Дефіцит будматеріалів та зростання імпорту: що чекає на українських забудовників

Будівельний ринок України найближчим часом чекає на дефіцит металопрокату, мінеральної вати, скла та віконних профілів та комплектуючих. У зв'язку з цим частка імпортних матеріалів загрожує зрости до 80%.

Відповідну думку висловили представники різних будівельних компаній, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, у групі компаній DIM наголосили, що дефіцит мінвати пов'язаний зі знищенням головного виробника: найбільший завод біля Харкова розбомбили російські окупанти. Схожі проблеми на ринку виникнуть і з арматурою.

При цьому дефіцит металопродукції загрожує не лише українським забудовникам, а й європейським компаніям. У SAGA Development повідомили, що існує проблема з постачанням скла та віконних профілів, оскільки раніше їх імпортували з росії та білорусі.

Проблеми з металопрокатом підтвердили у Київміськбуді. За їхніми словами, сьогодні важко купити метал, який раніше постачали українські заводи. Як правило, вони зараз знаходяться або на окупованих територіях або змушені призупинити виробництво. "Багато компонентів тепер потрібно везти з-за кордону. Навіть для бюджетного житла, де частка імпортних матеріалів досягала іноді лише 20%, сьогодні може знадобитися завозити щонайменше 70-80% компонентів", - розповіли у КМБ.

Багато забудовників поки що використовують будівельні матеріали, закуплені до війни. Проте вже сьогодні деякі матеріали вітчизняних виробників подорожчали від 30 до 50%. Великі проблеми існують і з постачанням, оскільки логістику через війну було порушено.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, Кабмін наприкінці березня спростив процедуру імпорту будівельної продукції. У Мінрегіоні нагадали, що раніше в Україні ухвалили Закон "Про надання будівельної продукції на ринку", який імплементує Регламент ЄС 305/2011. Передбачалося, що цей закон має запрацювати з 1 січня 2023 року.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

135

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом