Архітектура класицизму в Україні

Альона Ярош 17.11.2023 12:54

5 хв

Класична архітектура завжди була основою для архітектурного дизайну. Тому не дивно, що навіть сьогодні ми можемо спостерігати її елементи в сучасних предметах і структурах. Однак також важливо зазначити, що класична архітектура, про яку тут йдеться, суворо обмежена принципами, що походять із грецької та римської філософії. У новій статті від НЕРУХОМІ ми розповімо що таке архітектура класицизму, які її основні принципи та який слід вона залишила в українській архітектурі. 

Що таке архітектура класицизму та які її особливості?

Архітектура класицизму – це стиль в архітектурі, що зародився в Італії та розвивався в кінці XVIII і на початку XIX століття. Він базувався на ідеях та формах, що були запозичені з античної архітектури Греції та Риму. Цей архітектурний стиль виник у контексті класицизму в мистецтві, літературі та філософії, і відзначався використанням класичних принципів у будівництві.

Архітектори епохи класицизму надихалися ідеями раціональності, гармонії та краси, які відслідковувалися в античній архітектурі. Тут цінувалися такі поняття, як сміливість, стриманість та витонченість. Для цього стилю характерні такі особливості як:

Симетрія. Симетричні композиції та розташування будівель є ключовим принципом класицизму. Фасади і внутрішні приміщення фактично розроблялися за принципами симетрії.

Чіткі геометричні форми та пропорції. Архітектура класицизму характеризується використанням прямих ліній, чітких геометричних форм і точних пропорцій. Також в архітектурі застосовувався принцип золотого перетину та інших математичних співвідношень.

Монументальність та простір. Архітектурні споруди класицизму часто мають досить великі розміри та високі стелі, що створюють враження монументальності та величі.

Колони та портики. Використання різних типів колон (ордерів), таких як: доричні, іонічні, або коринфські, а також портиків є характерною рисою класицизму. Ці елементи мають не тільки практичне значення, а також і декоративне. 

Фасадний портал, увінчаний фронтоном. Багато будинків і споруд епохи класицизму мають парадний вхід майже на всю висоту з античним фронтоном вгорі і кількома колонами з боків. І вхід цей зазвичай розташований рівно по центру будинку. 

Будівельні матеріали. Міцність є ключовим моментом у класичній архітектурі. Тому всі конструкції будуються з використанням міцних матеріалів, таких як камінь, цегла, мармур і бетон.

Декор. Оздоблення споруд епохи класицизму доволі "рясне", однак у той же самий час і доволі стримане, наприклад, у порівнянні з декором у стилі бароко. У класицизмі будинки часто мають зубчасту ліпнину, карнизи, декоративні обрамлення дверей, різьблені пілястри, фронтони, фрески, барельєфи тощо.

Класицизм в архітектурі України

В Україні класицизм має свої особливості та специфіку, які визначалися історичним та культурним контекстом країни. Важливо врахувати, що в Україні в період класицизму (XVIII-XIX століття) країна перебувала під владою російських імператорів, що суттєво вплинуло на архітектурні тенденції.

Також варто зауважити, що класицизм в Україні переплітався з іншими стилями, враховуючи традиції та культурні впливи в кожному регіоні. Це призвело до різноманітності інтерпретацій цього стилю в українській архітектурі.

Кругла площа в Полтаві

Цілий ансамбль з восьми адміністративних та жилих будівель, і сім з них входять до переліку архітектурних пам’яток національного значення. Ця площа не тільки композиційний центр та символ міста, а й найвизначніша пам’ятка архітектури класицизму в Україні. Крім того, вона вважається єдиним у світі цілісним класицистичним ансамблем круглої площі, який збудовано в одному стилі. 

В центрі площі розміщено монумент слави, який звели тут ще у 1811 році. Він знаходиться саме на перетині 8 радіальних вулиць, що є головними осями симетрії всіх будівель, які розташовані по периметру площі. 

Червоний корпус КНУ ім. Т.Г. Шевченка

Ще одна значна архітектурна споруда епохи класицизму в Україні. Корпус будувався з 1837 року по 1843 рік. Проєкт розробив відомий в ті часи архітектор Вікентій Іванович Беретті (Вінченцо-Савеліо Йосип-Антоніо Беретті). Спочатку архітектор планував пофарбувати саму будівлю в жовтий колір, а її цоколь в білий, як тоді було заведено. Проте споруда все ж отримала червоно-чорний колір, який ми бачимо і сьогодні. 

Архітектурний стиль будівлі корпусу відображає класичні принципи, такі як симетрія, портики, колони (доричні та іонічні), геометрична точність та багато декоративних елементів. Фасад університетської будівлі став яскравим прикладом класицизму з його величною архітектурою та чіткими лініями.

Воронцовський палац в Одесі

Це також архітектурний ансамбль, що входить до переліку пам’яток архітектури національного значення. Він складається з палацу, корпусу стайні та бельведера. Усі споруди тут виконані з місцевого каменю-ракушняка та потиньковані. 

Будівля палацу має два поверхи, що розміщені на невеликому стилобаті. Вона оздоблена усіма традиційними елементами класицизму: тут і ризаліти, і входи, що виділені портиками, і балюстрада над класицистичним карнизом із модильйонами, і барельєфи-виставки, і багатодекорований фриз та багато іншого. 

Класицизм в сучасній архітектурі України

Як ми вже писали вище, класична архітектура завжди слугувала фундаментом для сучасної архітектури. Проте сьогодні забудовники рідко створюють будівлю, яка повністю буде виконана в стилі класицизму, однак елементи цього стилю все ж можна зустріти у сучасних об'єктах та спорудах. Використання колон і фронтонів є точним втіленням теорій класичної архітектури. 

Серед сучасних житлових новобудов, що мають архітектурні елементи класицизму можна виділити ЖК LA MANCHE (вул. Щекавицька, 46, Київ), ЖК Liberty Estate (пров. Лук'янівський, 3, Київ), ЖК Цитадель (вул. Єврейська, 1, Білгород-Дністровський, Одеська обл.), ЖК Podil Plaza & Residence (вул. Глибочицька, 73-79, Київ), Простір на Рішельєвській (вул. Рішельєвська, 47, Одеса) та інші.

На завершення

Класична архітектура — це багатий і складний стиль, який протягом історії мав значний вплив на архітектуру та дизайн. Його акцент на красі гармонії та пропорціях надихав незліченну кількість архітекторів і дизайнерів протягом багатьох років, і його вплив все ще можна побачити у сучасній архітектурі.

Збереження класичної архітектури є важливим для збереження зв'язку з нашим минулим, розуміння еволюції архітектури та дизайну, а також для того, щоб продовжувати цінувати естетичні й функціональні якості цього багатого стилю та користуватися ними.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

4.8т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом