Будівництво чергового житлового комплексу у Києві опинилося під загрозою

Прокуратура Києва в судовому порядку домоглася відміни держреєстрації прав та розірвання договору оренди земельної ділянки по вулиці Холодноярській (колишня Кайсарова) у Голосіївському районі.

Про це повідомили у пресслужбі правоохоронних органів у середу, 15 березня.

Площа ділянки – близько 7 гектарів та вартістю 369 млн гривень. Слідство встановило, що за рішенням Київради було оформлено оренду землі для експлуатації та обслуговування адміністративних будівель та виробничих споруд майнового комплексу.

Надалі забудовник без згоди Київради та на підставі неіснуючої ухвали Донецького окружного адміністративного суду вніс зміни до Держреєстру прав на нерухоме майно з визначенням цільового призначення земельної ділянки "для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового комплексу". Це призвело до фактичної зміни категорії земельної ділянки із земель промисловості на землі житлової та громадської забудови. На підставі цього було оформлено дозвільні документи на забудову земельної ділянки житловим комплексом та здійснено нецільове використання земельної ділянки.

Господарський суд Києва у 2022 році відмовив у задоволенні позову, але це рішення було оскаржене прокуратурою в апеляційній інстанції.

Як відомо, по вулиці Кайсарова компанія "Строй Сіті" будує ЖК Голосіївська Долина. Це спадщина сумнозвісного забудовника Укрбуд. У 2020 році харківський забудовник взявся за добудову проблемних об'єктів Укрбуду разом зі столичним Київміськбудом.

У ЖК Голосіївська Долина мало з'явитись 5 будинків заввишки 19-21 поверхів. Станом на сьогодні будівельники встигли звести лише 1 будинок, та й то частково: з 9 його секцій повністю збудовано лише 3, які навіть встигли ввести в експлуатацію (у 3 кварталі 2021 року). Ще 6 секцій новий девелопер планував здати протягом 2022 року, але досі цього зробити не вдалося.

Зазначимо, що раніше експерти порталу НЕРУХОМІ розбираючись із документами ЖК Голосіївська Долина зазначили, що цільове призначення земельної ділянки не відповідає намірам забудови. Інакше кажучи, це місце не передбачає будівництво житлового комплексу.

Нагадаємо, що нещодавно у Строй Сіті також виникли проблеми з будівництвом низки житлових комплексів у Харкові.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, Господарський суд ухвалив повернути Харкову земельні ділянки вартістю близько 6 млн грн на проспекті Героїв Харкова, неподалік Велозаводського скверу, де будується ЖК Urban City. Схожа ситуація склалася і з іншим комплексом – ЖК IT-парк Manufactura.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

176

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом