговуванні ТОВ "Євротехнології Плюс". Тому міська влада одразу заявила, що не виплачуватиме компенсації постраждалим автовласникам. Хто ж заплатить за заподіяну шкоду, питання поки що відкрите.

Відновлення будівництва ЖК H2O

У Києві забудовник Stolitsa Group відновив будівництво ЖК H2O, яке, за словами активістів та місцевих жителів, загрожує екопарку "Осокорки". Сьогодні будівельні роботи проходять на березі озер Тяглі та Небреж, що на південь від житлового масиву Осокорки. Департамент міського благоустрою ще 4 травня 2023 року видав картку на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення через встановлення комплексної забудови території житлового масиву.

Активіст підкреслив, що забудовник ще до 24 лютого 2022 року намагалася забудувати цю територію. Як зазначив юрист та активіст Дмитро Перов, компанія вже почала засипати озеро Небреж, яке згідно з цільовим призначенням тепер віднесено до забудови об'єктами житлового та соціально-побутового призначення.

Як відомо, активісти борються, щоб зберегти природу та створити на цих територіях заказники та парки. Ця територія має природно-заповідний та природоохоронний статус. До того ж з початку повномасштабного вторгнення проїзд туди був обмежений через безпекову ситуацію, проте незважаючи на це будівельну техніку без проблем пропускають.

Громадські організації готують відкрите звернення до президента Володимира Зеленського із закликом припинити будівництво житлових будинків та врятувати екопарк.

Цифри та статистика

В Україні продовжують зростати орендні ставки, згідно з даними Держстату, лідером виявився Львівський регіон. Тут середні орендні ставки активно зростали і за підсумками червня досягли рекордної позначки 12001 грн (+440 грн на місяць і +1025 грн з початку року).

У Києві середня орендна плата у червні досягла 7793 грн. (+104 грн. на місяць та +157 грн. з початку року), а в області вже другий місяць поспіль становить 4239 грн. (+173 грн. з початку року).

Експерти порталу НЕРУХОМІ провели аналіз та з'ясували, які відсотки окупності існують сьогодні на столичному ринку нерухомості та як війна позначилася загалом на ньому. Детально ознайомитися з дослідженням, можна перейшовши за посиланням .

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

168

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом