Комплекс 50Avenue: українцям житло там не купити, а ізраїльтянам про ризики не дізнатись

Багатофункціональний комплекс 50Avenue збираються побудувати біля метро Шулявська прямо в сквері, однак в українському інформаційному просторі згадок про це не так вже й багато. Сайт, на якому рекламують майбутню новобудову, тільки на івриті, а недалеко від Тель-Авіва знаходиться її єдиний "відділ продажів". Ми вирішили його відвідати під виглядом потенційних інвесторів та розібратися, що ж все-таки будуватимуть в Києві.

Що збираються споруджувати та за якою ціною вже продають – з'ясовували експерти НЕРУХОМІ.

Всі дороги ведуть до Ізраїлю

Зазначимо, що квартири в 50Avenue в Ізраїлі продають через посередницьку фірму "Ukraine Israel Real Estate", яка співпрацює з забудовником та отримує певний відсоток від угоди. Офіс фірми знаходиться в місті Бней-Брак (Тель-Авівський округ), на 27 поверсі бізнес-центру B.S.R. 2.

Так, за словами маклера, комплекс 50Avenue на проспекті Перемоги, 50а, являтиме собою дві будівлі: офісну в 32 поверхи та житлову в 48 поверхів. Будинки будуть з'єднані 5-поверховим мостом із басейном зверху. У житловому будинку квартири передбачаються тільки з 7 поверху і вище, перші – відведені під торговий центр, SPA та іншу комерцію. Підземний перехід, що з'єднуватиме комплекс із метро, теж там буде. А також 6-поверхова підземна парковка.

Примітно, що дозволу на будівництво 48 поверхів, за словами співробітника "відділу продажів", у забудовника поки немає, а є, нібито, тільки дозвіл на спорудження 32-х. Проте вірогідність того, що "добро" буде і на будівництво 48-ми – майже стовідсоткова.

Таким чином, житло зараз продають тільки до 27 поверху. Більш того, до 12 поверху вже все розпродано. Подібний ажіотаж можна пояснити також і тим, що за однокімнатну квартиру в 31 кв.м просять близько 55 тисяч доларів, підігріваючи інтерес прогнозами у вигляді зростання ціни на 80%.

Слід зазначити, що ізраїльським інвесторам житло продають не уточнюючи, що саме буде в комплексі – квартири або апартаменти. На івриті все позначається словом דירה (діра), тобто квартира. Однак в Україні апартаменти та квартири поняття не тотожні, перш за все, з юридичної точки зору. Апартаменти не мають статусу житла для постійного проживання, а це тягне для власників наслідки, зокрема, фінансового характеру (податок на нерухомість, висока оплата комуналки тощо). Однак юридичні нюанси приміщень в Україні ізраїльтянам навряд чи відомі.

Націленість саме на громадян Ізраїлю, ймовірно, тим і пояснюється, що вони не розуміються у всіх аспектах українського містобудівного законодавства, тому їм легше продати такі повітряні замки. А втім, може не такі й повітряні... На сайті компанії "Ukraine Israel Real Estate", крім 50Avenue, представлено і кілька інших доволі проблемних київських об'єктів: ЖК Зелений замок та ЖК S1. Співробітник компанії з продажу повідомив, що всі зазначені на сайті об'єкти – плід одного забудовника.

Забудовнику закон не писаний

Замовник будівництва 50Avenue – обслуговуючий кооператив "Ексон Прем'єр Шулявська". Засновниками цього кооперативу виступають Іван Влад, Йозеф Москович та Exon Group LLC. Влад та Москович, зокрема, є засновниками житлово-будівельного кооперативу "Зелений замок", який є замовником будівництва скандального ЖК Зелений замок на Подолі, іменованому в народі "будинком Білозір". Право на життя даного архітектурного шедевра в історичній місцевості забудовник відстоював (і відстоює досі) надзвичайно наполегливо, незважаючи на опір місцевих громадян, громадських організацій та заборони суду. Справа в тому, що на ділянці, де "виріс" 12-поверховий будинок, дозволена тільки садибна забудова з обмеженням висотності в 4 поверхи. Сторона забудовника в ході судового розгляду пояснила це непорозуміння так: будівля 4-поверхова, а все, що вище – це антресолі. До того ж попросила не накладати арешт на об'єкт, оскільки це буде відлякувати потенційних інвесторів. Але арешт, в травні 2020-го, в черговий раз все ж було накладено (який, слід зазначити, забудовник ігнорує).

Ще один сумнівний об'єкт, який в "відділі продажів" назвали справою рук цього ж забудовника (однак, за документами зв'язок не простежується. ред) – ЖК Standard One в Голосіївському районі. Житловий комплекс на 24 поверхи спорудили на ділянці з невідповідним цільовим призначенням. Там можна було будувати тільки будівлі для ринкової інфраструктури або торгово-офісний центр, а ніяк не житловий комплекс. Однак, він все ж там утворився, незважаючи на численні протести киян.

Отже, 50Avenue – черговий об'єкт в Києві, який причетні до обслуговуючого кооперативу "Ексон Прем'єр Шулявська" особи, бажають незважаючи ні на що втілити з божевільної мрії в реальність. Так, замовник отримав від Управління архітектури більше 10 відмов у видачі вихідних даних на проектування. Згідно з Детальним планом територій, багатофункціональний комплекс хочуть розмістити на території зеленої зони (прямо в сквері "Слава танкістам"). Земля має невідповідне для такої забудови цільове призначення. Тому видача вихідних даних на забудову ділянки, виходячи з побажань замовника, порушить містобудівну документацію на місцевому рівні.

Зазначимо, що без отримання документа у вигляді містобудівних умов та обмежень, проектування об'єкта неможливо. Тим не менш, це не заважає забудовнику вже продавати квартири в 50Avenue, а ізраїльським інвесторам їх купувати.

Резюмувати все вищевикладене можна фразою Йозефа Московича, яка мала місце в одній PR-статті для українського ЗМІ: "Україна має всі можливості, щоб стати інвестиційним клондайком".

Купити можна все. Навіть те, що не можна

До слова, у "відділі продажів" ізраїльських інвесторів запевняють – будівництво 50Avenue є легальним, а спорудження 6-поверхового підземного паркінгу безпечним. На підтвердження цього, зокрема, демонструють висновок Науково-дослідного інституту будівельного виробництва про те, що комплекс безпосередньо біля метро Шулявська не зашкодить підземці, а підземка, в свою чергу, не зашкодить комплексу. Виникає питання: як могли визначити вплив комплексу на метро, якщо проекту комплексу немає? Що досліджували, розрахунки чого проводили?

У той же час біля будмайданчика в Києві встановлено паспорт об'єкта. Незважаючи на те, що проекту 50Avenue немає, на інформстенді вказаний проектувальник ТОВ "Б'юті Фул Хаус". Що він проектує і на підставі чого, якщо вихідні дані на проектування ніхто не видавав – питання.

Також там вказано і клас наслідків об'єкта – СС3. Знову ж таки, клас може бути визначений лише після створення проекту та проведення експертизи. До зазначених на паспорті технічного нагляду Божко В.П. та авторського нагляду Ткачук П.В. ті ж питання: над чим вони наглядають, якщо проекту не існує?

До того ж, лише в травні 2020 року замовник зареєстрував повідомлення про початок підготовчих робіт. Це дозволяє йому організувати будмайданчик, але не будувати. Дозвола на будівництво у замовника немає. Однак у "відділі продажів" запевняють – будівельний процес йде. Знову ж таки, це моменти, які громадянам Ізраїлю невідомі.

Але найцікавіше у всьому цьому, звичайно ж те, що дата введення в експлуатацію об'єкта вже відома. В Ізраїлі інвесторам повідомляють: будинок здадуть в експлуатацію в грудні 2022 року.

Феміда вирішить

10 серпня обслуговуючий кооператив "Ексон Прем'єр Шулявська" звернувся до суду з позовом до Департаменту містобудування та архітектури про визнання протиправним та скасування рішення про відмову у видачі містобудівних умов та обмежень на проектування багатофункціонального комплексу 50Avenue. При цьому, в ході розгляду представник забудовника визнала, що будівництво має відбуватися на території скверу "Слава танкістам".

Необхідно підкреслити, що у класифікаторі будівель та споруд України таке поняття як багатофункціональний комплекс не регламентовано. Однак саме це визначення використовують забудовники для того, щоб нівелювати порушення законодавства, при яких наміри забудови не відповідають цільовому призначенню.

Чи готова Феміда закрити очі на наявні порушення заради сприятливого інвестиційного іміджу України – стане відомо після суду. Чергове засідання якого відбудеться 21 вересня 2020 року.

Якщо ви хочете інвестувати в 50Avenue

Наразі зробити це буде досить проблематично, якщо ви не знаєте іврит і не проживаєте в Ізраїлі. Якщо ж з цим проблем немає, то прочитайте наш матеріал знову та подумайте ще раз, чи готові ви так ризикувати.

Зазначимо, що комплекс на ресурсі НЕРУХОМІ має низький рейтинг – 1.4.

Більш детально з невідповідностями, які виявили експерти НЕРУХОМІ, можете ознайомитися на сторінці БФК 50Avenue, у вкладці Документи.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

194

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом