Огляд роботи ДАБІ за тиждень: не обійшлося без скандальних рішень

Минулого тижня Державна архітектурно-будівельна інспекція видала декілька сумнівних дозволів на будівництво. Щодо одного з них громадскість здійняла неабиякий галас, а ЗМІ широко висвітлювали цю подію.

Кому ДАБІ в період з 21 по 24 грудня дозволила будувати ЖК або відмовила у видачі дозволу, та які комплекси були прийняті до експлуатації, а які ні – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Дозвіл на будівництво мають

1. ЖК на вул. Генерала Жмаченка, 20 у Дніпровському районі Києва від Інтергал-Буд (ІІ черга будівництва).

Про цей дозвіл минулого тижня сповіщала чимала кількість ЗМІ, громадськість забила на сполох. Так, цей ЖК є найскандальнішим об'єктом цього забудовника. Адже містобудівними умовами та обмеженнями розміщення жилого комплексу на вул. Генерала Жмаченка, 20 не передбачено, проте відповідно до виданого ДАБІ дозволу, площа житлового будинку становить 46 572 кв.м. Тобто для того, щоб обійти законодавство, об'єкт назвали "завершенням будівництва духовно-благодійного комплексу з пристосуванням під багатофункціональний комплекс" на земельній ділянці з цільовим призначенням "для будівництва будівель громадських та релігійних організацій".

2. ЖК Олексіївський від Materik на пров. Грузовий, 1 у Малиновському районі Одеси.

Цікава особливість: в минулому огляді НЕРУХОМІ повідомляли про відмову ДАБІ від 15 грудня на заяву замовника про надання дозволу від 9 жовтня. Проте цей дозвіл видано на підставі нової заяви, поданої 1 грудня, тобто ще ДО отримання першої відмови.

Отримали відмову у видачі дозволу

1. ЖК Соната від Місто Мрій на вул. Під Голоском (навпроти будинку 19) земельна ділянка № 3 у Львові. Відмова надана на І та ІІ чергу будівництва.

Варто нагадати, що заявлена дата прийняття до експлуатації ЖК – 1 квартал 2021 року.

Підстави для відмови: не надана інформація про ліцензію, що дає право на виконання будівельних робіт; не надано експертний звіт щодо розгляду проєкта будівництва з розподілом на черги; об'єкт будівництва не забезпечений зарядними пристроями для автомобілів з електричними двигунами; згідно креслень генерального плану не передбачено влаштування паркомісць для маломобільних груп населення.

2. ЖК Struetinsky Residence від KyivBudDevelopment на вул. Болсуновська (колишня вул. С. Струтинського), 8 у Печерському районі Києва.

Підстави для відмови: креслення генерального плану виконані з порушеннями ДСТУ (не нанесені межі земельної ділянки); об'єкт будівництва не забезпечений зарядними пристроями для автомобілів з електричними двигунами, прибудинковими майданчиками та майданчиком для збирання побутових відходів.

Аналогічні підстави для відмови надані KyivBudDevelopment на об'єкт реконструкції нежилої будівлі з пристосуванням під житловий будинок на вул. Болсуновська (Струтинського), 16 у Печерському районі Києва.

3. ЖК Перемоги 2 від Трест Житлобуд-1 на просп. Перемоги, 86 у Харкові.

Підстави для відмови: не зазначено дату і номер наказу про присвоєння адреси; проєктна документація розроблена без врахування ДСТУ; відповідно до основних креслень не дотримано вимоги щодо влаштування паркомісць для маломобільних груп населення; не надано висновок з ОВД; об’єкт будівництва не забезпечений прибудинковими майданчиками, зарядними пристроями для автомобілів з електричними двигунами та достатньою кількістю паркомісць.

4. ОК "Житлово-будівельний кооператив "Орхідея-8" на нове будівництво житлового комплексу та трансформаторної підстанції на пров. Пискунівський, ріг пров. Лосівського у Харкові.

Підстави для відмови: заява оформлена з порушенням вимог (не зазначено дату і номер наказу про присвоєння адреси, кадастрові номери земельних ділянок та перелік об'єктів, що входять до складу комплексу); ТЕП наказу про затвердження проєкта не відповідають ТЕП наданого експертного звіту; проєктна документація розроблена до отримання вихідних даних; не забезпечено нормативної кількості машиномісць на відкритих автостоянках; не виконано вимоги ДБН "Інклюзивність будівель та споруд" щодо ширини маршів сходів всередині будівлі; не дотримано вимоги щодо влаштування паркомісць для маломобільних груп населення; не дотримано санітарно-захисні зони; не надано висновок з ОВД; об’єкт будівництва не забезпечений прибудинковими майданчиками; при проєктуванні порушено прибережно-захисну смугу до річки 100 м; на кресленнях генерального плану не нанесено санітарно-захисну зону навколо об’єкта та водоохоронну зону; не дотримано вимоги щодо максимально допустимої щільності населення та максимально допустимого відсотку забудови земельної ділянки.

5. Фізичній особі надано відмову на будівництво багатоквартирного будинку у Дарницькому районі Києва ("№11" гаражно-будівельний кооператив).

Команда НЕРУХОМІ звернула увагу, що згідно інформації з Реєстру будівельної діяльності, вихідні дані для проєктування будинку в Києві, надав Відділ архітектури Дрогобицької РДА, що знаходиться у Львівській області. Питання, як цей орган відніс до своїх повноважень місто Київ, та в яких ще населених пунктах він здійснює містобудівну діяльність, залишається відкритим.

Підстави для відмови: не подано витяг (витяги) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо прав на земельну ділянку; не надано містобудівні умови та обмеження або листа уповноваженого органу про те, що для проєктування даного об’єкта МУО не надаються (надано лист не від уповноваженого органу); не надано технічні умови (на теплопостачання, водопостачання та водовідведення, електропостачання, газопостачання) або листа розробника проєкта про відсутність потреби в них; не надано генеральний план на топографічній основі; не надано плану трас інженерних мереж та комунікацій; не надано планів поверхів, фасадів масштабом; не надано експертний звіт; відсутній документ про затвердження проєктної документації, засвідчений замовником; не надано фотокопію підряду (генерального підряду), завірену замовником; не надано фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд, завірену замовником; не надано фотокопію договору підряду на здійснення технічного нагляду та/або фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють технічний нагляд, завірену замовником; назва об’єкта будівництва не відповідає вимогам (не відображає місце розташування об’єкта будівництва); невірно зазначено код об’єкта будівництва відповідно до ДК.

В експлуатацію прийнято

1. ЖК Софія від Альфа Development на вул. Мічуріна в с. Агрономічне, Вінницького району, Вінницької області (10 черга).

До 10 черги будівництва відноситься 10-13 секція будинку. Затримка в прийнятті до експлуатації 10 та 11 секції – 1 рік від первісно заявленого строку.

2. ЖК River House від УкрЖитлоІнвест в районі вулиці Соснової на території Української міської ради Обухівського району Київської області (секція "В").

ЖК River House повністю прийнято до експлуатації. Забудовником здано в експлуатацію останню секцію будинку в заявлений термін, проте встановити чи переносились визначені строки не виявилося можливим.

3. ЖК 044 від Kiev Development Group на вул. Кирилівська (Фрунзе) 37, 37а у Подільському районі Києва (1 пусковий комплекс). Затримка від первісно заявленого строку – 2 квартали.

Як закінчиться 2020 рік для забудовників, хто встигне отримати право будувати та здати комплекси в експлуатацію, а хто отримає відмову – слідкуйте у нашій постійні рубриці разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

122

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом