Кому із забудовників пощастило минулого тижня, а кому – не дуже. Огляд роботи ДАБІ

Ресурс НЕРУХОМІ продовжує слідкувати за роботою Державної архітектурно-будівельної інспекції України: кому з забудовників вдалося отримати дозволи, а кому – пощастило менше. Чим займалася ДАБІ минулого тижня, читайте в нашому огляді.

Змогли отримати дозвіл на будівництво

1. ЖК Синергія Сіті (V-VІ черги) від Синергія на вул. Достоєвського та пров. Озерному в Ірпені Київської області (вул. Достоєвського, 1 б/1, вул. Достоєвського, 1 в).

Відповідно до дозвільного документа: загальна кількість квартир – 692, кількість машиномісць – 322, поверховість – 10.

Зазначимо, що 25 листопада 2020 року забудовник отримав відмову, зокрема, у зв'язку з незабезпеченістю нормативної кількості машиномісць, недотримання вимог максимально допустимої щільності населення та здійснення проєктування за межами земельної ділянки. Проте за тиждень замовник встиг виправити зауваження, повторно подати документи та отримати дозвіл на будівництво.

2. ТОВ "Фундація "Якісне Житло" отримало дозвіл на забудову земельної ділянки на вул. Дегтярна, 2-4 (вул. Кожум'яцька, 10-Ж) у Подільському районі Києва з кадастровим номером 8000000000:85:381:0016.

За генпланом забудовника, саме на цій земельній ділянці розташована 5 та 6 секція скандально відомого ЖК Подол Град Vintage від Edelburg Development. Водночас, інша частина ЖК (секції 1-4) будуються за дозволом 2019 року на суміжній земельній ділянці на вул. Вознесенський узвіз, 28-30, що належить Українському товариству сліпих (УТОС).

Відповідно до виданого дозволу на вул. Дегтярна, 2-4: загальна кількість квартир – 84, кількість поверхів – 10, кількість машиномісць – 26.

Замовник отримав дозвіл не з першої спроби. Так, наприкінці серпня поточного року, у відмові ДАБІ зазначались наступні підстави: проєктом не забезпечено необхідну кількість паркувальних майданчиків; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не дотримано вимоги щодо розміщення майданчиків.

Отримали відмови у видачі дозволу

1. ЖК Традиція від Інтергал-Буд на вул. Олени Пчілки, 3 у Дарницькому районі. Відмова надана на будівництво торгового центру (ІІ черга, 2-й пусковий комплекс).

Підстави для відмови: поверховість та кількість запроєктованих будівель в поданому генеральному плані не відповідають ДПТ; проєктна документація, що розроблена на пусковий комплекс, не може бути затверджена, а отже дозвіл на виконання будівельних робіт на пусковий комплекс не видається; не дотримано нормативної кількості машиномісць на автостоянці; не дотримано вимоги ДБН щодо облаштування паркувальних місць для маломобільних груп населення.

2. ІІІ черга ЖК Сирецькі сади від Інтергал-Буд на вул. Маршала Гречка, 10-б у Подільському районі Києва.

Підстави для відмови: не зазначено площу земельної ділянки в експертному звіті; в проєктній документації відсутні рішення щодо елементів благоустрою дитячих майданчиків; не надано планів поверхів, фасадів; не виконано вимоги ДБН щодо розміщення майданчиків для господарських потреб; не забезпечено нормативних розмірів прибудинкових майданчиків; місця для паркування особистого автотранспорту осіб з інвалідністю розміщені далі ніж 50 м до входу у запроєктовані будинки; подані технічні умови ПрАТ "АК "Київводоканал" на водопостачання та водовідведення від 11.10.2017 втратили чинність.

3. ЖК Київська Швейцарія від Інтергал-Буд на вул.Макарівській у Шевченківському районі Києва. Відмову отримано на ІІ та ІІІ черги будівництва.

Підстави для відмови: відсутнє погодження проєктної документації з центральним органом охорони культурної спадщини; мешканців комплексу не забезпечено достатньою кількістю машиномісць (як для черги, так і для комплексу в цілому); проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не виконано вимоги щодо відстаней від відкритих автостоянок до вікон житлових будинків (менше 15 м); не виконано вимоги ДБН щодо відстані від запроєктованого будинку до існуючого житлового будинку (садибна забудова), яка становить 25 м (необхідна відстань – 82 м); стовбур сміттєпроводу примикає до житлових приміщень; перевищення максимально допустимої щільності населення.

Зазначимо, що це вже друга спроба отримати дозвіл на ІІ та ІІІ чергу. Місяць тому відмова була також отримана на IV, V, VI, VII, VIII та IX черги будівництва.

4. ЖК Паркові озера від Інтергал-Буд на вул. Воскресенська, 7 у Дніпровському районі Києва. Відмова надана на будівництво блоку соціально-громадського призначення (IV черга 4 пусковий комплекс.)

Підстави для відмови: генеральний план розроблений не у відповідності до ДСТУ; технічні умови втратили чинність; в проєктній документації не обґрунтовали віднесення будівлі соціально-громадського призначення до II ступеня вогнестійкості; в проєктній документації відсутні відомості про розміщення найближчого пожежно-рятувального підрозділу (частини).

5. ЖК Озерний Гай від Інтергал-Буд на вул. Свободи, 1 в с. Гатне Києво-Святошинського району Київської області. Відмова надана на 26 чергу будівництва (паркінгу).

Підстави для відмови: не подано висновок із ОВД (запроєктовано влаштування автостоянок місткістю 1130 машиномісць загальною площею більш ніж 1 Га); експертний звіт складено без врахування вимог ДСТУ (невірно зазначено площу ділянки); не надана проєктна документація в частині креслень генерального плану на топографічній основі; поверховість та кількість секцій запроєктованих будинків в поданому генеральному плані не відповідають детальному плану територій (відповідно до ДПТ поверховість комплексу має складати щонайбільше 9 поверхів, тоді як запроєктовано будинки у 10 поверхів); не надано витяг з Державного реєстру речових прав щодо землекористування земельною ділянкою; техніко-економічні показники експертного звіту не відповідають техніко-економічним показникам експертного звіту щодо розгляду проєктної документації по ескізному проєкту.

6. ТОВ "КОРП-ПОСТАЧ" на будівництво багатоквартирного житлового будинку на просп. Перемоги, 69-А в Харкові. Засновником ТОВ "КОРП-ПОСТАЧ" з лютого 2020 є Житлобуд-2.

Як вбачається з відмови ДАБІ, замовник не дуже "морочився" при подачі документів для отримання дозволу. Адже не було надано: витяг з Державного реєстру речових прав щодо прав на земельну ділянку; експертний звіт; документ про затвердження проєкту та фотокопію договору підряду (генерального підряду); наказ про призначення відповідального виконавця робіт та інформацію про ліцензію, що дає право на виконання будівельних робіт; фотокопію документа про призначення осіб, які здійснюють авторський нагляд та осіб на здійснення технічного нагляду; не додано результати ОВД. Крім того, не забезпечено достатньою кількістю паркувальних місць та зарядних пристроїв для автомобілів з електричними двигунами; не забезпечено нормативні розміри майданчиків у складі прибудинкових територій; не надано погодження висотності з експлуатантом аеродрому та органом з питань цивільної авіації; не влаштовано на автостоянці місця для транспорту осіб з інвалідністю.

7. ЖК вул. Великотирнівській, 4а від Полтавтрансбуд у Полтаві.

Підстави для відмови: проєктування ведеться за межами відведеної земельної ділянки; площа території благоустрою перевищує площу землеволодіння; креслення ГП виконані з порушеннями; не надана інформація про ліцензію, що дає право на виконання будівельних робіт; не надана фотокопія договору підряду на здійснення технічного нагляду; не забезпечено достатньою кількістю паркувальних місць та зарядних пристроїв для автомобілів з електричними двигунами.

8. ЖК West Towers від IDM Group на вул. Легоцького Тиводара в Ужгороді Закарпатської області.

Підстави для відмови: техніко-економічні показники експертного звіту не відповідають техніко-економічним показникам наказу про затвердження проєктної документації; не дотримано вимоги щодо максимально допустимого відсотка забудови земельної ділянки; не забезпечено нормативну кількість машиномісць; проєктування здійснено за межами земельної ділянки; не дотримано санітарно-захисних зон.

9. Приватно-орендне с/г підприємство "Злагода" на будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями на вул.Садова, 11 в місті Дунаївці Хмельницької області.

Підстави для відмови: не забезпечено достатньою кількістю паркувальних місць та зарядних пристроїв для автомобілів з електричними двигунами; у зв’язку з поганою якістю наданих креслень генерального плану (територіальним органом), неможливо встановити дотримання вимог забезпечення нормативними розмірами майданчиків у складі прибудинкових території.

Прийнято в експлуатацію

1. ЖК Millennium State від R-Building на вул. Кожедуба Івана, 3; 3-А у Бучі Київської області. Отримано одразу чотири сертифікати готовності об'єкта до експлуатації (ІІІ черга будівництва, 1-й - 4-й пускові комплекси).

2. ЖК Obolon Residences від Dragon Capital на просп. Оболонський, 26 в Оболонському районі Києва. Сертифікат отримано на житлову секцію №3, паркінг та вбудовані нежитлові приміщення (ІІІ черга, 3-й - 6-й пускові комплекси)..

3. ЖК Дніпровська Брама 2 від Інвестдніпробуд на вул. Співдружності та вул. Сімейній у смт. Слобожанське Дніпровського району Дніпропетровської області. Введено І чергу будівництва.

Отримали відмову у прийнятті до експлуатації (повернуто документи на доопрацювання)

1. ЖК Малахіт від Інтергал-Буд у Шевченківському районі Києва.

Житловий будинок №5 (IV черга будівництва) не введено в експлуатацію у зв'язку з тим, що в приміщенні дитячого дошкільного закладу відсутні внутрішні перегородки, оздоблення, не виконано монтаж інженерного та технологічного обладнання, відсутнє огородження внутрішніх сходів, також замовником не надано проектно-технологічну та виконавчу документацію.

2. ЖК Сирецькі сади від Інтергал-Буд на вул. Маршала Гречка, 10-б у Подільському районі Києва.

Якщо на ІІІ чергу ЖК не надано дозвіл на будівництво, то документи на І чергу та І пусковий комплекс (житловий будинок № 1, ТП, КНС) повернуті на доопрацювання та не введені в експлуатацію у зв'язку з тим, що не в повному обсязі виконані роботи зі створення безперешкодного доступу маломобільних груп населення, відсутні тактильні елементи, наявні поручні на вхідних пандусах не відповідають вимогам ДБН В.2.2-40:2018.

3. ЖК "Миру-2" від Трест Житлобуд-1 на просп. Московському (між просп. Архітектора Альошина та просп. Індустріальним) в Харкові. Отримано одразу 9 відмов на будинки № 2-6 (І черга, 2-й - 6-й пускові комплекси), будинок №12 та №15 (ІІІ черга, 1-1 та 2-й пускові комплекси).

Частина житлових будинків отримала відмову у зв'язку з не закінченням робіт з монтажу лічильників на всіх поверхах та/або не встановлення радіаторів, інші – у зв'язку з не закінченченням робіт з монтажу мереж водопостачання, теплопостачання, водовідведення.

4. ЖК на Угорській, 14 (Мальви) від Новий Львів на вул. Угорська, 14. у Львові. Відмова на введеня в експлуатацію надана на І чергу будівництва.

5. ЖК Пасічний від Ваш дім на вул. Пасічній,133 у Львові. Повернуто на доопрацювання документи по житловому будинку №6 (І черга).

Підстави для відмови: не виконані будівельні роботи з влаштування місць для зберігання автомобілів, зокрема паркомісця для маломобільних груп населення, не завершені монтажні роботи системи опалення, не завершені роботи з влаштування внутрішньої системи водопостачання та водовідведення, внутрішньої системи електропостачання, не завершено внутрішні опоряджувальні роботи (влаштування підлогового покриття, облицювання керамічною плиткою, частково не завершені роботи з влаштування благоустрою території), відсутні сміттєпроводи, в акті готовності виявлено розбіжності між техніко-економічними показниками об'єкта в експертному звіті та в технічному паспорті.

6. ЖК Оптимісто від Smile Development на вул. Київській діл. 1/1 в с. Гатне, Києво-Святошинського району, Київської області. На доопрацювання повернуто документи на прийняття житлового будинку № 1, що складається з 4-5 секцій (І черга, 2 пусковий комплекс).

Підстави для відмови: дані технічного паспорта не відповідають техніко-економічним показникам експертного звіту в частині будівельного об'єму.

7. ЖК Софія від Альфа Development на вул. Мічуріна в с. Агрономічне, Вінницького району Вінницької області.

Підстави для відмови (10, 11, 12, 13 черга): будівельно-монтажні роботи виконані не в повному обсязі, в п. 9 акту готовності об'єкта до експлуатації не зазначені роботи з оздоблення фасаду та благоустрою території, строки виконання яких переносяться через несприятливі погодні умови.

Ось так розпочався зимовий сезон у сфері нерухомості. Як піде далі робота ДАБІ, хто зможе отримати право виконувати будівельні роботи, а хто піде усувати недоліки в проєкті, кому пощастить ввести об'єкт в експлуатацію з першого разу, а кому ні, – слідкуйте у нашій постійні рубриці щопонеділка разом з командою НЕРУХОМІ.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

141

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом